Sapkowski: Úspech Zaklínača 3 ubližuje mojím knihám!

Čo hnevá pravého otca Geralta z Rivie?

pridal roberto 6.10.2016 o 20:15 pod hry
Sapkowski: Úspech Zaklínača 3 ubližuje mojím knihám!

HRY > NOVINKY >

Witcher/Zaklínač/Vědmák/Wiedźmin Geralt z Rivie nevznikol v poľskom štúdiu CD Projekt RED, stvoril ho poľský spisovateľ Andrzej Sapkowski a jeho charakter sa dlho utváral a menil najprv v krátkych krvavých poviedkach a neskôr v mohutnej pentalogii. Autor má 68 rokov, videohry nikdy nehrával a ani ho nezaujímajú. Dokonca ani tie, v ktorých vystupujú jeho postavy, hoci CD Projekt príležitostne naznačoval opak.

Nazdávali by sme sa, že ho aj tak teší aspoň samotný úspech Geralta a jeho sveta, nech už ide o ktorékoľvek médium. Hra The Witcher prekvapila PC hráčov, ale napriek pozitívnym recenziám mala problém presadiť sa za hranicami Európy, The Witcher 2: Assassins of Kings prelomila ľady a vyšla aj na konzole Xbox 360, ale The Witcher 3: Wild Hunt sa sa stal absolútnym multiplatformovým celosvetovým trhákom a zvíťazil vo viacerých anketách o hru roka. Sapkowski je ale iba viac a viac urazený, že stále viac ľudí si jeho literárne dielo pletie z bezcennými zlátaninami, ktoré na objednávku píšu nájomní spisovatelia, aby sprevádzali úspešné hry zo svetov Warcraft, Halo alebo napríklad The Elder Scrolls.

"O hre toho veľa povedať nemôžem, pretože ja sám o nej veľa neviem. Nehrávam hry. Niečo o nej povie jej známosť a predaje. Keby to nebola dobrá hra, nemala by taký úspech. Ale bohužiaľ, ubližuje mojim knihám. Niektoré vydavateľstvá dali artworky z hry na obaly mojich kníh. Veľa  čitateľov si kvôli tomu myslí, že kniha je naviazaná na hru, alebo napísaná kvôli nej. Takých kníh je na trhu so sci-fi a fantasy kopa. Mnohí uvidia obrázok z hry na mojej knihe a predpokladajú, že hra bola prvá. A solídni fanúšikovia sci-fi a fantasy takými knihami opovrhujú a nekupujú si ich, pretože po prvé sú to neoriginálne deriváty a po druhé sú totálne nezaujímavé pre tých, ktorí hry nehrali, teda väčšinu fanúšikov," povedal Sapkowski počas rozhovoru s Marcinom Zwierzchowskim.

"Nejaký čas som veľmi aktívne bojoval proti umiestňovaniu vecí vyzerajúcich ako z hry na obaly. Vydavateľstvám som to zakazoval aspoň tam, kde sa dalo, ale napríklad v USA som nemohol. Na obale americkej edície Času opovrhnutia bol vyobrazený zaklínač z hry bojujúci s piesočným červom z Duny. A ja mám teraz fanúšikom vysvetľovať, že som knihu napísal dvanásť rokov pred hrou a že piesočný červ je z hry, nie z knižiek. Toho piesočného červa v knižkách nenájdete, ani keď sa budete veľmi snažiť."

Sapkowski už prednedávnom vyvolal pobúrenie hráčov, keď boli citované jeho slová: "Poznám pár ľudí, ktorí hrávajú hry, zostávam s inteligentnými kolegami (nehráčmi)." V tomto rozhovore vysvetlil, že išlo o žart. V skutočnosti sa so žiadnymi ľuďmi hrajúcimi hry nepozná. V tomto rozhovore tiež povedal, že hrám úspech nezávidí, ale ani sa nimi necíti byť ohrozený, pretože jeho zaklínač je "jediný pravý a originálny".

Sapkowski: Úspech Zaklínača 3 ubližuje mojím knihám!





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk