Aké hry nám priniesli slovenské štúdiá a menší vývojári v roku 2017?

Mobily, PC, konzoly a aj VR - slovenské štúdiá sa v minulom roku venovali naozaj pestrej hernej tvorbe a my vám prinášame jej prehľad.

Aké hry nám priniesli slovenské štúdiá a menší vývojári v roku 2017?

HRY > NOVINKY >

Slovenské herné štúdiá v minulom roku zanechali na mape herného sveta svoju stopu, ktorá bola možno aj väčšia, než sme bežne zvyknutí. V našej malej krajine vzniklo hneď niekoľko výrazných titulov, darilo sa RPG hrám, kde zaujali Vikingovia z Košíc a aj dungeon crawler z Bratislavy. Okrem toho sme sa však dočkali aj kvalitného simulátoru vrtuľníkov, niekoľkých menších hier, VR titulov a mobilných záležitosti.

V posledných týždňoch sme sa pýtali slovenských štúdií a aj menších vývojárov, aké hry v minulom roku priniesli a teraz vám zase my prinášame ich prehľad. Nepočítali sme prototypy, bety, demá a ani Early Access, keďže takýmto titulom sa budeme venovať, keď sa dočkajú finálnej verzie. Čo všetko sa teda u nás v minulom roku urodilo?

City Climber (PC) – SimpleGhost

Hneď zo začiatku roka 2017 sme sa dočkali vydania bláznovej hry City Climber, v ktorej sa musíte popasovať s fyzikou a hlavne množstvom prekážok, ktoré musíte prekonať na svojej ceste do cieľa.

Ghostory (PC) – RigidCore Games – recenzia

Drobná partia slovenských študentov v Brne dotiahla do úspešného konca svoju 2D pixel-art platformovku Ghostory, v ktorej sa snažíte nájsť liek na svoju kliatbu a prekážky prekonávate aj vďaka tomu, že sa môžete zmeniť na ducha.

Vikings – Wolves of Midgard (PC, Xbox One, PS4) – Games Farm – recenzia

Košické štúdio Games Farm patrí medzi stálice na našej scéne a minulý rok priniesli svoj doteraz najambicióznejší projekt, ktorou je krvavá akčná RPG z mrazivého severu, v ktorej sa pokúsite odvrátiť Ragnarok.

Vaporum (PC) – Fatbot Games - recenzia

Príjemným prekvapením bol kvalitný steampunkový dungeon crawler Vaporum, ktorý stavia na princípoch klasík žánru, no zároveň priniesol aj svieži závan. Hlavne však bodoval zábavnou a chytľavou hrateľnosťou.

Air Missions: HIND (PC, Xbox One) – 3Division - recenzia

Veľmi dobré hodnotenia si získal aj slovenský simulátor Air Missions: HIND, v ktorom si zalietate aj na iných ikonických bojových strojoch. Okrem singleplayeru ponúkol aj multiplayer a tiež editor úrovní.

Echoed World (PC) – Team DOTS

Neformálne vzdelávanie v oblasti vývoja hier u nás začína zbierať svoje prvé ovocie a jeden z tímov v rámci letnej školy Summer Game Dev dostal svoju platformovku až na Steam. Hru vydali zadarmo a aj keď má chyby, jej autori majú potenciál.

Hunter of antiques (PC) – Tomáš Sabol

V decembri sa na Steam dostal aj titul Hunter of antiques, v ktorom skúmate dungeon plný pascí a iných nástrah, kde stačí len jeden nesprávny krok a môže to pre vás skončiť veľmi zle.

Tengutana (HTC Vive, Oculus Rift, Mixed Reality) – Bartoš Studio

Prvou VR hrou v našom prehľade je titul Tengutana, ktorý zaujme nízkou cenovkou, ale aj konceptom, v ktorom riešite puzzle úlohy pomocou katany a tiež vrhaním hviezdic.

Jupiteration (HTC Vive, Oculus Rift, Mixed Reality) – Bartoš Studio

Ten istý autor má na Steame aj ďalší VR titul z minulého roka, ktorým je sci-fi akcia Jupiteration. V jednej ruke máte zbrať, v druhej štít a čelíte rôznym druhom nepriateľov.

Galactic Junk League (PC) – Pixel Federation

Minulý rok slovenské štúdio Pixel Federation vydalo plnú verziu svojej vesmírnej free to play multiplayerovky Galactic Junk League, v ktorej z odpadu staviate vesmírne lode a bojujete proti iným hráčom.

Moonfall (PC) – Fishcow Studio – recenzia

Ďalšou slovenskou RPG bola Moonfall, ktorý do celkového mixu pridala aj side-scrolling 2D beat’em. Hra vás zaviedla do industriálneho gotického sveta Terra Nihil. Vybrať ste si mohli z trojice rôznych postáv s unikátnymi schopnosťami.

Barbar Bar (HTC Vive, Oculus Rift, Mixed Reality) – TEDI Games, Bartoš Studio

Ďalším slovenským VR titulom je Barbar Bar, v ktorom si netradičným spôsobom precvičíte svoju pamäť. Musíte miešať a servírovať drinky zákazníkom podľa ich objednávok. Hra je dostupná zadarmo na Steame.

Metal Hunt (PC, Android) – Katarína Vajdová

Slovenská vývojárka Katarína Vajdová v minulom roku priniesla na PC a Android svoju retro 2D akčnú plošinovku Metal Hunt, v ktorej musíte každý level najskôr dôkladne spoznať a ponúka tak slušnú výzvu.

Tourminator (Android) – P&T Games Studio

Športovým svetom na Slovensku otriasla kauza Saganovho lakťa, na čo bleskovo zareagovali autori tejto mobilnej hry, v ktorej je vašou úlohou zhodiť Cavendisha z bicykla.

Aké hry nám priniesli slovenské štúdiá a menší vývojári v roku 2017?

The Math Runner (Android, iOS) – Filip Lehocký

Nielen pre decká je drobný mobilny titul The Math Runner, ktorý nájdete na oboch hlavných mobilných platformách a vpred sa posúvate riešením jednoduchých príkladov.

Cube Life: Pixel Action Heroes (Wii U) – Cypronia

Ďalšou stálicou je štúdio Cypronia, ktoré už roky pracuje na hrách pre Nintendo platformy, pričom minulý rok priniesli na Wii U akčný spin-off svojej známej značky Cube Life. Hre sa vo svete predajne darilo veľmi slušne.

The House of DaVinci (PC, Android, iOS) – Blue Brain Games

Minulý rok zaujala aj naozaj kvalitná logická 3D adventúra, v ktorej ste sa mohli ponoriť do autentickej renesančnej atmosféry a najmä riešiť rôzne mechanické hádanky, čo vám pomôže odhaliť záhadu zmiznutia majstra Leonarda.

Dreamica (Android, iOS) – Grumpy Bull Games

V tejto mobilnej hre musíte nepriamo ovládať padajúcu postavičku a vyhýbať sa prekážkam. Autorom hudby je Jim Guthrie, ktorý má za sebou tvorbu hudby pre hry ako Her Majesty, Planet Coaster a aj film Indie Game: The Movie.

Void Rangers (HTC Vive, Oculus Rift) – Martin Senovský

Rýchla arkádová strieľačka Void Rangers zaujme aj zakomponovaním RPG prvkov, no kladné hodnotenia si získala najmä vďaka kvalitnému a sugestívnemu spracovaniu vo virtuálnej realite, v ktorej sa navyše autor snažil obmedziť nevoľnosť.

Magnet Run (Android) – Magnet Corporation

Trojica vývojárov minulý rok uspela s nenápadným, no zábavným titulom Magnet Run, ktorý bol dokonca promovaný na Google Play v sekcii Our Indie Picks. Verzia pre iOS je vo vývoji.

Aké hry nám priniesli slovenské štúdiá a menší vývojári v roku 2017?

Tituly od Inlogicu (Android, iOS, HTML5)

Inlogic Games patria medzi stálice slovenskej vývojárskej scény a už dlhé roky pracujú na mobilných hrách, pričom aj minulý rok ich priniesli hneď niekoľko vo viacerých žánroch. Priniesli napríklad športové tituly ako Pool Pro 2018, Pro Cricket 2018, Pro Baseball 2018, Pro Tennis 2018, ale aj mnohé iné.

Aké hry nám priniesli slovenské štúdiá a menší vývojári v roku 2017?

Minulý rok nám teda priniesol pomerne peknú a rôznorodú ponuku nových slovenských hier (a toto pravdepodobne nie sú všetky, ktoré u nás v minulom roku vyšli) a dúfame, že tento rok bude ešte silnejšia. Už teraz vieme, že novinky pripravujú napríklad v štúdiu Cypronia, onedlho vyjde retro akcia Hellmut: Badass from Hell a dočkáme sa aj akčnej RPG Shadows: Awakening od Games Farm či unikátnej rytmickej VR hry Beat Saber. Dovtedy ale môžete svojim hlasovaním nižšie rozhodnúť o tej, ktorá sa vám páči najviac a stane sa najlepšou slovenskou hrou roka 2017. Za svojich favoritov môžete hlasovať týždeň.





Páči sa mi! (+16)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk