NHL 20

NHL 20

8.0

Malé kroky k veľkým hokejovým zmenám

Recenzia na PS4 verziu

Koľko letných mesiacov sme uzatvárali s nádejou, že o rok to predsa len bude o niečo lepšie? Tentoraz nemyslíme leto, ale blížiace sa pokračovanie hokejovej série od Electronic Arts. Hráči na PC majú ešte väčšie nádeje k opätovnému návratu série aj na ich platformu, a práve tento rok mal byť ten, kedy sa to konečne podarí. Tento rok však mal priniesť niečo oveľa väčšie ako len vydanie hry na PC, NHL sa podľa predpokladov konečne mohla dočkať zásadnej zmeny. Dúfali sme, že práve NHL 20 dorazí s úplne novým enginom, ktorý nahradí už poriadne opotrebovaného veterána, a teda prinesie lepší vizuál a taktiež technickú stránku. Tá totiž taktiež občas zadrháva o slušne usadenú hrdzu na celom mechanizme. Teraz sa ale opäť potvrdilo pravidlo, že ak nič neočakávate, nebudete sklamaní, nakoľko EA naše prosby opäť hodilo cez palubu a išlo hlavou proti múru.

Samozrejme, konečne väčšie zmeny som očakával aj ja. Každopádne, o tieto zmeny by nikto nemusel prosiť, keby už dávno prišli, respektíve by EA venovala svojej hokejovej sérii o niečo intenzívnejšiu pozornosť. Už niekoľko rokov sme ale zvyknutí na jemnejšie úpravy, ktoré štandardne zahŕňajú nové režimy, trochu vyladené tie staré, zmena grafiky, séria drobných herných úprav, napríklad zlepšenie schopností brankárov, pridanie nových animácií či, samozrejme, zmena súpisiek. Nuž v takomto tempe to ide už naozaj dlho a NHL 20 nie je žiadnou výnimkou. Takmer presne do tejto šablóny zapadá aj aktuálny ročník. Nie s veľkým nadšením som sa púšťal do hrania a platí to aj pre písanie tejto recenzie.

NHL 20
NHL 20 V novom NHL vám ukazovateľ skóre uberie časť obrazovky.
V novom NHL vám ukazovateľ skóre uberie časť obrazovky.


NHL 20 Grafika sa menila plošne.
Grafika sa menila plošne.


NHL 20 Publikum s transparentmi nemôže chýbať.
Publikum s transparentmi nemôže chýbať.





Ohlásenie NHL 20 prišlo vo vopred známom čase, presne ako tak ako každý rok a vôbec nepreháňam, keď poviem, že z tohto oznámenia vzišlo len naozaj minimum noviniek. Mnohí si tak položili otázku, či to EA myslí vážne. Realita je ale taká, že naozaj myslí, no zároveň treba podotknúť, že nie vždy musia byť menšie zmeny zlé. Vieme, že 60 € za v podstate totožnú hru ako pred rokom je skrátka veľa, no taktiež vieme, že jej cena veľmi rýchlo padá a taktiež nemusí byť určená len pre tých, ktorí predchádzajúci ročník aj vlastnia. To ale, pochopiteľne, nie je ospravedlnenie prístupu EA, len fakty, ktoré aj pri takejto ľahostajnosti vývojára a vydavateľa musíme brať do úvahy. Aby som ale len nekritizoval - prakticky každý nový ročník, ktorý sa mi dostane do rúk, sa hrá vždy aspoň trochu inak. Cítim v hre isté drobné zmeny, ktoré ju vo výsledku vylepšujú, prinášajú väčší dojem reality. Podobné pocity mám aj z NHL 20. Skrátka nové animácie hráčov a brankárov a isté ďalšie ladenie hrateľnosti  prinieslo ďalší pozitívny posun v tomto ohľade.

Nový ročník sa mi hrá lepšie. Hoci by som ani tak nepoukazoval na samotný pohyb po ľade a skôr by som vyzdvihol reakcie hráčov. Otočky, kontakt s hráčmi či samotná strela a následná reakcia brankára. Opäť sa autori venovali stále zďaleka nie dokonalému brankárovi, ktorý taktiež zažíva posun. Je akčnejší, jeho správanie je taktiež prirodzenejšie, no aj napriek tomu, že je virtuálny, nemôže vedieť zázraky. Klasické otočky spoza brány tu teda stále fungujú, no to sú situácie, ktoré sú veľmi náročné aj pre skutočného brankára. Aby sa takéto situácie nestávali, musia dobre pracovať ostatní hráči na ľade, najmä obrancovia, a to im ide vcelku dobre. Dostať sa do takých situácií je teda naozaj náročné. Nechcem ale vyzdvihovať veci, ktoré sú často aj otázkou náhody. Hra v NHL 20 ako celok pôsobí skutočne plynulo, pozerá a hrá sa dobre, no v momente ako rozhodca odpíska akúkoľvek situáciu, začnú sa ukazovať nedostatky, za ktoré do istej miery môže aj engine hry.

Razom sa z plynulého pohybu stane pohyb, ktorý je naozaj veľmi lacno naskriptovaný. Hráči idú akoby ani nevedeli kam, robia niekedy nevysvetliteľnú aktivitu. O to viac to platí pri rozhodcoch, ktorí si síce odkrútia svoju štandardnú animáciu faulu, no potom stoja ako kamenné sochy. A aj to v tom lepšom prípade, keď im nezačne štrajkovať animácia. Ďalšou skupinou zúfalých bojovníkov je publikum. Dav si ide svoje takmer 1:1 a čerešničkou na torte sú extrémne naškrobené uteráky, ktoré si držia svoj tvar aj keď sa s nimi netočí. Ďalšia vec, ktorá by si skrátka zaslúžila pozornosť, no pravdepodobne sa jadro problému skrýva v engine.

Čo sa týka herných režimov, pri NHL 20 boli autori o niečo skromnejší. Síce nastali drobné zmeny, napríklad aj vo World of Chel, no klasické režimy zostali takmer bez zmeny. Konkrétne World of Chel sa dočkal úplne nového režimu, ktorý bol pri oznámení medializovaný ako Battle royale režim pre NHL. Realita je ale odlišná, nakoľko ide o celkom dobre postavené režimy. Oba sa volajú Elimination, pričom v prvom variante hráte sami za seba a v druhom sa dostávate do boja v spoločnom tíme troch hráčov. Prvá verzia je práve spomínaný „ Battle royale" režim, kde sa proti sebe postaví až 81 hráčov. Nikdy sa ale nestretnú priamo na lade. Vždy sa postavíte na ľad v trojici, pričom ten, kto nastrieľa najviac gólov, postupuje do ďalšie ho kola. Takto sa vždy eliminuje značná časť hráčov, až sa v závere stretne posledná trojica bojujúca o prvé miesto. Ako v tíme, tak aj v hre jednotlivcov je tento režim rýchly a zábavný, takže ponúka opäť trochu odlišný zážitok a zábavu.

Ďalšou veľkou zmenou v novom NHL je dvojica komentátorov. Známu dvojicu v aktuálnom ročníku nahradili James Cybulski a Ray Ferraro a ide o zaujímavú zmenu. Prvé minúty mi nové hlasy trochu prekážali, no rýchlo som si na ne zvykol a musím povedať, že ide o dobrý krok. Síce autori mohli zapracovať na poriadnej zmene aj so starou dvojicou, no dá sa to spraviť aj takto. Predsa len konečne počuť aj iné súvetia určite uvíta každý.

Nová časť výrazne zmenila grafiku. Teraz to nehovorím ako vtip, nezmenila len číslo, ale naozaj upravila niektoré prvky grafiky. Z môjho pohľadu ale ide skôr o zmenu k horšiemu, a to maximálne pri novom ukazovateľovi skóre. Ten sa už štandardne nenachádza v rohu obrazovky, ale dole, a to po celej dĺžke. Pripadá mi to ako naozaj nešťastné riešenie, ktoré spôsobuje jedine to, že vám uberie kus z hernej obrazovky a prekryje ho grafikou. Nerozumiem, prečo sa tvorcovia rozhodli pre takýto krok a podľa môjho usilovného pátrania v menu ani nie je možné prejsť k pôvodnému štýlu.

NHL 20
NHL 20 Nový režim Eliminator nájdete v rámci World of Chel.
Nový režim Eliminator nájdete v rámci World of Chel.


NHL 20 Na ľad sa nikdy nepostaví 81 hráčov.
Na ľad sa nikdy nepostaví 81 hráčov.


NHL 20 Prvé kolo je väčšinou jednoduché.
Prvé kolo je väčšinou jednoduché.





Situácia s NHL 20 je podobná ako v predchádzajúcich ročníkoch. Prináša zmeny, tie sú zväčša pozitívne, no nie sú natoľko razantné, aby kvôli nim musel utekať majiteľ NHL 19 do prvého herného obchodu po čerstvú kópiu. Ak zaostávate niekoľko ročníkov, kúpou asi zlý krok nespravíte, no určite si počkajte pár mesiacov na výraznejší pokles ceny. Ten prichádza napríklad aj počas Vianoc.


napísal play3man 19.9.2019
Páči sa mi! (+3)
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
NHL 20
+ nový režim Elimination
+ zmena komentáru je vítaná
+ po hernej stránke zase o malý krok dopredu
+ zlepšenie animácií je viditeľné
- nová grafika, najmä ukazovateľ skóre, je krok späť
- opäť malé množstvo zmien za plnú cenu
- starý engine


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One
PS4

Vývoj: EA / EA Sports
Štýl: Šport
Dátum vydania: 13. september 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18417)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk