Gamescom 2018: Mačací detektív Blacksad ukázal silu klasických adventúr

Na Gamescome sme nehrali len akcie, RPG a vysokorozpočtové tituly, ale aj jednu nádejne sa rysujúcu adventúru

pridal matus_ace 26.8.2018 o 20:16 pod hry
Gamescom 2018: Mačací detektív Blacksad ukázal silu klasických adventúr

HRY > NOVINKY >

Patrím medzi tých, ktorí sú radi, že klasické adventúry ešte úplne nevymreli. Sú síce na pokraji vyhynutia a venuje sa im len pár spoločnosti v tej klasickej point and click forme, no stále tu sú. Jednou z nich je aj Blacksad: Under The Skin od Pendulo Studios. Je možno trošku škoda, že u nás nemáme väčšie povedomie o pozadí tejto hry, nakoľko vychádza zo známeho španielskeho komiksu Blacksad. Nie je však jeho adaptáciou, ale pokračovaním v tom istom univerze, ktoré predstavuje nový príbeh pre hlavného hrdinu.

Blacksadov svet je už od začiatku lákavý, nakoľko zaujímavým spôsobom kombinuje tradičné žánrové trópy noiru s komiksovosťou. Hlavná postava je cynický detektív a dej sa odohráva v New Yorku 50. rokov. Všetky postavy sú však zvieratá a druh zvieraťa zároveň prezrádza viac o postavách, reflektuje ich osobnosť. A John Blacksad je mačka, takže asi viete, aký je. No neviete, čo je pred vami – príbeh plný korupcie, vydierania, v ktorom nechýba únos, či osudová žena. Všetko, čo od poctivej noir záležitosti čakáte.

K dispozícii bolo demo, ktoré ponúklo ako príbehovú sekvenciu, tak aj časť z hrania, kedy bolo treba skúmať byt a hľadať v ňom dôkazy. Hrateľnosťou je Blacksad typickým zástancom žánru, avšak do mixu dali autori aj niekoľko prvkov, ktorými chcú osloviť mladších hráčov. Nechýbajú tu tak QTE, čo ma však osobne ani trošku nepotešilo. Spolu s tým do hry prišla aj možnosť zomrieť, keďže s Blacksadom často nejednajú v rukavičkách.

Už viac poteší možnosť viacerých ciest naprieč hrou. Síce je tu len jeden koniec, no dokážete sa k nemu dopracovať viacerými spôsobmi. V dialógoch máte k dispozícii viacero odpovedí a časový limit na to, aby ste niektorú z nich vybrali. Našťastie je hrateľnosť spestrená aj zaujímavejšími prvkami. Blacksad je kocúr a má teda k dispozícii aj určité schopnosti, najmä lepší čuch, sluch a aj zrak. Takto dokážete nájsť bežne nedostupné informácie a tie následne využiť v nových dialógových možnostiach.

Z tých klasickejších prvkov nechýba inventár, no snáď ešte dôležitejšie v deme pôsobili dve iné veci: zápisník a systém dedukcie. V zápisníku máte všetky dôležité informácie, ako to robí každý poctivý detektív. Takže máte stále prehľad o tom, aké časti prípadu máte rozpracované a aký je váš progres. Na základe získaných dôkazov a informácií môžete následne vytvárať dedukcie a spájať to všetko v myšlienkovej mape. A bude toho naozaj veľa, keďže by mala hra ponúknuť 14 hodín hrania a dokonca aj voliteľné sidequesty. Hovoria, že toto bude váš vlastný Blacksad, ktorý vznikne kombináciou vašich rozhodnutí.

Ale to všetko je zatiaľ hudba budúcnosti. Blacksad totiž vyjde až budúci rok na PC a všetky 3 konzoly. Čakanie však bude o to ťažšie, že hra vyzerá naozaj dobre. Je perfektne komiksovo štylizovaná a aj postavy sú spracované veľmi dobre. Je ich tu síce viac ako 30, no ich tváre  a pohyby sú spracované cez motion capture, takže vyzerajú prirodzene. Len sa mi zdalo, že sa im ústa nepohybujú vzhľadom na anglický dabing, takže capture prebiehal pravdepodobne so španielčinou. Čerešničkou navrchu je sympatický jazzový soundtrack, ktorý k noir žánru jednoducho patrí.





Gamescom 2018: Mačací detektív Blacksad ukázal silu klasických adventúr  Gamescom 2018: Mačací detektív Blacksad ukázal silu klasických adventúr
Gamescom 2018: Mačací detektív Blacksad ukázal silu klasických adventúr  Gamescom 2018: Mačací detektív Blacksad ukázal silu klasických adventúr
Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17978)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk