Čo s kartičkami na Steame?

Určite ste sa už s nimi stretli, no možno netušíte, prečo vlastne vznikli a aká je ich úloha.

pridal matus_ace 19.7.2013 o 13:38 pod hry
Čo s kartičkami na Steame?

HRY > NOVINKY >

Ešte pred veľkými letnými výpredajmi, ktoré pravidelne každý večer preťažia server a ten začne stvárať hlúposti, vypustili Valve do svojho mikrosveta málo nápadnú, no šikovnú novinku - službu Steam vybavili zberateľskými kartami.

Určite ste sa už s nimi stretli, no možno netušíte, prečo vlastne vznikli a aká je ich úloha. V podstate vás Steam chce vrátiť do minulosti, kedy sa fanaticky zbierali kartičky od Pokémonov, cez hokejistov, až po zvieratká z nie príliš chutných chorvátskych čokolád. Je za tým aj niečo navyše. Peniaze a snaha vyniknúť v rámci davu.

V jednom „produkte“ sa odzrkadľujú tri silné motivácie, ktoré ľudí ženú vpred – možnosť niečo málo zarobiť, zberateľskú vášeň a snahu odlíšiť sa. Zberateľské karty sú vlastne virtuálne karty, ktoré získavate hraním vybraných hier. 

Každá hra má vlastné kartičky a tie sa líšia motívmi. Jedna hra predstavuje jeden balíček. Ich veľkosti sú definované hrami samotnými, niektoré majú 9, inde menej. Nie všetky hry na Steame podporujú zberateľské kartičky, ich zoznam sa však stále rozrastá.

Čo s kartičkami na Steame?

Zberateľské kartičky počas hrania získavate náhodne a môžete získať nanajvýš polovicu. Nikde nie je napísane, že to nemôžu byť povedzme štyri rovnaké. Aby ste skompletovali balíček, musíte sa obrátiť na komunitu. Môžete ich vymieňať s inými hráčmi aj priateľmi, alebo ich môžete predávať a kupovať. Cena za kartičky nie je závratná. Ak máte veľa hier, dá sa predajom na kartičiek trhnúť aj 25 EUR. Z každej takejto transakcie ide percento do kasičky Valve.

Karty sa dajú zbierať aj vo free to play hrách, má to však jeden háčik. Team Fortress 2 či DOTA 2 môžete hrať úplne zadarmo, ale kartičky bez platby len tak nezískate. Je nutné do týchto hier niečo investovať. Ak ste za niektorú z podporovaných free to play hier od spustenia betaverzie kartičiek utratili aspoň 7 eur, tak získate jeden prídel kariet. Okrem toho môžete ďalšie získať aj nákupom vo výpredaji a hlasovaním o zľavách.

Okrem bežných zberateľských kariet môžete naraziť aj na špeciálne v striebornom rámiku. Tie majú samozrejme vyššiu hodnotu. Ako pri zbieraní, tak aj pri predaji. 

Prídely kartičiek môžete sledovať vo vlastnom profile medzi odznakmi. Tu nájdete zoznam hier, ktoré vlastníte, koľko kartičiek ešte získate hraním aj odkaz na ďalšie možnosti získania prídelov kariet. Keď získate všetky, tak získate nárok na prídavný balíček obsahujúci ďalšie 3 kartičky. Tieto balíčky sú hráčom rozdeľované náhodne. Môžete, ale nemusíte ho dostať. Rýchlosť prídelu je závislá od levelu vášho profilu.

Čo s kartičkami na Steame?

Čo sa stane, ak sa vám podarí nazbierať celú sadu? Odomknete si odznak danej hry. Odznaky sú previazané na váš účet a zvyšujú vašu úroveň. Okrem toho si s nimi môžete vyrobiť aj zaujímavé položky. Tie si môžete nechať, alebo s nimi taktiež obchodovať. Patria medzi ne emotikony do chatu, pozadia pre Steam profil a zľavové kupóny na vybrané hry.

Čím vyššiu úroveň dosiahnete, tým viac možností úprav a personalizácie profilu máte k dispozícii. Aktualizovaný profil je bohatší o informácie o vašej činnosti. Vidíte nedávnu hernú aktivitu a vaši priatelia majú jednoduchšie možnosti ako vás „špehovať“. Svoje odznaky si môžete vystavovať v profile a aj miniprofile. Steam ich takouto formou modernizuje.

To všetko je však nič oproti najväčšej výhode, ktorú zberateľské karty prinášajú. Roky na Steame nakupujete hry. Využívate akcie, kupujete herné balíčky a na to všetko časom zabudnete. V profile máte desiatky, stovky hier, ktoré ste snáď nikdy ani len nespustili. Teraz, keď máte šancu zbierať odznaky, vylepšovať profil alebo aspoň získať nejaké to euro naspäť, máte dobrý dôvod oprášiť zbierku.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk