Ktorý VR headset si kúpiť? Pozrime sa na ponuku a ceny virtuálnej reality

Síce sa virtuálna realita rozširuje len pomaly, ale stále sa rozširuje a stále dostáva nové a lepšie headsety.

pridal saver 16.12.2018 o 15:31 pod hry
Ktorý VR headset si kúpiť? Pozrime sa na ponuku a ceny virtuálnej reality

HRY > NOVINKY >

VR síce nie je práve ten najpopulárnejší typ hrania, ale dokáže ponúknuť zaujímavé zážitky. Iné ako pri bežnom hraní. Samozrejme, nie je obmedzené len na hry, užiť si viete aj 360 stupňové filmy, aplikácie, napríklad Google mapy a viete sa realizovať aj v kreslení. Nakoniec aj obsah pre dospelých.

 

PC VR

Začnime Windows virtuálkami. Samotné Windows virtuálky majú najväčšiu ponuku obsahu a to aj free obsahu (to je pri vstupe do virtuálneho sveta to najdôležitejšie), najväčšie možnosti a aj najlepšie ovládanie. Sú rozmanité v rozmanitej kvalite a aj cenách. Síce je najlepšie zobrať HTC alebo Oculus pre priamu podporu, ale aj ostatné Windows Mixed reality, alebo iné značky VR sa vedia minimálne na SteamVR pripojiť. Rátajte však, že na to potrebujete aj hardvér, aj keď ten je na dnešnú dobu už nízky a od GTX1060 s i5 idete bez problémov. Samozrejme, čím vyšší výkon, tým lepšie.

 

Ktorý VR headset si kúpiť? Pozrime sa na ponuku a ceny virtuálnej reality

HTC Vive Pro (1600p rozlíšenie, 615 ppiide od  € (recenzia)

HTC Vive Pro je veľmi pekne vylepšený pôvodný HTC Vive, ponúka vylepšenia po každej stránke a je veľmi dobrý na nosenie a aj ovládanie. Je to prakticky najlepší headset, ktorý momentálne na hranie dostanete. Jediný problém je, že je drahý. Má však priamu kompatibilitu so Steamom, svoj vlastný store a je tam aj pekná predplatená služba, kde máte množstvo hier priamo v predplatnom. Nemusíte si ich kupovať samostatne.

Tu ,ak máte pôvodný Vive, môžete si kúpiť len okuliare za 890, alebo ak nemáte, tak celý kit za 1400 eur. Môžete si dokúpiť aj wireless adaptér, aby ste sa odpojili.

 

Ktorý VR headset si kúpiť? Pozrime sa na ponuku a ceny virtuálnej reality

HTC Vive (1200p rozlíšenie, 447ppi) ide od  € (recenzia)

Vive je pôvodná verzia HTC, nie je zlá, len slabšia, ale zato má oveľa lepšiu cenu. Celé ich zoženiete pod 700 eur (Alza má 640 eur). Je to stále dosť, hlavne keď kvalitnejší Oculus Rift je lacnejší. Rovnako aj na tento si viete dokúpiť zapojiť wireless adaptér 

 

Ktorý VR headset si kúpiť? Pozrime sa na ponuku a ceny virtuálnej reality

Oculus Rift (1200p rozlíšenie, 457 ppi) ide od  € (recenzia)

Ak však chcete najlepší cenový kompromis na PC, tak určite choďte do Oculus Rift. Za 550 eur máte v ňom máte veľmi kvalitnú virtuálku. Zatiaľ síce nemá novú verziu s vyšším rozlíšením ako HTC Vive Pro, ale zážitok je veľmi dobrý a lepší ako základné HTC Vive. Má svoj store s exkluzivitami, viete fungovať aj na Steame a dokonca sa už dá preplatiť aj HTC preplatená služba, kde dostanete hry za mesačné predplatné. 

Ak sa budete chcieť odstrihnúť, Oculus nemá vlastný wireless adaptér, ale viete si dokúpiť od iných firiem.

 

Ktorý VR headset si kúpiť? Pozrime sa na ponuku a ceny virtuálnej reality

PIMAX 4K PC VR (4k rozlíšenie, 800 ppi) ide od 539€ 

Ak chcete 4K virtuálku, ponúka ju Pimax, ktorý ponúka kvalitnú konštrukciu a je kompatibilný so Steam VR, aj keď doplnky, ako ovládače a senzory si musíte dokúpiť. Má však len 60Hz displej, čo je na virtuálku málo. 90Hz je tam veľmi vhodných, preto ho ostatné headsety majú. Je to veľká záťaž na oči a hlavu pri nižšom framerate. Pri Pimaxe je veľká záťaž na hlavu aj samotná váha headsetu. Stále však ponúkne najostrejší obraz, len musíte mať hardvér, aby zvládol 4K rozlíšenie.

 

Microsoft spustil na Windowse oficiálne podporované Mixed reality headsety, ktoré majú vďaka hĺbkovým senzorom oveľa jednoduchšie zapájanie (zapojíte len jeden kábel), všetky majú displeje s vysokým rozlíšením a nakoniec aj nižšiu cenu. Nepotrebujete rozostavať senzory, keďže headset si všetko analyzuje sám. Ceny preto idú od tých 300 do 500 eur. 

 

Ktorý VR headset si kúpiť? Pozrime sa na ponuku a ceny virtuálnej reality

Acer Windows Mixed Reality (1440p, 706 ppi) ide od  € 

Acer má v tejto oblasti základnú ponuku s kvalitnými displejmi s vysokým 1440p rozlíšením a pridanými  Microsoft ovládačmi. Tento headset má podporu v Store aplikáciách a hrách, ale aj na Steame. Majú tam buď priamu podporu, alebo cez Mixed reality aplikáciu si ju nadefinujete.

- Mixed reality headset má parádny aj Samsung, ktorý už vydáva druhú vyššiu Odyssey plus verziu s 1600p rozlíšením. Zatiaľ je zrejme v distribúcii len v US

- HPéčko má tiež svoj Pro edition headset

- Dell tam má Dell Visor za cenu od  € 

 

 

Konzolové VR

Z konzolových virtuáliek ponúka svoju len Playstation, je obmedzenejšia ponukou hier ako PC a tiež nemá širokú podporu aplikácií alebo obsahu. Ale nazbierala si už dostatok obsahu a nechýbajú jej exkluzívne tituly. Keďže PS4 má oveľa nižší výkon ako PC, náležite v hrách uvidíte nižšie rozlíšenie a niekedy to bude až príliš rozpixelované. Na druhej strane, cena je nízka a ak máte PS4 a chcete vyskúšať VR, oplatí sa zobrať.

 

Ktorý VR headset si kúpiť? Pozrime sa na ponuku a ceny virtuálnej reality

Sony PlayStation VR (1080p rozlíšenie, 386 ppi) ide od € (recenzia)

V PS VR sú teraz na výber dve verzie, obe ponúkajú rovnaké rozlíšenie a celý základ, ale táto staršia nedokáže prenášať do TV HDR obsah a nemá priamo slúchadlá na headsete. Musíte si ich pripojiť samostatne.

 

Ktorý VR headset si kúpiť? Pozrime sa na ponuku a ceny virtuálnej reality

Sony PlayStation VR V2 (1080p rozlíšenie, 386 ppi)  ide od  € 

Druhá verzia je vylepšená o spomínané veci a navyše aktuálne ide s cenou nižšie ako stará verzia. Ak máte PS4 a neviete, čo si kúpiť pod stromček, za túto cenu môžete zobrať.

 

 

Mobilné VR

Nakoniec sú tu mobilné virtuálky na jednoduché použitia. Tie sa rozdeľujú na dve kategórie a to samostatné bez nutnosti mobilu a len púzdra na mobil. Sú to už viac obmedzené VR zážitky ako PC/konzolové headsety, ale aj s nimi načriete do sveta virtuálnej reality a ponuka obsahu je tam dosť veľká

 

Ktorý VR headset si kúpiť? Pozrime sa na ponuku a ceny virtuálnej reality

Aktuálna cena Oculus Go  (1440p rozlíšenie, 538ppi)  ide od € - € (Zdroj: Heureka.sk, )

Ak chcete jednoduchú virtuálku len na interaktívny obsah, filmy a nenáročné hry, Oculus Go to plne ponúkne. Je samostatný, nemusíte ho na nič pripájať, len si ho nasadíte a s jednoduchým ovládačom ovládate. Má vlastný store s množstvom videí, interaktívnych aplikácií a samozrejme aj hier. Oculus Go je v rôznych verziách, základná verzia má 16GB, ale môžete ísť aj do 32GB verzie

 

Ktorý VR headset si kúpiť? Pozrime sa na ponuku a ceny virtuálnej reality

Samsung Gear VR ide od  € 

Gear VR je už štandardný headset, do ktorého vkladáte mobil. Ak máte podporovaný mobil, sú tieto vkladacie najlacnejšou a najjednoduchšou verziou VR. Problém je, že keď mobil meníte, časte musíte vymeniť aj headset. Pri kúpe týchto VR púzdier na virtuálky si vždy sledujte podporované mobily.

- Podobný je aj Google Daydream VR Crimson ktorý ide od  € 

 

Ak by sme mali spomenúť hry, ktoré sa oplatí zobrať, tak hlavne Beat Saber a ten je na PC a nedávno vyšiel aj na PS4. Všade nájdete aj Fruit Ninja. Ak chcete veľké hry, na PC je Skyrim VR, Fallout 4 VR. Pre Oculus je parádny Lone Echo alebo Robo Recall. Pre PS VR je Resident Evil 7, alebo teraz tam vyšiel Borderlands 2 VR, ktorý ešte len na PC príde. 





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19904)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk