Sable prinesie unikátny zážitok - v grafike aj hrateľnosti

Netradičná exploratívna adventúra Sable sa nebojí byť iná.

pridal rolan 11.10.2018 o 20:05 pod hry
Sable prinesie unikátny zážitok - v grafike aj hrateľnosti

HRY > NOVINKY >

O pripravovanej exploratívnej adventúre Sable sme vás už informovali aj v rozhovore s autormi. Na tohtoročnom Gamescome sa nám navyše naskytla ďalšia príležitosť sa s nimi pozhovárať a pozrieť sa na hru poriadne zblízka. Pôvodne indie titul vyvíjaný dvoma kamarátmi si pod svoje krídla zobral Microsoft, no do vývoja by nemal nijako zasahovať a hlavné slovo tak stále má dvojica pôvodných autorov. Hra je vytváraná takpovediac intímne, v kontraste s dnešnými AAA hrami a rovnako aj samotná hrateľnosť má byť v prvom rade osobným zážitkom. Nehráte tu navyše za žiadneho veľkého hrdinu.
 
Sable je rozhodne neštandardný titul a autori sa neboja byť iní. Nie je tu žiaden súbojový systém a hlavnou esenciou tak ostáva pokojné objavovanie krajiny. Ocitáte sa v cudzom svete, ktorý má s tým našim spoločné len pramálo. Alebo veľa, podľa toho, ako sa na to pozriete. Presne takéto otázky by ste si pri hraní mali klásť. Po dosiahnutí určitého veku sa tu deti vydávajú na svoje dobrodružstvo do šíreho sveta. V tom vám pomôže aj váš hover bike, ktorý má byť v hre priam druhou hlavnou postavou a ponúkne veľké množstvo úprav. Cestujete tak nekonečnou, púštnou krajinou, navštevujete dedinky, plníte úlohy tamojších obyvateľov a objavujete staré, zabudnuté miesta. Pri pohybe máte absolútnu voľnosť a vaša postava dokáže vyšplhať aj po tých najstrmších stenách. Takýmto dobrodružstvom si tu prešiel každý, a preto môžete v rozhovoroch zdieľať svoje podobné či úplne odlišné zážitky.
 
Za splnenie rôznych úloh, pomáhaním ostatným a aj za iné akcie ste odmeňovaní maskami. Tie však neprinášajú žiadne super-schopnosti alebo iné výhody. Skrátka iba reprezentujú to, čím ste v tomto svete. Mali by ste sa správať a konať podľa toho, akú masku nosíte. Ak totiž nosíte masku pokojného, duchovne založeného dobrodruha a pritom páchate zlo, ostatní vás môžu prestať rešpektovať. Takisto neexistuje žiadna ultimátna, najlepšia maska. Každý môže mať na vašu masku iný názor a zatiaľ, čo jedna dedina vás bude oslavovať, inde vás znenávidia. Mätúce? Áno, to aj pre nás a sme zvedaví, ako to vlastne bude fungovať.
 
Sable prinesie unikátny zážitok - v grafike aj hrateľnosti
 
Je šanca, že vami navštívenú jaskyňu videli už desiatky dobrodruhov pred vami, no možno aj nie a objavili ste niečo unikátne. Tak či onak, hra sa vo vás snaží navodiť pocit, že tento svet existoval už dlho pred vami a rovnako bude fungovať aj bez vás. Žiadne hrdinstvo, žiadna záchrana. Autori si želajú, aby ste sa pri hraní Sable uvoľnili a zamysleli sa mnohokrát aj nad vlastným životom a akýmsi spôsobom odpútali od každodenného stereotypu.
 
Alebo sa rozhodnete nič z toho nezažiť a hru ukončiť len pár minút po tom, ako začnete hrať. Je totiž len na vás, kedy uznáte svoje dobrodružstvo za dokončené a rozhodnete sa vrátiť domov. Podľa slov tvorcov otvorené hry niekedy trpia tým, že máte plný zápisník úloh, no v skutočnosti sa vám nič z toho nechce robiť a cítite sa znudení. V Sable sa takýchto zabehnutých koľají nedržia a niekomu môže stačiť 10 minút tohto zážitku, pričom iný pri hre strávi desiatky hodín.
 
Odlišná je hra aj graficky. Jej štýl vychádza z komiksov. Hrubé obrysy a textúry sú len jednoliatymi farbami. Pohybujete sa však po trojdimenzionálnom svete a sú tu aj rôzne finty na umocnenie hĺbky, napríklad zmena tónu farieb do fialovej so zväčšujúcou sa vzdialenosťou.
 
Sable prinesie unikátny zážitok - v grafike aj hrateľnosti
 
Vieme si predstaviť, že tento titul si nájde svojské publikum, ktoré hru bude doslova milovať a ostatní budú len neveriacky krútiť hlavou. Presný dátum vydania ešte nie je známy, no má to byť niekedy v roku 2019. Ak vás hra čo i len trocha zaujala, alebo ste len presýtení opakujúcimi sa hernými mechanikami, tak si Sable rozhodne zapíšte do svojho play-listu.





Páči sa mi! (+3)

Zaradené pod: gc18, sable






Sable prinesie unikátny zážitok - v grafike aj hrateľnosti
PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: RawFury / Shedworks
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 23. september 2021
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19560)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk