10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

Kvalitné hry niečo stoja a často prevyšujú čiastku hollywoodskych filmov. Poďte sa s nami pozrieť na to, koľko taká AAA hra môže stať a kto je kráľom nášho rebríčka.

pridal Gam_er 23.12.2017 o 10:42 pod hry
10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

HRY > NOVINKY >

Rovnako ako všetky kvalitné a dobré veci, aj skvelé videohry majú svoju cenu. Práve to je dôvod, prečo sú AAA hry také drahé a prečo nevychádzajú ako na bežiacom páse. Je za nimi množstvo práce, technológie a veľa peňazí, ktorý do nich vydavateľ natlačil pretože majú vysokú šancu na úspech. Proces tvorby AAA hry je dokonca až tak nákladný, že ľahko môže prevýšiť rozpočty hollywoodskych filmov. 

Pohľad na celkový rozpočet hry však môže byť zavádzajúci, pretože mnoho spoločností tlačí viac peňazí do marketingu, než do samotnej hry a okrem toho sa dozvieme len zverejnené čísla, ktoré by mohli byť od tých reálnych odlišné. Dobrým príkladom je Call of Duty: Modern Warfare 2, ktoré stálo Activision 50 miliónov dolárov a ďalších 200 miliónov bolo vložených do marketingu, pričom si vydavateľ dokonca nekúpil ani reklamu počas Super Bowlu. Dnes sa preto pozrieme na desiatku najdrahších hier, ktoré boli kedy vytvorené. Budeme sa samozrejme držať iba zverejnených údajov. Dokážete si bez prečítania tipnúť víťaza? 

10. Red Dead Redemption (100 miliónov dolárov)

10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

Slávny akčný western, ktorý pochádza z produkcie Rockstar Games, konkrétne štúdia v San Diegu. Pôvodne vyšiel iba na konzoly PS3 a Xbox 360, pričom PC portu sme sa nikdy nedočkali. Náklady na jeho vývoj sa vyšplhali na čiastku okolo 100 miliónov dolárov s tým, že Rockstar nikdy nezverejnil náklady na marketing. Je teda pravdepodobné, že hra stála oveľa viac. Podobný rozpočet nájdeme aj pri hrách ako reboot Tomb Raideru z roku 2013, Deadpool či Battlefield 4. V prípade RDR aktuálne čakáme na pokračovanie, ktorého by sme sa mohli dočkať budúci rok, samozrejme iba na konzoly PS4 a Xbox One. 

9. ABP: All Points Bulletin (vyše 100 miliónov dolárov)

10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

ABP bol multiplayer v otvorenom svete, vytvorený pre platformu Microsoft Windows. Za hrou stojí štúdio Realtime Worlds a o vydanie sa postaralo Electronic Arts. Na celkový vývoj bolo vynaložených viac ako 100 miliónov dolárov. Hra doplatila na to, že štúdio Realtime Worlds sa dostalo v čase jej vydania do administratívy a istý čas bola offline. Príbeh mal však šťastný koniec, keď Realtime Worlds odkúpilo Reloaded Producitons a ABP sa dočkalo svojho re - vydania na PS4 a Xbox One. 

8. Too Human (vyše 100 miliónov dolárov)

10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

Je možné, že niektorí čitatelia o Too Human nepočuli. Pravdepodobne je to preto, že vývoj hry bol trochu neštandardný a mával s titulom hore dole. Na vývoji sa podpísalo  Silicon Knights a o vydanie sa staral Microsoft. Celé to stálo niečo viac než 100 miliónov dolárov s tým, že náklady na marketing sú dodnes neznáme. Hra bola kritizovaná za niektoré čudné rozhodnutia vývojárov, atypické ovládanie, dlhé death animácie, ktoré sa nedali preskočiť a podobne. Spočiatku sa však predávala veľmi dobre, dokonca sa dostala do TOP 10 najpredávanejších hier, kde sa však po zistení jej nedostatkov neohriala veľmi dlho. 

7. GTA IV (vyše 102 miliónov dolárov)

10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

Ďalšou hrou v našom zozname je predchodca GTA V. Zo zverejnených nákladov vieme, že stál vyše 102 miliónov dolárov s tým, že Rockstar podobne ako u RDR ani tu nikdy nezverejnil náklady, ktoré vynaložil na marketingové účely. Doteraz o nich nemáme žiadne informácie a marketing bol financovaný individuálne, preto je výsledná čiastka iba približná.

6. Max Payne 3 (vyše 105 miliónov dolárov)

10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

O niečo vyššie to dopracoval náš obľúbený policajt Max Payne vo svojom treťom pokračovaní. Išlo o vydarenú third - person strieľačku, ktorej opraty od Remedy prebralo v plnej réžii Rockstar Studios, pričom o vydanie sa postaralo Rockstar Games. Hlavný hrdina vzal právo do vlastných rúk potom, čo mu manželku a dcéru zavraždila mafia a temné prostredie New Yorku vystriedalo slnečné Sao Paulo. Zo zverejnených nákladov vieme, že vývoj stál vyše 105 miliónov dolárov, no aj tu si samozrejme Rockstar nechal náklady na marketing v tajnosti. Tak či onak, išlo o veľmi kvalitnú akciu, u ktorej doteraz čakáme na ďalší diel, pretože ten Max proste nemôže len tak skončiť. 

5. Destiny (140 miliónov dolárov)

10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

Prvej polovici rebríčka kraľuje Destiny. Vyšlo v roku 2014 a získalo veľa mediálnej pozornosti, ktorá sa týkala toho, koľko peňazí bolo vynaložených na vývoj hry. Hovorilo sa o drahom projekte, novej značke, ktorá mala zaujať masy. Splnené boli všetky predpoklady, nakoľko za Destiny stojí Bungie, teda tvorca slávneho Halo, pričom hru vydával Activision. Nie je známe, koľko stál vývoj a koľko stál marketing, no celkové náklady sú stanovené na 140 miliónov. 

4. Final Fantasy VII (145 miliónov dolárov)

10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

Sedmička bola jednou z najúspešnejších hier Final Fantasy v celej RPG sérii, pričom ju mnohí dodnes považujú za najlepšiu hru všetkých čias. O vývoj sa postaralo Square a hra bola vydaná na rôznych platformách v rôznych regiónoch po celej zemi, pod záštitou Square Enix, Sony Interactive Entertainment a Eidos Interactive. Jej vývoj však stál iba 45 miliónov dolárov, no ďalších 100 bolo vynaložených na marketingové účely. Celkový zverejnený rozpočet je teda na sume 145 miliónov. 

3. Star Wars: The Old Republic (minimálne 200 miliónov dolárov)

10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

Bronzovú priečku si odnáša Star Wars, ktoré ako značka aktuálne zažíva veľký boom a vracia sa späť na výslnie. V prípade tejto hry ide o free multiplayer verziu Star Wars Knights Of The Old Republic, za ktorou stojí BioWare, EA a tiež herná divízia LucasArts. Už z toho je jasné, že peniaze na vývoj tvorcom nechýbali. Vďaka tomu sa titul môže pochváliť čiastkou prevyšujúcou obrovských 200 miliónov dolárov, no dodnes nie je známe, čo z toho išlo na vývoj a čo z toho na marketing. 

2. Call of Duty: Modern Warfare 2 (250 miliónov dolárov)

10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

Striebornú medailu si odnáša už zmienený druhý diel úspešnej Call of Duty podsérie Modern Warfare. Dvojka vyšla v roku 2009 a na jej vývoji sa podpísalo Infinity Ward, ktoré stojí za tými najlepšími dielmi série. Vývoj stál 50 miliónov dolárov s tým, že ďalších 200 vysolilo Activision za marketing. Ide naozaj o obrovskú čiastku, ktorá sa navždy zapísala do dejín videohier. 

1. GTA V (265 miliónov dolárov)

10 najdrahších hier, aké boli kedy vytvorené

Na pozadí znejú fanfáry a máme tu víťaza. Nie je ním nik iný ako Grand Theft Auto V, ktoré sa okrem iného môže pýšiť aj tým že patrí medzi najpredávanejšie hry všetkých čias, takže sa autorom vynaložené náklady na vývoj určite vyplatili a môžu si spokojne mädliť ruky. Niet divu, pretože s piatym GTA trafili do čierneho a ide o naozaj kvalitnú záležitosť s dobrým príbehom, trojicou postáv, obrovským otvoreným svetom a množstvom možností, kvôli ktorým sa k nej budete radi vracať aj po dohraní. Udrží vás tiež online multiplayer prakticky pomenovaný GTA Online, o ktorý sa autori stále starajú a dostáva množstvo aktualizácii a vylepšení aj 4 roky od vydania. Hra stála neuveriteľných 265 miliónov dolárov, z ktorých bolo 137 použitých na vývoj a 128 na marketing. Jej zárobky prekonali 1 miliardu a stále rastú. Niet teda pochýb o tom, že to bola viac než skvelá investícia. 

Naša TOP desiatka je za nami a do víťaza ste sa možno mnohí trafili. Na porovnanie sa pýta ešte jedna hra, ktorou je Zaklínač 3. Poliaci vedia tak trošku čarovať, pretože vývoj tejto obrovskej záležitosti stál len 46 miliónov dolárov a 35 ďalších išlo na marketing. Rovnako ako v prípade GTA V išlo o veľký hit, pri ktorom si tvorcovia môžu tiež pochvaľovať ich oveľa menšiu investíciu.

My nateraz môžeme len čakať, ktorý titul prekoná v nákladoch na vývoj GTA V. Dočkáme sa ho už budúci rok? 





Páči sa mi! (+14)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19544)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk