Apple musí v EU otvoriť svoj systém, ale ohýba DMA smernicu ako sa dá. Pridáva poplatky a zavádza aj platby za inštalácie.

Apple to dáva na Unity.

pridal saver 26.1.2024 o 9:52 pod hry
Apple musí v EU otvoriť svoj systém, ale ohýba DMA smernicu, ako sa dá. Pridáva poplatky a zavádza aj platby za inštalácie.

HRY > NOVINKY >

Štáty postupne šliapu na krk Apple a Google v ich monopoloch na mobilných systémoch. Apple už muselo spraviť ústupok v Amerike a to umožnením linkovania z aplikácií, kde ho však podkopalo masívnymi poplatkami a to isté sa snaží urobiť v Európe.

EU totiž zaviedla DMA smernicu, ktorá prikazuje veľkým firmám otvoriť svoje systémy. Apple to musí povoliť, ale samozrejme robí všetko preto, aby sa tieto nové možnosti neoplatilo používať. A keď už musí otvárať, znižuje aj poplatky na svojom store. Ale zavádza rôzne ďalšie poplatky. Už svoje nové pravidlá sformulovala a uvidíme, čo na to povie Európska komisia. Tá to musí odsúhlasiť.

Zhodnotenie vyzerá zatiaľ nasledovne:

 

 

Ľudia z biznisu hodnotia, že pravidlá sú nastavené tak, aby alternatívne obchody ako Epicu alebo Microsoft nezískali popularitu. Je to preto, aby len ťažko mohli mať úspech a nemohli ovplyvniť Apple. Zároveň aktuálne podmienky sú veľmi neprehľadné a je problém sa vyznať v tom, kedy presne platia a pre koho. Bude na to potrebná hlbšia analýza, ale zatiaľ čo vieme:

Apple musí v EU:

  • Umožniť spustiť obchody tretích strán
  • Musí umožniť browsery mimo webkitu. Teda zobrazovanie stránok na iOS sa konečne posunie vpred a nebude tam len zastaralý webkit.
  • Musí umožniť platobné brány tretích strán
  • Otvoriť NFC platby aj na platby mimo Apple Pay
  • Musí umožniť aj sideloading aplikácii, čo zatiaľ nepredstavil

Mimo všetkých poplatkov to však znamená:

  • Epic spustí svoj Epic Store v EU na iPhonoch a vráti sa tak Fortnite. Firma to už potvrdila:

 

  • Apple pre tento tlak umožní na svojom App Store streamovacie aplikácie. Game Pass a Geforce Now už tak nebudú musieť bežať cez web browser. Pôvodne malo Apple stanovené úplne šialené podmienky, len aby sa niečo také neoplatilo. 
  • Zároveň znižuje svoj podiel na App Store a vývojári budú platiť 17% z predplatného a platieb v aplikáciách, pričom sa to pre "väčšinu vývojárov" zníži na 10% po prvom roku.  
  • Popritom Apple zavádza nový 3% “payment processing” za transakcie, ktoré idú cez jeho store
  • Pridáva pre vývojárov nové “core technology fee”, čo sú platby za inštalácie, ktoré bude €0.50 pre všetky stiahnutia aplikácií po prvom milióne inštalácii. Teda dali to na štýl Unity.
  • Apple bude chcieť, aby každý obchod na iOS najskôr zaplatiť milión eur. Zároveň ho však musí Apple odsúhlasiť.

 

Tim z Epicu k tomu ešte povedal:

Plán spoločnosti Apple zmariť nový zákon o digitálnych trhoch v Európe je novým úskočným prípadom škodlivého dodržiavania pravidiel.

Nútia vývojárov, aby si vybrali medzi exkluzivitou App Store a podmienkami obchodu, ktoré budú podľa DMA nezákonné, alebo akceptovali novú, tiež nelegálnu protisúťažnú schému bohatú na nové nevyžiadané poplatky za sťahovanie a nové dane Apple z platieb, ktoré ani nespracúvajú.

Apple navrhuje, aby si ono mohlo vybrať, ktoré obchody môžu konkurovať ich App Store. Mohli by tak spoločnosti Epic zablokovať možnosť spustenia obchodu Epic Games Store a distribúciu Fortnite napríklad prostredníctvom neho alebo zablokovať spoločnosti Microsoft, Valve, Good Old Games alebo nových účastníkov.

Epic Games Store je 7. obchod so softvérom na svete (za 3 konzolovými obchodmi, 2 mobilnými obchodmi a Steamom na PC). Sme odhodlaní spustiť systém pre iOS a Android a zapojiť sa do súťaže, aby sme sa stali #1 multiplatformovým softvérovým obchodom na základe platobnej súťaže, poplatkov 0%-12% a exkluzívnych hier ako Fortnite.

Spoločnosť Epic vždy podporovala myšlienku overenia aplikácií Apple a skenovania škodlivého softvéru, ale dôrazne odmietame, že spoločnosť Apple prekrúca tento proces s cieľom podkopať hospodársku súťaž a naďalej uvaľovať dane spoločnosti Apple na transakcie, do ktorých nie sú zapojené.

V oznámení spoločnosti Apple je oveľa viac horúceho odpadu. Analýza napísaných aj nenapísaných častí tejto novej hororovej šou bude trvať dlhšie, takže počkajte na viac informácií.

 

Dobre je aktuálna situácia rozpísaná aj tu.





Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20045)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk