GDS 2018 priniesla podpísanie memoranda o spolupráci vývojárov strednej a východnej Európy

Nedávna herná konferencia v Prahe nepriniesla len množstvo prednášok a indie titulov, ale aj rozšírenie spolupráce medzi vývojármi v regióne

pridal Tanya 20.12.2018 o 18:29 pod hry
GDS 2018 priniesla podpísanie memoranda o spolupráci vývojárov strednej a východnej Európy

HRY > NOVINKY >

Začiatkom decembra sa v Prahe konal ďalší ročník konferencie Game Developers Session, ktorý priniesol množstvo zaujímavých prednášok a predviedlo sa na nej aj veľa nádejných indie projektov. Konferencia však nebola len o tom, ale ďalej rozvinula tému spolupráce medzi vývojármi strednej a východnej Európy. Stretli sa tu totiž zástupcovia jednotlivých národných organizácií, ktoré spoločne pokrývajú viac ako 1000 štúdií a 25000 vývojárov, a podpísali spoločné memorandum o spolupráci. Viac nám o ňom prezradil Pavel Barák, predseda asociácie České hry:

"Bolo podpísané memorandum o spolupráci, v angličtine sa teda nazývalo Memorandum of Understanding - je to vzájomná dohoda, na GDS podpísaná 9 krajinami strednej a východnej Európy. Toto memorandum bolo iniciované poľskou stranou už minulý rok, kedy ho podpísalo prvých 6 krajín (Poľsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko a Moldavsko), a pretože sa to ukázalo úspešná iniciatíva a aktivita, tak sme sa tento rok rozhodli prizvať aj ďalších 5 krajín (Slovinsko Bulharsko, Rumunsko, Bielorusko a Litva), takže je ich celkovo 11. (zástupcovia Chorvátska a Maďarska sa nemohli podpisu zúčastniť, ale s rozšírením súhlasili, pozn.red.)

V podstate o čo ide v tom dokumente? Je to veľmi obecný záväzok o tom, že tie krajiny budú vzájomne spolupracovať, zdieľať znalosti, expertov, vzájomne si pomáhať, spoločne do budúcna napríklad aj pripravovať nejaké projekty, atď. Je to akoby dokument, ktorý zároveň pomôže ukázať navonok, že tie odvetvia v týchto krajinách strednej a východnej Európy sa začínajú viac organizovať a jednoducho chcú vystupovať navonok bližšie a viac ako jeden celok."

Ako konkrétne to ale môže pomôcť hernému biznisu v týchto krajinách alebo v tejto oblasti?

"Na jednej strane, samozrejme, to medzinárodné zdieľanie znalostí je prospešné pre každého – to je jasné – privádzať expertov zo zahraničia sem k nám, alebo zároveň posielať našich expertov do zahraničia je jednoducho prospešná činnosť, ktorá posúva tieto odvetvia a posúva tých samotných vývojárov. Zároveň ale vďaka tejto spolupráci je tu potom väčšia šanca aj v tom biznisovom pohľade na vec herného vývoja, pretože tie jednotlivé krajiny z tohto regiónu sú relatívne malé a pre tie veľké ekonomiky, ako Čína, USA, Japonsko alebo Kórea sú to príliš malé trhy, aby sa nimi individuálne zaoberali. A preto hľadajú skôr partnerov na nejakej väčšej úrovni, ale keď tu tie krajiny majú spísanú takúto akoby jednotnú vôľu o tom, že budú kooperovať, tak potom môžu aj vystupovať v rámci tejto platformy ako jeden celok a sú zaujímavejšie pre tieto vyspelejšie ekonomiky, čo potom samozrejme môže viesť k tomu, že sa tu objaví viac rôznych zahraničných investorov a ďalších vecí."





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk