TEAM SONIC RACING

TEAM SONIC RACING

7.5

Zábavná jazda na dlhé nudné večery

Recenzia na Xbox One verziu

Sonic počas svojej existencie rozhodne nadobudol silnú pozíciu v zábavnom svete, či už ako postavička v seriáloch, alebo v pomerne veľkom počte rôznych herných prevedení. Najnovšie, samozrejme, rezonuje pripravované filmové spracovanie, no nie kvôli kvalite, ale podivnému vzhľadu Sonica. Témou tejto recenzie však nie je film, ale nový herný titul Team Sonic Racing.

Jednoduchý a výstižný názov veľmi dobre priblíži, o čom vlastne hra je, no aj tak si to pre istotu zrekapitulujeme. Ďalšia hra s témou Sonica bola oznámená len v prvej polovici minulého roka, no aj napriek tomu mala ambiciózny plán dostať sa do obchodov už počas zimy. Ako vieme, to sa jej nepodarilo, a tak sa k nej dostávame až teraz. Odklady sú síce nepríjemné, no ak majú pomôcť celkovej kvalite hry, dá sa to pochopiť a správny fanúšik si vždy radšej počká.

Sonic je síce známy vďaka svojej šialenej rýchlosti, no v titule Team Sonic Racing sa nespolieha na vlastnú kondíciu a pomáha si o niečo pomalšími, no stále rýchlymi štvorkolesovými strojmi. So sebou si teda berie aj všetkých svojich kamarátov, či naopak odvekých nepriateľov, a púšťa sa do veľkolepého šampionátu, v ktorom chce dosiahnuť prvenstvo len pomocou svojich schopností za volantom. Toto, samozrejme, nie je príbeh hry. Tá má svoj vlastný, v ktorom je to vlastne všetko naopak. Sonic nikoho na preteky nepozýva, ale práve on dostáva pozvánku od Dodon Pa. Ten ale nechce len tak, z dobrej vôle organizovať priateľskú súťaž, a tak sa situácia v rámci príbehovej kampane jemne zamotáva. Príbeh hry je tu však len ako doplnok pre prioritnú zábavu zo samotnej jazdy. Nie je teda nijaký zvlášť zaujímavý, no zároveň je príjemným spestrením.

Team Sonic Racing
Team Sonic Racing Možnosti úpravy vzhľadu sú slabšie.
Možnosti úpravy vzhľadu sú slabšie.


Team Sonic Racing Časté skoky nemôžu chýbať.
Časté skoky nemôžu chýbať.


Team Sonic Racing Hra vás postupne učí všetky triky.
Hra vás postupne učí všetky triky.





Tvorcovia z anglického štúdia Sumo Digital mali na stole výzvu - priniesť zábavný titul v žánri, ktorý je pre postavu Maria veľmi charakteristický. Niekoľko značiek sa totiž snažilo napodobniť kvality, ktoré ponúka práve titul s fúzatým inštalatérom, no nie všetkým sa podarilo aspoň priblížiť. Team Sonic Racing na to ide zhurta a vôbec sa nebojí prípadných zlyhaní - ako je totiž z názvu možné vyčítať, tu nehráte sami za seba, ale za tím. Zároveň to ale znamená, že ak ste vy najlepší, slabší jazdci vás môžu stiahnuť dole. V konečnom dôsledku sa tak dostať za cieľovú čiaru ako prvý vôbec nič neznamená. Presne o tomto je teda kampaň hry, ktorú môžete hrať lokálne aj s viacerými hráčmi. Štandardne sa ale môžete spoľahnúť na tímových hráčov zastúpených umelou inteligenciou. Kampaň obsahuje sedem stupňov, pričom každý je zasadený do inej oblasti. Číslo sedem je teda zároveň ja počet miest, v ktorých sú orientované dostupné trate. V hre ich je dokopy dvadsaťjeden a postupne si nimi budete raziť cestu. 

Kampaň na vás ide pomaly, s menším počtom pretekov a jednoduchšími bonusovými pretekmi. Postupne sa ich intenzita a očakávané nároky stupňujú. To sa dá povedať aj o obťažnosti, ktorú síce je možné nastaviť samostatne pred každými pretekmi, no hra aj tak postupne pridáva na plyne. Do istej miery je to však spôsobené aj tým, čo jednotlivé kapitoly od seba delí najviac. S novou kapitolou stúpa aj počet pretekárov na trati, no len do momentu, kedy sa zastaví na čísle dvanásť. S rastúcim počtom jazdcov rastie aj počet tímov, ktoré sa pretekov zúčastnia. Máte teda o konkurenciu navyše, ktorá vás o to viac ohrozuje svojou rýchlou jazdou, no najmä získanými powerupmi. Tie získavate zbieraním predmetov na trati, pričom vždy dostanete náhodnú zbraň. Prítomné sú štandardné rakety, strely, ktoré si nájdu svoju obeť, vybuchujúce krabice, bomby, no tiež lasery alebo boosty.

Zlepšovákov je naozaj veľa, no nie vždy vám je treba ten, ktorý práve získate. No a toto rieši Sonic dôrazom na tímovú hru. Keďže ste tím a aj ako tím v cieli získavate body, ktoré vás následne dostanú na konečnú pozíciu, tak aj ako tím musíte spolupracovať na trati. Líder vášho tímu vás vie ťahať dopredu, nakoľko môžete využívať jeho vzdušný vak pre krátke zrýchlenie. Rovnako si môžete pomôcť, ak okolo spoluhráča prejdete vyššou rýchlosťou. No veľmi nápomocné je ponúkanie získaných powerupov. Ak ste na prvom mieste a nepotrebujete rakety, skrátka ich môžete ponúknuť spoluhráčovi, ktorý je za vami a pomôžete mu dostať sa vpred.

Všetky tímové činy hra sleduje a náležite odmeňuje. Je tu aj špeciálna schopnosť, ktorú môžete využiť pri naplnení vášho ukazovateľa tímovej hry. Zrýchli vás a stanete sa v podstate nesmrteľnými, pričom zároveň dokážete omráčiť súperov. O tomto štýle hry je kampaň, no taktiež je prítomná v lokálnej hre či online časti. Zahrať sa tu môžete ako jednotlivé preteky, tak aj šampionáty na štyri preteky či jednoduchú časovku. Samozrejme, ak by vás tento štýl hry omrzel, pokojne sa môžete postaviť na štartovaciu čiaru ako samostatná jednotka bez účasti v tíme. Teda každý hrá sám za seba. 

Tímovo ladený štýl hry je rozhodne veľmi dobre spracovaný, no k dokonalosti tomu niečo chýba. Hrať tímovo výhradne s umelou inteligenciou určite nie je to pravé, a tak skôr siahnete po online časti. Najlepší možný spôsob je však predsa len lokálna hra, no pre plné využitie potenciálu ju musíte zobrať na párty alebo aspoň prehovoriť rodinu počas nudných víkendov. Okrem klasických pretekov vám hra ponúkne aj výzvy, pri ktorých musíte ničiť súperove autá, zbierať mince driftom či prechádzať cez bránky. Kampaň dokážete prejsť za približne šesť hodín, no ak by ste chceli mať všetko na sto percent, určite vám to zaberie podstatne viac času. Hra na tom nie je zle ani z pohľadu už spomínaných tratí. Nejaký čas vám bude trvať, kým sa okukajú, čo je, samozrejme, dobre.

Otázne však je, či rovnaký pozitívny dojem bude aj po desiatkach hodín strávených hraním mimo kampane. Určite by teda prípadné ďalšie okruhy neboli na škodu. Ich dizajn je ale hravý, má zmysel a vie vás potrápiť. Zároveň ponúka výhody či nevýhody pre rôzne postavy. Každá postava má totiž iné charakteristiky a navyše niektoré vedia jazdiť po vode či cez bahno. Hra sa snaží jemne rýpať do možnosti úpravy áut. Za získané body z pretekov môžete otvárať boxy s vylepšeniami či špeciálnymi doplnkami pre vaše auto. Tie majú vplyv na konkrétne vlastnosti auta a zároveň vylepšujú aj jeho vizuál. Je to vítané spestrenie, no je dosť fádne. Pôsobí len ako do počtu a zaslúžilo by si viac pozornosti.

Team Sonic Racing
Team Sonic Racing Nechýbajú online rebríčky.
Nechýbajú online rebríčky.


Team Sonic Racing Prvé miesto vám môže ujsť skutočne o chlp.
Prvé miesto vám môže ujsť skutočne o chlp.


Team Sonic Racing Postavy si postupne musíte odomknúť.
Postavy si postupne musíte odomknúť.





Team Sonic Racing ponúka solídnu hrateľnosť s dôrazom na tímovú spoluprácu. Tá je spracovaná naozaj dobre a motivuje hráčov ku vzájomnej komunikácii, tolerancii a pomoci pre dosiahnutie spoločného úspechu. Spôsob, akým sa to hra snaží dosiahnuť, je zábavný a v mnohom neokukaný. Dokázať sa to snaží v približne šesťhodinovej kampani, ktorá vás zoznámi so všetkými dostupnými okruhmi, a zároveň dáva šancu spoznať odlišnými schopnosťami nabitých súperov. Skutočná sila hry sa z pochopiteľných dôvodov skrýva v kooperácii, a to ako online, tak aj lokálnej. Tvorcovia tak zvládli náročnú úlohu možno až prekvapivo dobre, no nie bezchybne.


napísal play3man 21.6.2019
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
TEAM SONIC RACING
+ zábavná hrateľnosť, najmä v kooperácii
+ kampaň funguje ako dobrá výzva pre ďalšie online/lokálne hranie
+ premyslený dizajn tratí
+ dôraz na tímovú hru
- vylepšovanie a úprava áut by si zaslúžili väčšiu pozornosť
- viac herných režimov by nebolo na škodu


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: SEGA / Sumo Digital
Štýl: Racing
Dátum vydania: 21. máj 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19523)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk