AGE OF EMPIRES: DEFINITIVE EDITION

AGE OF EMPIRES: DEFINITIVE EDITION

20-ročná klasika dokazuje, že nestarne

Dojmy

Stratégia Age of Empires vyšla v roku 1997 a bol to jednoznačne hit, po ktorom nasledovali nemenej úspešné pokračovania. Kým sa k nám po dlhšej odmlke dostane štvrtý diel, môžeme si čakanie skrátiť pri tom úplne prvom v novej edícii. Mali sme príležitosť vyskúšať si ju krátko pred oficiálnym vydaním a radi sme ju využili.

Testovacia verzia toho až tak veľa neukázala, pretože bola zameraná výlučne na multiplayer. Lákadlá ťaženia a editorov tak zostali neprístupné a nemali sme inú voľbu, ako sa pustiť do bitky s inými hráčmi. Potešila bohatá ponuka národov, ktorá prekročila tucet a zahŕňa prakticky všetky významné historické veľmoci. Na výber je Grécko, Egypt, Kartágo, Rím, Perzia, Macedónia či japonská provincia Jamato.


Pri zakladaní hry pre maximálne osem účastníkov sa volí terén, populačný limit, podmienky víťazstva (štandardné, dobýjanie, časový limit), rýchlosť, ale aj počiatočná epocha. V praxi ide o rozvoj, výstavbu a expandovanie zvoleného národa. Vyhrať sa dá zničením všetkých jednotiek a budov súpera, výstavbou a udržaním divu sveta či zozbieraním pohyblivých relikvií. Hráči pritom môžu spolu chatovať aj s použitím predvolených fráz a taktiež  komunikovať hlasom. V bitkách je priestor aj na uzavretie spojenectva a zdieľané víťazstvo.

Ak to pri vytváraní hry nie je nastavené inak, začína sa v dobe kamennej, ak to prežijete, môžete sa dopracovať až k štvrtej epoche - dobe železnej. Podmienkou na prechod do ďalšej éry je zhromaždenie určeného počtu vybraných surovín a dve postavené budovy z prebiehajúceho obdobia. Práve postup do vyspelejšej epochy bol v čase vydania hry tým, čím sa Age of Empires s inak tradičným systémom ťažby a výstavby odlišovala od konkurencie. A z toho vychádzali aj pokračovania.

V úvode máte mestské centrum a hŕstku osadníkov,  ktorých spravidla pošlete zberať plody na blízkych kríkoch alebo uloviť nejaké antilopy. Na ďalšie budovy potrebujete drevo, takže si vyčleníte nejakých drevorubačov. V nasledujúcich epochách využijete aj kameň (hlavne na výstavbu múrov a obranných veží) a zlato (na pokročilé jednotky a vylepšenia). Stabilným zdrojom potravy sa stanú farmy. Môžete postaviť prístav s rybárskymi, obchodnými a vojnovými loďami, tržnicu, chrám.

Dôležitou súčasťou sú vojenské objekty - baraky, stajne a ďalšie budovy, kde sa vyrába pechota na boj zblízka, jazda, lukostrelci a obliehacie zbrane. Spočiatku sú to do pol pása nahí bojovníci s budzogáňmi a strelci s obyčajnými lukmi a prakmi. Neskôr obrnenci v prilbách so štítmi, mečmi a ďalšou výbavou. Hlavný sortiment jednotiek je pre každú veľmoc rovnaký, ale nájdete tam aj špecifické, ktoré majú len vybrané národy -  bojové slony či ťavy. Okrem toho sa krajiny líšia úrovňou dostupných vylepšení. Napríklad niektoré môžu mať maximálne silných lukostrelcov na  koni, ale len so základným vylepšením veží, ktoré sú zas silnou stránkou inej mocnosti. Alebo kňazi, ktorí liečia a dokážu konvertovať nepriateľov na vašu stranu, majú menej svojich unikátnych doplnkov.

Ostrieľaným hráčom je to všetko dôverne známe, pretože základný systém real-time stratégií spojených s výstavbou sa nezmenil prakticky od Dune II nasledovanej Warcraftom. Ale sú tam malé odchýlky a ako už bolo spomenuté, hra vyčnievala najmä vďaka prechodom do pokročilých období. Ale ponúkla aj na svoju dobu vyspelú grafiku a spracovanie.

A práve vylepšený vizuál a audio asi najviac oceníte v novej edícii. Pri hraní si uvedomíte, že 20-ročné herné princípy nestarnú a sú stále aktuálne, a tak stačí upraviť grafický kabát, ktorý zakryje šediny a vrásky staručkej RTS. A je z toho titul, ktorý má aj dnes čo povedať veteránom i mladším hráčom, ktorí často ohŕňajú nos nad retro spracovaním. V praxi to znamená vysoké rozlíšenie (až 4K) s možnosťou zoomu a prispôsobenie širokouhlým monitorom. K tomu achievementy a cloud save.


Pri pohľade na vynovenú hru by ste nepovedali, že prežila už dve dekády. Vyzerá dobre, dokonca lepšie ako niektoré súčasné stratégie a v tomto ohľade nesklame. V multiplayeri pri väčšom počte jednotiek a hráčov sa však prejavili určité problémy s optimalizáciou a hardvérovými nárokmi, a to najmä spomalením a poklesom fps. Uvidíme, či to vývojári do vydania kompletnej hry dostatočne vyladia. Každopádne, veľké očakávania máme hlavne od singleplayeru a tešíme sa na editor.

Beta test Age of Empires: Definitive Edition síce mnohé ponechal skryté, ale ukázal nám klasiku s pekným novým vzhľadom, ktorá môže byť stále príkladom, ako sa majú robiť kvalitné stratégie. 20-eurovú edíciu, ktorá vychádza už 20.februára, si môžete kúpiť z nostalgie, alebo ju budete brať ako prípravu na na AOE IV. Tým neskôr narodeným, ktorí nemali česť s originálom, ju odporúčame na zoznámenie s koreňmi legendárnej série, ktorú čaká obrodenie.


napísal uni 2.2.2018
Páči sa mi! (+3)
AGE OF EMPIRES: DEFINITIVE EDITION


PC
Windows

Vývoj: Microsoft / Microsoft Studios
Štýl: Stratégia / Realtime
Dátum vydania: 20. február 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk