20 rokov so SECTOR.sk

Možno sa to tak ani nezdá, no Sector oslavuje 20 rokov na scéne. Prevedieme vás našou históriou, dizajnami stránky a aj štatistikami.

pridal matus_ace 24.3.2019 o 19:42 pod hry
20 rokov so SECTOR.sk

HRY > NOVINKY >

Áno, čítate správne. Možno ste to ani nevedeli, ale Sector je tu s vami (a s nami) už celých 20 rokov. Dvadsať rokov vám prinášame novinky z herného sveta každý jeden deň. Hráme hry, píšeme o nich, robíme rozhovory so známymi aj menej známymi vývojármi a recenzujeme dokonca aj tie najhoršie hry, aby ste sa im vy mohli vyhnúť.

Dnes je Sector.sk je najčítanejší portál na Slovensku s denne aktualizovanými novinkami a recenziami zo sveta videohier, no celé to začalo ešte v roku 1998 zaregistrovaním domény, pričom web ako taký začal prevádzku v roku 1999 a prvé články sa na našich stránke objavili práve v marci. Toto bola stále ešte pomerne raná éra internetu na Slovensku, kde Sector využil voľný priestor a v porovnaní s dneškom mala stránka vlastnú filmovú sekciu (dnes sa filmom venuje náš sesterský portál Kinema.sk), ale venovala sa aj programom, knihám. Prvý dizajn bol čisto HTML a pozrieť si ho môžete nižšie. V porovnaní s dneškom mu dominovala červená farba.

20 rokov so SECTOR.sk

Rýchlo začal pribúdať obsah a spolu s ním aj čitatelia, ktorí na nový dizajn nemuseli čakať dlho. Druhý dizajn webu totiž prišiel v roku 2000 a bol podstatne modernejší, profesionálnejší a tiež prehľadnejší. Spolu s ním prišli tiež databázy a hlavne diskusie, takže sa čitatelia po prvý raz mohli pod článkami priamo zapájať. Čo sa týka samotného dizajnu, v ňom červenú vystriedala modrá farba a z nejakého dôvodu sa do loga dostala aj nejaký alien v štýle akoby od H.R. Gigera. Tento dizajn si taktiež môžete pozrieť nižšie, no nefungoval dlho.

20 rokov so SECTOR.sk

Ešte v tom istom roku ho totiž vystriedal ďalší nový dizajn webu, ktorý si síce zachoval niekoľko prvkov, napríklad menu v ľavom stĺpci, výpisy obsahov, či umiestnenie hlasovania, no už bol výrazne modernejší, do popredia sa dostali obrázky a pomaly začali nastupovať grafické prvky, ktoré Sector reprezentujú doteraz. Farebnú schému viedla šedá, pričom sa už začalo objavovať aj oranžové písmo v rámci grafiky.

Screenshoty a dátumy vydania dostali vlastné sekcie, pričom na webe pribudla aj úplná novinka – Biosector. Hra zo Saverovho sci-fi univerza funguje doteraz, aj keď už nevisí na titulke a jej web manažmentová verzia je v 107. ére. Medzičasom k nej vyšla aj kniha.

20 rokov so SECTOR.sk

Veľké zmeny prišli v roku 2004, pričom tou najväčšou bolo, že vznikla spoločnosť Sector. s.r.o., ktorá je prevádzkovateľom a vydavateľom portálu Sector.sk. Nastala tiež zmena na poste šéfredaktora, ktorého sa na niekoľko rokov zhostil Pavol Buday, známy najmä pod nickom Spacejunker. Sector weby už boli rozšírené aj na Online hry, Plné hry, Kinemu a ďalšie, pričom sa táto rodina stránok rozrastala aj v budúcnosti.

Rok 2004 taktiež so sebou priniesol aj obrovskú zmenu dizajnu. Stránka narástla, pribudli sekcie a tomu muselo zodpovedať aj nové delenie. Recenzie sa tak napríklad rozdelili na PC a konzolové, samostatné sekcie mali aj preview a rozhovory. Okrem toho 23. marca 2004 pribudla aj možnosť registrácie a čitatelia si tak mohli vytvárať vlastné profily a zapájať sa do diskusií už aj pod nimi. o ďalší rok neskôr, 1. marca 2005, sme pridali diskusné fórum, ktoré je funkčné doteraz a niektoré diskusie sú stále aktívne od úplného začiatku. Následne na jeseň roku 2005 prišli aj blogy, pričom medzi prvých autorov blogov patrili členovia redakcie. Postupne následne sa pridali aj používatelia.

20 rokov so SECTOR.sk

Sám si veľmi dobre pamätám rok 2007 a skin s odpočtom hodín a teasovaním „MGS 4.0“. Bolo zaujímavé sledovať diskusie, kde sa čitatelia a používatelia zaoberali tým, čo by to mohlo znamenať. Niektorí si mysleli, že to bude oznámenia týkajúce sa Metal Gear Solid, iní prišli s ešte zaujímavejšími teóriami. Nakoniec sa ale ukázalo, že to znamená jednoduché „Meníme Grafiku Sectoru“ a spustili sme štvrtý redizajn, ktorý bol moderný, jednoduchý a prehľadný, no zároveň bohatší na možnosti výberu platforiem, články boli výraznejšie, neskôr pribudlo zakomponovanie sociálnych sietí a tiež sekcie dedikované pre herné výstavy, náš PDF magazín, videorecenzie, históriu a vytvorili sme aj sekciu pre slovenskú tvorbu.

Prvé číslo nášho PDF magazínu vyšlo v januári 2010 a odvtedy je neoddeliteľnou súčasťou webu, kedy vám každý mesiac prinášame zhrnutie toho najlepšieho z predchádzajúceho obdobia a zároveň aj články, ktoré vás zaujali najviac, aby ste si ich mohli čítať aj v offline podobe napríklad v mobiloch. V lete roku 2010 sme náš obsah rozšírili o videorecenzie, pričom hneď tá prvá si získala množstvo divákov a niet sa čomu čudovať, keď sme sa v nej pozreli na Starcraft 2: Wings of Liberty.

Doba sa neprestávala meniť, a tak sme sa museli meniť aj my. Opraty začali preberať mobilné zariadenia a čitatelia trávili viac času konzumovaním obsahu práve v tejto podobe. Aj preto sme 26. septembra 2011 priniesli mobilnú aplikáciu pre Sector, pričom zaujímavosťou je, že za ňou stojí Ján Ilavský, autor VR hitu Beat Saber. Ten s ňou v roku 2011 vyhral AppParade. Nasledovalo spustenie mobilnej verzie stránky Sectoru 18. októbra 2011.

Začiatok roka 2014 priniesol novinky v rámci redakcie, kedy sa Spacejunker po 11 rokoch posunul v rámci herného biznisu ďalej a šéfredaktorské opraty od 1. februára 2014 prebral opäť Peter Dragula, ktorého poznáte pod nickom Saver.

20 rokov so SECTOR.sk

Dostávame sa do súčasnosti a aktuálnemu dizajnu, na ktorý sa muselo čakať neuveriteľných 10 rokov, čo je dlhšie ako by sme si želali. Aktuálny dizajn je responzívny, takže odpadla nutnosť mobilnej aplikácie a verzie webu. Priniesol taktiež množstvo noviniek, napríklad tiež v profiloch, pričom si web môžete aj personalizovať, napríklad farebnou schémou, ale aj ďalšími nastaveniami. Tých zmien bolo naozaj mnoho, niektoré boli viditeľné na prvý pohľad, iné ste si možno doteraz ani nevšimli. Aktuálny dizajn stránky sme nespustili naraz, ale aj my sme nabehli na jeden z trendov v aktuálnom hernom biznise- early access. Postupne sme ho spúšťali používateľom od roku 2017, aby sme vyladili chyby a pridali možnosti a funkcie.

Rozšírili sme sa taktiež na ďalšie siete, kde nás môžete sledovať, prípadne občas nahliadnuť do pozadia diania u nás. Už predtým sme boli na Facebooku, TwitteriYouTube s našim video obsahom, no pridali sme Instagram, oficiálnu Steam skupinu a nájdete nás aj na Discorde.

20 rokov so SECTOR.sk

SECTOR v číslach

20 rokov je naozaj úctyhodná doba, ktorá so sebou priniesla niekoľko zaujímavých štatistík, o ktoré ste sa pričinili aj vy. Poďme sa teda pozrieť na tie najzaujímavejšie, ktoré sme zozbierali k včerajšej polnoci:

  • Priniesli sme vám 90637 noviniek
  • 29296 krátkych správ
  • 3770 recenzií s priemerom hodnotení 7.3
  • 40 titulov dostalo vyššie hodnotenie ako 9.6 (kedysi sme používali stovkovú stupnicu), 30 z titulov dostalo najvyššie skóre - 10/10.
  • Najčítanejšia recenzia bola na GTA V, nasleduje GTA IV, GTA: San Andreas, Mafia II, Far Cry 3Metro 2033
  • Celkovo bolo článkov 5655
  • Doteraz sme pridali 28489 videí
  • 130 videorecenzií
  • Zatiaľ sme vydali 112 čísiel magazínu
  • Priniesli sme vám 497 súťaží
  • Taktiež 13096 online hier
  • V databáze máme 12345 hier
  • Napísali ste 2942 používateľských recenzií
  • K tomu 7788 článkov v blogoch
  • Do diskusií ste pridali viac ako 5 miliónov príspevkov

20 rokov so SECTOR.sk
 
20 rokov so SECTOR.sk
 
20 rokov so SECTOR.sk

Nie je to však len o webe ako takom, ale redakcia Sectoru bola vždy úzko prepojená s komunitou. Najskôr diskusiami a cez fórum, no niet nad osobné stretnutie, čím sa náš tím riadil v roku 2006, kedy zorganizoval prvý Sector Event v bratislavskej predajni Tokame. Nechýbali turnaje, najnovšie hry a možnosť zahrať si na vtedy novej Xbox 360 konzole.

Video mapujúce Sector Event 2006 si môžete stiahnuť tu.

Sector Event pokračoval v roku 2007 svojou druhou edíciou na festivale Parcon v Nitre. Akcia bola väčšia, bohatšia, Saver tam krstil svoju Biosector knihu a okrem horúcich herných noviniek niekoľkých zaujímavých turnajov nechýbali ani technologické novinky a hlavne hráči, ktorí si mohli užiť 3 dni plné hrania, prezentácií, stretnutí a hluku chrleného hernými mašinami.

Video mapujúce Sector Event 2007 si môžete stiahnuť tu.

Ďalšie ročníky zmenili formát a z fanúšikovských eventov sa stala značka Nextgen Expo – výstava životného štýlu a najnovších technológií. Prvý ročník Nextgen Expa sa konal 12.-13. novembra 2010 v bratislavskom klube Dopler, kde sa hralo obrovské množstvo hier na dvoch podlažiach a markízackí moderátori dokonca prišli na akciu krstiť prvý Kinect.

Už vo svojom druhom ročníku Nextgen Expo výstava narástla a bolo treba nájsť nové priestory, pričom sme ich našli v bratislavskej Inchebe. Druhý ročník sa taktiež konal 12.-13. novembra 2011 a to na výstavnej ploche 2600 metrov štvorcových, kde prebiehali prednášky, turnaje a predstavili sa snáď všetci vydavatelia v regióne. Plná hala vystavovateľov predvádzala svoje produkty a služby pre vyše 4800 návštevníkov.

S tretím ročníkom sme opäť menili priestor, pričom bolo zrejmé, že si výstava získala množstvo fanúšikov, čo sa potvrdilo, keď sa brány NTC v Bratislave otvorili ešte väčšiemu počtu návštevníkov. Priniesli sme herné Vianoce s mesačným predstihom, nakoľko sa výstava konala 24. a 25. novembra 2012. Atmosféru akcie zachytilo jedno z najlepších Fendiho videí:

Rok 2013 priniesol veľké zmeny v koncepte výstavy ako takej a už to nebolo len naše Nextgen Expo 2013, ale v rámci akcie nazvanej BITE sa výstava spojila s Notebook Expo a Tech Days, takže celá akcia zastrešila nielen hry, ale aj nové technológie, hardvér a mobily. Najväčšími vychytávkami boli vtedy nové konzoly Xbox One a PlayStation 4 a celkový program bol obohatený o množstvo prednášok hneď v niekoľkých trackoch. Toto Fendiho video obsahuje viac špeciálnych efektov ako bežný slovenský film.

Nextgen Expo 2014 nadviazalo na pôvodný koncept a bola to teda najmä herná výstava, ktorá sa vrátila do Národného tenisového centra v Bratislave. Prím tak hrali hry, turnaje plné zaujímavých cien, no niečo si odniesli aj dnes už legendárni „lapači“. Program bol však obohatený aj o YouTuberov Gogo a Selassie, ktorí pred svojimi fanúšikmi zahrali GTA V.

Zatiaľ posledný ročník Nextgen Expo sa uskutočnil v roku 2015 na dosť netradičnom mieste – v bratislavskom obchodnom centre Bory Mall. Nebolo tak žiadne vstupné, zúčastniť sa mohol ktokoľvek a akcia pritiahla naozaj obrovské množstvo návštevníkov, pre ktorých bol pripravený naozaj bohatý program plný hier, ale aj prednášok, ktoré ste si mohli vypočuť vo filmovej sále.

S akciami sme ale neskončili, už od začiatku sme boli súčasťou hernej konferencie Game Days v rámci medzinárodného festivalu animovaného filmu Fest Anča v Žiline. Navyše od roku 2017 spolupracujeme aj na AnimeShow a ComicSalon akciách, kde máme na starosti hernú sekciu a inak to nebude ani o týždeň. Na AnimeShow 2019 nás nájdete opäť a čakajú vás tam hry, súťaže, turnaje a tento rok aj naozaj poriadne nabitý program herných prednášok, kde sa dozviete viac o hrách, ako napríklad Frostpunk, Re-Legion, Workers & Resources: Soviet Republic, Space Engineers, American/Euro Truck Simulator a mnohých ďalších.

20 rokov so SECTOR.sk
 
20 rokov so SECTOR.sk
 
20 rokov so SECTOR.sk

Za 20 rokov sme toho stihli a dokázali naozaj dosť a dúfame, že je toho pred nami minimálne ešte raz toľko. Za túto dobu sa v Sectore premlelo naozaj mnoho skvelých ľudí, ktorí s nami pracovali, či už ako redaktori, alebo pracovali aj na niečom inom. Im všetkým patrí vďaka za to, že sa podieľali na tomto unikátnom a skvelom projekte, ktorý si aj po toľkých rokoch stále drží svoju nezávislosť.

Najväčšia vďaka ale patrí vám všetkým, bez ktorých by sme tu teraz neboli. Už 20 rokov nám venujete svoju priazeň a je vás čoraz viac. Ženiete nás vpred, vďaka čomu vám môžeme prinášať všetok tento obsah, či už spoza klávesníc, alebo aj zo sveta, kam pravidelne vyrážame na výstavy, konferencie a stretnutia s vývojármi.

Dajte nám vedieť, ako Sector za tých 20 rokov vnímate vy, čo vám najviac utkvelo v pamäti, prípadne, čo by ste sa ešte chceli dozvedieť z našej histórie.

Vaša redakcia SECTOR.sk





Páči sa mi! (+62)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk