Tretí týždeň bez PlayStation Network

Výpadok môže trvať až do konca mesiaca, ďalšie útoky, odškodné vo výške dvoch hier pre každého majiteľa PS3 a PSP.

pridal spacejunker 9.5.2011 o 12:49 pod informácia
Tretí týždeň bez PlayStation Network

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Sony je pod paľbou, fanúšikov, hackerov, akcionárov a v neposlednom rade aj majiteľov PS3 i PSP. Od 20. apríla, kedy došlo k vypnutiu služieb PSN a Qriocity, uplynulo už 19. dní a zdá, že servery offline ešte nejaký ten deň ostanú. Shigenori Yoshida povedal pre Bloomberg, že plánom je spojazdniť PSN do 31. mája, čo by znamenalo, že služba by bola mimo prevádzky celých 41 dní, informuje Eurogamer.

Na tlačovke k výpadku serverov, na ktorej vystúpil Kaz Hirai, sa hovorilo o sprevádzkovaní častí služieb (hranie online, chat s priateľmi) v priebehu týždňa končiaceho 8. májom. Ešte pred víkendom sa objavili informácie o ďalšom plánovanom útoku s agresívnou taktikou zverejniť osobné údaje aj detaily o kreditných kariet, ktoré by hackeri získali.

Na internet medzitým unikli údaje o 2500 účastníkoch ankety z roku 2001, neobsahovali citlivé údaje, ale mená a adresy sa objavili na teraz už nefunkčnej stránke, z ktorej boli odstránené.

Sony ešte pred víkendom tvrdila, že testovanie serverov je vo finálnej fáze, zdá sa však, že potrvá dlhšie ako sa pôvodne predpokladalo. PSN pomáha postaviť na nohy niekoľko externých spoločností, ktoré majú potvrdiť, či je sieť bezpečná predtým než bude vôbec uvedená do prevádzky. Sony už niekoľko krát prízvukovala, že služby nebudú spustené, pokiaľ si nebude istá bezpečnosťou.

„Dovoľte, aby som vás ubezpečil, že všetky prostriedky tejto spoločnosti sú použité na vyšetrovanie podstaty a rozsahu útoku, ktorý sme pocítili všetci, a na jeho nápravy. Venujeme sa plnej obnove bezpečnej služby v čo najkratšom čase ako aj odmenám za vašu trpezlivosť.“ stojí v otvorenom liste prezidenta Sony Corporation Howarda Stringera. 

„V uplynulých mesiacoch čelila Sony v Japonsku desivému zemetraseniu a tsunami, teraz čelíme udalosti spôsobenej človekom, útokom na nás aj vás. Spolupracujeme s FBI a inými agentúrami na celom svete, aby sme zodpovedných zatkli.“ prirovnal Stringer výpadok PSN k prírodnej katastrofe, ktorá postihla Japonsku v marci.

Kto je za PSN zodpovedný?

Od útoku na servery Sony Online Entertainment sa skloňuje čoraz častejšie skupina Anonymous, ktorá po sebe zanechala súbor s rovnakým názvom a obsahom „We are legion.“ Hackerská skupina sa však k útoku neprihlásila a odmieta akýkoľvek súvis s útokmi a možnou krádežou osobných údajov, čo je v rozpore s dvojicou dlhoročných členov, ktorí tvrdia, že niekto zvnútra je zodpovedný za útoky, informuje VG247. „Nemôžete obviniť celý kolektív za to, čo spravili jeden dvaja členovia.“

Po zapojení FBI a agentúrnych zložiek do vyšetrovania sa vraj začalo všetko zapierať a niekoľko z členov sa prepadlo pod zem. Počas útoku si hackeri „požičali“ iba niekoľko administrátorských kont, ktoré boli medzi ostatnými členmi distribuované a neskôr použité aj ku krádeži údajov.

„Žiadne údaje o kreditných kartách neboli zverejnené ani jedno z viac ako 100 miliónov kont,“ povedal jeden z členov pre Financial Times. „Mali prístup k databáze, to áno, ale nič nebolo stiahnuté okrem pár administrátorských kont. Nič nebolo zverejnené, nikto nič nepredáva.“ dodáva.

Zdroje blízke Sony tvrdia, že sa zvažuje nad vypísaním odmeny za informáciu, ktorá povedie k zatknutiu zodpovedných.

Ako budú zákazníci kompenzovaní za výpadok?

V zámorí bude zákazníkom PSN a Qriocity ponúknutý 12-mesačný program AllClearID Plus od spoločnosti Debix. Ide o ročnú poistku do výšky 1 milióna dolárov pokrývajúcu krádež identity, súdne trovy a neoprávnené transakcie.

V Európe však takýto program celoplošne aplikovať nejde. „Každá krajina má iné metódy pre krádež identity; niektoré ponúkajú sofistikované služby, iné zase skromné,“ hovorí Nick Caplin z SCEE. Momentálne sa preskúmavajú možnosti, aké služby sú v ktorých krajinách dostupné. Caplin odhaduje, že by sme mohli k tejto veci počuť viac tento týždeň.

Sony okrem krytia kreditných kariet na všetkých účtoch plánuje aj program Welcome Back, ktorý má obsahovať 30-dňové konto PS Plus, predĺženie členstva pre predplatiteľov PS Plus a Qriocity ako aj herný obsah zadarmo.

Konkrétne si užívatelia budú môcť vybrať dve z piatich PS3 hier, majitelia PSP budú kompenzovaní dvomi hrami.





Páči sa mi!

Zaradené pod: sony, sony, playstation, ati






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19561)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk