V Creaks od Amanity spoznáte naozaj netradičných susedov

Vyskúšali sme si nový titul od českého štúdia Amanita Design, ktorý do ich tvorby prináša naozaj mnoho zmien

pridal matus_ace 26.12.2018 o 13:35 pod hry
V Creaks od Amanity spoznáte naozaj netradičných susedov

HRY > NOVINKY >

České štúdio Amanita Design je nielen v našich končinách dobre známe svojimi jedinečnými adventúrami. Samorost či Machinarium sú pojmy, ktoré si podmanili mnohých. Nielen nimi sa nesie typická hrateľnosť a atmosféra, ktorými je štúdio známe. Ich nový titul je stále na prvý pohľad dielom Amanity, no zároveň prináša aj niekoľko zmien. Koketuje s hororovými motívmi a dáva zbohom prvkom klasickej klikacej adventúry. My sme si mohli demo Creaks vyskúšať na konferencii GDS a odchádzalo sa nám o neho veľmi ťažko.

Creaks zapadne do žánrovej škatuľky puzzle platformoviek. Pracujete si vo svojej izbe, no drobné vyrušenia vás stále odpútavajú. Tu je to žiarovka, hentam zas niečo iné. Neustále tak musíte vstávať a riešiť niečo iné. Až zrazu objavíte, že svet okolo vášho bytu je iný, než by ste čakali. Máte tu totiž susedov, o akých ste ani len netušili. Za vašou stenou sa otvára jedna obrovská hororová fantázia plná zlovestných veží, chodieb a izieb, ktoré skrývajú nielen mnohé prekážky, ale tiež nepriateľov, ktorí si chcú na vás pochutnať.

Svoju postavu ovládate priamo, šplháte z jednej miestnosti do druhej, preskakujete jamy, snažíte sa dostať von, no ponárate sa len čoraz hlbšie. To je ale dobre. Creaks už v tomto krátkom deme ukazuje lákavú atmosféru, z ktorej síce nemáte strach, no usadne si na vás taký jemný nepokoj. Každá ďalšia časť sveta so sebou prináša nové nástrahy a pomaly zisťujete, že vaši nepriatelia majú naozaj netradičnú povahu. V tme vás idú roztrhať na kusy, vo svetle sa však menia na nehybné kusy nábytku. Musíte si tak pomáhať svetlom, kde to je len možné. A kde to možné nie je, tam musíte pohnúť hlavou. Neraz navyše musíte z nepriateľa spraviť skriňu, aby ste ho mohli niekam posunúť a prekonať prekážku. K tomu si prirátajte mechanizmy, ktoré musíte rozhýbať, aby ste sa niekam dostali.

No a pomaly tu bol koniec dema. Autori sa ešte ospravedlnili za nejaké tie menšie nedorobky, no aj napriek nim je Creaks hrou, ktorá má zhltla. A ak všetko dobre dopadne, niekedy budúci rok pri vydaní na PC a konzolách zhltne aj vás, pričom toho ponúkne ešte oveľa viac. Koniec koncov, domy majú aj pivnice a podkrovia.





V Creaks od Amanity spoznáte naozaj netradičných susedov  V Creaks od Amanity spoznáte naozaj netradičných susedov
Páči sa mi! (+5)






PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Amanita Design / Amanita Design
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 22. júl 2020
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk