UNRULY HEROES

UNRULY HEROES

8.0

Výzvy pre opičieho kráľa a jeho družinu

Recenzia na PC verziu

Sú hry, ktoré majú masívnu reklamu a propagáciu a napokon sklamú na plnej čiare. A potom sú také, ktoré zostávajú nenápadné a jedná sa o skryté klenoty, ktoré šťastným nálezcom ponúknu skvelý zážitok a hrateľnosť.  To je aj prípad Unruly Heroes. Pomerne  všedný názov vám zrejme veľa nepovie, ale keď vám prezradíme, že je  hlavným hrdinom opičí kráľ a jeho svojskí priatelia, možno zalovíte v spomienkach a potom si tľapnete po čele. Hra totiž vychádza z populárneho čínskeho románu a u nás je známy minimálne seriál vytvorený na jeho základe. Aspoň tým starším hráčom. Každopádne v hre si prídu na svoje aj tí neznalí. Musia sa však obrniť veľkou trpezlivosťou a preukázať mimoriadnu šikovnosť.

Titul zaujme už na prvý pohľad svojím pôvabným výtvarným spracovaním. Čínska kultúra a mytológia vyzerá na monitore a TV obrazovke ako namaľovaná a dobre sa na to pozerá. Či už prechádzate kaňonom kostí, taoistockým chrámom, podsvetím alebo samotným peklom. Aj zvuky a hudbu zvládli tvorcovia výborne. Bohužiaľ, to isté sa nedá povedať o ovládaní. Neraz vás čakajú krkolomné situácie, kde sa prejavia nedostatky ovládania. Aj v PC verzii je určite vhodnejší gamepad, s ktorým sú základné aktivity bezproblémové, no pri tých pokročilých sa vám budú pliesť prsty.

Unruly Heroes
Unruly Heroes Bohyňa vás poverí neľahkým poslaním.
Bohyňa vás poverí neľahkým poslaním.


Unruly Heroes Bravčový hrdina sa pri oltári môže nafúknuť a letieť ako balón.
Bravčový hrdina sa pri oltári môže nafúknuť a letieť ako balón.


Unruly Heroes Opičiak vytvára svetielkujúce mostíky.
Opičiak vytvára svetielkujúce mostíky.





Dobrodružstvo si najviac užijete v kooperácii, kde si štyria hráči môžu rozdeliť dostupné postavy - opičiaka, brava, mudrca a mnícha, ktorých naviguje bohyňa milosti na ceste plnej nepriateľov a prekážok. Hrať sa dá aj sólo a vtedy si prepínate postavy podľa potreby. A v prípade, ak tá aktuálna zahynie, čo však v tejto hre nie je veľký problém. Od neďalekého checkpointu totiž pokračujete s ďalším z hrdinov a stačí, keď zasiahnete spirituálny pozostatok nebohého a okamžite sa zas zaradí do vašej zostavy. A je pripravený na okamžité použitie. To oceníte aj pri súbojoch s bossmi. Tých menších stretávate často a stačí im v boji znížiť ukazovateľ života, rozťahaný na celú šírku obrazovky, na nulu. Hlavní bossovia sú už húževnatejší, musíte ich poraziť v troch fázach a každá je špecifická. No stále pri tom využijete možnosť priebežne oživovať svojich spolubojovníkov.

Bežne však stretávate rôzne bizarné tvory a zvieratá, ktorým tvorcovia neraz prepožičali ľudské črty. Každý z hrdinov ich môže mlátiť primárnym útokom zblízka a sekundárnym, ktorý má o niečo väčší dosah - napríklad opičiak hádže palicu a tá sa mu vráti ako bumerang. Okrem toho sa dajú nepriatelia chytiť a hodiť do ostatných a tí potom padajú ako kolky. Hádzanie sa využíva aj pri iných aktivitách, napríklad chytíte bombu, ktorú po vás niekto šmaril a zasiahnete ňou prekážku, ktorá exploduje. Hrdinovia získavajú aj energiu a keď je jej dostatok, vedia použiť super útok s ničivou silou. Okrem toho dokážu skákať a dvaja používajú užitočný dvojskok, ďalší dvaja namiesto toho plachtenie. Často využijete odrážanie od stien, aby ste sa dostali na vyššie umiestnené plošiny. Môžete skúsiť aj úhybný manéver a rýchly presun.
 
V teréne často narazíte na tri rôzne sochy, pri ktorých vybraný hrdina môže aplikovať svoju jedinečnú schopnosť. Opičiak vytvorí žiarivý most svojou výrazne zväčšenou palicou. Mudrc vystrelí a nasmeruje energetickú guľu, ktorá sa odráža a zničí či aktivuje inak neprístupné objekty. Prasa sa nafúkne doslova ako balón a vznáša sa do výšky, no spravidla si treba dávať pozor na ostne na stenách, aby ho neprepichli. Na niektorých miestach použijete kombináciu dvoch či troch sôch , ktoré navyše môžete posúvať, a tak si nastaviť ich optimálnu polohu. Mních sochu nemá, ale ako jediný dokáže rozbiť skalnaté bariéry a najodolnejšie prekážky.

Aby toho nebolo málo, dočkáte sa aj pasáží, kde ovládate iné postavy. Napríklad sa zmocníte vlčieho lídra, do ktorého sa prevtelíte. Následne môžete používať jeho oštepy na zasahovanie terčov, ktorými deaktivujete brány. A navyše vás po zavytí poslušne nasledujú rádoví vlci, ktorých dokážete aplikovať ako závažie, keď ich privediete k  plošine, ktorú treba zaťažiť. Alebo ich zmanipulujete iným spôsobom. Dokonca ich dokážete čiastočne využiť aj pri súboji s bossom. Iné ovládnuté tvory poslúžia odlišným spôsobom.

V teréne vás čaká poskakovanie po plošinách alebo iných, neraz pohyblivých objektoch, rozbíjanie vecí, ostne, rozhojdané gule a sekery, špeciálne lampy, ktoré treba naplniť energiou. Zaujímavé sú modré výrastky, ktoré dočasne aktivujú určité plošiny, ale aj zviditeľnia priesvitných nepriateľov, ktorí sa vo svojej nehmotnej forme nedajú zasiahnuť. Neskôr žeravé lávové výstupky, ktoré stuhnú po použití špeciálneho predmetu a dá sa po nich preskákať. A podobných nápaditých súčastí je v hre viac. Putovanie je spestrené zbieraním zvitkov, ktoré odomykajú artworky a bonusy a tiež mincí, za ktoré si kúpite po štyri nové skiny pre každého hrdinu.

To všetko by bolo skvelé, keby tvorcovia trochu poľavili z obťažnosti, respektíve pridali možnosť jej voľby. Niektoré pasáže prejdete úplne bez problémov, ale je tu viacero veľmi náročných úsekov, ktoré si zopakujete určite aj viac ako desaťkrát. Budete mať pritom chuť rozbiť ovládač a vykastrovať vývojárov. Sú to najmä miesta, kde musíte konať rýchlo, ale aj presne a bezchybne načasovať sériu činností - skákanie na často pohyblivé plošiny,  aktivovanie spínačov, bojovanie, používanie schopností. Zvyčajne vás pritom naháňa nejaké obluda alebo sa nemilosrdne približujú pasce a aj sekundové zdržanie sa stáva osudným. Možno by to šlo lepšie, keby tu nebolo spomínané krkolomné a prekombinované ovládanie a pomohli by aj rozumnejšie umiestnené chekpointy. Tie síce bežne nie sú od seba ďaleko, ale práve v kritických pasážach sú mimoriadne ťažko dosiahnuteľné.

Unruly Heroes
Unruly Heroes Ocitnete sa v rôznych prostrediach, kde vás čakajú rozmanité prekážky a nepriatelia.
Ocitnete sa v rôznych prostrediach, kde vás čakajú rozmanité prekážky a nepriatelia.


Unruly Heroes Niekedy sa prevtelíte od iných tvorov. Tá bublinkavá potvorka som momentálne ja.
Niekedy sa prevtelíte od iných tvorov. Tá bublinkavá potvorka som momentálne ja.


Unruly Heroes Bežne bojujete s menšími bossmi, ktorí väčšinou nespôsobujú veľké problémy.
Bežne bojujete s menšími bossmi, ktorí väčšinou nespôsobujú veľké problémy.





Miestami extrémna náročnosť je hlavný dôvod, prečo hra napriek svojim viditeľným kvalitám mnohých odradí. Preto ak máte možnosť, uprednostnite lokálnu kooperáciu. Je to  väčšia zábava a menšie trápenie, ako keď hru absolvujete sólo. Na online PvP súboje, bohužiaľ, nikoho nenájdete. Hoci tu táto možnosť je, v lobby sa jednoducho nikoho nedočkáte.

Unruly Heroes je úžasná hra, ale len pre najodolnejších hráčov, ktorých nezlomia veľmi náročné úseky, ktoré ešte viac komplikuje nepraktické ovládanie. Mohla to byť jedna z najlepších skákačiek a plošinoviek na trhu, len keby bola lepšie vybalansovaná a viac prívetivá. Úroveň zábavy je veľmi vysoká, ale frustrujúce pasáže jej zbytočne ubližujú a pripravujú hru o fanúšikov. No ak vás lákajú práve extrémne výzvy, najmä v pokročilej fáze príbehu si prídete na svoje.


napísal uni 14.3.2019
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
UNRULY HEROES
+ vydarený art štýl a celkové spracovanie
+ zaujímavé herné mechanizmy a súčasti
+ sympatickí hrdinovia a ich možnosti
+ správna voľba pre milovníkov výziev
- niektoré zbytočne náročné úseky
- krkolomné a prekombinované ovládanie
- nie vždy prakticky umiestnené checkpointy
- žiadni online hráči
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3 2100, 4 GB RAM, GeForce GTX 650 OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Magic Design Studios
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19548)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk