PORT ROYALE 4

PORT ROYALE 4

Ďalšia éra pirátov

Možno by som to takto na úvod hovoriť nemusel, no medzi štúdiá či vydavateľov, z ktorých stánkov som neodchádzal dvakrát nadšený, môžem bez váhania zaradiť aj Kalypso. Tam som dostal možnosť bližšie nahliadnuť na ďalšie pokračovanie obľúbenej manažmentovej série Port Royale. Nebolo to však ani tak vinou hry, ale mňa, nakoľko táto séria ma nejakým spôsobom celé roky obchádzala. Pravdepodobne ma len nevedela zaujať a nepodarilo sa jej to ani na stretnutí - to ale určite neznamená, že Port Royale 4 bude zlou hrou.

 VKalypso sa po krachu pôvodného vývojára ešte v roku 2011 rozhodli odkúpiť viaceré značky daného štúdia, a to vrátane Port Royale. Rok na to už prišli s oživením tejto série - priniesla tretiu časť, na ktorú sa množstvo hráčov určite tešilo. Bohužiaľ, Gaming Minds Studios sa novej výzvy nezmocnilo práve najlepšie, a tak namiesto kvalitného pokračovania prišla skôr priemerná hra, ktorá v mnohých ohľadoch verných fanúšikov sklamala. Tá sa síce snažila držať pôvodného konceptu, autorom sa to ale úplne nepodarilo. Budúci rok sa však možno dočkáme nápravy.

Tak ako pred ôsmimi rokmi, keď autori predstavili tretiu časť na Gamescome, podobná situácia nastala aj tento rok a hra zažila poriadny debut práve na výstavisku v Kolíne nad Rýnom. Na spomínanej návšteve sme si hru, bohužiaľ, zahrať nemohli, a to aj napriek tomu, že k dispozícii bola už hrateľná verzia. Tú však hral jeden z vývojárov a menšej skupinke novinárov, vrátane mňa, bolo dovolené iba sa pozerať, prípadne sa pýtať. Ukázané nám tak boli jednotlivé oblasti, detaily miest a prostredia, možnosti obchodovania či nastavenie ekonomiky a taktiež úplná novinka série.


Zdá sa, že autori by sa pri Port Royale 4 mali držať skôr starších hier, čo by pokračovaniu určite mohlo prospieť. Výsledný produkt, samozrejme, ukáže viac a nám zostáva len dúfať, že to tak aj naozaj bude - s čím ďalším si ale teraz musíme vystačiť, je aj to málo informácií, ktoré o hre zatiaľ máme. Hra si, pochopiteľne, stále drží svoje miesto, dostaneme sa v nej do prostredia Karibiku, a to konkrétne do sedemnásteho storočia. Tu sa chopíme kormidla mladého vládcu, ktorý však má poriadne ambiciózne plány. Z malého miesta chce vytvoriť ten najväčší komplex široko-ďaleko. Príbeh hry pozostáva zo štyroch kampaní, ktoré sú samostatné a kopírujú cestu inej krajiny za najväčším úspechom. Konkrétne tu pôjde o Španielsko, Francúzsko, Holandsko a Anglicko.

Vďaka 3D rozsiahlemu svetu budete musieť poriadne premýšľať nad každým ťahom. Každý chybný krok vás môže stáť prípadnú pozíciu a peniaze. Pobiť sa budete musieť s nízkou hladinou vôd či veľmi nepriaznivým počasím. Práve takéto situácie budete musieť pravidelne riešiť a vyhýbať sa problémovým miestam. Obchodovať budete môcť až so šesťdesiatimi karibskými mestami. Aj preto bude veľmi dôležité plánovanie spomínaných trás či stavba dôležitých budov. Všetky mestá sú, pochopiteľne, plne modelované, čo hre pomáha nielen vizuálne, ale aj po stránke možností, pričom práve toto sú priame dôsledky tohto vylepšenia, ktorému hráči budú musieť počas hrania čeliť. Prúdy vzduchu na otvorenom mori môžu mať naozaj veľký vplyv na vašu schopnosť prepravy. Najkratšia trasa vyzerá štandardne tá, ktorá je priama, no práve kvôli rôznym prúdom môže byť situácia presne opačná. 


S vyššie spomínanými problémami vám môže pomáhať aj detailná mapa, kde uvidíte všetky dôležité informácie, vrátane hrozieb. Dobrou taktikou teda viete vytvárať naozaj komplexné obchodné cesty, ktoré vašu ekonomiku a reputáciu môžu posúvať poriadne vysoko. Práve s reputáciou bude prepojených množstvo taktiež značne užitočných funkcií, a to napríklad prístup k novým budovám, licenciám alebo lodiam. Zdravá ekonomika bude navyše ovplyvňovať aj emócie obyvateľov. Všetko bude vo vašich rukách, na vašom taktickom zmýšľaní a zároveň aj šikovnosti. Hra bude obsahovať približne päťdesiat rôznych typov budov, vrátane dvadsiatich piatich budov určených priamo na produkciu rôznych výrobkov či surovín - napríklad alkohol alebo potraviny. Potešiť vás môže aj prítomnosť historických lodí vytvorených na základe autentických materiálov zo sedemnásteho storočia. Autori sľubujú presne 18 takýchto plavidiel.

Prečo sa tvorcovia zamerali aj na autentickú produkciu takýchto objektov, môže byť úplne prosté - do hry totiž po prvýkrát pridávajú ťahové súboje lodí. To je niečo, na čo hráči Port Royale zvyknutí neboli a nemusia to prijať pozitívne. Tu bude záležať na tom, ako autori túto funkciu dokážu zapracovať a ako veľmi to naruší štandardný tok hry. Autori nám priamo na akcii ukázali skutočne len ochutnávku, ktorá pozostáva zo súboja na otvorenom mori, a to v počte traja na troch. V plnej hre bude možné bojovať až v počte desať na desiatich. Z môjho pohľadu ide o doplnok, ktorý síce veľmi hru nenaruší, no u hráčov nebude veľmi obľúbený.

Port Royale 4 nevyzerá zle, no do plnohodnotnej hry má ešte ďaleko. Síce je vo vývoj už nejaký čas, no do dokončenia ešte zostáva približne rok. Priestor na zmeny tu teda je, a to dosť veľký. Hra ale naozaj vyzerá dobre aj po vizuálnej stránke, prostrediu nechýbajú detaily a taktiež v rámci možností rôznorodosť oblastí. No čo je tiež viditeľné už teraz, je snaha držať sa zabehnutých koľají, ktoré sú vylepšované novými možnosťami.  Štvorka má určite lepšie predpoklady zaujať ako prvý pokus štúdia Gaming Minds Studios - Port Royale 3. 


napísal play3man 9.10.2019
Páči sa mi! (+2)
PORT ROYALE 4


Port Royale 4
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Kalypso / Gaming Minds
Štýl: Stratégia / Managementová
Dátum vydania:  september 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19532)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk