Oplatí sa ísť do 32:9 monitora?

Ak používate dva 16:9 monitory, možno sa vám oplatí pozrieť po 32:9 monitore. Pozrime sa, aké výhody a aké obmedzenia ponúka, a zároveň aj to, ako vo Windows 10 funguje HDR.

pridal saver 8.5.2018 o 12:56 pod hardware
Oplatí sa ísť do 32:9 monitora?

HARDWARE > NOVINKY >

Síce 32:9 pomer strán nie je práve najpoužívanejší, ale prvé monitory už vychádzajú a ponúkajú veľmi praktické spojenie dvoch 16:9 monitorov do jedného. Ak používate dva monitory a chcete sa posunúť vpred, toto bude dobrá cesta vpred. Ale je otázne, či už teraz.

Teda, zatiaľ čo na dvoch monitoroch ste doteraz nezahrali pre predelenie priamo v strede, na 32:9 monitore si môžete hry užiť a zároveň pracovať podobne ako na dvoch samostatných monitoroch. Je to veľmi dobrý kompromis medzi jedným a tromi monitormi a niečo, čo tu doteraz chýbalo.

Mali sme teraz na testovanie Samsung C49HG90, ktorý spomínaný pomer 32:9 s a 3840x1080 rozlíšením (2x1080p), pridáva aj 144Hz zahnutý QLED panel, Freesync, HDR. Je to decentný monitor, na ktorý si recenziu prinesieme čoskoro, ale zatiaľ sa pozrieme ako v praxi funguje 32:9 pomer strán. 

Najskôr malá ukážka zmeny, ktorú prinesie:

Oplatí sa ísť do 32:9 monitora?

V

Oplatí sa ísť do 32:9 monitora?

Samsung tu ponúka rovno dve možnosti. Buď bude monitor fungovať ako jeden celok s plným rozlíšením, alebo ako dva spojené monitory, kde polovica monitora má svoje napájanie v jednom HDMI porte, druhá tiež svoje v druhom HDMI porte. Každá možnosť má svoje výhody a svoje nevýhody.

Hlavne keď si pustíte plných 3840x1080 máte jednotný desktop, ale zároveň sa ťažko nastavujú okná na polovicu obrazovky (alebo tretiny ak chcete tri okná vedľa seba, čo tu tiež nie je zlá možnosť) a hlavne fullscreen prepnutia na polovici obrazovky sú nemožné. Samsung má síce jednoduchú utilitu, ktorá umožňuje nastaviť rozdelenie obrazovky a okná sa potom jednoduchšie zasnapujú na dané miesto, ale stále, video cez prehrávač alebo z youtube nedáte na fullscreen na danú časť obrazovky (možno cez nejakú inú utilitu sa to bude dať nastaviť). 

Toto pekne vyrieši PBP mód, a teda rozdelenie monitora na dva fyzické monitory, kde sa každá polovica (väčšia a menšia časť) displeja správa ako samostatný monitor. Môžete tak pekne dať na jednej časti obrazovky film na fullscreen, na druhej pracovať. Je to na prácu veľmi dobrá možnosť, ale zase na hry tam majú problém, keďže máloktorá podporuje hru na dvoch monitoroch a pre hranie je dobré použiť celý monitor. Pre tie je dobré prepnúť späť na jeden monitor a plné rozlíšenie.

V plnom móde samozrejme nefungujú všetky hry, ale prekvapivo dosť nových hier už podporuje 32:9 rozlíšenie. Hry sa pekne rozšíria na celú plochu. Skúšal som nové tituly ako Assassin's Creed Origins, Far Cry 5, PUBG, ale funguje napríklad aj Minecraft. Síce zatiaľ len málo hier umiestni HUD do stredu obrazu, je ich stále viac ako autori postupne zisťujú, že si pri týchto monitoroch nechcete vykrútiť krk, aby ste našli minimapu alebo informácie umiestnené na krajoch obrazovky. 

Pri takejto veľkej ploche je zahnutie veľmi vhodné, možno až potrebné. Je to prirodzenejšie, obraz sa tak vzdialenosťou nedeformuje a kopíruje otáčanie hlavy. V hrách je to veľmi pôsobivé a prostredie tak máte všade pred vami. Pri multiplayerovkách ako PUBG to zaisťuje aj pekný rozhľad a prakticky aj výhodu

Oplatí sa ísť do 32:9 monitora?

Je to celé pôsobivé až na to, že Samsung má len 2x1080p rozlíšenie, čo je pri 49 palcoch a 32:9 pomere strán dosť málo. Keďže ak to prepočítate, sú to ako dva 27 palcové monitory, kde je už pixel v 1080p jasne viditeľný a hlavne zubaté fonty nie sú vôbec pekné. Osobne som zvyknutý na 27 palcov a 4K, čo je štyrikrát kvalitnejšie, a aby som to reálne chcel používať, by muselo byť aspoň 2x 1440p, ideálne 2x4K.  Dúfajme, že Samsung tento rok pripraví aspoň 1440p verzie, ak by aj nie, Philips síce už čoskoro priniesie svoju 32:9 verziu monitora s 1440p, aj keď ten nebude primárne herný a nebude mať 144Hz a ani HDR. 

Oplatí sa ísť do 32:9 monitora?

HDR je samostatná vec, ktorá postupne prichádza na PC. Síce pomalšie ako by sme čakali, ale monitory to už začínajú podporovať. Rovnako je na HDR už pripravený aj Windows 10, ktorý má priamu podporu ako HDR, tak aj Wide color gamut, teda širšiu paletu farieb. Môžete si to rovno v nastaveniach obrazovky zapnúť alebo vypnúť a upraviť ešte aj svietivosť SDR obsahu, keďže ten má samostatné nastavenia od HDR obsahu. Funguje to pekne a takmer všade až na problém, ktorý som si všimol v Chrome, ten mal z nejakého dôvodu všetky záložky stmavené tak, že sa na nich reálne nedalo pracovať, akoby nereagovali SDR nastavenia z Windowsu a akoby boli stále prepnuté HDR. Ostatné internetové prehliadače fungovali štandardne a rovnako aj aplikácie.

Ak by ste aj nemali v desktope zapnuté HDR, hry si ho vedia sama aktivovať cez vlastné nastavenia a následne rovno pri spustení mód monitora prepnú. Napríklad Ubisoft HDR už do hier dáva štandardne a to ako Assassin, tak aj Far Cry to má zapracované. S HDR vyzerajú pekne, ale.....

Oplatí sa ísť do 32:9 monitora?

...ale pozor, nie je HDR ako HDR, ak máte slabú svietivosť monitora, a aj keď podporuje HDR, je to akoby HDR ani nebolo, ledva ho zbadáte. To platí ako pri monitoroch, tak aj lacných TV. Minimálne je vhodné mať nad 500 nitov, ideálne 1000 nitov. Toto si určite sledujte, ak budete kupovať HDR monitor. Samsung má okolo 600 nitov v peaku a teda HDR síce vidíte, ale nie je až také výrazné ako by mohlo byť. Hry však majú nastavenia maximálneho HDR jasu a bežného jasu, kde viete vytvoriť dostatočný kontrast na zvýraznenie jasných a temných objektov. 

Oplatí sa ísť do 32:9 monitora?

S čím ale musíte rátať je to, že 32:9 v 1080p (alebo 1440p) si vyžaduje dvakrát vyšší výkon grafickej karty ako pri jednom monitore a rovnako, ak chcete ísť nad 60Hz, alebo pri tomto monitore rovno 120Hz/144Hz, musíte mať dostatok výkonu. Ideálne je rovno rátať s hi-end grafikou, čo však pri kúpe 1000 eurového monitora rovno aj robíte. Hry, ktoré som skúšal, stíhala aj GTX970, aj keď skôr k 30 fps. Na druhej strane, ak chcete monitor primárne na prácu, kde potrebujete rozsiahlejší desktop, grafická karta nebude až tak dôležitá. 

Môžeme si ešte zhrnúť niekoľko vecí, o ktoré pri prechode na 32:9 monitor prídete a v čom majú dva monitory výhodu a to konkrétne, že keď jeden nepoužívate, môžete ho vypnúť a rovnako ho môžete nezávisle natáčať a upravovať jas, alebo mód obrazu. Nepovedal by som, že je to veľký problém, ale dva monitory v týchto veciach majú výhodu.

Oplatí sa ísť do 32:9 monitora?

Osobne mám z 32:9 pomeru strán veľmi dobrý pocit a je to niečo, za čo by som dva monitory hneď vymenil. Aj keď nie za túto verziu Samsungu, potreboval by som ideálne 2x4K rozlíšenie a skôr G-Sync ako Freesync. Ak ste však zvyknutí na 1080p rozlíšenie, nevadí vám, a aj výkonovo 2x1080p sedí k vášmu PC, môžete sa po ňom pozrieť.  Celkovo je pomer strán veľmi praktický, ak pracujete na dvoch monitoroch a rovnako aj ak chcete hrať na väčšej ploche. Zdá sa mi to ako najlepší upgrade z dvoch monitorov, ktorý vyrieši veľa praktických problémov. Dá sa síce prejsť aj na tri monitory, ale to je už veľa, alebo zredukovať na jeden 21:9 monitor, ale to je zase málo.

Aktuálne cena Samsung C49HG90 ide od € do € 





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19863)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk