MY FRIEND PEDRO

MY FRIEND PEDRO

8.5

Masaker plný krvi, guliek a banánov

Recenzia na PC verziu

Keď sa povie Pedro, napadne mi Mexiko, ale hlavne najrozšírenejšie žuvačky ešte z čias socializmu. Tento Pedro je však trochu iný, ale má šikovnosť mexického pištoľníka aj dobrú, v tomto prípade banánovú príchuť. Ponúka parádne prestrelky so zaujímavými mechanikami, ktoré robia z tejto hry skvelý akčný zážitok.

Nezamýšľajte  sa nad tým, prečo vám inštrukcie dáva banán, nedumajte, prečo musí vaším pričinením umrieť toľko ľudí. Toto je hra zameraná na pôžitok z čistokrvnej akcie a masakrovanie všetkých, čo vám stoja v ceste. A to čo najefektívnejším spôsobom. Príbeh je len symbolický a v podstate bezvýznamný, aj keď sa v závere (trochu nešikovne) pokúsi hráčov prekvapiť.

My Friend Pedro

Hlavná postava pri sebe permanentne nosí dvojicu pištolí, ktorými dokáže zamerať dva rôzne ciele naraz, aj keď každý stojí v inej časti miestnosti. Môžete to skúsiť gamepadom alebo myšou, ovládanie je veľmi jednoduché a praktické.  V tomto prípade pravým tlačidlom myši označíte prvého nepriateľa, zameriate druhého a ľavým tlačidlom spustíte streľbu v obidvoch požadovaných smeroch naraz. Keď to spojíte so skokmi a akrobatickými kúskami, dosiahnete parádny efekt a masaker vo veľkom štýle. Môžete pritom urobiť aj piruetu a ladne sa točiť vo vzduchu, čo má aj praktický význam - dokážete tak totiž uhýbať guľkám. A na dosiahnutie totálneho wau efektu ešte spustíte režim spomaleného času a všetko to uvidíte v mimoriadne pôsobivom prevedení.

Váš hrdina je skutočne veľmi šikovný zabijak, ktorý pri postupe využíva fyziku, zbrane a objekty v okolí. Vie skákať, odrážať sa od kolmých stien na vyvýšené plochy, skrčiť sa a urobiť kotúľ, aby prešiel cez úzke otvory. Pri streľbe sa môže kryť za predmetmi, ktoré sú však obvykle rozbitné, nepriateľov zabíja pištoľami, brokovnicou, dvojicou uzi, granátometom a ostreľovacou puškou vo všetkých smeroch. A napríklad aj tak, že zasiahne kovové cedule  alebo do vzduchu vyhodenú panvicu, od ktorých sa odrážajú guľky rôznymi smermi.

My Friend Pedro

Ale hlavný protagonista vie protivníkov aj poriadne kopnúť z tesnej blízkosti a spustí na nich sud, na ktorom sa dokáže aj pohybovať. Zabije i správne namierenou loptou či nožom po premyslenom výkope,  ktorým môže aj nasmerovať výbušninu a tú potom výstrelom odpáli v správnej chvíli a polohe. Robí to na zemi, vo vzduchu, na lane s hlavou dolu, dokonca pri pohybe na skateboarde a čím efektnejšie, tým viac bodov a lepšie hodnotené kombá. Výsledný čas, skóre za zabitie a likvidáciu všetkých v oblasti, obťažnosť a optimálne s bonusom za prejdenie levelu bez úmrtia hrdinu, napokon určia finálny rating. Najnižší je C a hoci hra nie je nijako mimoriadne náročná, už na B sa musíte dosť snažiť a áčko je snom najlepších. Super vychytávkou je možnosť uložiť si s každého levelu najefektnejší záber v gif formáte a pekne v pohybe.

Levelov je habadej a sú umiestnené v niekoľkých prostrediach. Ocitnete sa v starom meste, stoke, bizarnom dištrikte 0, kde platia úplne iné fyzikálne zákony, v internetovom svete. A okrem štandardného pobehovania po chodbách a plošinách sa priebežne vyskytujú aj špeciálne levely. Takže si chvíľu zajazdíte na motorke a budete páliť po iných motorkároch aj gangsterských autách. Alebo likvidujete nepriateľov pri voľnom páde z výškovej budovy. A priebežne sa ostreľujete s bossmi, ktorí neváhajú použiť rôznu techniku a výbušniny, aby sa vás raz a navždy zbavili.

My Friend Pedro

V teréne narazíte na rôzne nástrahy. Občas môžete spadnúť do jamy, ale sú tu oveľa nebezpečnejšie veci, ako sú samonavádzacie míny, lasery (niektoré sa dajú streľbou na správne miesto nakrátko vypnúť), obranné veže, ktoré často aktivujú nepriatelia, ak ich včas nezastrelíte. Okrem toho často používate páky, spínače, otvárate prechody tým, že zaťažíte pohyblivú plošinu a musíte rýchlo prebehnúť. Niekedy sú to také menšie puzzle, síce veľmi jednoduché a vôbec vás nezdržia, ale výdatne obohacujú hrateľnosť.

Umierať môžete, koľko chcete, ale, samozrejme, sťažiť sa to dá vyššou obťažnosťou. Po smrti sa oživíte pri poslednom checkpointe, takmer na tom istom mieste, kde ste skonali. Len počítajte s tým, že stratíte bonus za prejdenie levelu, ktorý sa veľmi hodí na zvýšenie ratingu. Život reprezentujú tri dieliky a ak vás nepriatelia len zrania, po chvíli sa vám ten načatý zregeneruje (nie na najvyššej obťažnosti). Ak sa zníži na nulu, už ho doplníte len po nájdení srdiečka v leveli.

My Friend Pedro

Svoju postavu a jednotlivé priestory vnímate zboku. Nie je to však statický 2D pohľad, ale moderné spracovanie so slušnými efektmi, pri ktorom sa niekedy pootočí kamera pre potreby hry. Najvýraznejšie momenty sa spájajú so streľbou a najmä v spomalenom čase, kde obzvlášť vyniknú akrobatické kúsky. Dizajn úrovní s rôznymi miestnosťami, prechodmi a zábranami je na jednotku, len by sme toho chceli viac. Stojí však za zmienku, že každý level je samostatne hodnotený a s individuálnou tabuľkou najlepších výkonov, ktoré si porovnáte s inými hráčmi. Ozvučenie je skromnejšie, dabing nahradili lacné zvuky sprevádzajúce textové okná, ale nijako zásadne to neprekáža. Elektronický soundtrack sa však k dynamickej akcii hodí.

Musím povedať, že Pedro ma zaujal už minulý rok na prezentácii z E3 a zaradil sa medzi moje najočakávanejšie hry. A nesklamal. Je to skutočne môj priateľ, ktorý ma dokázal skvele pobaviť, len je škoda, že to netrvalo dlhšie. Celé to totiž prejdete za približne 6 hodín. Určite sa však oplatí dať si celú akčnú odyseu minimálne ešte raz, na vyššej obťažnosti a pokúsiť sa dosiahnuť perfektný rating. Ešte by to chcelo nejaké doplnkové režimy alebo výzvy a možno skúsiť kooperáciu a boli by sme nadmieru spokojní.


napísal uni 2.7.2019
Páči sa mi! (+7)
8.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
MY FRIEND PEDRO
+ parádna akčná jazda plná akrobacií a efektov
+ aplikácia fyziky a jej využívanie s objektmi v okolí
+ ukladanie vybraných pasáží v gif formáte
+ praktické a intuitívne ovládanie
- pomerne krátke
- triviálny príbeh
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3-530, 4 GB RAM, GeForce GT 440 (1024 MB), OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
icon
6.5
MANTOR    27.6.2021
+ zabavna akcia + chytlava hudobna stranka+ rozne komba pri zabijani+ prakticke ovladani... zobraziť

PC
Switch

Vývoj: Devolver Digital / Dead Toast
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 20. jún 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19591)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk