Dlhá, tŕnistá cesta PSone portov

Prečo na PS Store chýba Tomb Raider?

pridal spacejunker 7.2.2011 o 15:27 pod informácia
Dlhá, tŕnistá cesta PSone portov

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Prekopírovanie dát z DVD alebo CD na pevný disk trvá rádovo niekoľko minút, principiálne rovnaký proces prenosu jedného herného titulu z fyzického média na kanál digitálnej distribúcie môže trvať aj niekoľko rokov.

Cesta klasík z PSone na PlayStation Store je zarúbaná a plná licenčných, právnych a regionálnych prekážok. Prečo je rozdielna ponuka na japonskom, americkom a európskom obchode, sa pokúsil odpovedať Ross McGrath z tímu zodpovedného za emulované hry, ktoré môžete hrať na PS3 a PSP.

Ak už bola hra raz vydaná, nemusí to automaticky znamenať, že znovuuvedenie je otázkou nakopírovania pár MB dát. Otázka prečo to tak dlho trvá nie je taká jednoduchá, ako sa môže zdať. Na prvé miesto sa kladú jazykové a kultúrne rozdiely, ale aj po prekonaní týchto sa naráža na chyby v emulovaných PAL verziách, ktoré nepostihujú napríklad NTSC (americké).

„Existuje niekoľko PAL titulov, ktoré sa nehrajú dobre na emulátore kvôli ochrane proti kopírovaniu, ktorá bola použitá v PAL regióne na niektorých kľúčových tituloch."

Chyby s emuláciou zahrňujú také krkolomnosti ako text hore nohami v menu, výbuchy, ktoré náhodne zabijú hrdinu po cut-scéne, spomaľovanie hry, čím dlhšie ju hráte, zvuky so zlým reverbom, vysvetľuje McGrath. Ak sa napríklad takáto chyba objaví počas interného testovania, nemôže Sony ísť za štúdiom, ktoré hru vytvorilo. Bugy súvisiace priamo s kódom sa neopravujú, iba tie, ktoré sa týkajú bezprostredne emulátora. Hra, ktorá takýmto testom neprejde, musí počkať na novšiu verziu emulátora.

Vybraná PSone hra je prvýkrát podrobená testom tesne po prevedení do digitálnej podoby. V druhej fáze sa overuje, či sa dá dohrať od začiatku až do konca bez vážnejších problémov na PS3 i PSP. Proces s testovaním trvá niekoľko mesiacov, je závislý od zložitosti emulácie, dĺžky hry aj od počtu chýb, ktoré sa objavia.

Skôr než sa však dostane do ponuky PS Store, musí byť obsah v hre ošetrený aj po právnej a licenčnej stránke. „Niektoré hry obsahujú postavy z iných herných sérií a vydavateľ už nemusí vlastniť práva na ne, alebo hudbu, ktorá bola licencovaná, ale zmluvy už neplatia." Revitalizačný proces často stojí veľký obnos peňazí a ide o časovo náročnú úlohu. Napríklad u starších titulov hrozí, že pôvodný vydavateľ už neexistuje.

„Bohužiaľ, tieto licencie boli zaistené pre pôvodný produkt, vtedy sa nepočítalo s tým, že bude opätovne uvedený na iných platformách o niekoľko rokov neskôr." S licenciami súvisia aj regióny, ak sú zakúpené práva pre Ameriku, neznamená to, že platia aj v Európe. Často nie sú hry vydávané na oboch kontinentoch rovnakým vydavateľov, čo znamená, že sa zaisťujú licencie pre dva regióny.

Posledným nemenej dôležitým faktorom brániacim vydaniu PSone hry na PS Store je, aby bol daný titul profitu schopný. Ak sú všetky prekážky prekonané, digitálna verzia so sprievodným textom v ôsmich jazykoch vychádza na PS Store.

Podľa slov McGratha Sony neustále vyhľadáva zaujímavé tituly, niektoré si však na vydanie počkajú či už kvôli pretrvávajúcim emulačným alebo licenčným problémom. Niektoré sa testujú opakovane od roku 2007 vrátane Wild Arms a Tomb Raider. 





Páči sa mi!

Zaradené pod: sony, sony, playstation, ati






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk