Aký je Windows 10? Oplati sa nainštalovať?

Microsoft sa po troch rokoch snaží napraviť chyby spravené vo Windows 8 a to vydaním nového systému prekvapivo nazvaného Windows 10.

pridal saver 1.8.2015 o 21:11 pod software
Aký je Windows 10? Oplati sa nainštalovať?

SOFTWARE > NOVINKY >

Microsoft sa po troch rokoch snaží napraviť chyby spravené vo Windows 8 a to vydaním nového systému, prekvapivo nazvaného Windows 10. Firma preskakuje celý jeden číselný rad systému, aby sa tak veľkým skokom vzdialila od nepopulárnej osmičky. A môžeme zhodnotiť, že sa jej to podarilo.

Vo Windows 10 priniesol Microsoft presne to, čo užívatelia potrebovali - čerstvý, rýchly a hlavne používateľom sympatický systém. Síce všetko, čo prišlo po osmičke, muselo byť sympatické, ale tu sa skutočne trafili vo veľa oblastiach a zo systému cítiť, že sa skutočne posunul do modernejšej doby.

Tabletovo ladená osmička bola možno nútený medzikrok, aby sa mohol zrodiť Windows 10. Nakoniec tak je to s každým druhým systémom Microsoftu a znovu sa to potvrdilo. V desiatke teraz priniesli systém, ktorý je veľmi dobrý na desktope, veľmi dobrý na tablete a k tomu umožňuje aj prepínať desktopový a tabletový mód pri 2 in 1 zariadeniach. K tomu čoskoro príde aj jeho čisto mobilná verzia, Xbox One verzia a rôzne ďalšie verzie. Windows 10 totiž je univerzálny systém a funguje na všetkom od hodiniek až po prezentačné TV. Všetko bude mať spoločný základ a aj spoločné aplikácie, kde bude stačiť autorom vytvoriť jednu verziu a následne ju pre ostatné zariadenia len mierne upraviť, či už vizuálne alebo ovládaním. To je však len doplnok, pre používateľov sú dôležité veci ako Start Menu, rýchlosť, kompatibilita alebo jednoduchosť ovládania. Pre nás samozrejme hlavne hry. Pozrime sa na tieto možnosti postupne.

Aký je Windows 10? Oplati sa nainštalovať?

 

Úloha: Vrátiť späť Start menu 

Prvá dôležitá vec, ktorú Microsoft prináša, je návrat Start Menu, ktorý skúsil Ballmer vo Windows 8 zrušiť, ale nevyšlo mu to. Vo Windows 8.1 sa to značili napraviť, ale plný návrat zažíva Star Menu až teraz vo Windows 10 a to v podobe lepšej ako kedykoľvek predtým.

Teraz v inovovanej podobe ponúka ako štandardný výpis programov, tak aj plochu na pripnutie windows aplikácii zo store, alebo aj programov, ktoré tak môžete mať vždy poruke, ak radi klikáte na Start Menu.  Je to elegantne navrhnuté, možno nie úplne dokonale, hlavne ak ste mali radi hlavne vyskakovacie zoznamy aplikácií v starých Windowsoch, ale v zásade tomu nič nechýba. Nájdete tam všetko čo potrebujete, jednoducho a rýchlo.

Navyše ak máte desktop, spustí sa vám menu štandardne v malom formáte, ak máte tablet, môžete ísť do veľkej obrazovky Start Menu, tá viac pripomína start z Windows 8, ale aj s možnosťou výpisu aplikácií na ľavej strane. Je to prakticky zväčšené Start Menu na celú obrazovku. Ak sa vám Windows 8 Start páčil aj na desktope, môžete si pokojne zapnúť aj túto podobu.

úloha splnená

Úloha: Zjednotiť používateľské rozhranie a vizuál

Microsoft sa s vizuálom systému už vo Windows 8 tlačil k modernému flat štýlu grafiky, ale bolo to rozdelené a desktop vyzeral výrazne inak ako tabletová časť systému, a to nie len vizuálne, ale aj ovládaním. Veľmi sa vtedy zamerali na dotykové ovládanie, na ovládanie myšou akoby zabudli. Teraz to už všetko doťahujú, zjednocujú horné lišty programov a aplikácií zo store, ako aj všetky menu a nastavenia. K tomu je tu aj lepšie nastavovanie farieb systému oproti Windows 8, čo je znovu krok vpred k používateľskej prítulnosti. Späť sa vrátili aj podtienenia okien a aj priesvitnosť start menu.

Ešte stále sú tam však detaily, ktoré musí Microsoft dotiahnuť, a to ako stále rozdelený Control panel a Settings, kde sa im ešte nepodarilo presunúť všetky veci z Control Panelu do moderného Settings menu, a tak sú nastavenia kont, obrazovky a rôzne ďalšie základné veci v Settings a komplikovanejšie veci ako ovládače, inštalácie a hlbšie nastavenia systému sú v Control Panely. Niektoré nastavenia sú aj tam aj tam. Nie je to výrazný problém, len je to vizuálne rôzne. Microsoft to plánuje postupne zjednotiť.

Aký je Windows 10? Oplati sa nainštalovať?

Podobne sú ešte stále vizuálne rôzne aj rôzne detaily ako napríklad rôzne typy vizuálu menu na pravé tlačidlo, alebo farby horných líšt programov a aplikácií, ale sú to už skôr len detaily. Dôležité je, že sa zjednotili okná Store aplikácií a štandardných aplikácií, ktoré sa prakticky otvárajú rovnako, môžete im meniť veľkosť, štandardne zatvárať a prakticky už ani nemusíte vedieť, čo vlastne máte otvorené.  Rospoznáte ich prakticky len podľa úvodnej obrazovky, keďže sa otvárajú s logom uprostred okna. Taký Microsoft Edge browser je príkladom veľmi dobre spravenej Store aplikácie.

Z noviniek do ovládania bolo napríklad upravené dockovanie okien, ktoré sa teraz dajú jednoducho rozdeľovať napríklad na pol obrazovky, na štvrť obrazovky bez nutnosti výraznejšie sa hrať s rohmi okien. Podobne vylepšili aj alt-tab prepínanie medzi oknami, ktoré má ikonku priamo na spodnom taskbare a k tomu pribúdajú aj virtuálne desktopy, na ktoré si môžete oddeliť napríklad prácu a zábavu, ak máte napríklad len jeden monitor. Pozitívne je, že Windows 10 teraz odstránili aj tabletové zbytočnosti z Windows 8. Ako rohy, do ktorých ste museli zachádzať myšou, aby sa niečo zobrazilo, rovnako zmizlo charms menu.

čiastočne splnené

 

Aký je Windows 10? Oplati sa nainštalovať?

Úloha: Nahradiť starý internetový prehliadač

Keď už spomíname Microsoft Edge, je to nový browser Microsoftu, ten nahrádza IE vo veľkom štýle, je totiž oveľa rýchlejší ako IE a v rôznych oblastiach aj rýchlejší ako konkurencia. Navyše už teraz plne spolupracuje s web štandardmi. Dopĺňať ho budú aj prídavky, podobne ako má Chrome, aj keď túto funkciu ešte Microsoft nespustil. Zatiaľ môžete browsovať a využívať zaujímavý prídavok a to Poznámky, ktoré vám umožnia aktuálnu stránku editovať, popísať a odoslať.

Edge síce funguje a pre nenáročných užívateľov nebude mať problém, ale osobne mi ešte chýbajú niektoré nepridané funkcie ako Refresh do menu na pravé tlačidlo, alebo otváranie záložiek so štartovacou stránkou. Ak by vám to chýbalo a ste zvyknutí na IE, stále v systéme nájdete aj IE11.

kvalitná náhrada za IE, ale ešte čaká na spustenie doplnkov

Rýchlosť a kompatibilita

Ak sa vám zdalo, že Windows 8 je másivne rychlejši ako Windows 7, tak Windows 10 bude oproti tomu ako blesk. A to ako na novom, tak aj staršom hardvéri. Špeciálne na staršom hardvéri a malých notebookoch budete cítiť veľké zrýchlenie oproti Windows 7. Microsoft znovu zapracoval na optimalizáciách pamäte, práci s procesorom a aj bootovaní. K tomu zapracoval aj na animáciách okien, vďaka čomu to vyzerá dynamickejšie.

Čo sa týka kompatibility so zariadeniami na Windows 10, tá síce nie je stopercentná a vyskytnú sa určité problémy, ale v zásade je Windows 10 postavený na Windows 8 systéme ovládačov a za tie tri roky už firmy prešli na nový systém, teraz už len ak sa na niečo zabudlo. Ako napríklad na IDT ovládače zvuku, ktoré v základnej inštalácii nejdú a správne prišli až na druhý deň po vydaní.

turbo aktivované

Aký je Windows 10? Oplati sa nainštalovať?

Úloha: Rozšíriť systém čo najrýchlejšie

Najväčším taktickým rozhodnutím Microsoftu bolo dať systém zadarmo pre užívateľov Windows 7 a Windows 8, síce týmto rozhodnutím dostali akcionári takmer mŕtvicu, keďže si mysleli o aké veľké peniaze prídu, ale tým, že Microsoft umožňuje zadarmo prejsť užívateľom na nový systém, umožňuje im byť len na skok od svojho Store, čo určite prinesie peniaze. Nie je to však jediný prínos. Prínosom je aj presunutie ich na rovnakú technológiu, akú budú mať všetky ostatné Windows zariadenia, a teda budú môcť spolu komunikovať a používať rovnaké aplikácie. To je zase výhoda pre programátorov a vyššia motivácia zapĺňať Store. A samozrejme, dôležitým prvkom je aj DX12. Celá táto taktika sa vypláca, keďže len za dva dni prešlo na systém cez 60 miliónov používateľov. Pre nás to znamená viac DX12 používateľov = viac DX12 hier.

Navyše, ak aj Windows nemáte kúpený, môžete sa stať preview testerom systému a využívať ho zadarmo, nevieme síce dokedy bude táto možnosť fungovať, ale ak vám nevadí odosielanie dát o používaní systému Microsoftu, máte systém zadarmo.

úloha splnená, aj s bonusom

Aký je Windows 10? Oplati sa nainštalovať?

Úloha: Posunúť hry vpred

Microsoft pridal do Windows 10 z herného hľadiska veľkú vec a to DX12. Systém, ktorý posúva komunikáciu medzi CPU a GPU na novú úroveň a paralelné spracovanie dát umožňuje aj zvýšenie rýchlosti o 700%. Samozrejme, rozdiel je v zadávaní a spracovaní dát. To nám ukázali už aj benchmarky. Stále však čakáme na ukážku toho, čo to vlastne spraví s hrami. Síce hrubý výkon čipov pri náročných operáciách nepustí, ak grafika nie je plne využitá, táto komunikácia ho umožní využívať efektívnejšie a napríklad tak namiesto 100 objektov na obrazovke budeme môcť mať 1000.  Špeciálne v strategických tituloch to výrazne zlepší framerate, ale pomôcť by to malo aj bežným fps akciám, napríklad v efektoch, alebo fyzike. Samozrejme, zatiaľ je skoro na zhodnotenie. Mimo spracovania dát dostáva DX12 aj grafické novinky, ktoré môžu ako výkon, tak aj efekty posúvať vpred, špeciálne Tiled textures, ktoré by mohli ho hier vo väčšom priniesť Carmackov megatextúring.

DX12 je však len jednou oblasťou, ktorá je nová v Windows 10, druhou je Xbox aplikácia. Tá má dve úlohy, ako prepojiť PC s Xbox One, kde môžete streamovať obraz z Xboxu na vaše PC a rovno hrať dané hry (neskôr pribudne aj opačné prepojenie), tak aj slúžiť ako sociálna aplikácia pre hráčov, kde môžete sharovať svoje úspechy, obrázky, videá, či už z PC, Mobilu alebo Xbox One. Nechýbajú achievementy, porovnávanie s priateľmi, avatar postavička. Samozrejme, platí to pre lokálne nainštalované hry na Windows 10, či už zo Store alebo mimo neho.

Aký je Windows 10? Oplati sa nainštalovať?

Je tu totiž herný a aplikačný Store, ktorý ponúka hry a aplikácie už od Windows 8 a je už pekne zaplnený všetkým možným. Teraz sa už budú hry rozširovať a mimo primárne tabletových klikačiek a postupne prídu aj veľké tituly ako Gears of War Ultimate Edition a Fable Legends už na jeseň, alebo neskôr Rise of the Tomb Raider , ohlásené je aj Final Fantasy. Jednoducho Microsoft tu už mieri aj do veľkých hier, ktoré boli doteraz doma na Steame, GOG a ďalších digitálnych systémoch. Bude zaujímavé sledovať, či ponúkne aj crossbuy veľkých hier s Xbox One. Určite však bude tlačiť na crossplay, a teda multiplayer budú proti sebe môcť hrať PC a Xbox hráči.

Ak by ste chceli skôr menšie hry, tak rovno v systéme je teraz predinštalovaný Candy Crush, Solitaire a ikonku tam má Minecraft pre Windows 10 beta, ktorú si môžete stiahnuť zadarmo, ak máte PC verziu hry, alebo zadarmo demo hry (plná stojí 10 eur). Obe predinštalované hry sú free-2-playovky a teda ako pri Candy tak aj Solitaire môžete priplatiť. Pri Candy Crush za cukríky a pri Solitaire si môžete ročne predplatiť zastavenie zobrazovania reklám. Zaujímavá taktika ale možno až príliš zbytočná pri takej jednoduchej hre, z ktorej je už na samotnom store najmenej 50 free verzii.

Dôležitým prídavkom je priamo v systéme zabudovaná možnosť screenshotov a nahrávaní gameplay videí (funguje len na novších kartách). Môžete tak vynechať nahrávanie Frapsom alebo inými aplikáciami. Je to taký príjemný, ale nie veľmi dôležitý doplnok

Ale ako Windows 10 ovplyvňuje hry teraz? Viac menej DX9 a DX11 hry minimálne, ale zdá sa, že lepším odladením správania sa procesora a pamäte získate nejakých 1-5% výkonu do framerate, možno aj viac v niektorých hrách alebo na slabších PC, na ktoré je teraz systém lepšie odladený. Dôležite je, že to napríklad obmedzí shuttering, teda malé zatrhávania obrazu, kedy sa čaká milisekundy na procesor alebo presun dát. Možno to uvidíte, či už GTA V alebo v Zaklínačovi 3, záleží od toho, ako ich vaše PC stíhalo predtým. Systém teraz stíha spracovávať dáta lepšie a teda aj nasledovanie frejmov môže byť pravidelné. 

Aký je Windows 10? Oplati sa nainštalovať?

Čo sa týka kompatibility, osobne čo som skúšal, tak mi všetky hry vo finálnej verzii Windows 10 išli, aj tie, ktoré nešli v preview verzii. Ale určite sa nájdu niektoré, hlavne staré tituly, ktoré nemusia fungovať (zrejme tie ktoré nešli aj na Windows 8). Pri starších im už zrejme nepomôže nič, ale ak by sa náhodou nešiel niektorý z novších, môže dostať fix, alebo ho môžu rozbehať aj ďalšie verzie grafických ovládačov.

DX11 bez problémov, ale čakáme na prvé DX12 hry

Ďalšie doplnky do systému

Nakoniec si ešte prejdime rôzne ďalšie doplnky do systému, ktoré pridáva Microsoft buď ako aplikácie, alebo priamo funkcie. Napríklad je tu Hello systém, ktorý vás na podporovaných zariadeniach spozná podľa tváre. Je tu nový Action Center, ktorý prišiel z mobilov a zobrazuje všetko dôležité, čo sa stalo v systéme. Pekným prídavkom môže byť aj Phone Companion aplikácia, ktorá vám umožní prepojiť mobil s Windowsom, hlavne ak máte iOS alebo Android, keďže windows Phone je prakticky prepojený už systémom. Veľkým prídavkom do systému je však Cortana.

Cortana je nový prídavok, ktorý Microsoft aktuálne dopĺňa všade od mobilov, cez PC až po Xbox. Je to umelá inteligencia pomenovaná po postave Cortany z Halo série a v angličtine používa aj jej hlas. Cortana vám v systéme poradí, pomôže, vyhľadá za vás niečo, či už na internete, alebo vo vašom systéme, spustí čo potrebujete. Môžete k nej hovoriť alebo si s ňou písať, ale zatiaľ žiaľ nie po slovensky, čo jej využitie u nás minimalizuje. Nakoniec, ak si v systéme nastavíte slovenskú konfiguráciu, bude aj tak automaticky zablokovaná a jediné, čo vám po nej ostane, je vyhľadávacie políčko, ktorým budete vyhľadávať položky v systéme.  Ak ju máte aktivovanú Cortanu nájdete hneď vedľa Start tlačidla, ale napríklad je zabudovaná aj priamo v Edge prehliadači.

Aký je Windows 10? Oplati sa nainštalovať?

Obrázok ukazuje malú ukážku možnosti písania poznámok do stránky v Microsoft Edge, to prečo Bing vyhadzuje scientológiu, keď si odkliknete prečo u nás Cortana nie je, to už je druhá vec :) 

 

Automatické updaty

Čo je možno otázne, ale zo strany Microsoftu  taktické rozhodnutie sú automatické nútené updaty pre bežných používateľov, ktoré už po novom nemôžete zastaviť a ani si ich vyberať. Môžu to len firmy v Enterprise verziách systému. Microsoft sa tak bráni používateľov pred dierami v systéme, ktoré dokáže oveľa lepšie zaplátať, ale zároveň ich tým vystavuje riziku prípadných chybných updatov, zlých ovládačov, ktoré sa môžu prejaviť na páde systému  alebo spôsobiť problémy. Už sa to párkrát v minulosti stalo a uvidíme, či si na to teraz dá Microsoft špeciálny pozor.  Aj ak si na svoje updaty dá pozor, pri ovládačoch už budú problémy, preto aj vydali utilitu, ktorá umožňuje updaty ovládačov zakázať. Mohlo tam však byť nastavenie priamo v systéme bez nutnosti sťahovania utility.

taktická, ale otázna voľba

Aký je Windows 10? Oplati sa nainštalovať?
 

 

Pýtate sa, či máte upgradovať na Windows 10?

Áno, bez problémov. Nemusíte hneď, ale keď sa vám bude zdať, že ste pripravený, môžete (najlepšie do roka, do kedy bude update ešte zadarmo). Celé je to krajšie, rýchlejšie, má rozšírené možnosti a celkovo má to veľa výhod a len zanedbateľné nevýhody, ak vôbec nejaké nájdete. Celkovo Microsoft posúva celý Windows do novej generácie, v ktorej sa bude rozvíjať rýchlejšie ako sme boli zvyknutí doteraz. Systém totiž prechádza na formát "Windows ako služba", a teda bude mať viac updatov a vylepšení ako v predchádzajúcich verziách. Hovorili aj to, že toto je posledný systém, ktorý sa bude už len vylepšovať, ale to až tak definitívne neberieme a uvidíme, čo bude o pár rokov. V každom prípade, jeho štart je veľmi dobrý a inštalácie sa už pár dní po spustení blížia k 100 miliónom.

Čo je pre nás teraz dôležité, je čakať, čo ukáže DX12.  Zatiaľ nám môžete do diskusie napísať, aké máte vy skúsenosti so systémom.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk