Hľadáte externý disk pre Xbox One? Vyskúšali sme WD_Black P10 GameDrive 3TB

Zdá sa vám už disk v Xbox One malý a chcete rozšíriť miesto? Externé disky to riešia a medzi nimi je aj licencovaný WD_Black, s ktorým dostanete aj Game Pass.

pridal saver 25.11.2019 o 10:05 pod hardware
Hľadáte externý disk pre Xbox One? Vyskúšali sme WD_Black P10 GameDrive 3TB

HARDWARE > NOVINKY >

Pri dnešných veľkostiach hier už interné disky 1TB disk v Xbox One sú len štartovacie, ktoré zaplníte veľmi rýchlo a práve preto sú na konzolu externé disky viac ako vhodné.  Rozšíria miesto a zároveň môžu zrýchliť načítavanie hier, ako aj následne sú jednoducho prenosné  Pritom nemusíte nič rozoberať, len ho pripojíte a môžete fungovať. 

Presnejšie externé disky majú dva typy použitia a to základný na ukladanie gameplayu, obrázkov a púšťanie filmov, alebo druhý na inštalovanie hier a aplikácii. Na jednoduché ukladanie gameplayu a na videá nepotrebujete špeciálne formátovanie, stačí štandardný NTFS, FAT32 formát, ktorý funguje na PC. Len ho pripojíte a rovno bude fungovať.

Ak však chcete miesto na ukladanie hier rozšíriť, potrebujete si disk naformátovať na Xbox formát (rovno pri zapojení sa vás spýta, či ho naformátovať, alebo nechať na médiá). Formátovanie vytvorí špeciálny kryptovaný disk, kam sa budú môcť inštalovať hry a to, či už ich budete inštalovať z bluray diskov, alebo rovno sťahovať z Xbox Store

Hľadáte externý disk pre Xbox One? Vyskúšali sme WD_Black P10 GameDrive 3TB

V zásade na Xboxe fungujú všetky USB3.0 disky od 250GB vyššie. Ideálne je už ak kupujete, tak aspoň 2-3TB, kde je dobrý pomer ceny a veľkosti. My sme na testovanie mali Western Digital v hernej WD_Black sérii a to v Xbox verzii 3TB veľkosti, ku ktorému sú rovno pridané dva mesiace Game Passu (sprístupní cez 200 hier k zahraniu).

Disky sú teraz aj v akcii na čierny piatok a P10 GameDrive 3TB verzia je za 126 eur , väčšia P10 Game Drive 5TB verzia za 190 eur. Nebrandovaná verzia 4TB je za 166 eur ale je bez game passu, a 2TB za 118 eur ale ten sa neoplatí keďže o 8 eur vyššie je spomínaný 3TB aj s game passom. Ak by vám to bolo málo, respektíve by ste chceli rýchlejšie disky, dostupné sú aj v D10 GameDrive 8TB, ktorý je za 283 eur bez Xbox značky a Xbox brandovaný D10 Game Drive 10TB za 388 eur . K 10TB dostanete rovno trojmesačný Game Pass Ultimate.  

Tu rátajte s tým, že 3TB až 5TB disky sú 2.5 palcové malé disky so 120MB/s rýchlosťou,  8TB a 10TB sú 3.5 palcové s 250MB/s rýchlosťou.

Čo sa týka miesta, ktoré vám disky ponúknu, dnes majú väčšie hry od 50GB do pomaly 150GB až 200GB a teda na 3TB disk ich zmestíte okolo 40-50, bude to veľký skok oproti základnému 1TB disku, kde už pri 10-15 začína byť problém. Na 10TB disk si zrejme budete môcť stiahnuť aj celú ponuku Game Passu.

Hľadáte externý disk pre Xbox One? Vyskúšali sme WD_Black P10 GameDrive 3TB

Všetko sú to klasické HDD a nie SSD, keďže takto vyjdu stále cenovo prijateľnejšie hlavne pri týchto veľkých veľkostiach.  Samotné telo harddisku je umelohmotné na spodnej strane sú gumičky proti šmýkaniu, s tým, že vrch tvorí štýlový kovový kryt. Zjavne sa tomu snažili sa tomu dať herný, bojový štýl.  Vyznieva to dobre, po boku, či už bieleho alebo čierneho Xboxu.

Disk sa pripája len štandardne cez USB kábel v P10 verzii (v D10 je aj doplnkové napájanie) a môžete ho k Xboxu pripojiť vpredu alebo rovno vzadu a skryť si ho niekde za Xboxom. Jeho fungovanie vám bude hlásiť blikajúca LED dióda.

Ak si disk zapojíte a naformátujete ako dátový, môžete naň následne ako inštalovať hry, tak aj všetky, alebo niektoré svoje hry, zo základného disku presunúť na externý.  Môžete si tak spraviť poriadok a oddeliť hrávané hry od občasných. Zároveň tie, ktoré presuniete na externý môžete hocikedy vypojiť a preniesť ku kamarátovi, kde ak sa prihlásite pod svojim kontom rovno si ich aj zahráte. Alebo ak budete chcieť mať dáta archivované bez toho, aby ste museli hry znovu sťahovať, môžete mať aj viac diskov a vymieňať ich (naraz môžu byť zapojené dva).

Hľadáte externý disk pre Xbox One? Vyskúšali sme WD_Black P10 GameDrive 3TB

Čo sa týka rýchlosti, na testovanie sme mali P10 3TB, ktorý ponúka 120MB/s rýchlosť a je to vo vyššej rýchlosti aký má interný disk v konzole. Na jednej strane je disk rýchlejší ako interný, na druhej ho nespomaľuje systém, ktorý si rieši na hlavnom disku svoje veci (ako ukladanie gameplayu).  Pri nahrávaní hier sa to ukáže už v rýchlosti aj pri spúšťaní, kde je  zrýchlenie okolo 10 sekúnd, pri niektorých aj 20 sekúnd a pri GTA V až po takmer minútu.  Rovnako mierne sa zrýchli aj dočítavanie textúr a loadingy počas hry, aj keď, tam čím menej dát, tým je rozdiel menší. Ak však chcete ešte vyššie zrýchlenie, D10 10TB verzia s 250MB/s to celé posunie vyššie, ale už nie výrazne, hlavne na Xbox One S, pri ktorom to začne obmedzovať zbernica.

Disk si môžete naformátovať na NTFS, alebo FAT a využívať na videá alebo obrázky, alebo na pozeranie filmov. Hlavne je to ideálne pre jednoduchý prenos nahratého gameplayu, alebo uložených obrázkov z konzoly do PC. Do PC disk len prepojíte skopírujete súbory a môžete svoje video a obrázky spracovať a uploadnúť kam potrebujete. Jednoducho to funguje aj na filmy, ktoré si na PC na disk nahráte a na Xboxe pozriete. Ten má takmer kompletnú ponuku kodekov rovno v hlavnom prehrávači, prípadne je tam aj KODI prehrávač, ktorý viete stiahnuť so Store.

Celkovo majú externé disky pre Xbox One len pozitíva. Ak si chcete zrýchliť nahrávanie, alebo už máte málo miesta na hlavnom disku, externý disk je vaše riešenie a ak má ešte zadarmo Game Pass, je to len plus.





Páči sa mi! (+2)







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk