Akú hernú konzolu kúpiť, aké sú ceny a ktorá sa oplatí?

Ak rozmýšľate, ktorú hernú konzolu vybrať a kúpiť na Vianoce, pozrite sa aká je aktuálna ponuka konzol, na ich verzie, ako aj to, aké hry kúpiť rovno ku konzole, aby ste mali bohatú nádielku pod stromčekom.

pridal saver 12.12.2019 o 18:08 pod hardware
Akú hernú konzolu kúpiť, aké sú ceny a ktorá sa oplatí?

HARDWARE > NOVINKY >

Ak plánujete kúpiť konzolu na Vianoce, máte teraz veľmi dobrý výber. Je tu Xbox One s peknou ponukou a Game passom so stovkami hier, PS4 s akčnými exkluzivitami a Switch so svojimi zábavnými titulmi a aj s handheldovou verziou. 

Každá konzola má už dnes niekoľko verzii, ktoré sa od seba líšia a je dobré vybrať si podľa vašich nárokov a potreby. Medzi verziami je rozdiel hlavne vo výkone, ktorý sa prejavuje na lepšom obraze a lepšie vyzerajúcich hrách.  Výkonovo v skratke - Switch < Xbox One < PS4 < PS4 Pro < Xbox One X, ale skôr ako podľa výkonu je vhodné vyberať si konzolu podľa ponuky. Každá môže osloviť niečim iným.

Plus dôležité je vedieť aj to, že Xbox One a PS4  budúcu jeseň nahradia nové konzoly Xbox Scarlett a PS5. Síce ešte nejaký rok po tom budú vychádzať hry aj na staré konzoly, ale ak nevyhnutne nemusíte kupovať konzolu tento rok, pokojne počkajte na novú generáciu. Pokiaľ sa rozhodujete o Switchi, tam nevyhnutne čakať nemusíte, ten nedostane náhradu tak skoro, aj keď budúci rok zrejme príde rýchlejšia verzia.

Momentálne sú v ponuke konzoly:

- Xbox One - All Digital Edition - čisto digitálna verzia konzoly bez mechaniky
- Xbox One S - základná verzia Xbox One 
- Xbox One X - rýchlejšia verzia Xbox One pre vyššie 4K rozlíšenia (lepšia grafika)

- PS4 - základná verzia PS4 
- PS4 Pro - rýchlejšia verzia PS4 pre vyššie rozlíšenia v hrách (lepšia grafika)

- Switch - základná verzia Switchu pripojiteľná aj k TV
- Switch Lite  - menšia handheldová verzia Switchu bez možnosti hrania na TV

 

Čo je dôležité vedieť, pri každej konzole platíte sa multiplayer v hrách. Na Xbox One si musíte kúpiť Xbox Live Gold, na PS4 PS Plus predplatné a rovnako aj na Switch. Na PS4 a Switch však free 2 play multiplayerovky nepotrebujú predplatné (teda Fortnite pôjde aj bez neho). 

 

 

Nintendo Switch

Switch je teraz veľmi populárna konzola, ktorá umožňuje ako hranie na TV, tak aj ako handheld. Ak chcete hrať na TV, vložíte ju do docku, odpojíte ovládače a hráte. Ak v prenosnom režime, stačí vybrať a zapojiť ovládače späť a hráte, kde len chcete.  Pritom Nintendo má teraz na konzole ako svoje štandardné Mario skákačky, tak tam začali prichádzať veľké akčné hry ako Doom, The Witcher 3, Wolfenstein, Alien: Isolation, Mortal Kombat 11 alebo Diablo 3 a hlavne je aj Fortnite pre deti.

Konzola nie je veľmi výkonná a má len 0.5Tflops oproti dvoj až troj násobne rýchlejším základným verziám Xbox One a PS4 konzol. Zdá sa, že to však stačí a autori tam postupne pridávajú zaujímavejšie tituly. Aj keď väčšinou vizuálne orezané proti Xboxu a PSku. 

Tu je dobré vedieť, že nová jesenná verzia Switchu má zlepšenú batériu. Namiesto troch hodín vydrží päť hodín pri najnáročnejších hrách. Balenia konzoly v červenej krabici sú nové

Akú hernú konzolu kúpiť, aké sú ceny a ktorá sa oplatí?

Switch

Plná verzia konzoly aj s dockom k TV a odpojiteľnými ovládačmi.

- Nintendo Switch na Heureke ide  od

Na Alze sú verzie buď so šedými, alebo farebnými ovládačmi:

Nintendo Switch – Grey Joy-Con  má cenu  309 eur
Nintendo Switch – Neon Red & Blue Joy-Con  má cenu  309 eur

Nintedo má rovno aj balenie konzoly s kartónovými hrami, kde si deti postavia rôzne ovládače a následne s nimi zahrajú:

Nintendo Switch - Neon + Nintendo Labo Vehicle kit  má cenu  339 eur
Nintendo Switch - Neon + Nintendo Labo Variety kit  má cenu  339 eur
Nintendo Switch - Neon + Nintendo Labo Vehicle kit má cenu 339 eur

 

Akú hernú konzolu kúpiť, aké sú ceny a ktorá sa oplatí?

Switch Lite

Ak však nepotrebujete pripájať konzolu k TV a stačí vám handheldové hranie, môžete si zobrať Switch Lite. Ten je menší a prenosnejší, ale nemá už oddeliteľné ovládače a teraz niektoré hry určené na hranie s ovládačmi pred TV nepôjdu. 

- Nintendo Switch Lite v obchodoch nájdete od

Na Alze to vyzerá nasledovne, môžete si vybrať aj jednu z farieb:

Nintendo Switch Lite – Turquoise  - 225 eur
Nintendo Switch Lite - Yellow - 225 eur
Nintendo Switch Lite – Grey  - 225 eur
Nintendo Switch Lite – Zcian & Zamazenta  - 225 eur

 

Z doplnkov si môžete kúpiť plnohodnotný gamepad - Nintendo Switch Pro controller za 60 eur, alebo v ponuke sú aj rôzne ďalšie gamepady.

Ak budete kupovať na Vianoce a chcete priložiť aj zaujímavé hry, tak pre starších hráčov napríklad The Witcher 3, DoomDiablo III: Eternal Collection, Astral Chain, parádna je The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Deti poteší napríklad Luigi's Mansion 3Mario Kart 8 Deluxe, alebo kartónové Nintendo Labo hry, kde je aj virtuálna realita. Zabaví aj Farming Simulator 20

Viac hier si pozrite tu.

 

PS4

Playstation 4 je veľmi obľúbená konzola v tejto generácii, ktorá predala cez 100 miliónov kusov. V základnej verzii ponúka vyšší výkon ako základná verzia Xbox One a zároveň má veľa exkluzivít hlavne v akčnej oblasti pre skúsenejších hráčov. Tento rok jej pribudli napríklad hry ako Death Stranding alebo Days Gone a mladých hráčov môže osloviť aj minuloročný Spider-man. Plus budúci rok príde aj The Last of us Part 2.

Konzola má aj vyššiu PS4 Pro verziu, ktorá mierne zlepšuje vizuál hier, nejde však až na 4K a väčšina hier sa pohybuje okolo 1440p rozlíšenia. Ak zainvestujete, vizuál bude mierne ostrejší, ak však hráte len oddychovo nižšia verzia konzoly bude ideálna voľba.

Pri PS4 je jeden nepríjemní prvok a to hluk, ktorý môžu vydávať ventilátory pri náročných hrách. Sony sa to snaží odstraňovať v nových verziách.

Výhodou PS4 je možnosť dokúpiť si PSVR, teda virtuálnu realitu. Síce sa nedá porovnávať s PC virtuálkami, ale je lacná a Sony tam prináša dostatok akčných a zábavných titulov.

Akú hernú konzolu kúpiť, aké sú ceny a ktorá sa oplatí?

PS4

Základná verzia hry to tieto vianoce ťahá hlavne s Fortnite balením. Táto verzia konzoly je aj s menším 500GB diskom, ten vás už môže postupne obmedzovať, ak budete hrávať viac hier. Niektoré hry už dnes majú aj 100GB.  

- Sony PlayStation 4 Slim 500GB v obchodoch nájdete od
- Sony PlayStation 4 Slim 1TB v obchodoch nájdete od

Samotné verzie sú:

- PlayStation 4 500GB + Fortnite  balenie s Fortnite je za 205  eur
- PlayStation 4 Slim 500 GB White čistá konzola bez hier v bielej verzii je za 205  eur

- PlayStation 4 Slim 1 TB + Spider-Man balenie so Spider-manom je za 269 eur
- PlayStation 4 Slim 1TB + 3 hry (GT Sport, Uncharted 4, Horizon Zero Dawn) ak chcete rovno sériu štartovacích titulov, pekné balenie je za 249 eur

Akú hernú konzolu kúpiť, aké sú ceny a ktorá sa oplatí?

PS4 Pro

Rozšírená verzia konzoly ponúka niekoľko zaujímavých balení

- Sony PlayStation 4 Pro 1TB v obchodoch nájdete od

Samotné verzie sú napríklad:

- PlayStation 4 Pro 1 TB – Glacier White čistá, biela verzia je za 299 eur
- PlayStation 4 Pro 1TB + Fortnite verzia s Fortnite je za 299 eur
- PlayStation 4 Pro 1TB + FIFA 20 s FIFA 20 je za 339 eur
- PlayStation 4 Pro 1TB + Call of Duty: Modern Warfare s novým COD za 339 eur

Akú hernú konzolu kúpiť, aké sú ceny a ktorá sa oplatí?

PS4 VR

PS VR v kompletnom balení

- Sony PlayStation VR V2 v obchodoch nájdete od € (na alze je od 205 eur)

 

PS Plus predplatné

PS plus 12 mesiacov je za 57 eur, zoberte ho ak chcete hrať multiplayer
PS Plus 3 mesiace sú za 24 eur

Môžete k tomu dokúpiť ďalší gamepad, napríklad s Fortnite doplnkami Sony PS4 Dualshock 4 V2 – Black + Fortnite Neo Versa Bundle za 38 eur a pre multiplayerových hráčov aj headset HyperX Cloud II Headset. Pre fanúšikov racingoviek napríklad volant Thrustmaster T300 RS GT Edition alebo vyššiu verziu Thrustmaster T500 RS.

Z hier rovno na Vianoce môžete pre deti dokúpiť Spider-Manaak neberiete rovno balenie s ním, je tam aj starší Crash Bandicoot N Sane Trilogy, zábavný je LEGO Marvel Super Heroes 2, alebo ak chcete tancovanie, tak Just Dance 2020 . Pre starších zase Grand Theft Auto V Premium Edition, alebo Red Dead Redemption 2, prípadne God Of War , nový Call Of Duty: Advanced Warfare, dobrý je aj Horizon: Zero Dawn Complete Edition, alebo Days Gone . Špecificky zameraný je Death Stranding . Ak máte radi športy, tak FIFA 20 NHL 20.

Celý výpis hier si pozrite na.

 

Xbox One 

Konzola Microsoftu ponúka rovnako dve základné verzie, ale tento rok k nim pridalo tretiu. Základná verzia Xbox One S je mierne pomalšia ako PS4 a náročnejšie hry často nejdú v 1080p rozlíšení a rovnako nemá toľko exkluzívít. Na druhej strane je lacná, tichá, má vstavanú 4K bluray mechaniku a ak sledujete filmy z blurayov, môžete kupovať 4K verzie. Z hier má parádne autíčka vo Forza Horizon sérii, kde teraz k Forze Horizon 4 pribudol aj Lego svet. Pre starších pridali tento rok hlavne Gears 5.

Vyššia Xbox One X verzia konzoly je drahšia a už ponúka 4K rozlíšenia, má vodné chladenie a je veľmi tichá. Zároveň rýchlejší disk, procesor a aj viac pamäte. Hry sú tak ako vo vyššom rozlíšení, tak s lepším framerate a v niektorých tituloch aj s lepšími textúrami. 

Nakoniec nová verzia Xboxu je Xbox One S - All Digital edition, ktorá nemá mechaniku a funguje už čisto digitálnym štýlom. Hry si tak kupujete a sťahujete čisto z internetu. Veľmi dobré je zobrať ju v spojení s Game Passom.

Game Pass je teraz veľkým ťahákom Xboxu, v ktorom Microsoft ponúka okolo 200 hier za mesačný poplatok. Nemusíte sa tak zaoberať kupovaním hier a hlavne pre deti je to veľmi dobrá voľba. Plus, ak to chcete rozšíriť, je tu aj Ultimate Game Pass, ktorý v jednom predplatnom ponúkne ako 200 hier, tak je v ňom zahnutý multiplayer v Xbox Live Gold a nakoniec pridáva aj stovku hier na PC z Windows 10 store. Môžete tak hrať aj na Xboxe aj na PC v rámci jedného predplatného. Základné, mesačné alebo 14-dňové predplatné Game Passu je pribalené pri samotných konzolách, na Store je však často akcia za jeden mesiac alebo rovno tri mesiace za 1 euro pre nových používateľov. 

Microsoft mal pri začiatku generácie aj Kinect doplnok pre konzolu pre pohybové hry, ale žiaľ s tým už prestal. Stále však vychádzajú zábavné hry s podporou najnovšie Just Dance 2020. 

Akú hernú konzolu kúpiť, aké sú ceny a ktorá sa oplatí?

Xbox One S All Digital Edition

Digitálna verzia bez mechaniky je najlacnejšia za peknú cenu, má rovno 1TB harddisk

- Microsoft Xbox One S 1TB All-Digital v obchodoch nájdete od

Z verzií je v ponuke:
- Xbox One S 1TB All-Digital + 3 hry (Fortnite, Minecraft, Sea of Thieves) balenie s tromi hrami za 149 eur
- Xbox One S 1TB All-Digital Edition čisté balenie za 202 eur.

Xbox One S

Verzia s mechanikou je o niečo drahšia, ale má zaujímavé balenia teraz k Vianociam, hlavne verziu s Lego Forzou, ale zaujať môže aj Star Wars alebo Gears 5. 

- Microsoft Xbox One S 1TB v obchodoch nájdete od

Balenia sú napríklad:

Xbox One S 1TB + Lego Forza Horizon 4 Bundle s Forzou a Lego expanziou je za 233 eur
Xbox One S 1 TB + Forza Horizon 4 čisto s Forzou 4 je za 233 eur
Xbox One S 1TB + Star Wars: Fallen Jedi Order verzia s Jedi Fallen order za 233 eur
Xbox One S 1TB + Gears 5 verzia s Gears 5 je za 233 eur

Akú hernú konzolu kúpiť, aké sú ceny a ktorá sa oplatí?

Xbox One X

Najvýkonnejšia konzola má teraz dobré ceny a aj zaujímavé balenia.

- Microsoft Xbox One X 1TB v obchodoch nájdete od

Balenia z hrami sa oplatia najviac a to napríklad:

Xbox One X + Star Wars: Fallen Jedi Order - pre fanúšikov star warsu je tu balenie za 298 eur
Xbox One X + Lego Forza Horizon 4 Bundle - Lego balenie s Forzou je za  298 eur
Xbox One X + Fallout 76 Robot White Special Edition - ak chcete bielu Xbox One X konzolu tá je v tomto balení s Falloutom za 298 eur
Xbox One X + Gears 5 verzia s Gears 5 a parádnou tématickou konzolou je za  298 eur

 

Xbox Game Pass

Ak chcete rovno prístup k stovkám hier môžete rovno kúpiť predplatné Game Passu

Xbox Game Pass na 3 mesiace je za 28 eur
Xbox Game Pass na 6 mesiacov je za 58 eur

Alebo rozšírený Gamepass aj s predplateným Xbox Live Gold na multiplayer a PC Game Passom:

Xbox Game Pass Ultimate na 3 mesiace je za 38 eur
Xbox Game Pass Ultimate na 1 mesiace je za 17 eur

 

Xbox Live Gold 

Ak nebudete brať Game Pass ultimate môžete si kúpiť multiplayer čisto v Xbox Live Gold predplatnom:

Xbox Live Gold je na 12 mesiacov za 57 eur
Xbox Live Gold je na 3 mesiace za 17 eur

 

Z gamepadov viete kúpiť fialový Fortnite gamepad Xbox One Wireless Controller Purple + Fortnite DLC alebo aj nový, parádny Xbox One Elite Controller 2 za 160 eur s možnosťami nastavovania a celkovo lepším hraním. Z volantov napríklad Thrustmaster TMX PRO alebo Thrustmaster TX Racing Wheel Leather Edition. Headset napríklad HyperX Cloud II Headset

Z hier sa oplatí zobrať už spomínaný Game Pass, ale ak chcete aj niečo prikúpiť, pre starších hráčov Grand Theft Auto V Premium Edition alebo Red Dead Redemption 2. Zaujímavý je aj nový Control, prípadne Battlefield V sa teraz pekne rozšíri, nový Gears 5 ponúkne intenzívnu akciu a aj splitscreen kooperáciu. Prípadne pre Star Wars fanúšikov Star Wars Battlefront II alebo Star Wars Jedi: Fallen Order.

Z automobilových hier Forza Horizon 4 nájdete ju od € (ale je aj v Game Passe takže nevyhnutne ju nemusíte kupovať, ak beriete aj predplatné Game Passu). Kúpiť môžete aj Forzu Horizon 3. Pre deti Minecraft Master Collection alebo Just Dance 2020.

Viac hier pre Xbox One nájdete tu.

 

 

Nvidia

Ak by ste nechceli veľké konzoly, alebo ich už máte, sú tu aj rôzne menšie alternatívny a doplnky k TV. Konkrétne je tu Shield od Nvidie, ktorý je malou Android konzolou pripojiteľnou k TV. Nvidia to už skôr ako na hranie ponúka ako multimediálne centrum. Ponúka v tom ako všetky video aplikácie, tak aj Android hry, ale dopĺňa to Geforce Now streamingom. Ak máte dobrý internet, môžete hry streamovať z internetu, alebo aj z vášho PC na TV.

Akú hernú konzolu kúpiť, aké sú ceny a ktorá sa oplatí?

Nvidia Shield TV 2019

Nvidia tento rok updatovala svoje zariadenia, mierne ich zrýchlila, ale zásadne nezmenila. 

Nvidia Shield TV - 8GB miesta - 163 eur
Nvidia Shield TV Pro  - 16GB miesta - 222 eur

Gamepad

Základné konzoly nemajú gamepad, ale môžete si ho dokúpiť

Nvidia Shield controller stojí 70 eur

 

Retro konzoly

V ponuke sú aj rôzne retro konzoly hlavne pre starších hráčov, ktorí si chcú osviežiť spomienky na minulosť. Oficiálne sú kvalitné, tie neoficiálne už menej. Medzi najlepšie patria Mini NES a Mini SNES od Nintenda, no tie už takmer nenájdete. Ponúkajú retro hry, ktoré už dnes mladších hráčov príliš dlho neudržia, ale na Vianoce to môže byť zaujímavý darček.. 

- SEGA Mega Drive Mini v obchodoch nájdete od € (na Alze je za 80 eur)
- Sony PlayStation Classic v obchodoch nájdete od
- Atari TV Plug v obchodoch nájdete od
- Atari Flashback 8 gold stojí 74 eur

 

Ak by ste chceli nejakú netradičnú retro drobnosť, môžete zobrať mini automat od My Arcade. Podobných automatov majú viac s rôznymi hrami a sériami, pričom ak chcete hrať na cestách, k dispozícii sú už aj handheldy. My sme sa pozreli na Data East verziu v Game Boy štýle a aj na Pac-Man verziu. Výber je tak veľký a môžete priamo zobrať mini automat či handheld s hrou, ktorá niekoho bavila v detstve.

Fanúšikov Commodore 64 zas poteší C64 Mini Je to prakticky len drobná konzola a joystick z Commodore 64 so 64 hrami. Ak by ste chceli niečo viac podobné pôvodnému Commodoru, je tu aj C64 Maxi .Na opačnej strane spektra je Capcom Home Arcade, čo je vlastne ovládač aj automat v jednom so 16 automatovými klasikami od Capcomu. Je to veľké, naraz môžu hrať dvaja hráči, len je to aj drahé.

 

 

A ktorú konzolu teda zobrať?

Ak to ešte teraz neviete, jednoznačne vám to nikto nepovie, ale môžeme vám zhrnúť silné stránky jednotlivých konzol:

Switch - má silné stránky v prenosnosti a Nintendo hrách

Switch - ak chcete konzolu na doma a aj na cesty s primárne zábavnými hrami, Switch je dobrá voľba
Switch lite - ak chcete menší Switch čisto na handheldové hranie, toto je vaša voľba. Oproti veľkému Switchu však nepôjde niekoľko hier

PS4 - má exkluzivity a VR

PS4 - ak chcete konzolu s decentným výkonom a dobrou ponukou exkluzivít 
PS4 Pro - ak chcete miene lepšiu grafiku ako má základná PS4
Plus dá sa dokúpiť PSVR ku konzole, ak chcete virtuálnu realitu

 

Xbox One - má Game pass a 4K

Xbox One S All Digital edition - ak už neriešite balené hry a kupujete hry digitálne, tak toto je vaša edícia. Navyše je najlacnejšou konzolou. Dokúpte k nej rovno Game Pass 
Xbox One S - základná verzia konzoly aj so 4K bluray mechanikou
Xbox One X - ak chcete hrať rovno v 4K s lepšou grafikou a framerate





Páči sa mi! (+4)

Zaradené pod: konzoly, vianoce, xbox one, ps4, switch






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk