FAR CRY 5

FAR CRY 5

8.5

Nová cesta do otvoreného sveta v područí kultu

Recenzia na PC verziu

Far Cry dostáva ďalšiu, už piatu časť hlavnej série a znovu nám tak ponúka otvorené a ničím neobmedzované FPS dobrodružstvo. V sérii sme už prešli tropickými ostrovmi, Afrikou, dostali sme sa do Himalájí, praveku, futuristickej budúcnosti a teraz ideme objavovať Ameriku. Konkrétne Montanu, kde sa dostaneme do jedného údolia, ktoré obsadil fanatický militantný kult.

Znovu sa tak ocitneme v koži novej postavy, znovu dostaneme otvorené možnosti a znovu bude naším cieľom oslobodiť rozsiahle prostredie od charizmatického, ale nebezpečného záporáka. Tentoraz je to otec Joseph a jeho rodina - dvaja bratia a sestra, ktorí mu pomáhajú spravovať kult. Násilne obsadzujú pozemky, lákajú do svojho kultu stále ďalších ľudí a tí, ktorí sa im vzoprú, končia priviazaní ostnatým drôtom na krížoch. Legálne a aj nelegálne tak rozširujú svoju moc a ich cieľom je ovládnuť celé údolie. Úrady sa to dozvedeli a chcú s tým niečo robiť, ale nevybrali práve najšťastnejšiu cestu. Odvedenie vodcu kultu políciou ani nemohlo dopadnúť dobre. A zatiaľ čo sa úrady domnievajú, že je všetko v poriadku, údolie je odstrihnuté od komunikácie, cesty zatarasené a jedinou cestou ako prežiť, je boj. 

Našťastie, niektorí ľudia to ešte nevzdali sú odhodlaní bojovať a oslobodiť svoj domov. Už nechcú znášať teror a zabíjanie svojich blízkych. Vy im v tom pomôžete. Ste síce mladý policajt (alebo policajtka), ale ste jedinou nádejou tohto údolia. Toto prostredie si totiž kult nevybral náhodou. K niečomu sa schyľuje.

Far Cry 5
Far Cry 5 Pokojné údolie v Montane ovládol kult. Tešte sa na rodinku psychopatov.
Pokojné údolie v Montane ovládol kult. Tešte sa na rodinku psychopatov.


Far Cry 5 Rozsiahle územie a ťažké zbrane nebudú chýbať.
Rozsiahle územie a ťažké zbrane nebudú chýbať.


Far Cry 5 Príroda je v hre parádna, výlety si priam užijete. Chýba však väčšie mesto.
Príroda je v hre parádna, výlety si priam užijete. Chýba však väčšie mesto.





Presuniete sa do rozsiahleho prostredia medzi horami, momentálne odrezaného od okolitého sveta, a teda sa so situáciou musíte vysporiadať sami, keďže kým príde nejaká pomoc, už môže byť neskoro. Samotný postup bude na vás. Váš cieľ je zničiť kult a musíte začať s tromi súrodencami vodcu, ktorí majú pod palcom časti územia. Musíte najskôr dostať ich, oslobodiť územia, aby ste sa nakoniec vysporiadali s najväčším zlom.

Cesta nebude rýchla ani jednoduchá, ale znovu presne vo Far Cry štýle, a teda čo najväčšia otvorenosť v prístupe k hre, kde si sami vyberiete, čo budete robiť, či budete oslobodzovať jedno územie a postupne ďalšie alebo priebežne všetky naraz. Prípadne či pôjdete len po príbehových misiách, alebo sa budete orientovať aj na množstvo vedľajších misii a činností. Alebo sa na to celé vykašlete a pôjdete na rybačku. V každom prípade, čakajte nádherný výlet krajinou, intenzívne boje, rozmanité misie zachytávajúce akčné a aj stealth útoky, boje na cestách, na vode a aj vo vzduchu a nebude chýbať ani niekoľko psychodelických výletov.

Kult tu má totiž špecifické úlohy a napríklad sestra vodcu sa špecializuje na vyrábanie drog, ktorými vie ľudí omámiť, ale aj zmeniť na monštrá bez rozumu len s cieľom útočiť. Pre zmenu ďalší z jej bratov sa orientuje na výrobu chemických zbraní z hnojiva a tretí je militantný a orientuje sa na priamu silu. Sú to zaujímavé postavičky, ktoré vyvažujú rovnako neštandardní hrdinovia na strane vašich pomocníkov. V prostredí totiž budete asistovať ľuďom, ktorí sa ocitli pod útokom kultu a za odmenu vám budú pomáhať. 

Napríklad tak dostanete pilota, ktorý vám pomôže pri vzdušných útokoch, nebezpečne hlúpeho raketometčíka, snajperku a ďalších ľudí, ktorých si môžete zavolať pri rôznych misiách. Ale nebudú to len osoby, môžete sa spriateliť so psom, medveďom alebo levicou a vždy si niektorého z nich môžete zobrať do boja. Prípadne ak nebudete chcieť bojovať s AI, môžete si do hry pozvať priateľa, ktorý vám môže hru oživiť. Tentoraz sa dá pozvať len jeden hráč, ale môžete s ním prejsť kompletne celú hru.  Malý problém je v tom, že postup v hre ako aj achievementy alebo trofeje nabiehajú len hlavnému hráčovi. 

Kooperácia je veľmi dobrá vec v hre, keďže hlavne na vyšších obťažnostiach je hra drsná a podpora niekoho inteligentného je viac ako vítaná. Môžete takticky obchádzať nepriateľov, rozdeliť si pozície a pomáhať si presne v tom, čo potrebujete. Je to úplne iné ako spolupráca s AI, ktorá si spraví, čo si práve zmyslí. AI je síce efektívna a na určené ciele vie útočiť prekvapivo presne, s taktikou je to už ale horšie. Pre vás je však dôležité, že môže útočiť zbraňami, ktoré vy napríklad vtedy nemáte.

Na začiatku hry totiž môžete niesť len jednu veľkú zbraň ako doplnok k malej pištoli a zbrani nablízko. Dosť to obmedzuje výber taktiky a väčšina hráčov tak skončí pri útočnej puške s ďalekohľadom, ktorá je kombináciou na boj zblízka a aj na diaľku. Stále sa však musíte rozhodnúť, či niekedy nezoberiete luk alebo raketomet. Našťastie, sloty na zbrane si môžete postupne odomkýnaním schopností rozšíriť o ďalšie dva. 

Samotných schopností je množstvo a určite sa hneď ako získate prvé body oplatí odomknúť veci, ako padák, hák, klzák, ale nezabudnite na spomínaný slot na zbrane. Doplniť si hneď zo začiatku môžete aj nástroj, ktorým opravíte poškodené vozidlá. Ostatné desiatky schopností sú už väčšinou na vylepšovanie nosnosti alebo rôznych síl. Body na ich odomkýnanie teraz nezískavate za XP ani nič podobné, ale za splnenie istých úloh, určitý počet zabití zblízka, zabití pomocou jedného z kolegov, vybranými zbraňami, určitým štýlom a podobné činnosti. Je to pekne rozpísané a môžete sa na to sústrediť.

Sústrediť sa je vhodné aj na lov zvierat a rybárčenie, keďže úlovky môžete následne predať a získať peniaze. Takéto zarábanie tú síce nie je životne dôležité, ale pekne si ním môžete vylepšiť hru. Za peniaze si môžete kúpiť zbrane, ktoré len tak ľahko v prostredí nenájdete, a to napríklad snajperku a rovnako si ju vylepšiť ďalekohľadom. Môžete kupovať aj autá, lode, lietadlá, helikoptéry a niektoré z nich sa dajú aj upraviť a naskinovať. Dôležité je, že ak si zbrane alebo vozidlá raz kúpite, máte ich už potom dostupné u obchodníkov stále. Je to veľmi dobré, keďže napríklad nemusíte zháňať helikoptéru, keď sa potrebujete dostať na niektoré ťažko prístupné miesto v prostredí.

Ak začínate hrať, tipy na hranie sme zhrnuli v samostatnom článku.

Far Cry 5
Far Cry 5 Upgrady postavy nechýbajú, určite si čo najskôr odomknite sloty na ďalšie zbrane.
Upgrady postavy nechýbajú, určite si čo najskôr odomknite sloty na ďalšie zbrane.


Far Cry 5 Mapa je rozsiahla, ponúka úplnú voľnosť výberu misii. Musíte však oslobodiť tri územia a potom sa pustiť po najvyššom vodcovi.
Mapa je rozsiahla, ponúka úplnú voľnosť výberu misii. Musíte však oslobodiť tri územia a potom sa pustiť po najvyššom vodcovi.


Far Cry 5 Zbrane síce získavate aj po mŕtvych nepriateľoch, ale za zarobené peniaze si dokúpite špeciálne, rovnako aj autá, lietadlá a helikoptéry.
Zbrane síce získavate aj po mŕtvych nepriateľoch, ale za zarobené peniaze si dokúpite špeciálne, rovnako aj autá, lietadlá a helikoptéry.





Samotné prostredie je rozsiahle, plné veľkých hôr, lesov, doplnené riekou, jazerami a aj poliami.  Nechýbajú farmy, chatky, kempy alebo aj poľné letisko. Celé je to doplnené úplne maličkým mestečkom zloženým asi z dvoch ulíc. Škoda, že autori nepridali väčšie mesto alebo dedinku, to by toto prírodne zamerané prostredie oživilo. Rovnako aj viac obyvateľov, ktorí by sa voľne pohybovali, by nebolo na škodu. Jediní ľudia, ktorých okrem odboja a kultu stretnete, sú náhodní turisti v kempoch, ktorí už väčšinou majú pri hlave zbraň a môžete ich skúsiť zachrániť. Často sa to oplatí, keďže vám dajú vedľajšiu misiu alebo povedia zaujímavosti o okolí, ktoré otvoria ďalšie možnosti. Už tu totiž nie sú veže, ktoré automaticky odkrývajú časti krajiny a úlohy, ale všetko je viazané na ľudí alebo na mapy s lístkami a odkazmi, ktoré sa dajú nájsť. Nové možnosti sveta tak otvárate podľa toho, ako sa zameriate na ich hľadanie. 

Príbehovú časť hry prejdete za 20 až 50 hodín, záleží to čisto od toho, či si budete hru naschvál chcieť skrátiť a venovať sa len príbehovým misiám, alebo si užijete všetko, čo ponúka a pospĺňate niekoľko alebo rovno všetky vedľajšie možnosti, oslobodíte celé územie a objavíte všetky jeho tajomstvá. Je tam skutočne dostatok obsahu, ktorý sa snaží byť rozmanitý a väčšinou sa mu to aj darí.  Jediné čo je veľmi zle vyriešené sú kľúčové príbehové misie, ktoré sa vždy spustia nečakane. Vaša postava len odpadne a väčšinou je prenesená do zajatia, kde väčšinou nasleduje psychodelická misia. Zvláštne spravené, akoby nedotiahnuté pre nedostatok času. 

Ak by ste chceli niečo iné, hru dopĺňa arkádový mód, v ktorom si môžete zahrať na menších mapách rozmanité misie  - či už singleplayer, v kooperácii, alebo aj multiplayerové zápasy. Všetky mapy si vytvárajú samotní hráči a zdieľajú ich s ostatnými a vy podľa hodnotenia viete vybrať tie najlepšie kúsky. Sú tam pekné mapy na intenzívnu akciu a odreagovanie. Najlepšie je, že Ubisoft rovno popridával veci aj zo svojich iných hier a pekne sa tak dajú kombinovať rôzne tituly. Môže to mať zaujímavú budúcnosť, ale aj keby nemalo, stále to bude zaujímavý doplnok s potenciálom, hlavne pre singleplayerové a kooperačné odreagovanie. Pri multiplayeri je zatiaľ ťažko povedať, ako sa presadí a či si nájde aspoň malé publikum na dlhšiu dobu.

Far Cry 5
Far Cry 5 V hre budete najímať spolubojovníkov, a to napríklad aj psa. Môžete však hrať aj kooperačne s priateľom.
V hre budete najímať spolubojovníkov, a to napríklad aj psa. Môžete však hrať aj kooperačne s priateľom.


Far Cry 5 Vedľajšie činnosti zahŕňajú napríklad lov rýb alebo zvierat. Môžete ich následne predať.
Vedľajšie činnosti zahŕňajú napríklad lov rýb alebo zvierat. Môžete ich následne predať.


Far Cry 5 O akciu sa v hre nemusíte báť, štýl taktiky si môžete vždy vybrať.
O akciu sa v hre nemusíte báť, štýl taktiky si môžete vždy vybrať.




Hra používa stále Dunia engine, ktorý je postavený na staršom Cryengine ešte z prvého Far Cry, ale za tie roky sa pekne vyprofiloval a znovu tak ponúka veľmi peknú prírodu ako aj jednu z najkrajších vegetácii vôbec. Hlavne pri blízkych pohľadoch je to radosť prechádzať poliami alebo lesmi. Možnosť ovládania lietadla vám umožňuje vychutnať si to celé aj zo vzduchu, hoci je les pri pohľade zhora mierne riedky. Nechýba plynulá zmena dňa a noci, hmly, všetko vytvára skvelú atmosféru vidieka. 

PC verzia je parádne optimalizovaná a ponúka ako dotiahnuté ovládanie, tak aj hlboké možnosti. Presnejšie aj na starej GTX 970 ide hra v 1440p na maxime okolo 40 fps. Skutočne je výkon veľmi dobrý. Možno ešte vývojári mohli dotiahnuť odrazy na vode, ako aj ešte vyššie nastavenie textúr, ktoré by PC bez problémov zvládlo.

Celkovo je Far Cry 5 titul, ktorý fanúšikom Far Cry série veľmi dobre sadne. Je tu otvorené prostredie, rozmanitosť misii, dostatok možností, vozidiel, prakticky všetkého. Je to plnohodnotný sandbox - ak preferujete vodenie za ručičku alebo priamočiary intenzívny príbeh, to tu nenájdete. Všetko sa tu postupne skladá a dopĺňa kľúčovými misiami. Pekný doplnok je tentoraz výber AI parťáka alebo aj kooperačného spoluhráča a teraz už vás sprevádza celou kampaňou. Arkádová časť to obohacuje hráčmi vytváranými misiami v singleplayeri, kooperácii a multiplayeri. Celkovú atmosféru dotvára pekne spracované prostredie, kde je len škoda absencie aspoň stredne veľkého mesta, ktoré by oživilo čisto prírodnú lokalitu. 


napísal saver 29.3.2018
Páči sa mi! (+22)
8.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
FAR CRY 5
+ veľmi dobrá atmosféra sveta v područí kultu
+ rozsiahle vidiecke prostredie
+ plne otvorený postup s dobrým mixom objavovania a akcie
+ kooperácia počas celého príbehu
+ špecialisti, ktorých si môžete najať
+ arkádový mód ponúka pekné odreagovanie
+ zábava na každom kroku
- v prostredí chýba väčšie mesto, viac obyvateľov
- kľúčové príbehové misie sa často spustia nečakane, väčšinou sú až príliš odtrhnuté od reality
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-2400 3.1 GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 670, OS Win 7+SP1 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 27. marec 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk