História Far Cry série

Po vydaní Far Cry 6 si môžeme znovu doplniť históriu Far Cry série.

pridal saver 9.10.2021 o 11:21 pod hry
História Far Cry série

HRY > NOVINKY >

Far Cry série začala niekedy dávno v Cryteku, bola to hra, s ktorou firma prerazila a s ktorou posunula kvalitu grafiky o úroveň vyššie. Aj keď štýl série zadefinoval neskôr až Ubisoft po tom, ako sériu prebral pod seba.

Far Cry 1 -  PC - 2004  - Crytek  - recenzia 9.0

História Far Cry série

Pôvodný Far Cry sa vyvinul z dinosaurieho X-isle tech dema. To vyvíjali v Cryteku na prezentačné účely Nvidie na svojom Cryengine. Práve z neho zobrali exotický svet, postavili do neho chlapíka so zbraňou, pridali nepriateľov a ponúkli zaujímavú a na tú dobu veľkolepú akciu.

Presnejšie naša postava bola Jack Carver, ktorý sa vydáva na ostrovoch v Mikronézii hľadať novinárku, ktorú tam viezol. Nečakaný útok mu zničil loď, prežil a otrasený sa púšťa do boja.  Popri kvalitnej kampani hra ponúkla aj multiplayer so sériou modov. Všetko toto dalo neskôr základ pre Crysis.

Hra bola veľmi úspešná a za prvé štyri mesiace predala 730 tisíc kusov. Neskôr vyšla aj ako remake na Xbox360 a PS3, ale oproti 90% hodnoteniam PC verzie, konzolové boli len okolo 50%.  Oveľa lepšia bola upravená verzia pre pôvodný Xbox s podtitulom Instincts.

 

Far Cry Instincts -  Xbox - 2005 - Ubisoft - recenzia 8.6

História Far Cry série

Keďže pôvodná verzia hry bola pre konzoly náročná, bol vytvorený spinoff Instincts, ktorý dokázal rozbehať vtedajší Xbox. Robil ho už Ubisoft a hra bola viac lineárna, ale stále kvalitná. V hodnoteniach skončila veľmi dobre okolo 85-90%.

Instincts pridal nové multiplayerové mody, nové zbrane a hlavne špeciálne Feral možnosti, ktoré sú pridané do hrateľnosti. Náležite tomu bol upravený aj príbeh. Carvera v tejto hre totiž chytia a implantujú mu mutantné sérum pre supervojakov. Uteká a začína svoj boj.

Hra v roku 2006 dostala aj pokračovanie Evolution, ktorá ponúkla novú kratšiu kampaň, nové zbrane a vozidlá, ako aj rozšírený editor máp. Hodnotenia hry boli pre krátkosť mierne nižšie a to okolo 80%, ale stále bola decentná akcia.

Instinct a Instincts Evolution boli neskôr spojené a vylepšené v Instincts: Predator verzii hry pre Xbox360. Hra sa dostala aj na automaty so svetelnými zbraňami pod názvom Paradise Lost. Nakoniec port Instinct Evolution hry dostala aj Wii konzola pod názvom Far Cry Vengeance, ale priemer hodnotení bol len 35%.

 

Far Cry 2 - 2008 - 85% - PC, Xbox 360, PS3 - recenzia 8.5

História Far Cry série

Far Cry 2 už bol iný. Ubisoft totiž odkúpil hru od Cryteku a vyvíjal ju sám. Licencoval si Cryengine, upravil ho na a zmenil na Dunia engine a popritom úplne zmenil koncept hry. Vytvoril veľmi slušné základy pre budúcnosť série.

Tentoraz nás autori zobrali do Afriky, ponúkli rozsiahle prostredie ale aj neustále sa respawnujúcich otravných nepriateľov. Bolo to mierne stereotypné a frustrujúce, aj keď veľa hráčom sa to páčilo. Mimo misii boli pridané aj vedľajšie úlohy ako zbieranie diamantov a zaujímavosťou bolo liečenie zranení, kaziace sa zbrane, alebo rozširujúci sa oheň.

Hra mala aj multiplayer, ktorý dostal aj editor máp. Multiplayer bola samozrejme krátkodobá záležitosť ale editor máp bol už veľmi dobrý a vytvoril základ pre budúcnosť, aj keď škoda, že túto funkciu Ubisoft nepretláčal viac. Nikdy sa nestala výraznou časťou série.

 

Far Cry 3 - 2012 - 91%- PC, Xbox 360, PS3 - recenzia 10

História Far Cry série

Trojka expandovala pôvodný Far Cry 2 štýl to takmer dokonalej podoby. Vrátila sa späť na exotický ostrov, teraz do Pacifiku. Predstavila niekoľko študentov, ktorí tam prišli na výlet, ale sú zajatí pirátmi a dostávajú sa doprostred niečoho oveľa väčšieho. Hráč ako Jason Broody musí svojich priateľov zachrániť a oslobodiť celý ostrov. Hra predstavila aj nový hlavný prvok pokračovaní a to výrazného antihrdinu. Tentoraz to bol Vaas, šialený pirát.

V hrateľnosti stereotypnosť odpadla, rovnako zmizol respawn a stala sa s toho veľmi dobre hrateľná sandboxovka s rozsiahlymi možnosťami.  Multiplayer bol znovu nevýrazný, ale v tomto štýle hier je vždy len ako malý doplnok.

 

Far Cry 3: Blood Dragon - 2013 - 80% - PC, Xbox 360, PS3 - recenzia 7.5

História Far Cry série

Blood dragon bol malý zábavný spinoff vytvorený v štýle 80-tych rokov VHS videa s vtedajšou víziou budúcnosti. Dostaneme sa tak do fialového sveta plného laserov, dinosaurov, cyborgov a všetkého možného, čo sa v tých rokoch považovalo za sci-fi budúcnosť.

Hra zaujala hlavne svojim štýlom a zábavnosťou, hrateľnosť síce zaostávala a farebná škála bola postupne otravná ale bolo to pekné chvíľkové oživenie.

 

Far Cry 4 - 2014 - 87% - PC, Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4 - recenzia 8.5

História Far Cry série

Far Cry 4 sa vrátil späť do nášho sveta a ponechal si Far Cry 3 štýl hrateľnosti. Pôvodne autori plánovali rovno pokračovanie Far Cry 3, ale to zrušili a nakoniec sa posunuli do Himalájí. Tam sa inšpirovali Nepálskou občianskou vojnou  pridali okupantov, ktorých vedie ďalší výrazný antihrdina Pagan Min. Do tohto prostredia sa dostáva aj naša postava, ktorá sa po rokoch vracia späť domov a čaká ju boj za slobodu.

Hra ponúkla nové možnosti do hrateľnosti, nové typy vozidiel, lode, hák, aj keď hry základ ostal rovnaký.  Zaujímavé boli Shangri-la lokality, ako aj expanzie kde napríklad pribudlo údolie Yetiov. Multiplayer stále ostal rovnako nevýrazný, ale autori skúsili pridať kooperáciu, ktorá umožnila dvom hráčom bojovať spolu na území hry, aj keď len mimo hlavného príbehu.  Vrátil sa aj editor misii.

 

Far Cry Primal - 2016 - 77% - PC,Xbox One, PS4 - recenzia 8.5

História Far Cry série

Oproti Far Cry 4, Primal úplne hru zmenil. Presunul ju do doby kamennej, 10000 rokov pred náš letopočet, kedy sa musíte postarať o svoj kmeň a to len s primitívnymi nástrojmi, ktoré si vyrobíte z dostupných materiálov ako kameňa, dreva, koží zvierat. Vašou úlohou bolo pomáhať svojim ľuďom v kmeni, plniť pre nich úlohy a popritom poraziť nepriateľské kmene.

Hra teraz bol spinoff od hlavnej série a nemala tak ani multiplayer ani kooperáciu. Novinkou bola možnosť krotenia zvierat, ktoré pomáhali hlavnej postave pri útokoch.

 

Far Cry 5 - 2018 - PC,Xbox One, PS4 - recenzia 8.5

História Far Cry série

Začiatkom roka 2018 nás Far Cry 5 zaviedol späť do prítomnosti a teraz rovno do ameriky, konkrétne do Montany, kde sa fanatický kult snažil prebrať kontrolu nad časťou krajiny. Autori si rozanalyzovali kulty, pretvorili ich štruktúru do hry a vytvorili situáciu, aká by sa mohla stať. Ani tu nechýba výrazná antipostava a to otec Joseph Seed, ako aj jeho súrodenci.

Pridali aj kooperáciu dvoch hráčov celou kampaňou, pridali aj multiplayer s možnosťou vytvárania levelov a aj tri rôzne doplnkové DLC s novými misiami na rôznych miestach.

 

Far Cry: New Dawn - 2019 -  PC, Xbox One, PS4 - recenzia 8.0

História Far Cry série

Rovnako ako pri predchádzajúcich hrách aj Far Cry 5 dostal svoju doplnkovú hru a to New Dawn. Tá však nie je s novou témou ako Blood Dragon a Primal, ale pokračuje v príbehu Far Cry 5. Zavedie hráčov do časov po atómovej vojne, kedy sa ľudstvo znovu zbiera a údolie v Montane znovu ožíva. Príde však gang, ktorý bude potrebné zničiť a vy musíte celé údolie oslobodiť. Ubisoft si tu zatiaľ nanečisto vyskúšal pridanie RPG prvkov do série, ktoré pridávajú zbraniam a aj možnostiam hĺbku a všetko sa postupne vylepšuje. Rovnako pridali možnosť výberu mužskej alebo ženskej postavy. 

Keďže ide o menšiu Far Cry hru, tentoraz nemá multiplayer, ale má plnú kooperáciu pre dvoch hráčov.

 

Far Cry 6 - 2021 -  PC, Xbox One, PS4, Xbox Series XS, PS5 - recenzia 9.0

História Far Cry série

Far Cry 6 posúva štýl hry znovu viac k priam vojnovému štýlu, totiž zatiaľ čo Far Cry 3 bol len o snahe o prežitie s turistami, postupne sa to stupňovalo a teraz už bojujeme proti armáde. Totiž dostaneme sa na ostrov Yara vytvorený podľa Kuby a ovládaný diktátorom, ktorého je potrebné zosadiť. Pridávate sa tak k odboju a púšťate sa do boja, v ktorom nebudú chýbať tanky, vyzbrojené helikoptéry, ale ani krokodíl ako váš pomocník a špeciálne podomácky vyrobené zbrane. Spolu so zameraním na vyrobené zbrane bol upravený prístup aj k upgradom a skillom, ktoré teraz nahrádza oblečenie, pribudli kempy s možnosťou stavby ďalších budov a získavania tak nový možností a zbraní. 

Čakať môžete desiatky hodín hry, najväčšiu mapu zo série doteraz, znovu vylepšený vizuál a znovu hlavne veľmi dobré vykreslenie nepriateľa, a teda diktátora a teraz aj jeho syna.

Z online možností tentoraz ostala kooperácia, nechýbajú kooperačné doplnkové misie, aj keď multiplayer tu už nenájdete. Hovorí sa, že ďalšia medzičasť bude online orientovaná. Ešte predtým však Far Cry 6 dostane zaujímavé DLC, ktoré nás zavedú do života nepriateľov z Far Cry 3, 4 a 5, teda budeme hrať za Vaasa, Pagan Mina a Josepha Seeda.





Páči sa mi! (+16)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19882)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk