GTA V dnes oslavuje 10 rokov

GTA V je tu s nami už dekádu.

pridal saver 17.9.2023 o 9:47 pod hry
GTA V dnes oslavuje 10 rokov

HRY > NOVINKY >

Už je to 10 rokov, čo vyšla prvá verzia GTA V. Prvá verzia legendárnej časti GTA, ktorá sa neustále predáva a nie a nie vypadnúť z Top 10 rebríčkov. Je to až zvláštne a zároveň je to aj veľká brzda v posune série ďalej. Rockstar tak roky nemá tlak posunúť sa vpred a na GTA VI stále čakáme.

Mimochodom, Rockstar hru ohlásil už v roku 2011 a to nasledujúcim trailerom:

 

 

Vydanie prvé - Xbox 360 a PS3 

Presnejšie prvá verzia GTA V vyšla v roku 2013 ešte na Xbox360 a PS3, kedy Rockstar rozbalil svoj rozsiahly svet San Andreas. Síce konzoly boli na dnešnú dobu slabé, podarilo sa im do nich napchať množstvo obsahu a to ako singleplayerového v kampani, tak neskôr v GTA Online, vďaka ktorému je hra hrávaná doteraz. Hru sme vtedy v recenzii ohodnotili desiatkou.

 

 

Vydanie druhé - Xbox One a PS4 

Bol to vtedy od Rockstaru veľmi dobrý strategický ťah, kde sa im podarilo zachytiť starú generáciu a rovno ďalšiu jeseň v roku 2014 vydali hru na nové konzoly Xbox One a PS4 a mali tak podchytené už dve generácie. Zároveň na tieto konzoly prišla hra s vylepšeniami a pridaným fps režimom a dostala ďalšiu desiatku v našej recenzii.

 

 

Vydanie tretie - PC verzia

Ale to ešte hra stále nebola na PC, a tak začiatkom roku 2015 prišla aj PC verzia znovu vylepšená a obohatená aj o Rockstar editor. A samozrejme, keďže prišla na PC, tak začali prichádzať aj mody. Ale čo tu spravil Rockstar veľmi dobre, bola optimalizácia, až prekvapivo dobre to dotiahli a hra išla aj na úplne slabých PC, je to diametrálny rozdiel oproti neskoršiemu Red Dead Redemption 2. V recenzii sme samozrejme ohodnotili desiatkou.

 

 

Vydanie štvrté - Xbox Series XS a PS5 

To stále nebolo všetko a po rokoch updatov hlavne GTA Online režimu vyšla v roku 2022 aj oficiálna Xbox Series XS a PS5 verzia s jemným vylepšeniami do grafiky. Bol to viac menej len menší update na Xbox One/ PS4 verziu, ktorý mal byť zadarmo. Ale cena bola vysoká a GTA Online začalo prechádzať na predplatený model, to už stačilo a hodnotenie kleslo na šestku.

 

 

Príde ešte ďalšia verzia?

Tieto posledné verzie už boli citeľne čisté zbieranie peňazí a snaha vyžmýkať z GTA V, čo sa ešte dá pred príchodom GTA VI. Nakoniec toto žmýkanie je v poslednej dobe pre Take 2, respektíve Rockstar, akoby štandard. Videli sme odfláknutú GTA Trilógiu alebo len predražený port Red Dead Redemption 1.

Ale keď sme pri tom Red Dead Redemption, po jeho vydaní na Switchi sa priam núka Switch verzia GTA V v nasledujúcich mesiacoch, aby Rockstar vygeneroval predaje aj tam a potom ju ešte vydal aj na Switch 2. Uvidíme, či to stihnú. Ak by to vydali aj tam, zostane im už len jedna posledná méta a to mobily.

 

 

Ako sú na tom predaje?

Na druhej strane toto vymýšľanie sa im oplatilo, keďže z hry doteraz predali 186 miliónov kusov, čo je mega veľké číslo a len málo platených hier sa dostalo do tejto oblasti. Z aktuálnych hier ho predbieha Minecraft a možno sú v týchto číslach Tetris a podobné hry.

Pritom hra sa stále priebežne objavuje v top 10 rebríčkoch predaja. Ktovie kto to stále kupuje. Možno zabanovaní cheateri alebo dorastajúca mládež, ktorá tiež chce skúsiť túto legendu.

GTA V dnes oslavuje 10 rokov

 

 

A prečo je hra taká úspešná? 

Hlavne pre svoju hrateľnosť, svet ale hráčov drží pre GTA Online. Totiž v GTA V sa Rockstaru podarilo spraviť zaujímavý a rozsiahly svet umiestnený v ich San Andreas, teda ich verzii Los Angeles a okolia, pridali k tomu dobre spracovaný príbeh s tromi rôznymi postavami, v ktorom si hráči užili prakticky všetko, čo kriminálne prostredie ponúka.

Veľká škoda a možno jediné sklamanie z titulu je asi to, že síce Rockstar singleplayer obsah plánoval, ale nakoniec všetko zrušil a začal sa orientovať čisto na GTA Online. K tomu si už veľa singleplayer hráčov nenašlo vzťah a hra tak pre nich umrela. Je aj škoda, že Rockstar prídavky do GTA Online nedával aj ako DLC do singleplayeru, keďže väčšina úloh z updatov sa dá hrať aj single a sú tam aj priamo príbehové misie.

GTA Online sa však pekne začalo rozširovať, zo začiatku dostávalo aj do desať updatov ročne, posledné roky dva väčšie updaty. Rockstar prinášal nové multiplayerové režimy, zbrane, vozidlá, ale aj nové časové eventy, napríklad vianočné, gangsterské, pridali aj content creator, ale aj viac domov na vlastnenie. Neskôr prišli aj heisty, ale aj možnosť vytvorenia vlastnej kriminálnej organizácie s vlastnením budov, ale prišla aj možnosť vlastnenia nočného klubu, prišlo aj kasíno. Posledné roky aj nový samostatný ostrov s heistom, tunerský update, misie s Franklinom, drogová vojna. Teraz nedávno prišiel Mercenaries update a k desiatemu výročiu práve pridali aj menší Anniversary event:

 

 

Mody

Našťastie, ak hrávate na PC, tu absenciu singleplayer obsahu, ale aj rozšírenie multiplayeru zaisťujú mody. Síce ich Rockstar z nejakého dôvodu pravidelne ruší, ale stále ich dostatok ostáva a hráči sa môžu realizovať a rozšíriť si hru rôznymi spôsobmi. Od vizuálnych, ako NaturalVision Remastered, cez zmeny skinov a postáv Iron Man Script 2.0, doplnky áut, ale aj väčšie mody, kde hráte za policajta LSPD First Response, prišli rôzne misie, heisty, nedávno vyšiel aj mod s AI rozhovormi, ktorý Rockstar z nejakého dôvodu zrušil. Alebo je aj mod, ktorý presunie všetky vozidlá z multiplayeru do singleplayeru, ale aj rôzne realistické mody. Pre mody si určite pozrite GTA V mods stránku alebo nexusmods.   

Pritom moderi začali vytvárať aj vlastné GTA online verzie, napríklad FiveM, čo je Role Playing server, na ktorom máte svoju postavu. Nedávno ho dokonca Rockstar odkúpil.

Mody dokážu napríklad upraviť hru do nasledovnej podoby:

 

Ak by vás zaujímala celá história série, tu sme ju spísali a pozreli sme sa aj na to, koľko GTA hier bolo počas vývoja zrušených. Teraz dúfajme, že GTA V už nebude Rockstar tak naťahovať a konečne ohlási GTA VI. Hovorí sa o októbri, ale nikto nevie, kedy sa skutočne Rockstar rozhodne ohlasovať.





Páči sa mi! (+4)






PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
PS5
PS5

Vývoj: Take 2 / Rockstar North
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. september 2013
 15.3. 2022 (,Xbox Series X|S,PS5)
 14.4. 2015 (PC)
 18.11. 2014 (Xbox One, PS4)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19986)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk