Akých slovenských hier sme sa dočkali v roku 2018?

Opäť sme robili prieskum medzi slovenskými vývojármi a štúdiami, aby sme vám priniesli prehľad a video slovenských hier v minulom roku

Akých slovenských hier sme sa dočkali v roku 2018?

HRY > NOVINKY >

Aj tento rok sme sa rozhodli zmapovať slovenskú hernú scénu za rok 2018. Detailnejší pohľad do pozadia herného priemyslu od nás sme vám už priniesli v správe od SGDA, no teraz sa pozrieme na konkrétne hry. Oslovili sme tak zabehnuté štúdiá a aj menšie tímy, či dokonca jednotlivcov s otázkou, aké projekty minulý rok priniesli. Rátali sme len plné vydania, teda nie prototypy, demá, bety, Early Access a podobne. Prinášame vám tak zoznam hier, ktoré sa nám podarilo zozbierať a potešujúce rozhodne je, že ich veľa a pokrývajú všetky možné platformy. Poďme teda na to:

 

 

Car Puzzler - Boris Zápotocký (PC, iOS, Android)

Boris Zápotocký pracoval na Mafiách a tiež Kingdom Come: Deliverance, rozhodol sa však vydať cestou indie tvorby a priniesol zaujímavý drobný logický rýchlik, v ktorom musíte v mestských uličkách dostať autá až do cieľa, čo je v skutočnosti náročnejšie ako sa zdá. Hra ponúka tiež editor levelov a na mobilných platformách aj AR podporu.

 

Hellmut: The Badass from Hell - Volcanicc (PC) - recenzia

Po dlhom vývoji uzrel svetlo sveta roguelike dungeon crawler Hellmut vo verzii pre PC, ktorý nešetrí nepriateľmi, no rovnako ani zbraňami, ktoré majú hráči k dispozícii, aby zahnali hordy pekelných monštier. Hra tiež zaujala retro grafickým spracovaním a metalovým soundtrackom.

Shadows: Awakening - Games Farm (PC, Xbox One, PS4) - recenzia

Najväčšou hrou minulého roka bola akčná RPG Shadows: Awakening. Košické štúdio Games Farm malo konečne možnosť dokončiť Shadows: Heretic Kingdom, ktorú museli rozdeliť na dve epizódy, no kvôli problémom vydavateľa museli nielen vývoj pozastaviť, ale tiež bojovať o svoju vlastnú značku. Nakoniec hru prepracovali, vylepšili, rozšírili a vydali v tejto podobe.

The Legend of Janosik - Black Deer Games (Android)

Vývojár Peter Jurskovský sa rozhodol vo svojom jednočlennom štúdiu oživiť legendu o Jánošíkovi v jednoduchej mobilnej hre, ktorá bola založená na akcii, prekonávaní prekážok a tiež hádankách. Hra tiež ponúka vylepšovanie postavy a dva herné režimy.

The God - Struct9 (PC, HTC Vive, Oculus Rift)

The God je kreatívna hra, v ktorej si môžete vytvoriť vlastný svet od jednoduchých základov, stvoriť život, sledovať jeho vývoj a správanie. Hra tak vsádza na kreativitu, no svet oslovila aj podporou 12 jazykov (slovenčina nechýba) a soundtrackom od talentovanej ruskej kapely FollowTheCompass. Okrem toho hra podporuje Workshop a autori v updatoch reflektujú spätnú väzbu od hráčov.

The Flood - Simple Ghost (PC)

Ondrej Angelovič na Steame úplne zadarmo vydal pokojnú krátku hru The Flood, v ktorej sa plavíte dole prúdom rieky na loďke. Hra takto chce povedať, že by sme sa občas nemali zaťažovať tým, kam ideme, ale len si užívať cestu. Hru si stiahlo viac ako 63000 hráčov, od ktorých získala pozitívne hodnotenia. K dispozícii je aj DLC s bonusmi a soundtrackom.

Cube Life: Island Survival HD (PC) + Pixel Action Heroes (Switch) + Color Zen (Switch) - Cypronia

Slovenské štúdio Cypronia minulý rok neprinieslo priamo žiadnu novú hru, no portovali svoje úspešné tituly na ďalšie platformy. Cube Life sa dostal v novej verzii na PC, pričom verzie pre Switch a PS4 sú stále v príprave. Switch verzia Pixel Action Heroes opäť slávila úspech v Japonsku po Wii U verzii, ktorá sa tam doteraz drží v prvej päťke digitálnych predajov. Color Zen na Switch vyšiel na Vianoce vo free to play podobe. Takže je prvá kapitola tohto farebného logického rýchlika zadarmo, ďalšie 3 sú dostupné ako DLC.

Euclidean Skies - Miro Straka (iOS)

Miro Straka len pred pár dňami vydal svoj logický titul Euclidean Skies na PC, no v minulom roku ho najskôr priniesol na iOS. Hra vás zavedie do zvláštnych otočných svetov v štýle rubikovej kocky, po ktorých sa budete pohybovať a budete sa snažiť poraziť nepriateľov.

Loria - Loria (PC)

Ďalšie jednočlenné štúdio v našom prehľade. Tentoraz však s cieľom priniesť niečo pre nostalgikov. Loria je totiž 2D RTS s nostalgickou hrateľnosťou, ktorá čerpá inšpiráciu zo žánrových klasík, najmä teda z Warcraftu. Tomu zodpovedá aj vizuálny štýl. Hra síce má svoje muchy, no autor na ňu nezanevrel a stále na nej pracuje, pričom len začiatkom mesiaca ohlásil práce na multiplayeri pre hru.

Hero of The Kingdom III - Lonely Troops (PC)

Ďalší menší tím v našom zozname sa postaral o dobrodružnú RPG Hero of the Kingdom III, v ktorej musíte zachrániť kráľovstvo na pokraji zničenia pred monštrami. Váš strýko z vás síce vychoval zručného lovca, no teraz sa musíte vyzbrojiť poriadnou dávkou odvahy, aby ste pokorili zlo a zachránili nevinných ľudí.

Egg Time 2 - Bartoš Studio (HTC Vive, Oculus Rift, Windows Mixed Reality)

Bartoš Studio má za sebou už niekoľko menších VR hier na Steame a v minulom roku pribudla ďalšia, ktorá sa neberie vážne, no strašne jej to svedčí. Budete v nej chytať vajcia, zneškodňovať bomby a robiť ďalšie aktivity za pomoci špeciálnych power-upov.

Swing Zone - Deep Mind (iOS)

Jednoduchý fyzikálne založený rýchlik pre mobilnú platformu iOS zaujme už svojim konceptom - musíte ovládať hojdačku, ktorou odrážate farebné lopty do rovnako zafarbených plôch, aby ste splnili zadanú výzvu. Hru si môžete stiahnuť zadarmo na App Store.

Spacetris - eof studios (PC)

Spacetris je 2D arkádová vesmírna strieľačka, v ktorej si najskôr postavíte svoju loď z rôznych blokov a následne sa vydávate do bojov, aby ste sa dostali na ďalšiu stanicu a vylepšili si svoju loď. Musíte pritom myslieť na to, aby ste si zachovali čo najviac zo svojich blokov. Hra je dostupná úplne zadarmo na Itch.io.

Slovakia Up + Ole Bunny - Sekip Games (Android)

Aj Sekip Games má za sebou na Androide bohatú ponuku a v minulom roku ju rozšíril hneď o dva tituly. Slovakia Up bola v máji zvolená ako indie hra mesiaca na Google Play. Je to jednoduchý a známy koncept, kedy sa snažíte postaviť čo najvyššiu budovu, pričom všetky sú inšpirované reálnymi slovenskými pamiatkami. V Ole Bunny zase zbierate ruže v aréne a snažíte sa vyhýbať býkom.

AVL Trees - mbsolutions (Android, iOS)

Zaujímavým projektom je AVL Trees, čo je edukačný mobilný titul, ktorý chce osloviť študentov informatiky a fanúšikov logických hier. Jej cieľom je naučiť hráčov dátovú štruktúru AVL Stromov, ako hovorí už samotný názov. Autori na hre stále pracujú a okrem jej vylepšenia plánujú vydať aj novú verziu.

Akých slovenských hier sme sa dočkali v roku 2018?

Seaport - Pixel Federation (iOS, Android)

Pixel Federation vo februári 2018 vydal svoj titul Seaport konečne aj na mobilných platformách, keďže dovtedy hra fungovala len na Facebooku. Okrem toho ale experimentovali s niekoľkými menšími hrami najmä pre Messenger platformu

Ski Jump Mania 3 - PowerPlay Studio (Android, iOS, FB, web)

Aj ďalšie veľké bratislavské štúdio minulý rok prinieslo veľký launch a ich novinke Ski Jump Mania 3 sa darí nad očakávania. V hre zažijete na vlastnej koži život profesionálneho skokana na lyžiach. Hra sa nesie v štýle ich ďalších titulov - postupujete úrovňami, zlepšujete si atribúty, kupujete si lepšie vybavenie a snažíte sa lámať svetové rekordy.

Moonfall Ultimate - Fishcow (PC, Xbox One, PS4, Nintendo Switch)

Fishcow je ďalšie štúdio z Východu a v minulom roku prinieslo vylepšenú verziu svojej 2D RPG Moonfall, ktorá sa takto navyše dostala aj na konzoly. Hra sa dočkala hneď niekoľkých vylepšení, pričom támi najzaujímavejšími sú lokálna kooperácia pre dvojicu hráčov a úplne nový Endless režim.

Hranol zabil mačku - Bombis Games (Android, web)

Kto povedal, že hry nemôžu byť politickou a spoločenskou satirou? Presne tým je totiž jednoduchá 2D akčná platformovka, v ktorej hráte za Hranola a snažíte sa zabiť mačku. Na tejto ceste narazíte na množstvo známych postavičiek slovenskej politickej scény.

Butterfly Effect: Stroopy Jump + Hangry (Android)

Buterfly Effect je združenie založené na neformálne vzdelávanie tvorby videohier, ktorého absolventi následne svoje projekty môžu vydať. Tento rok sme sa dočkali soft launchu dvoch titulov. Stroopy Jump je endless runner, ktorý preverí váš mozog a vaše reflexy. V Hangry zase kŕmite sumo zápasníka a musíte si dávať pozor na to, aby ste ho náhodou nenakŕmili bombami.

Beat Saber - Beat Games (PSVR) - recenzia

Určite viete, že s Beat Saber je situácia komplikovanejšia. Za hrou nestojí slovenské štúdio, ale dvaja skvelí slovenskí vývojári a český hudobný producent v pražskom štúdiu. Hrou prvý raz zabodovali na Steame v Early Access, no a neskôr skvelú formu potvrdili vydaním na PSVR. Beat Saber je jedna z najlepších VR hier vôbec a ak VR máte, táto hra vo vašej zbierke jednoducho nesmie chýbať. Okrem toho minulý rok na Switch priniesli mobilný hit Chameleon Run v Deluxe edícii.

Čo nás čaká v budúcnosti?

Rok 2018 tak pre slovenské štúdiá rozhodne nebol zlý a pozitívom je, že vyšlo naozaj množstvo hier, kde nechýbala ani kvalita, pričom niektoré z nich bodovali aj predajmi. Rovno sme tak vyzvedali, čo nás čaká v tomto roku.

Jasné je, že bude pokračovať trend portovania už vydaných hier na ďalšie platformy. Koniec koncov nám to pred pár dňami naznačil port Air Conflicts kolekcie pre Switch. Na ďalšie platformy sa dostanú Hellmut, Vaporum, Cube Life a ďalšie. Nebudú však chýbať ani úplne nové projekty.

Na novej hre už pracujú Games Farm, to je zrejmé, no ešte potrvá, kým sa o nej vôbec niečo dozvieme. Zaujímavo vyzerá stratégia Underflow, ktorá má za sebou komplikovaný vývoj, no tento rok by sme sa jej už mali dočkať a hneď na niekoľkých platformách. Boris Zápotocký pracuje na ďalšej logickej hre a v lete by sme sa mali dočkať vydania jeho Bon Voyage. Adventúrny Gomo sa určite dočká pokračovania, no zatiaľ nevieme, kedy presne by mohlo vyjsť. Na začiatku vývoja je tiež taktický titul Secret War. Naopak westernový titul Blood will be Spilled by mal vyjsť už tento rok, taktiež po dlhom vývoji. Autori nádejne vyzerajúcej hry Sacred Fire to asi tento rok nestihnú.

Mohli by sme sa dočkať Early Access vydania socialistického tycoonu Workers & Resources: Soviet Republic, ktorý sa taktiež rysuje veľmi nádejne. Naopak z Early Access by mal vyjsť titul Feed and Grow Fish, ktorý doň vošiel v minulom roku. Pixel Federation má pre nás naplánovaný soft launch titulov SteamCats a TrainStation 2. Soft launch už má za sebou Ski Legends, čo je prvá natívne mobilná hra od PowerPlay Studio a finálneho vydania sa dočká v treťom štvrťroku 2019. Struct9 na tento rok pripravujú hneď niekoľko zaujímavých projektov a jeden z najväčších je The Fallen Kings.

No a čo na záver? Jednoznačne hlasovanie. Keďže tých slovenských hier vyšlo toľko, ukážte nám a aj ich vývojárom, ktoré z nich vás oslovili najviac. Prípadne v diskusii napíšte, na ktoré budúce slovenské hry sa tešíte najviac.





Páči sa mi! (+11)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk