Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

Práve sme sa pozreli na drahý, ale parádny priam herný Samsung TV. Nie každý však chce alebo môže obetovať toľko eur za TV a zhrňme si tak ponuku komplexnejšie.

pridal saver 14.8.2018 o 12:51 pod hardware
Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

HARDWARE > NOVINKY >

Práve sme sa pozreli na drahý, ale parádny priam herný Samsung TV. Nie každý však chce alebo môže obetovať toľko eur za TV a zhrňme si tak ponuku komplexnejšie. Teda od lacných 500 eurových modelov, ktoré boli minulý rok strednou triedou za prehnanú cenu, tohtoročnou strednou triedou a nakoniec hi-endmi.

Funkcie

Technológie

Čo sa týka technológií, máte k dispozícii štandardné LCD LED, ktoré sú lacnejšie a sú v rôznych kvalitách, kde postupne s cenou stúpa kvalita farieb vďaka typu panelu (slabší VA panel - alebo kvalitnejší IPS), podsvietenia a aj HDR. Následne najvyššia verzia LCD obrazoviek je QLED od Samsungu, tie sú veľmi dobré s peknými farbami, veľmi tmavou čiernou farbou a v 2018 ročníku aj s hernými funkciami ako 120Hz alebo Freesync.

Oproti LCD je tu ešte OLED, najlepšia technológia vzhľadom ku kvalite obrazu, s kvalitnými farbami, úplne čiernou čiernou, ale aj problémom a to vypaľovaním obrazu. Vypaľovanie sa síce už firmy rôznymi technológiami snažia eliminovať, ale stále tam je a záleží od vášho používania TV, ako sa vám prejaví. Napríklad ak dlho hráte, máte tam HUD stále na jednom mieste, môže tam ostať aj po dohraní hry.

Obrazovky majú rôzne typy refreshu, niektoré zvládnu 50Hz, iné 100Hz, niektoré 500Hz až 5000Hz, sú to len marketingové čísla. Reálne na hranie stačí 50Hz obrazovka, ktoré funguje aj na 60Hz pre 60fps hry. Teraz s prichádzajúcou podporou 120Hz vstupov sa oplatí pozerať aj vyššie, ale TV s takýmto vstupom ešte nie je veľa. Oplatí sa to ak pripojíte k TV PC.

Podsvietenie

Pri LCD a QLED si môžete pozerať aj typ podsvietenia. Niektoré modely majú edge podsvietenie, kde sa obrazovka podsvieti len z okrajov TV, niektoré majú priame zadné podsvietenie. Tam LED diódy svietia na obrazovku priamo zo zadu.

Pre HDR je najlepšie zadné podsvietenie s lokálnym stmievaním. To majú hlavne drahšie TV. Pri lacnejších sa niekedy používa edge podsvietenie, niekedy priame direct podsvietenie, ale vždy záleží od kvality zapracovania, ktoré sa ukáže na kvalite obrazu

OLED niečo také nemá, tam svieti každý pixel. Náležite tomu sa však môže vypáliť a zmeniť farbu, zároveň nemôže dosiahnuť najvyššie intenzity podsvietení ako kvalitnejšie LCD TV. Testy vypaľovania nájdete napríklad tu.

Veľkosť

Každý TV je potom v rôznych uhlopriečkach, tie si zvolíte podľa svojich financií a aj podľa svojej veľkosti izby. Najobľúbenejšia je teraz 55 palcová veľkosť, ktorá nie je ani veľká ani malá a je ideálna prakticky všade. Náležite tomu ju firmy ponúkajú prakticky pri každom modeli. Môžete ísť aj po 43 alebo 47 palcoch, alebo naopak 65 palcov, prípade 75, ale 75 sú už drahé a veľké aj pri 5 metrovej miestnosti by som išiel maximálne do 65 palcov. Tam rátajte aj s tým, že čím väčšia uhlopriečka, tým väčší odber. 

Systém

Možno systém nie je až taká dôležitá časť TV, ale minimálne sa naň oplatí pozrieť. Sú tam kvalitné systémy, ktoré má LG alebo Samsung, sú tam Androidy, ktoré majú veľa aplikácií, ale môžu sa zasekať a sú tam úplne obmedzené systémy len so základnými možnosťami a nepríjemným menu.

Tu je dobré pozrieť si podporu médií, ako aj všetky vstupy, ktoré TV ponúka. Niektoré majú len anténu, niektoré aj vstup z káblovky, satelitu, alebo aj CI kartu. Môže vám to úplne odstrániť externé zariadenia. Ale je to už samozrejmosť pri všetkých veľkých značkách.

Rozlíšenie

Tu už nič neriešte, choďte rovno do 4K, keďže 1080p je minulosť a chcete investovať do budúcnosti. Ak 1080p, tak len pri malých uhlopriečkach a lacných TV.

Prehnutá obrazovka

Základné modely majú rovnú obrazovku, ale môžete si nájsť aj prehnutú, ktorá je vraj prirodzenejšia na oči, ale pri malých uhlopriečkach nemá veľmi zmysel, možno pri veľkých od 55 palcov hore, možno až pri 65 by som do toho išiel. Problém je, že je prirodzenejšia len, keď sedíte priamo oproti nej. Inak sa to práve naopak stáva neprirodzeným.

Zvuk

Sledujte aj zvukové vybavenie, kde lacnejšie TV majú obyčajné stereo, vyššie už môžu mať 2.1, alebo 4.1, pridávajú aj podporu Dolby Atmos. Oplatí sa pozrieť aj na výkon reproduktorov, ideálne 40W-60W.

Podstavec

Tu si sledujte dizajn podstavca, aby sa vám hodil k vášmu nábytku, respektíve, aby sa dal odmontovať a pripevniť na stenu. Niektoré TV majú totiž pevný podstavec. Ak ho chcete zavesiť, pozrite si, či TV má VESA uchytenie a aké veľké. Podľa toho budete potrebovať kompatibilný držiak.

 

Výber TV:

Vyberieme si niektoré zaujímavé modely, na ktoré sa môžete pozrieť. Na trhu je toho veľa a keďže väčšina hlavne lacných TV nemá ani poriadne recenzie, ste odkázaní len na recenzie používateľov, alebo technické parametre. Veľmi dobré testy má rtings.com, nemá veľa testov, ale hlavné série má podchytené. Neberieme tu do úvahy neznáme alebo lowendové značky, máme tu zabehnuté LG, Samsung, Philips, Sony, Panasonic.

Rýchly prehľad značiek:

- LG ponúka svoje TV s dizajnovo pekným WebOS systémom, vynikajú hlavne v OLED sfére
- Philips je špecifické vďaka svojmu ambilight podsvieteniu, do TV dávajú Android systém
- Sony na drahších TV používa Android systém a v najdrahšej verzii pridávajú OLED obrazovky
- Samsung má svoj Tizen systém, kombinuje LCD a nové kvalitné QLED obrazovky
- Panasonic už rovnako prešiel na svoj systém a v TV sa zameriava na kvalitu obrazu, vo vyššej sfére ide do OLEDu.

 

Low-end ponuka

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

LG 32LJ500V - 180 eur

Ak chcete niečo veľmi lacné a nezáleží vám na veľkosti ani kvalite, 32 palcový Philips je dobrá ponuka. Za 180 eur máte FullHD TV. Nie je 4K a nemá ani HDR, ale pri tejto cene to ani nečakáte. Ponúka však všetky tunery a teda anténu, káblový aj satelitný. Kvalita obrazu nebude výrazná, ale ani zlá.

32 palcová verzia LG 32LJ500V ide od

 

Zlacnená minuloročná stredná trieda

V tejto kategórii sa veľmi oplatia kupovať zlacnené modely z minulého roka, pekne viete ušetriť aj polovicu. Totiž pôvodne cenovo nadsadené modely klesli na svoju reálnu cenu. Vždy sa to snažia držať do Vianoc a následne to spustia dole. Je to priam ideálna kategória, kde za 500-600 eur kúpite kvalitný TV. 

V tejto kategórii ideme od 43 palcových, ale niektoré série ponúkajú aj menšie 40 alebo 37 palcové verzie.

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

Philips PUS6162  od 317 eur

Najlacnejší 4K s HDR ide teraz od 370 eur. Je to minuloročný model a Philips v ňom ponúkne IPS obrazovku, priemerný zvuk a aj čiastočné Smart prvky, kde je aspoň YouTube a Netflix.  Má síce priame zadné podsvietenie obrazu, ale nevýrazné a HDR je len pri 400 nitoch. Stále však na túto cenu pekná ponuka. Na hry tu je relatívne slušná optimalizácia, kde herný režim má odozvu 30ms, aj keď neviem, či takéto odozva je aj so zapnutým HDR. 

43 palcová verzia Philips 43PUS6162/12 ide od

Ak by ste chceli aj ikonické Philips zadné osvetlenia Ambilight, to je v sérii od verzie 6262.

43 palcová verzia Philips 43PUS6262/12 ide od
55 palcová verzia Philips 55PUS6262/12 ide od
 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

LG UJ620V  - od 329 eur

Veľmi dobrú ponuku v tejto kategórii má aj LG, kde ponúka minuloročný 4K s HDR TV od 329 eur. Čakajte prekvapivo slušnú kvalitu obrazu s priamym podsvietením, všetky typy vstupov, teda TV, satelit, kábel a aj CI kartu. Majú tu svoj WebOS systém s aplikáciami a nechýba YouTube, Netflix, fotky, hudba, web. Dokúpiť si môžete aj Magic remote ovládač (pohybový ovládač, kde pohybom ovládate kurzor na obrazovke), ktorý tu má podporu. Tieto série LG majú aj nízky lag pri hraní, medzi 10-20 ms. Neviem presne, ako tento model, ale nemal by vychádzať zo štandardu.

43 palcová verzia LG 43UJ620V ide od
49 palcová verzia LG 49UJ620V ide od
55 palcová verzia LG 55UJ620V ide od

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

Samsung mu6172 - od 400 eur

Veľmi dobrý rovnako minuloročný model, ktorý stihol klesnúť z 1000 eur na 520 eur pričom ponúka veľmi dobrý kompromis kvality obrazu za dané peniaze. Ponúka už svoj Tizen systém, pekné menu, pridáva jednoduché a veľmi dobré ovládanie, ktoré stratilo všetky číselka. Má  DVB-T2/S2/C pripojenia, USB nahrávanie, prehrávanie videí a aj Steamlink, ak si chcete priamo prepojiť TV s PC cez LAN a hrať na ňom. K tomu má nízky lag pri hraní. Test US verzie nájdete na rtings

43 palcová verzia Samsung UE43MU6172 ide od
55 palcová verzia Samsung UE55MU6172 ide od

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

Sony XE7096 - od 469 eur

V lacnej kategórii má Sony KD XE sériu, ktorá veľmi dobre zlacnela a to z 1200 eur na 500 eur a ponúka okrem kvalitného obrazu aj kvalitný zvuk. Má však len edge podsvietenie, ale stále decentné HDR, a aplikácie klasické - YouTube, Netflix. Nečakajte tam od systému veľa, je jednoduchý, orezaný predpripravený systém bez možnosti ďalších aplikácií. Na druhej strane, nie je to Android, ako majú iné modely a máte istotu, že sa nezaseká.

43 palcová verzia Sony Bravia KD-43XE7096 ide od
49 palcová verzia Sony Bravia KD-49XE7096 ide od
55 palcová verzia Sony Bravia KD-55XE7096 ide od

Ešte nezlacnená stredná trieda, alebo zlacnená vyššia trieda - 800-1200 eur

Je to trieda, v ktorej nájdete mix skutočnej strednej triedy, alebo ešte nezlacnených TV z nižšej triedy, prípadne aj už zlacnené hi-endy. Aj keď tie si aj v minuloročných sériách snažia držať firmy nad 1200 eur. Tu si pozrieme rovno 55 palcové verzie a pridáme aj 65 palcové.

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

LG 55SJ810V

Oproti 600 sérii LG v strednej triede nájdete 800 až 1000 sériu, ktoré už majú NanoCell obrazovku, ako LG označuje vylepšené LCD s vyššími uhlami sledovania. Napríklad 810 séria z minulého roka klesla z 1600 eur na 815 eur. Systém ostáva rovnaký WebOS, nechýba HDR10 a Dolby Vision podpora.

55 palcová verzia LG 55SJ810V ide od
65 palcová verzia LG 65SJ850V ide od

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

Samsung MU8002

Ak preskočíme dosť širokú 6000 sériu Samsungu, kde nájdete kvalitu každej triedy, v Samsungu sa pozrite na 7000, respektíve 8000 sériu, kde už sú použité Quantum Dot obrazovky. Síce nie sú ešte QLEDy, ale je to blízko a je tam už HDR1000, teda 1000 nitové HDR s poriadnou intenzitou. Možno škoda edge podsvietenia. TV sme minulý rok testovali. Z 1800 eur už klesol na prijateľných 980.

55 palcová verzia Samsung UE55MU8002 ide od
65 palcová verzia Samsung UE65MU8002 ide od

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

Panasonic TX-55FX700E

Ak chcete tohtoročnú strednú triedu od Panasonicu, FX700 nie je zlá voľba. Dostanete ho pod 900 eur a ponúka LCD LED obrazovku s edge podsvietením, 14ms input lag, plus aj ich nový systém. Ak ste mali aj novšie Panasonic TV, viete, že veľmi dlho mali retro menu. Teraz sa aspoň kúsok posunuli vpred.

55 palcová verzia Panasonic TX-55FX700E ide od
65 palcová verzia Panasonic TX-65FX700E ide od

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

Philips PUS7303

Síce tohtoročný, ale napriek tomu už pekne zlacnený Philips s ich parádnym Ambilight podsvietením, 4K HDR a Android systémom. Ak teda chcete pekné podsvietenie a dostatok aplikácií, môžete siahnuť po tomto Philipse. Je od 700 eur, budúci rok zrejme bude za 500.

55 palcová verzia Philips 55PUS7303 ide od
65 palcová verzia Philips 65PUS7303 ide od

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

Sony KD-55XE9005

Zatiaľ čo minulý rok bola 9000 séria za 2000 eur, tento je už za prijateľnejšiu tisícku, kde Sony ponúka Android systém, priame zadné podsvietenie obrazovky, vďaka ktorému ponúkne kvalitné HDR.
 
55 palcová verzia Sony Bravia KD-55XE9005 ide od
65 palcová verzia Sony Bravia KD-65XE9005 ide od

 

Hi-endy

Hi-endy ľahko spoznáte podľa toho, že s cenou len tak neklesnú, síce pôjdu postupne o tretinu dole, ale zastavia sa na určitej hranici. Hlavne je to pre technológie, ktoré sú nadštandardné. Teda OLED a QLED. Rovnako sa tu pozrieme ešte na cenovo prijateľné 55 palcové a možno už prehnane drahé 65 palcové

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

LG  OLED 55" B7 - 1300 eur

Veľmi obľúbený model OLED TV, ktorý si získal veľa ocenení TV roka. Je to OLED, a teda má parádne farby, aj keď ak dlho vkuse hrávate, hrozí tam vypaľovanie. Okrem toho je to kvalitný TV so slušným WebOS systémom s pekným dizajnom a jednoduchosťou ovládania. Má rovno pridaný Magic remote, kde ovládate kurzor pohybom.

TV má už od B7 verzie aj 120Hz vstup ak by ste chceli prepojiť s PC alebo Xbox One. Ide pri 1080p rozlíšení. Pri hrách čakajte 21ms input lag v Game mode pri všetkých rozlíšeniach aj s HDR.

Môžete ísť aj do vyššej C7 série s upraveným dizajnom, alebo tohtoročnej drahšej verzie B8 alebo C8, ktorá zvýšila kvalitu obrazu. Rozdiel je pár stoviek, ale možno sa oplatí priplatiť. Pre zaujímavosť, 55 palcový C8 je momentálne najlepšie hodnotený TV na rtings.com, B8 je o 0.1 bodu nižšie.

55 palcová verzia LG OLED55B7V ide od
65 palcová verzia LG OLED65B7V ide od
 
Cena tohtoročnej série nie je výrazne vyššia: 

55 palcová verzia LG OLED55B8 ide od
65 palcová verzia LG OLED65B8 ide od

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

Sony XBR55A8F 

Sony má v tejto kategórii rovnako 4K OLED TV vo svojej Áčkovej sérii. A8F ponúka kvalitný obraz, Android systém, prekvapivo má stále klasický priam retro štýl ovládania. Pozitívny je prídavok Dolby Vision ku klasickému HDR. 

Sony má však OLED vo vyššej kategórii nad 2000 eur. 

55 palcová verzia Sony Bravia KD-55AF8 ide od
65 palcová verzia Sony Bravia KD-65AF8 ide od

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

Samsung QLED 55" Q7

Samsung tu má parádnu QLED sériu, ktorá v Q6 sérii začína na 1000 eurách, ale tu sa oplatí ísť aspoň do Q7 tohtoročnej verzie, na ktorú sme robili aj recenziu a ktorá ponúka parádny obraz porovnateľný s OLEDom, ale bez rizika vypaľovania. K tomu pre PC a Xbox One používateľov má zapracovaný FreeSync a podporu 120Hz vstupu. Teda hranie bez trhania a v 1080p a 1440p aj plynule. 

Minulročné verzie sú síce mierne lacnejšie a majú podobný obraz, ale nemajú tieto herné funkcie. Optimálne je pozrieť sa po 55Q7FN, ale ak chcete priplatiť, Q9FN je najkvalitnejšia a ponúka priame zadné podsvietenie, vďaka čomu sa obraz vylepší, aj keď za príliš vysokú cenu. Je možno najlepší, ale tesne pred prechodom na HDMI 2.1 dať za TV 4000 eur je až príliš.

Veľmi dobrá veci pri týchto Samsungoch je externý box, kde ak prepínate často HDMI, pridávate zariadenia, alebo harddisky, pekne to môžete robiť pri boxe a nie pchať dozadu do TV.

55 palcová verzia Samsung QE55Q7FN ide od
65 palcová verzia Samsung QE65Q7FN ide od
 
Najvyššia Q9 séria je na tom cenovo nasledovne:
 
55 palcová verzia Samsung QE55Q9FN ide od
65 palcová verzia Samsung QE65Q9FN ide od

 

Aký lacný a kvalitný televízor k PS4 alebo Xbox One konzole v lete 2018?

Panasonic EZ950e - 55"

Hi-endom Panasonicu v tejto sfére je OLED TX séria so Studio Colour HCX2 procesorom. Kvalita obrazu je veľmi podobná LG, profesionálne nakalibrovaná, aj keď pri HDR nie je až taký dobrý kontrast. Je tu rýchly herný režim v 4K s HDR.

Je pozitívne, že Panasonic si nahodil nový systém, aj keď zvláštny, možno má až príliš veľké ikonky. Porovnanie Panasonicu s LG OLEDu si pozrite tu.

55 palcová verzia Panasonic TX-55EZ950E ide od
65 palcová verzia Panasonic TX-65EZ950E ide od

 

Vypísali sme si tu pekný zoznam TV, ale oplatí sa teraz kupovať TV na hranie? Ak chcete lacný, tak áno, ak však chcete už seriózny TV nad 1000 eur, možno sa oplatí počkať. Totiž prichádza HDMI 2.1 verzia, ktorá znovu rozšíri možnosti TV o funkcie, ktoré teraz predstavuje QLED od Samsungu a teda FreeSync, 120Hz podpora. Kde pri plnom HDMI 2.1 už bude aj podpora 4K 120Hz. Ak kupujete TV raz za 10 rokov, oplatí sa počkať. Ale čakajte, že ak príde HDMI 2.1 budúci rok, kupovať sa oplatí tak o dva roky.

Ak však chcete kvalitný TV už teraz, z hi-endov môžeme odporučiť 55 palcové Samsung QLED Q7, prepchatý hernými funkciami, alebo LG OLED B7, prípadne nový B8, ktoré majú veľmi dobrý pomer ceny a ponuky. 





Páči sa mi! (+6)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk