História Xbox značky

Nový Xbox bol tento týždeň odhalený a tak je správny čas zhrnúť si evolúciu tejto značky.

pridal saver 26.5.2013 o 20:26 pod hry
História Xbox značky

HRY > NOVINKY >

Nový Xbox bol tento týždeň odhalený a tak je správny čas zhrnúť si evolúciu tejto značky. Tá začala písať svoju históriu v roku 1998, kedy inžinieri z DirectX tímu Microsoftu rozobrali počítače, aby vytvorili hernú konzolu postavenú na Windowse. Pôvodne sa konzola mala volať DirectX Box, ale nakoniec sa skrátila na Xbox. Marketing chcel ešte názov zmeniť, a preto testovacej skupine dal na výber rôzne iné možnosti, Xbox tam nechal len preto, aby ukázal, aké nepopulárne meno to bude. Nakoniec to bolo naopak a hráči si ho vybrali. 

 

Xbox (2001) - 24 miliónov predaných kusov, cena 299 dolárov

História Xbox značky

V roku 2001 vypustil Microsoft svoju prvú hernú konzolu, ktorá svojho času išla proti PlayStation 2 a GameCube. Na rozdiel od GameCube sa udržala, aj keď už na rok zabehnutú PlayStation 2 nemala. Na druhej strane, lepšie parametre priniesli niektoré lepšie vyzerajúce hry a prítomnosť štandardného sieťového konektora umožnila Microsoft rozbehnúť Xbox Live službu. Tá bola spustená nasledujúci rok a spolu s Halo ukázala, ako má fungovať multiplayer na konzolách, ale aj ako má vyzerať konektivita s priateľmi a online chat. Na druhej strane bola to platená služba a zaviedla platený multiplayer na Xboxoch, ktorého sa konzola dodnes nezbavila.

Hardvérom bola konzola prakticky PC s Intel procesorom, Nvidia kartou a HDD. Paradoxne bola s konfiguráciou, ku ktorej sa o 12 rokov neskôr konzoly vracajú. Procesor mal takt 733 MHz procesor, grafika 233 MHz a dopĺňala to 64 MB DDR pamäť.

Mimochodom konzolu odhaľoval The Rock spolu s Billom Gatesom:

Najlepšie predávanou hrou na Xboxe bolo Halo 2 s 8 miliónmi kusov a spolu s prvým Halo tvorili základ celej konzoly. Bez nich by možno už značka ani neexistovala. Konzola rozbehla aj Project Gotham Racing a Forza série, dostal sa na ňu aj Far Cry Instincts, ako na jedinú konzolu, ktorá ho mohla v danej dobe rozbehnúť.

 

Xbox 360 (2005) - doteraz 77 miliónov predaných kusov, cena 299 / 399 dolárov

História Xbox značky

Microsoft spravil v roku 2005 zásadné rozhodnutie a prakticky zrušil Xbox bez ďalšej výroby. Následne okamžite presedlal na nový Xbox360, ktorým o rok predbehol konkurenciu v podobe PS3 od Sony a Wii od Nintenda a sám tak rozbehol novú generáciu HD hier. Spravil si taký náskok, ktorý PlayStation značka so 75 % podielom na trhu dobiehala celých 8 rokov. Microsoft nemá v pláne výrobu Xbox360 zrušiť a do piatich rokoch plánuje prekročiť 100 miliónov predaných kusov.

Hardvérovo prešiel Microsoft v novej konzole na IBM PowerPC architektúru postavenú na trojjadrovom 3,2 GHz procesore, doplnenom AMD 500 MHz grafickým čipom a 512 MB GDDR3 pamäťou taktovanou na 700 MHz. Z konfigurácie vypadol harddisk, ktorý sa stal voliteľnou súčasťou konzoly. Prvé roky sa neoddeliteľnou súčasťou konzoly stal aj RROD (Red Ring of Death), kde zahrievanie grafického čipu dokázalo po niekoľkých rokoch vytvoriť až 50 % kazivosť. Ďalšie zmeny architektúry tento problém postupne eliminovali, ale Microsoft to stálo miliardu dolárov.

Softvérovo Xbox360 posunul Xbox Live vpred, pridal digitálny marketplace so sťahovaním herných videí, ukážok, menších arkádových hier a neskôr aj ponuku Games on Demand titulov. Pridal digitálne video aplikácie, hudobné aplikácie a z konzoly sa stalo multimediálne centrum.

Nový dych Xbox360 dodal rok 2010, kedy bola uvedená slim verziu a spolu s ňou aj senzor Kinect. Úspešne ním naštartovala casual sektor, do ktorého sa veľmi dlho snažil Microsoft dostať. Ovládanie telom bolo jednoduché a fungovalo. Nakoniec predaje to aj potvrdzujú a 24 miliónov za dva a pol roka je vysoké číslo.

Popri vydaní nového Windows Phone a Windows 8 systému Microsoft rozšíril značku Xbox aj do týchto systémov. Presnejšie tak pomenoval herné sekcie. Výraznou aplikáciou cross platformovej aplikácie je Smartglass, ktorá umožňuje na mobile alebo tabletoch dopĺňať samotné hry o externý obsah a informácie, napríklad mapu (Forza Horizon), menu, alebo zoznamy na výber (Dance Central 3). Popri vydaní Windows Phone a Windows 8 Microsoft zjednotil menu na všetkých zariadeniach do nového tile (dlaždicového) dizajnu.

Doteraz najpredávanejšou hrou Xbox360 je Kinect Adventures - 24 miliónov, ktorý je pribalený ku Kinectu, ale zo štandardných hier je najpredávanejšou Call of Duty: Modern Warfare 3 predala 14,23 miliónov kópií. Z výrazných titulov má konzola značky: Halo, Forza, Gears of War, Alan Wake, Project Gotham Racing, Fable, Dance Central a Kinect Sports.

 

Xbox One (jeseň 2013) - cena od 299 dolárov?

História Xbox značky

Na rok 2013 Microsoft pripravuje novú Xbox One konzolu, ktorá vyjde spolu bok po boku s PS4. Tentoraz bude znovu postavená na PC architektúre s 8 jadrovým AMD Jaguar čipom taktovaným okolo frekvencie 1,6 GHz, AMD grafickým čipom s výkonom 1,24 TFlop, 8 GB DDR3 pamäťou a 500 GB pevným diskom.

Konzola bude mať štandardne pridaný Kinect 2 s 1080p snímačom, so zvýšením rozoznávaním pohybov a zlepšenou odozvou. Rozpozná prakticky každý detail a zachytí aj tep hráča. K tomu nový gamepad pridáva feedback do triggerov a dokáže tak reagovať na stlačenie prstov, napríklad pri zbrani, brzdách na vozidle atď.

Výraznou časťou novej konzoly bude Xbox Cloud, ktorý dokáže výkonovo pomáhať hrám, každá konzola bude mať tri vlastné virtuálne servre. Vďaka Cloudu dostane každá multiplayerová hra dedikované servre a fungovať na ňom budú MMO hry. Hlbšie bude zapracované aj Smartglass ovládanie, z nových funkcií dostane aj TV vstup, kde môžete mať Xbox One zapnutý na pozadí TV vysielania, alebo naopak. Pri sledovaní TV vás tak môže priateľ vyzvať na hru.

Z hier je zatiaľ predstavená nová Forza Motorsport 5, vráti sa Halo, Crackdown, Fable a ďalšie známe série. Z nových značiek bol ohlásený Quantum Break od tvorcov Alan Wake série.

Viac ohľadom Xbox One predstaví Microsoft na E3.





Páči sa mi!

Zaradené pod: xbox






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk