Ako sa hrá klasický Doom na handhelde Playdate?

Doom sa dá rozbehať zjavne všade, ale oplatí sa ho aj všade hrať?

pridal matus_ace 7.4.2024 o 16:07 pod hry
Ako sa hrá klasický Doom na handhelde Playdate?

HRY > NOVINKY >

Drobný a štýlový handheld Playdate oficiálne dorazil aj k nám a my sme sa naň museli pozrieť. V digitálnom obchode Catalgue, ktorý je oficiálnou zásobárňou hier pre tento handheld, je už viac ako 150 vydaných hier od väčších aj menších štúdií, pričom tam nechýbajú ani naozaj dobré hry, aj tak som sa ale rozhodol vyskúšať primárne niečo iné. Na handheld samotný sa ešte pozrieme, ale dnes vám chcem ukázať, ako sa na ňom hrá klasický Doom.

Ide naozaj o pôvodný Doom 2 z roku 1994, ktorý ide rozbehať zjavne všade a ani Playdate nie je výnimka. Musíte si ale uvedomiť, že toto nie je žiaden oficiálny port ani nič podobné. V zásade na handhelde beží pôvodný WAD súbor hry, ktorý rozbeháte vďaka niekoľkým komunitným úpravám. Preto to nie je práve najhladší zážitok. Síce všetko beží, hudba funguje a môžete si stále dobre zastrieľať, hlavne neupravená farebná paleta na monochromatickom displeji handheldu z toho nerobí až taký dobrý zážitok. Ak by niekedy niekto hru oficiálne naportoval, určite by sa s tým pohral, ale takto si neraz musíte v tmavých scénach len domýšľať, čo je pred vami. Nehovoriac o tom, že nedokážete rozpoznať farbu kľúčov a dverí.

Ale ak ide o to, či sa Doom dá hrať, tak áno, dá sa. Dokážete tu chodiť a strieľať a dokonca niekoľkým úpravám od fanúšikov robiť aj ďalšie veci cez kombináciu rôznych tlačidiel, napríklad prepínať zbrane, zobrazovať mapu, aktivovať interakcie a podobne. Otáčanie funguje pomocou kľuky, na čo si treba chvíľu zvykať, ale nie je to až také zlé. Bohužiaľ, nepodarilo sa mi spustiť menu, takže ani ukladanie pozície.

Vo videu si môžete pozrieť prvý a aj dosť krátky level z Doom 2, ale v zásade si viete vytvoriť obraz o tom, ako hra vyzerá, ako znie (z mono reproduktora) a ako sa hrá. Ak by niekto hru seriózne upravil pre handheld, mohol by to byť veľmi zábavný zážitok, už takto som v hre strávil nejakú hodinu, len sa časom na to dosť zle pozerá bez lepšieho prevodu farieb na monochromatický displej (spracovanie odtieňov, zjednodušenie...).





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20072)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk