DRAGON QUEST BUILDERS 2

DRAGON QUEST BUILDERS 2

8.5

Kocky s príbehom

Recenzia na PS4 verziu

Keď sa pred takmer tromi rokmi objavil Builders, klon Minecraftu zo sveta Dragon Questu, zostali viacerí hráči prekvapení. Nie z kombinácie dvoch odlišných svetov, ale finálneho produktu, ktorý funguje a baví. Model budovania čohokoľvek v štýle Minecraftu sa vývojárom z Omega Force podarilo obohatiť o svet JRPG, zopár (desiatok) infantilných questov a úspech sa dostavil aj sám. Pokračovanie nevarí z vody, hoci mnohé prvky sú drzo okopírované, ale to vlastne všetky klony úspešného dobrodružstva s kockami. Len je tu toho o kúsok viac a tentoraz s väčším dôrazom na akčnejšie pasáže, príbeh a všetko to okolo bavkania sa stavaním.

Netreba žiť v klamlivej nádeji, že dostanete skvelú kombináciu obľúbených žánrov. V prvom rade je Dragon Quest štýlom i hernými prvkami japonská záležitosť a má teda trochu inú hrateľnosť, atmosféru a prístup k hráčom, než ste zvyknutí. Aj stavanie monumentálnych objektov je, minimálne počas prvých pár desiatok hodín, tak trochu utiahnuté do pozadia. Vyblázniť sa môžete, ale manga štylizácia a občas nie príliš spolupracujúca kamera kazí pozitívny dojem. Dragon Quest Builders 2 vám chce najprv ukázať, čo všetko v hre môžete robiť, na desiatkach úloh vysvetlí čo ako funguje. Ani si neuvedomíte, že nemáte postavený žiadny hrad, kolosálnu vežu alebo čokoľvek monumentálne (a na začiatok nepraktické) a v hre ste strávili mnoho hodín.

To sa musí Builders 2 nechať. Dokáže zaujať práve tým, že sa neobmedzuje na kladenie kociek na seba s občasným prerušením na doplnenie energie hlavného hrdinu - sarkastické mrknutie na hyperúspešný a geniálny Cube Life. Naivný dej nie je tým, čo vás drží pri obrazovke - ono sa nad naivným expandovaním v opustených krajinách a pomste Children of Hargon nedá nič iné, než pousmiať, avšak v momente, kedy sa orientujete a máte v obľube univerzum Dragon Questu, budete v siedmom nebi. Budovanie svetlých zajtrajškov vás zavedie hneď na niekoľko ostrovov, inventár vám zaplnia desiatky surovín, postupne sa naučíte brodiť v stovkách predmetov, ktorými môžete svoje výtvory skrášliť. Nezaobídete sa bez farmárčenia, dostanete psíka a aby toho nebolo málo, na vašich pleciach zostáva ťarcha starania sa o členov rozrastajúcej sa dedinky.

Dragon Quest Builders 2
Dragon Quest Builders 2 Striedanie dennej doby a zmeny počasia menia atmosféru hry.
Striedanie dennej doby a zmeny počasia menia atmosféru hry.


Dragon Quest Builders 2 Fialová nie je dobrá. Spóry napadli krajinu.
Fialová nie je dobrá. Spóry napadli krajinu.


Dragon Quest Builders 2 Niektoré budovy by ste chceli okamžite opraviť.
Niektoré budovy by ste chceli okamžite opraviť.





Práve oni vám radia, do čoho sa máte pustiť, ako vytvoríte špecifické miestnosti prostredníctvom špeciálnych plánikov, ktoré sa časom učíte, čo im máte priniesť, ako sa starať o úrodu. Na oplátku vám tlieskajú, tešia sa s vami. Infantilná slzička práve spadla na zem. Keby sa tak časom otravné animácie dali preskočiť, nebol by som proti. Dialógy posúvajúce dej a vysvetľujúce zadania či konkrétne činnosti sú výhradne v textovej forme, takže sa nevyhnete ani odklikávaniu nudných fráz. Dabing až na zopár citoslovcií a výkrikov v hre nenájdete. Každá z postáv, na ktorú pri svojom putovaní natrafíte, má špecifické úlohy a interaktívny tutoriál vás aspoň na začiatku nezahltí enormne bohatým obsahom, ale novinky dávkuje postupne.

Bloky, z ktorých všetko staviate, sa tradične delia na tie, ktoré nájdete okolo seba (zem, kamene, ruda, piesok), môžete ich ďalej spracovávať alebo zničením konkrétnych objektov vám do inventáru naskáču suroviny, z ktorých vyrábate iné bloky. Najlepším príkladom je drevo, z ktorého môžete vytvárať drevené bloky (viac druhov) na stavbu miestností alebo podlahy a taktiež hromadu ďalších predmetov (od kolíkov k rajčinám po desiatky dekorácií). Na tvorbu predmetov tu máme pracovný stôl, kde sú všetky odomknuté kombinácie usporiadané do tematických okruhov a s popisom, čo k ich tvorbe potrebujete. Možno by bolo vhodnejšie použiť záložkové menu, pretože neskôr sa začnete v stovkách predmetov strácať. Neraz sa mi stalo, že som kurzorom prescrolloval celú kartotéku, kým som si všimol to, čo chcem vlastne vyrobiť. Pomohol by rýchly výber, ale aspoň že questové predmety sú označené výkričníkom.

Najväčšia zábava nastane v momente, kedy dostanete blueprint s veľkou stavbou, do ktorej musíte investovať stovky až tisícky blokov. Na veľkej ploche vám hra umiestni truhlicu, kam môžete prispievať materiálmi a zásoby vám pridajú aj vaši pomocníci, pričom stavbu môžete nechať na nich. Vy zaobstaráte iba potrebné suroviny. Omnoho zábavnejšie mi prišlo vytrápiť sa so stavbou sám. Ak je budova na niekoľkých poschodiach, zobrazujete si jednotlivé úrovne a nie je problém vedieť, čo máte kam umiestniť. Vidieť, ako vám pod rukami rastie ozruta, je dostatočným zadosťučinením za investovanú námahu. Samozrejme vám nič nebráni v budovaní vlastných výtvorov, no pokým si odomknete dostatočne veľké množstvo objektov, splníte množstvo príbehom zviazaných questov. Ani vám to nebude chýbať.

Vaša prvá farmárska dedinka sa utešene rozrastie, zistíte, ako pestovať obilie, rajčiny, tekvice, šalát a mnoho ďalšieho. Staranie sa o obyvateľov totiž obnáša to, že uspokojujete ich potreby: zabezpečíte im jedlo, postavíte latrínu, budovy, v ktorých spia, jedáleň či iné a všetci sú šťastní, pomáhajú vám nielen so zveľaďovaním osady, ale aj v boji. Vaša snaha je oceňovaná srdiečkami a ak ich zozbierate dostatok, môžete posunúť dedinku o level vyššie a otvoria sa vám nové možnosti. Vždy je to len po nejakú hranicu, ale ide o dostatočne lákavý progres, hlavne v prípade, ak si hranie doslova užívate a len tak sa staráte o interaktívnych kamarátov.

Vo výskyte súbojov sa pridalo na intenzite a mimo domova budete vyrážať možno až zbytočne často. Nielenže z potvoriek vypadáva potrebný loot vo forme konkrétnych surovín, ku ktorým by ste sa inak len ťažko dostali, ale za ich likvidáciu získate aj skúsenosti a hlavný protagonista môže utešene levelovať. Je to fajn, avšak došlo k výraznému zníženiu poškodenia, ktorú dávate, takže si svojim mečíkom, sekerkou či palcátom riadne zašvácate. Postupne sa zlepšujete, rastie vám zdravie (na prepracovanejšie RPG než nová výbava či brnenie a zvýšenie HP sa tu nehrá), ale časom je to skôr repetitívna nuda pre nezmyselne rýchly respawn. Predovšetkým pri silnejších nepriateľoch, ktorí vás môžu prekvapiť aj kvantitou. Niekedy dlhé minúty tancujete okolo protivníka, naučíte sa, kedy útočí, aby ste mohli z jeho dosahu uskočiť a znovu mu pomaly ukrajovať zo zdravia.

Napriek tomu, že máte po boku vždy verného Malrotha, kamaráta, ktorý vás sprevádza na cestách za hranicami osady, je boj často únavný. Pri príbehových fightoch sa k vám pridajú aj ostatní obyvatelia a bitky sa stanú ešte viac neprehľadné, pretože netušíte, kam vôbec sekáte. Takto sa dostávame k záporu, ktorý je najväčšou prekážkou vyššieho hodnotenia. A tým je kamera a ovládanie. Máte na výber medzi pohľadom z vlastných očí a spoza postavy, pričom pre budovanie a získavanie surovín sa mi osvedčil viac first-person pohľad, nakoľko jednoznačne viete určiť, ktorý blok chcete odstrániť, alebo kam naopak niečo umiestniť, čo inak nejde. Lenže pohyb a orientácia v priestore pri tejto voľbe kamery tápe. Všetko je akoby zrýchlené, nevedel som, kde čo je. Spoza hrdinu síce vidíte viac, je to krajšie, ale presnosť odchádza do večných lovísk.

Dragon Quest Builders 2
Dragon Quest Builders 2 Infantilnosť nenarušujú ani podivné rituály.
Infantilnosť nenarušujú ani podivné rituály.


Dragon Quest Builders 2 Inventár je obrovský a zapĺňať ho nebudete dlho.
Inventár je obrovský a zapĺňať ho nebudete dlho.


Dragon Quest Builders 2 S niektorými potvorami strávite dlhé minúty, kým ich skolíte.
S niektorými potvorami strávite dlhé minúty, kým ich skolíte.





Napriek obrovskému množstvu ponúk a menu, do ktorých máte prístup, je všetko v rámci možností spracované prehľadne a jednoducho. Niektoré drobnosti, ako grafický vizuál sa nezmenili. Je spätý so sériou Dragon Quest a ťažko očakávať strohý, avšak funkčný interface. Ku všetkým ikonám si môžete zapnúť pomôcku, kde je popísané všetko potrebné a ani chvíľu netápete. Jediným problematickým miestom sa môže stať voľba aktívneho predmetu (kladivo, s ktorým rozbíjate kocky, džbán s nekonečnou zásobou vody, rukavica, s ktorou môžete čokoľvek vziať do ruky a podobne), ktoré meníte X-kom, ale to je i akčné tlačidlo, pomocou ktorého sa napríklad rozprávate s NPC, takže miesto zmeny predmetu aktivujete rozhovor, ktorý nejde preskočiť.

Graficky na tom Dragon Quest Builders 2 nie je tak, aby oslnil a vy ste z neho spadli na zadok. Jednoduchšia grafika však nie je na škodu, pretože je plne funkčná. Do grafických orgií Minecraftu s ray tracingom má ďaleko, avšak niektoré momentky sú napriek tomu skvelé, hlavne ak sa vydriapete niekam na horu a pozeráte si krajinu okolo seba. Je trochu zarážajúce, že viditeľnosť nie je dostatočná a všadeprítomná hmla vám nedovoľuje vidieť príliš ďaleko. Zvuky sú prosté, dabing nie je, hudba špecificky žánrovo ladiaca s Dragon Questom. Buď vám začne liezť na nervy, alebo ju budete pokojne ignorovať.

To, čo Dragon Quest Builders 2 jednoznačne ponúka, je zábava na desiatky až stovky hodín. Budovanie v štýle Minecraftu má štýl a je zábavné. Do toho si môžete farmárčiť, variť alebo zabíjať potvorky, objavovať nové miesta na ostrovoch, riešiť logické hádanky alebo len tak plachtiť. Obsahovo ide o obrovskú hru, nie je to chudobný príbuzný Minecraftu a navyše je neustále doplňovaný príbehom. Ten napriek svojej naivite a patetickosti má potenciál pritiahnuť a motivuje ísť ďalej po questoch. To, že dialógy sú ploché a nezaujímavé je len špecifikom samotnej série alebo náročnejšími preferenciami hráča. Najdôležitejšia je zábava a tej má Dragon Quest Builders 2 na rozdávanie, takže neraz zabudnete na skutočný čas.

Dragon Quest Builders 2
Dragon Quest Builders 2 Prostredie je síce jednoduché, ale dokáže si vás podmaniť
Prostredie je síce jednoduché, ale dokáže si vás podmaniť


Dragon Quest Builders 2 First person pohľad budete využívať predovšetkým pri stavaní.
First person pohľad budete využívať predovšetkým pri stavaní.


Dragon Quest Builders 2 Časom sa naučíte plachtiť a dostanete sa na nové ostrovčeky na mape.
Časom sa naučíte plachtiť a dostanete sa na nové ostrovčeky na mape.




 


napísal kordi 1.8.2019
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
DRAGON QUEST BUILDERS 2
+ zábavné budovanie
+ množstvo obsahu
+ stavanie dopĺňajú questy
+ blueprinty so zložitejšími stavbami
+ neprestane baviť ani po desiatkach hodín
- občas kamera a ovládanie
- pre niekoho infantilnosť a príbeh
- zdĺhavé dialógy, ktoré nejde preskočiť


RECENZIE HRÁČOV
PS4
PC
Switch

Vývoj: Square Enix / Square Enix
Štýl: Akčná Adventúra / RPG
Dátum vydania: 12. júl 2019
 4.4. 2021 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk