História Halo série

pridal saver 12.12.2021 o 11:23 pod hry
História Halo série


Legendárna séria Halo práve dostala svoju novú hru a ohliadnime sa po celej sérii a jej ponuke, respektíve kvalite.

 

2001 - Halo Combat Evolved - Xbox (PC v roku 2003) - recezia PC - 7.5 - priemer vo svete 9.7 na Xbox, 8.3 na PC

História Halo série

Pôvodne hra plánovaná pre Mac a PC sa po odkúpení Bungie Microsoftom plne prepracovala na novú Xbox konzolu a stala sa jej launch titulom. Okamžite sa stala hitom, priniesla neokukaný štýl, voľnosť, pôsobivé scenérie a na konzoly prekvapivo hrateľné FPS spracovanie. To dovtedy nebolo, podobne ako možnosť nosiť v hre len dve zbrane, rovnako hra naznačila aj budúcnosť autohealu s regenerovaním štítov.

V kampani sme spoznali Spartan vojaka John 117 prezývaného Master Chief, jeho AI Cortanu a ich cestu na prvý Halo prstenec. Sledovali sme odhalenie jeho cieľa, ako aj prvý kontakt so spoločenstvom Covenant.

Napriek tomu, že Halo prstence a koncept za nimi bolo mierne modifikovaná verzia knižnej série Ringworld Larryho Nivena, všetci ho prijali a Niven len okomentoval, že na prstence nemá copyright. Samotné rasy a príbeh však už boli originálne a pozadie celého vesmíru rozsiahle.

Neskôr, v roku 2003, prišla prvá Halo hra aj na PC, ale bol to slabší port. Na PC zastaralá grafika a rovnako zvláštna arkádová hrateľnosť s množstvom repetitívnosti výraznejšie nezaujali.

Samotná hra mala aj možnosť splitscreen hry a multiplayer, aj keď multiplayer len na jednej konzole alebo cez LAN, keďže vtedy ešte nebol online multiplayer rozbehaný cez Xbox Live.

 

 

2004 - Halo 2 - Xbox (PC v roku 2007) hodnotenie 9.1, priemer vo svete 9.5 na Xbox a 7.2 na PC

História Halo série

Zatiaľ čo Halo 1 bol len offline titulom, Halo 2 pridalo online multiplayer, sám o sebe prakticky rozbehol Xbox Live, multiplayerovú službu Xbox konzol. Halo 2 sa držalo na prvom mieste hrávanosti až do vydania Gears of War o dva roky neskôr. Multiplayer bol návykový, prehľadný a jednoduchý. Vtiahol hráčov do hry ešte viac a spravil z nej legendu.

Master Chief v druhej hre zachraňuje Zem pred útokom a spoznávame aj ďalšiu postavu z nepriateľskej strany Covenantov, Elite vojaka nazvaného Arbiter. Autori tým chceli pridať viac rozmanitosti v hrateľnosti, ako aj spoznanie príbehu z druhej strany.

V roku 2007 s vydaním Windows Vista sa Microsoft pokúsil Xbox Live rozbehnúť aj na PC, ale s hrou sa mu to nepodarilo. Podobne ako jednotka, prišla neskoro, v slabej forme a dokázala zaujať len málo hráčov.

 

 

2007 - Halo 3 - Xbox360 - hodnotenie 9.5, priemer hodnotení 9.4

História Halo série

Halo 3 dostalo (ako ukončenie trilógie) najmasívnejšiu reklamnú kampaň s heslom Finish the Fight a na Xbox360 Bungie prinieslo ako masívne vylepšenú grafiku, tak aj novinku do série a to online kooperáciu celou kampaňou. Kampaň tentoraz dostala rozmanitosť, menej repetitívnosti a viac dôrazu na príbeh. Záver trilógie bol skutočne excelentný. 

K znovu vylepšenému multiplayeru tentoraz pribudla možnosť ukladania vlastných gameplay scén, ako aj Forge editor, v ktorom si hráči mohli vytvoriť vlastné mapy.

 

 

2009 - Halo Wars - Xbox360 - hodnotenie 8.5, priemer hodnotení 8.2

História Halo série

Prvý Halo titul, ktorý nebol od Bungie a nebol ani akčný, bol Halo Wars. Veľmi pôsobivá stratégia, ktorú vytvorilo Ensemble Studios ešte pred svojim zrušením a dokázalo previesť realtime stratégie na konzoly v dobre hrateľnej forme. Hra vo svojom štýle bola o rozširovaní základne, vyrábaní a vysielaní jednotiek do boja. Bola špecificky určená pre Xbox360 a na PC pôvodne nevyšla, možno aj pre zrušenie štúdia Ensemble.  Až v roku 2017 ju po vydaní Halo Wars 2 Microsoft preportoval aj na PC.

Príbehovo sme sa dostali 20 rokov pred Halo 1 a šesť rokov po prvom útoku Coventantov na ľudstvo. S loďou Spirit of Fire sme objavili umelú planétu a sledovali boje o ňu v rozsiahlej ponuke CGI scén.

 

 

2009 - Halo 3: ODST - Xbox360 - hodnotenie 8.5, priemer hodnotení 8.3

História Halo série

V rovnakom roku prinieslo Bungie menší DLC doplnok k Halo 3 vydaný ako samostatná hra. Halo ODST titul už nesledoval Master Chiefa, ale boje jednotiek Orbital Drop Shock Troopers na planéte Zem. Hra bola primárne zameraná na kooperáciu, ale nebol problém zahrať si ju aj sólo. Hra priniesla mierne iný štýl ako Halo a minimálne na chvíľu dokázala zaujať. Žiaľ na engine od Bungie už bolo vidieť jeho vek a tmavé prostredia hry nedokázal tak dobre zobraziť.

Multiplayer v hre prakticky len prebral a zhrnul 21 máp z Halo 3. Priniesol však aj jednu zaujímavú novinku a to kooperačný Firefight mód, ktorý sa stal novým lákadlom.

 

 

2010 - Halo: Reach - Xbox360 - hodnotenie 9.5, priemer hodnotení 9.1

História Halo série

Bungie sa veľmi rýchlo chcelo vykúpiť od Microsoftu a osamostatniť sa, a tak im podľa zmluvy hneď ďalší rok spravili Halo Reach. So sériou sa rozlúčili priam skvelo.

Halo Reach bola znovu hra bez Master Chiefa, ale jedinečne približovala udalosti pred Halo trilógiou, ako aj smrť väčšiny Spartanov, ktorí boli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Covenanti si ich zobrali na mušku a im ostávalo len bojovať. V multiplayerovej časti Reach potlačil hlavne Firefight multiplayer.

 

 

2011 - Halo Combat Evolved Anniversary Edition  - Xbox360 - hodnotenie 7.0, priemer hodnotení 8.2

História Halo série

V roku 2011 sme si znovu mohli užiť starý repetitívny dizajn misií pôvodného Halo, ale tentoraz v novej vylepšenej grafike spracovanej Sabre Interactive a vydanej na stiahnutie na Xbox Live. Keď už nič iné, ide o príjemnú spomienku aj s novými bonusmi ako multiplayer, kooperácia a terminálmi s novými informáciami. Microsoft tak oficiálne doplnil prvú hru do ponuky Xbox360 titulov.

 

 

2012 - Halo 4  - Xbox360 - hodnotenie 9.5, priemer hodnotení 8.7

História Halo série

343 Industries vyrazili s kvalitou hry dych a skutočne posunuli Halo vpred. Okrem štartu Reclaimer trilógie s pôsobivým príbehom pridali príbehovú single/kooperačnú kampaň, zachovali multiplayer vo svojom vysokom štandardne a rovnako aj jemu pridali príbeh, respektíve ho do príbehu doslova vložili. Totiž tam preberiete tím Spartanov v Spartan Ops časti hry.

Čo je zaujímavé, hlavnou postavou už nie je len Master Chief, ale výraznejšie miesto si získala Cortana, ktorá je na konci svojho životného cyklu. Príbeh sa už totiž netočí okolo vojny s Covenantmi, ktorí už sú rozdrobení a porazení, ale objavil sa nový nepriateľ Forerunneri, konkrétne ich bojová frakcia, ktorá povstáva.

 

 

2013 - Halo: Spartan Assault - Xbox One, Xbox360, PC, iOS, Windows Phone - hodnotenie 6.5

História Halo série

V roku 2013 skúsil Microsoft menší arkádový spinoff, kde ponúkol 360 stupňovú strieľačku Spartan Assault. Tá prišla ako na Xboxy, tak PC a aj mobily. 

V hre sa dostaneme do príbehu Spartanov a zažijeme ich prvé Spartan Ops misie v čase medzi Halo 3 a Halo 4. Vojna už síce skončila, ale malé osamotené jednotky Covenantov pokračujú v bojoch ďalej. Spartania a UNSC ich musia zastaviť. Prevedú nás tak 30 misiami v ťažení, rozdelenom na 6 kampaní v rôznych lokalitách. Xbox verzie dostali k tomu aj kooperačnú kampaň proti Flloodu.

 

 

2014 - Halo Master Chief Collection - Xbox One, PC - hodnotenie 10, priemer 8.5

História Halo série

S príchodom Xbox One sa Microsoft rozhodol prehodiť všetky Halo hry na novú konzolu, aby si hráči mohli zahrať aj tu a nemuseli k tomu nechávať starú konzolu, neskôr pridal aj PC verziu kolekcie.

Portli Halo 1, ktoré už bolo predtým remastrované na Xbox 360, kompletne od základov remastrovali Halo 2 a Halo 3, Halo 4 a ODST dostali rovnako porty na 1080p/60fps rozlíšenie. Neskôr prišiel aj port Halo Reach. Čo v kolekcii stále aj po rokoch chýba, je Halo 5. Je to aj jediná hra, ktorá doteraz chýba na PC.

 

 

2015 - Halo: Spartan Strike - PC, iOS, Windows Phone

História Halo série

V roku 2015 Microsoft pokračoval v malej arkádovej podsérii, aj keď teraz už len pre mobily a PC. Je to prvá Halo hra, ktorá sa nedostala na Xbox platformu. V príbehu sa teraz hráči dostanú za udalosti v Halo 4 a vedú ťaženie proti Covenantom a Prometheanom. 

 

 

2015 - Halo 5: Guardians - Xbox One - hodnotenie 9.0, priemer 8.6

História Halo série

Master Chief sa vrátil v piatej časti a tentoraz už priamo na Xbox One konzolu, kde sa už autori úplne odpútali od 30 fps a prešli na 60 fps aj v kampani. Na vizuále to síce vidieť, ale plynulá hrateľnosť to vyvažuje. Hra zároveň ponúka online kooperáciu štyroch hráčov celou kampaňou (aj keď bez splitscreenu) a multiplayer pre zmenu obohatil Warzone mód pripomínajúci štýl Battlefieldu pre 24 hráčov.  Štandardné režimy boli združené do Arena módu. Čo je však dôležité, multiplayer funguje od prvého dňa, kde sa už 343 štúdio posnažilo o úplne bezproblémový launch.

V samotnom príbehu pribúda k dvojici Master Chief a Cortana nový člen a to Spartan Locke, ktorý má za úlohu chytiť Master Chiefa za každú cenu. Začína sa lov a zároveň aj hra za dva tímy, v ktorých vedení sa budete striedať. Celé to pripomína poňatie Halo 2 zmiešané s ODST, k čomu sa pridáva bonus v podobe nových nepriateľov a veľký cliffhanger na konci. Cortana sa teraz stala ešte dôležitejšou postavou ako v Halo 4. Jej život končí a ona si vďaka technológiám Forerunnerov našla novú cestu. Nie veľmi priateľskú voči celej galaxii. Snažila sa to zastaviť po svojom. Ale tak úplne to nevyšlo, čo vyrozpráva príbeh Halo Infinite.

Na PC prišla len multiplayerová časť z Halo 5 Guardians nazvaná Halo 5: Forge, kde sa dá zahrať multiplayer a zároveň cez Forge editor vytvárať mapy. Je otázne, prečo kampaň doteraz nie je na PC. Nevieme, či je to nejakými zmluvami, ktoré to obmedzujú, alebo to ešte nestihli.

 

 

2017 - Halo Wars 2 - Xbox One, PC - hodnotenie 8.5,  priemer 7.9

História Halo série

V roku 2017 prišlo pokračovanie strategického Halo Wars a znovu ponúklo parádny CGI príbeh doplnený strategickými misiami a decentným multiplayer doplneným kartičkami.

Príbehovo hra ponúkla postavenie až po Halo 5, kde sa znovu s loďou Spirit of Fire vydáme do boja proti Covenantom. Tí boli síce už porazení, ale odrezané armády netušia, že sa vojna skončila a majú vlastného vodcu. Spojili sa vo frakcii Banished. Začína tak nový boj.

 

 

2021 - Halo: Infinite - Xbox One, PC  - hodnotenie 9.0 - priemer hodnotení 8.6

História Halo série

Síce sme na hru čakali o rok dlhšie, ale firma s odložením spravila veľmi dobre. Oproti prvej ukážke výrazne hru vylepšili a nakoniec ponúkli pôsobivú kampaň spolu s kvalitne dotiahnutým multiplayerom. Pritom obe prišli so zmenami, kampaň priniesla otvorený svet a multiplayer prešiel na free 2 play.  

Príbeh pokračuje po Halo Wars 2, kde novým nepriateľom ľudstva je frakcia Banished a našli si nový prstenec, pomocou ktorého môžu zničiť ľudstvo. Master Chief sa vydáva zastaviť to, berie so sebou nového pomocníka a aj novú AI. Cortana je už totiž minulosťou. Je to nová kapitola vojny Master Chiefa. Síce určité veci sú previazané s minulosťou, hra je vhodná aj pre nových hráčov do série.

Veľkou novinkou v hre je teraz hák, ktorý prišiel ako do kampane, tak multiplayeru a pridáva nové možnosti pohybu a aj boja. Samotnú hru to oživuje.

 

Halo Infinite bude na dlhý čas jedinou Halo hrou, respektíve základom pre ďalšie rozširovanie série. Kde multiplayer sa bude rozširovať štandardne o nové mapy a režimy, popri ňom budú prichádzať nové kampane. Microsoft si už aj zaregistroval novú značku Halo The Endless, čo zrejme bude nová kampaň, ktorá ponúkne ďalšiu kapitolu príbehu.

 

 

2022 - Halo TV seriál 

História Halo série

Budúci rok sa konečne rozšíri značka aj do televízie, kde prvá séria seriálu začne rozprávať príbeh Master Chiefa od jeho začiatkov. Teda v časoch okolo jeho tréningu a zrejme uvidíme aj jeho nasadenie v prvých bojoch na prstenci Halo 1. Seriál pridá aj jednu zaujímavosť a to postavu, ktorá bola vychovávaná Covenantmi.

 

 

Pre zaujímavosť, ak teraz dostanete do rúk Halo Master Chief kolekciu alebo začnete hrať Halo a žiadnu hru ste doteraz nehrali, tak príbehové poradie vyzerá nasledovne:

1. Halo: Wars
2. Halo: Reach
3. Halo: Combat Evolved 
4. Halo 2
5. Halo Spartan Strike
6. Halo 3: ODST
7. Halo 3
8. Halo 4
9. Halo Spartan Assualt
10. Halo 5: Guardians
11. Halo Wars: 2
12. Halo Infinite





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19599)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk