01 02 03 04 >>
icon
detail (l.9)
Ludevit
  pridané 27.9.2013 2:24
ja by som si tiez dovolil zafilozofovat na margo toho, co povedal na konci catalyst. nevsimol som si, ze by toto nejako hlbsie niekto rozoberal, ale mne sa jeho dovody zdaju byt svojim sposobom logicke, ak sa dokazeme zmierit s predpokladom, ze to tam niekto pri jeho programovani pred monhymi rokmi trochu posral a narobil tak celej galaxii problem na dobu neurcitu, co vnimam ako vcelku vtipne prozaicke vysvetlenie celeho mysteria okolo trilogie ME.

no aby som bol konkretny, vidim to takto nejako:

catalyst ako prvorodena umela inteligencia sa dopustila svojho prveho hriechu v historii umelych inteligencii tym, ze obratila reaperov proti svojmu stvoritelovi - rase leviathanov, ktorych zvysky radsej odvtedy chodia po kanaloch.
zjavne nie uplne dokonala inteligencia, kedze tento svoj cin nasledne
vyhodnotila ako situaciu, ktora sa nesmie opakovat a treba ju osterit tym, ze....ehm....ze sa bude opakovat odteraz pravidelne a pre istotu, aby sa neopakovala,...ano, musi sa opakovat, aby sa uz neopakovala.
takze supervyspely ale trochu nestastne zacykleny catalyst neustale vo svojej periode dookola opakuje to, pred cim sa snazi cely vesmir ochranit a neuvedomuje si, ze on sam a jeho sposoby su pricinou a zaroven dosledkom zacarovaneho kruhu. vlastne sa snazi opodstatnit svoju existenciu tym, ze vyraba problemy, ktore zehli sposobom,
ktory je v konecnom dosledku pricinou problemu, ktory zehli sposobom, ktory je v konecnom dosledku pricinou problemu, ktory zehli sposobom, ktory je v konecnom dosledku pricinou jeho problemu.....nie nestlacil som omylom ctrl+c a ctrl+v. iba som sa snazil preniknut do toku jeho myslienok v momente, ked ho napadlo vytvorit one blahodarne cykly.

skratka, najlepsie, co by mohol urobit catalyst, ked uz teda existuje,
je odstranit sam seba.
z toho vyplyva: nie je catalyst = nie je indoktrinacia = nie je vzbura = nie je vojna = netreba riesenie
podla tejto teorie, nebyt vzniku catalysta, nic ako vzbura umelej inteligencie sa pravdepodobne nikdy neudeje a nie je treba nic zehlit.

to je asi vsetko, co som chcel. moc si uz vsetky suvislosti nepamatam, takze nie som si isty, ci netrepem hovadiny, alebo som nenapisal nieco, co uz vsetci davno pochopili.

icon
detail (l.105)
M2-player -> craftymanus
  pridané 8.6.2013 22:20
Na to nie je nutné ani DLC. Ja som doňho raz vyskúšal vystreliť a stalo sa mi to :)
icon
detail (l.38)
craftymanus
  pridané 8.6.2013 18:27
este existuje jeden koniec ale ten je len v dlc ale neviem v ktorom.ked pri vybere koncov shepard streli do chlapca tak uz neviem presne co povie ale tomu chlapcovi zhrubne hlas a potom len ukazka ze reaperi vyhrali
icon
detail (l.170)
1
pallino
  pridané 29.6.2012 18:55
chlape, naozaj úžasný článok
icon
detail (l.175)
SuspectBuXo
  pridané 25.5.2012 12:36 (editované 25.5.2012 12:56)
Takme so všetkým súhlasím, len ti poviem jedno.
Tá scéna keď sa Shepath nadýchne, nemusí byť na Citadele alebo kde si to napísal. Č ak tie zvuky sú tam len kvôli napätiu? Čo ak sa to naozj nestalo, Všetko sú to len špekulácie a všetko sa dozvieme v pripravovanom DLC.
A ako prosím ťa mohli vyliesť Adnerson a Illusion men na Citadelu za pomoci lešenia?
Ako je možné, že len červený ending je dobrý? myslím to tak, že len tam bojuje ako chlap a v ostatných bu´d padá do priepasti alebo na kolená. Podľa môjho skromnho úsudku je to buď sen alebo sa ho Reapery snažia indokrinovať. A všetko tomu nasvedčuje. A dokonca aj to, že malý Catalyst má podobu práve toho malého chlapce, ktorého Shepard nezachránil...
Mne sa to vidí čudné :)
efit. Mne sa normálne tá plenéta s Dedkon a vnukom (dajme tomu) aj podobala..Rovanké mesiace, akurát tam bol sneh..Na prvý ohľad sa mi podobala, ale od vtedy som to už ďalej nerozoberal. Ja som sa radšej hneď vrhol na čítanie všetkých častí Mass Effectu aby som si pripomenul to, čo som zabudol :)
edit 2 : prepáčte ale akurát som si omrkol koniec. Nepodobá sa tá planéta...ach jhááj :(
icon
detail (l.169)
ZajoE36 -> Patrix85
  pridané 24.5.2012 13:41
>Re: RE:Re: RE:M2-player
Z Reaperov sa stali ochranci organickeho zivota ako tekeho. Mne sa to moc nepaci.
icon
detail (l.214)
Patrix85 -> M2-player
  pridané 22.5.2012 9:14
>Re: RE:M2-player
tak zda sa ze 2000 rokov je pre ludi nic ale pozri sa na nasu historiu...uz len za cca 150 rokov sme sa z prveho parneho stroja vypracovali na let na mesiac, pridaj k tomu dostupne technologie ktore objavili a mas to bez problemov

a reaperom neslo o to aby vyhladili vyspele a nechali primitivne aby ich vyhladili ked budu vyspele...oni ich znicili ked vytvorili AI ktora bola schopna (a stalo sa to) znicit organicky zivot...proste aby dalej neohrozovali dalsie civilizacie...tak trocha mi to pripada akoby stale davali sancu organikom stale dokola a dokola, sancu na to aby sa bud poucili (aj ked dalsie generacie si to nepamataju tak asi tazko) alebo aby sa im podarilo vytvorit AI ktora ktora sa nezoprie tvorcom napr. ako je EDI (mozno aj ta by sa casom vzoprela)
icon
detail (l.169)
ZajoE36 -> Dragon5252
  pridané 21.5.2012 9:07
>Re: RE:Dragon5252
Fanusik indoktrinacnej teorie. Si tu ako katolik na zraze ateistov (alebo naopak) Nech rozhodne DLC. A mne neunikolko nic, to sa neboj. Teoriu idoktrinacie som mal preluskanu do bodky. Najprv som bol jej fanusik ako ty, ale ked som zacitil ze je prudko dogmaticka donutilo ma to hladat dalej. Takze nechcem tu ziaden flamewar, lebo IT fanusikovia su ako draslik, pockame do leta.
icon
detail (l.88)
Dragon5252
  pridané 20.5.2012 23:32
Kamo tolko vela detailov ti unika... Napriklad preco ma catalyst podobu maleho decka ktore videl sheppard umriet? Pri modrom endingu nezomiera ako hrdina.. Podla mna zomrel na kolenach ako porazeny... ktory ledva vyhral.. zeleny ending zase pada niekde do priepasti... AZ pri cervenom endingu stoji priamo na nohach a bojuje tak ako Shepparda pozname... Nebudem to tu rozoberat.... ale najviac faktov nasvedcuje tomu ze cely fight na citadele sa odohrava v jeho mysli a je to boj o to ci sheppardovu mysel ovladnu reaperi alebo nie... kazdopadne vsetko vysvetli az bioware s poslednym DLC a my sa mozme akurat tak natahovat a hadat
icon
detail (l.169)
ZajoE36 -> M2-player
  pridané 14.5.2012 14:06
>Re: RE:M2-player
Mne zasa vadi ze Reaperi niesu finalni, ale este je nieco nad nimi. Skoda ze sa nikdy nedozvieme ako vznikli. Iked neni dobre sa nimi zaoberat do takej hlbky, lebo podla mna samotni autori z Bioware ich nemali tolko premyslenych. V podstate si nas***i do huby tym ze zacali otvarat ich tajomstvo.

Noo, ja niesom sitce ziaden expert, len som vtedy 2 dni rozmyslal nad tym vsetkym co najobjektivnejsie ako sa dalo. Vela ludi sa v strachu pridalo k hociakej teori. Dokonca boli stupenci teorie intoxikacie ze shepard bol od Omegy v ME2 v deliriu a cele sa mu to zdalo, tak boli fanusci zufali. K tvojej otazke - pride mi to tak ako keby kazda rasa malu istu geneticku predispoziciu co sa tyka rychlosti evolucie. Ale kym asari mali pokrocilu kulturu, ludia zili v jaskyniach, salariani boli jasterice atd.. cize asari sa asi vyvijali velmi dlho a pozvolne, mozno prezili tych cyklov aj niekolko, pripada mi to ako keby tu boli dlho pred nami, udalosti pred 50.000 rokmi netreba brat ako rok 0. Vesmir a organicky zivot existoval dlho pred tym, cize kludne aj asari, vtedy este primitivni, ked na Zemi boli prve ryby. Kazda rasa sa vyvijala svojim tempom ale nakoniec sa vsetky stretli na circa rovnakej urvoni. To bol ucel Reaperov, aby pouzivali ich technologie. Tak ich vyslachtili podla potrieb, teda aby nevymysleli nahodou dake vlastne technologie na ktore by boli potom prikratky. Kazdopadne v kazdej sci-fi musi byt rasa ktora je najvyspelejsia :)
icon
detail (l.105)
M2-player
  pridané 12.5.2012 10:57
Veľmo pekne spravený článok. Som rád, že sú ľudia, ktorí ME vidia podobne ako ja.
Aj keď ma na konci zarazilo Catalyst-ove vysvetlenie - že to robia pre ochranu Organikov.

Ja som celý čas tipoval, že to bude preto, aby Reaperi zostali nesmrteľnými - keď už rasa dosiahne svoj vrchol, docieli čo sa dá a už "nemá nič na práci", stále v nej zostane niečo, vďaka čomu sa tam dostala, vďaka čomu existuje, čo ju vytváralo - pud sebazáchovy.

Keďže Reaperi boli už na svojom vrchole, tak sa ďalej vyvíjať nemuseli a zostala im len túžba prežiť. V galaxii sa nenachádzala rasa, ktorá by ich ohrozovala, preto sa rozhodli hybernovať, kým sa neobjaví náznak hrozby a oni ju zničia v jej začiatku. To vychádzalo na tých cca 50 000 rokov.

Páčila sa mi táto logika, preto som bol zarazený, keď som zistil, že ich dôvod vyhlaďovania inteligentných rás, je v podstate taký primitívny. Chrániť primitívne rasy, aby keď sa vyvinú, tak boli vyhubené... No čo už, tak to má byť a nemôžem povedať, že sa mi ME3 nepáčilo.

Osobne som si vybral zelený koniec - už dlho som si vedomí, že to smeruje tým smerom - koniec prirodzenej evolúcie a zanedlho nastúpi vek genetického inžinierstva a spájania ľudí z elektronikov :)

Mám ešte jednu otázku na autora článku (keďže podľa článu pôsobí byť expertom na zodpovedanie otázok :D).
Asari boli pred 50 000 rokmi primitívni/primitívne. Dožívajú sa 1000 rokov. Ak jedna mala potomka v 700 rokoch, tak to víjde na (neviem, nechce sa mi rátať) asi 72 generácií? Za 72 generácií sa stihli vyvinúť v jednu z najvyspelejších rás galaxie? Viem, že im tam Protheani zanechali "knižky na čítanie", ale aj tak je to málo.
Ak ľudia sa v tom čase dožívali 50-tich rokov a potomka splodili v 25-tich, tak to je... 2 000 generácií... Čakám na odpoveď :D

Inak môj článok o konci nájdete tu
http://vergil333.blog.sector.sk/blogclanok/10704/mass-effe
ct-3-endings-heavy-spoiler.htm

nezaoberá sa filozofickou stránkou, ale skôr tou "technickou" :)
icon
detail (l.199)
DaNio3
  pridané 4.5.2012 15:32
pekne
mal som podobne myslienky len som si ich nevedel dat dokopy a ty si to za mna spravil v tomto clanku. Takze Dakujem

PS: gramatikou a chybami sa netrap dolezity je obsah a ten je dobry
icon
detail (l.31)
DJmomo
  pridané 25.4.2012 13:49
Ak by som mal toľko myšlienok bv hlave tak vybuchnem :D
icon
detail (l.201)
proto -> Darrian
  pridané 16.4.2012 16:46
>Re: RE:Darrian
Nistej (Alebo The Crucible. A prosim uz nepis Nistej, lebo mi z toho slova je zle).. ma urcity EMS, ale ked si vsimnes, tak v inych kolonkas su vedecke tymi, ktore pridavaju EMS a stavaju the Crucible.
icon
detail (l.139)
Darrian151
  pridané 16.4.2012 16:33
A ešte jedem doraz...vysvetlite mi čo je EMS - Ak som to dobre pochopil je to efektivita vojska alebo ako je postavený Nístej ? Efektivitu vojska som mal 6696 a Nístej okolo 655. Takže v bode 24. ako sa tu píše musím mať Efektivitu Vojska viac ako 5000 či musím mať postavený Nístej na 5000 (ak sa to vôbec dá) aby Konce boli čo najlepšie a Zem nevybuchla a pod
icon
detail (l.139)
1
Darrian151
  pridané 16.4.2012 14:37
Epic článok
icon
detail (l.169)
1
ZajoE36 -> Robertosom
  pridané 14.4.2012 15:47
>Re: RE:Re: RE:ZajoE36
Ja som tiez zvolil modry. Chcel som zachovat zivot taky aky je a aby sa mohol prirodzene vyvijat, takze zeleny nie. A tiez som nechcel riskovat ze niekedy v dalekej buducnosti sa AI postavi proti nam, takze modry koniec bol pre mna idealny, iked som bol pocas ME2 a 3 v tom ze ovladat ich je chore ako cely illusive man, koniec nielen ze urobil zvrat v hre, ale v mojich postojoch :)
icon
detail (l.300)
Roberto13 -> ZajoE36
  pridané 14.4.2012 7:21
>Re: RE:ZajoE36
Teraz som si ten môj modrý koniec znova pozrel na youtube a už to celkom dáva zmysel, dík.
icon
detail (l.169)
1
ZajoE36
  pridané 14.4.2012 0:13 (editované 14.4.2012 1:26)
Dakujem, som rad ze sa pacilo :)

Robertosom - ja som typ hraca co vsetko prenura a ked mu ujde jedno slovo z doleziteho dialogu tak loaduje :) Preco Crucible vystrelilo energiu? Dobra otazka, mohlo zacat strielat po Reaperoch lasery alebo torpeda :) Dokym crucible nevystrelil, nikto nevedel co ta superzbran vlastne striela. Ked ho Shepard vystrelil, zistili sme ze streila, resp. vypusta energiu ktora meni kazdy druh bytosi. Podla toho ako kvalitne postavili crucible potom zalezi ci je tato energia niciva/neskodna a akym sposobom sa da vyzuit. Preto cim vacsie EMS (vedci) tym viac moznosti jeho pouzitia mame. Catalyst nam len povie co to robi a my uz sa musime rozhodnut, aky osud bude pre galaxiu najlepsi.. lebo nevybrat ani jednu z moznosti znamena prehru - reaperov nema co zastavit a cyklus pokracuje. Preco sa relatka znicili nevie ani sam Boh. Proste niekto s Bioware si povedali ze takto to zdramatizuju, rozhodli sa ze rele nezvladne prijat, sustredit, vystrelit a este aj poslat dalej tolku energiu bez nasledkou. To je ako pustit do elektrickeho relatka 1000 amperov a cakat ze nezhori :)
icon
detail (l.300)
Roberto13 -> ZajoE36
  pridané 13.4.2012 22:36
>Re: RE:Re: RE:Re: RE:Re: RE:Re: RE:Robertosom
Všimol - nevšimol, tam sa dialo toľko vecí rad radom že som nestihol chápať na čo sa to vlastne pozerám, preto si to aj slabo pamätám

Nasleduje otázka prečo crucible vystrelilo energiu ktorá pukla relé a spôsobila ničivú vlnu, keď sa teda katalizátor a Shepard dohodli a Reaperi pokojne odleteli z okupovaných planét.....?
01 02 03 04 >>