CLOSE TO THE SUN

CLOSE TO THE SUN

6.5

Objavte svet Nikola Teslu

Recenzia na PC verziu

Autori zo Storm in a Teacup dostali zaujímavý nápad a zamysleli sa, ako by vyzeral svet, v ktorom by Nikola Tesla neskrachoval. Naopak bol úspešný, dodal svetu veľa vynálezov, aj keď mu chýba ešte jeden, ten najdôležitejší - zdroj nekonečnej energie.

Tvorcovia to celé zachytili v hre Close to the Sun, tematicky veľmi podobne koncipovanej ako Bioshock, aj keď, žiaľ, len v podobe walking adventúry, bez akcie. Na druhej strane so zaujímavým príbehom. Podobne ako v Bioshocku aj tu sa dostávame na opustené zariadenie, konkrétne masívnu luxusnú loď Teslu, na ktorej pracoval na svojom najnovšom experimente. Všetci však zmizli a deje sa tu niečo zvláštne. Vašou úlohou bude zistiť čo.. Preberiete postavu nič netušiacej Rose Archerovej.

Rose totiž dostala list od svojej sestry, ktorá je na palube lode a potrebuje pomoc. Neviete, čo sa tam deje, ale vydávate sa na cestu. Na cestu objavovania tajomstiev a možno záchranu všetkých. Bude to však relatívne krátka, troj až štvorhodinová cesta, ale príbehovo veľmi intenzívna a hlavne atmosferická. 

Close to the Sun
Close to the Sun Vitajte na lodi Nikola Teslu.
Vitajte na lodi Nikola Teslu.


Close to the Sun Prostredie bude väčšinou prázdne, ale časové paradoxy sa budú postupne objavovať.
Prostredie bude väčšinou prázdne, ale časové paradoxy sa budú postupne objavovať.


Close to the Sun Brutálne scenérie nebudú chýbať, horor však nezažijete.
Brutálne scenérie nebudú chýbať, horor však nezažijete.





Bez väčšieho spoilovania si môžeme povedať, že Tesla v tomto univerze spravil všetko o čom sníval, vytvoril distribúciu elektriny ľuďom zadarmo, ako aj veľa ďalších vynálezov (niektoré známe, ktoré vyvinul ešte pred inými vedcami). Problém však je, že energiu na tú všetku elektrinu zadarmo musí odniekadiaľ získavať, a to práve je cieľ aktuálnych pokusov. Tie, ako už tušíte, nešli práve bezproblémovo. 

Utvrdíte sa v tom v samotnej hre, kde s Rose vyrážate do útrob masívnej lode. Budete skúmať jej vnútro, prezerať si prakticky Teslovo múzeum so všetkými vynálezmi,ale hlavne sledovať stopy. Hlas vašej sestry ako aj ďalšie osoby vás budú viesť stále ďalej k miestam, na ktorých môžete všetko zastaviť. Nebude to jednoduché, v lodi sa objavujú zvláštne flashbacky, presúvate sa do časov, kedy ešte bola plná ľudí, zároveň v aktuálnej realite vidíte svetielkujúcich duchov z minulosti. 

Je to pôsobivá cesta, pomalá, preplnená rozhovormi a zaujímavými informáciami, ale nič viac. To je zároveň aj problém hry. Je to len walking simulator s minimálnou interaktivitou a jednoduchými puzzle úlohami. Vaša postava nemá žiadny inventár,  v prostredí sú len veci na pozretie, noviny na prečítanie, ale maximálne čo zoberiete je kľúč a puzzle úlohy sú asi také, že je potrebné prečítať kód na jednej stene a zadať ho pri druhej. Ak si ho však nevšimnete, môžete stráviť dlhý čas zdĺhavým blúdením po okolí. Jediné čo to dopĺňa, sú polo-akčné útekové sekvencie, kde musíte ísť správnym smerom, aby ste unikli. Ak si vyberiete zlý smer, zomriete a sekvencia sa reštartuje. Nie je to však dostatočne intenzívne, aby to oživilo hrateľnosť a postupne sú sekvencie nudné.

Chýba tu viac rozmanitosti herných prvkov a zároveň tu chýba aj viac hororu. Miestami narazíte na brutálne scenérie, ale všetko je statické, hre sa nikdy nepodarí vytvoriť atmosféru hororu ako Layers of Fear alebo Outlast, v tomto ohľade vyznieva plocho. Autori sa snažili budovať atmosféru v rôznych smeroch, ale podarilo sa im to len v oblasti spoznávania netradičného sveta.

Vizuálne je hra decentná, možno kvalita prostredí nie je najvyššia, ale dizajn je jedinečný a na malé indie štúdio je to celé pôsobivo spracované. Kombinácia zlata a dreva sa nesie celou loďou a keďže ste na Teslovej lodi, dopĺňa to množstvo elektrických výbojov dotvárajúcich a osviežujúcich statické prostredie.

Možno nasvietenie by si zaslúžilo dotiahnuť viac, keďže všetko je v tme a niekedy je to neprehľadné, ale stále sú tu veľmi pekné detaily, loď a vlastne celé univerzum je detailne spracované, všetko vybavenie. S týmto sa autori veľmi pekne pohrali. Na každom kroku vidieť ako si naštudovali a prepracovali celú tému. S čím sa však nepohrali, sú animácie postáv, ktorých aj preto veľa neuvidíte. Sú slabé a zle spracované. Oveľa pôsobivejšie sú len tiene minulosti v podobe žiariacich bodiek. Tie sú animované a priam pred vami lietajú miestnosťou.

Close to the Sun
Close to the Sun Puzzle úlohy sú jednoduché.
Puzzle úlohy sú jednoduché.


Close to the Sun Loď je relatívne veľká, ale dosť monotematická.
Loď je relatívne veľká, ale dosť monotematická.


Close to the Sun Cestou môžete objavovať rôzne zberateľské veci, hrateľnosť však neoživia.
Cestou môžete objavovať rôzne zberateľské veci, hrateľnosť však neoživia.





Na prvý pohľad vyzeral Close to the Sun ako nový Bioshock. Ukázal pôsobivé prostredia, záhadný príbeh a aj hlas, ktorý vás vedie vpred. Problém je, že tam to končí, zostal z toho len jednoduchý walking simulátor. Pôsobivý, ale stále obmedzený a len priamočiary výlet netradičnou loďou. Ak máte radi walking simulátory, určite neváhajte, ak by ste chceli niečo akčnejšie alebo hororovejšie, toto pre vás nebude.


napísal saver 23.5.2019
Páči sa mi! (+2)
6.5
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
CLOSE TO THE SUN
+ pôsobivý dizajn prostredí
+ dobré vyrozprávanie príbehu s tajomnou atmosférou
+ prepracované alternatívne univerzum
- téma si pýtala niečo viac ako walking simulator
- krátke
- jednoduché úlohy
- postupne monotematické prostredia


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Storm in a Teacup
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 2. máj 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk