Aký rýchly bude Xbox One Scorpio?

Microsoft na svojej press konferencii ohlásil Project Scorpio, novú konzolu, ktorá bude mať výkon 6 Tflopov, ale ostane kompatibilná s Xbox One

pridal saver 15.6.2016 o 13:53 pod hardware
Aký rýchly bude Xbox One Scorpio?

HARDWARE > NOVINKY >

Microsoft na svojej E3 press konferencií ohlásil Project Scorpio, novú konzolu, ktorá bude mať výkon 6 Tflopov a teda bude 4.5 krát rýchlejšia ako aktuálny Xbox One. Konzola vyjde budúci rok a bude určená ako na 4K hry, tak aj na VR. Detaily a špecifikácie síce ešte neohlásili a zrejme ich ešte ani nemajú finalizované, ale podľa videa to vyzerá na:

- AMD APU s 8 jadrami
- GPU 6 Tflop, možno s VEGA architektúrou
- 12GB pamäte možno GDDR5X

Ak by bola táto konfigurácia zachovaná a rovnako si Sony zachová svojich 4.1Tflopu, situácia by sa vymenila a Xbox One by bol teraz o tých 40% rýchlejší.  Týmto ohlásením síce Microsoft dal Sony šancu zmeniť svoju konfiguráciu, ale ak už je čip vo výrobe alebo blízko výroby, už zmenia len detaily. Na tieto vylepšené konzoly zrejme reagovalo aj Nintendo, ktoré odložilo svoju konzolu z jesene na jar, možno tiež niečo na svojej konzole vylepšilo (hovorilo sa o VR podpore), aj keď znovu určite len tak nevymenili čip za iný. Nakoniec oni podľa informácii plánujú sharovaný výkon, a teda by sa malo dať spojiť viac konzol dokopy pre väčší výkon.

Digital foundry ponúklo aj tabuľku porovnania konzol a vyzerá to nasledovne, aj keď Scorpio sa ešte len odhaduje:

 PS4PS4K NeoXbox OneProject Scorpio
CPU 8 jadier na 1.6GHz 8 jadier na 2.1GHz 8 jadier na 1.75GHz 8 jadier na 2-3Ghz
GPU 18 GCN CU na 800MHz 36 GCN na 911MHz 12 GCN CU 853MHz 56/60 GCN CU na 800-850MHz
RAM 8GB GDDR5 176GB/s 8GB GDDR5  218GB/s 8GB DDR3 na 68GB/s a 32MB ESRAM s 218GB/s 12 GB GDDR5X možno s 320GB/s rýchlosťou, plus ESRAM

Čo znamená Xbox One Scorpio v porovnaní s PC?

Scorpio je to ako PC s R9 390X kartou, tá má 5.9 Tflopu. S novou generáciou kariet to už bude stredná trieda PC a na hranie v 1080p/1440p je to plne postačujúce, veľa hier funguje aj v 4K pri 30 fps. Na konzole z toho vytiahnu viac, ale čisté 4K pre všetky hry nie je tak jasné, hlavne do budúcnosti, kedy budú hry stále náročnejšie. Čo je však isté, hry nebudú mať problém s VR. Nakoniec toto bola aj otázka na vývojárov od Microsoftu. Pýtali sa aký výkon potrebujú na virtuálnu realitu. A konfigurácia je stanovená podľa toho.

     

Z iných prvkov dúfajme, že niečo spravia aj s rýchlosťou disku a aspoň 7200 otáčkový SSHD by nebol zlý, keďže SSD by boli ešte drahé. Plus taktovanie 8 jadier by mohlo ísť vyššie, ideálne aspoň 3 GHz ako majú AMD čipy v notebookoch. Konzola určite dostane aj UHD bluray mechaniku na 4K filmy, má ju už aj Xbox One Slim.

Konzola vyjde budúcu jeseň a cenu môžeme odhadovať od 499 dolárov hore, možno aj s 999 dolárovým bundle s Oculus Riftom. Uvidíme, či pri VR budú pribaľovať aj Kinect, keďže ten by sa tam veľmi dobre hodil. Celkovo však nečakáme, že sa budú snažiť tlačiť cenu príliš nízko, tam budú mať lacné Xbox One Slim konzoly, na ktorej tiež pôjdu všetky vydané hry.

Microsoft a zároveň aj Sony týmito novými konzolami rušia konzolové generácie ako sme ich poznali. Odteraz môžeme čakať pravidelnejšie vydávanie nových verzií konzol len s vyšším výkonom. Vždy zrejme budú v obehu dve verzie a s príchodom tretej verzie sa najnižšia zruší. Zrejme v istom momente sa pre staré zrušené verzie zruší aj podpora nových hier, aby ich nebrzdili, Uvidíme aké podmienky tam nastavia obe firmy.

Aaron Greenberg to aj priblížil v interview:

Čo ale Microsoft zrejme pri Scorpio spraví, alebo určite by mohol pri ich stále väčšom zbližovaní PC a Xbox One spraviť, je to, že by spojil konzolu s PC. Predávali by tak lacné kompletné Windows 10 PC, ale aj s možnosťou hrania hier, kde hry by fungovali samostatne cez Xbox dashboard. Bolo by už na používateľovi, či ho bude používať na stole na PC prácu, alebo v obývačke na hranie a pozeranie filmov.  Mohlo by to výrazne zvýšiť odbyt.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19989)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk