SENNHEISER MOMENTUM TRUE WIRELESS 4

SENNHEISER MOMENTUM TRUE WIRELESS 4

Nekompromisný zvuk do vrecka

Test

Sennheiser je dobre známa nemecká firma, ktorú poznajú najmä fanúšikovia kvalitného audia, ale už sa snažila preniknúť aj do iných oblastí, napríklad do herných headsetov či iných. Posledné roky je však známa hlavne vďaka svojim bezdrôtovým in-ear slúchadlám, teda „štupľovým“ slúchadlám, ktoré si jednoducho zasuniete do uší a bežíte. Môžete aj doslova. Asi najznámejším v ich portfóliu je modelovým rad Momentum a my sme teraz dostali možnosť pozrieť sa na novinku Sennheiser Momentum True Wireless 4. A novinka veru má čo robiť, aby prekonala v kvalite zvuku predchodcov. Ale zase má aj čo naprávať, keďže nie všetko v minulosti fungovalo ideálne.

Ak niečo funguje, netreba to meniť. To je heslo, na ktoré Sennheiser vsadil v oblasti dizajnu a výbavy. Slúchadlá prichádzajú v drobnej krabičke, kde však aj napriek kompaktným rozmerom nájdete všetko, čo potrebujete. Teda je tam dokumentácia, nabíjací kábel a hlavne pevné puzdro, v ktorom nájdete samotné slúchadlá. Puzdro je na pohľad snáď na nerozoznanie od predchádzajúceho modelu, lebo však prečo by v Nemecku menili niečo, čo vyzeralo a fungovalo skvele. Textilný povrch mu dodáva prémiový dojem, vyzerá skvele a veľmi príjemné je na pohľad. V prednej časti pod otváraním je USB-C port na nabíjanie, ktorý akurát narúša elegantný dizajn puzdra. Magnet veka je pomerne silný, ale nie tak, aby ste museli vynakladať na otvorenie veľa sily. Je tak akurát, aby ste puzdro napríklad v kapse náhodou neotvorili.

A dizajn samotných slúchadiel? Ten sa tiež od predchádzajúcej verzie až tak nelíši. Dizajnom pripomínajú náušnice alebo skôr elegantné manžetové gombíky. Kombinujú čiernu v plaste s elegantným metalickým povrchom. Na výber pritom máte z troch farebných vyhotovení: Black Graphite, White Silver a Black Copper. My sme konkrétne mali verziu s medenými tónmi a slúchadlá vyzerajú fakt skvele. Môžu pôsobiť ako trochu veľké a ak máte menšie uši, možno si budete musieť chvíľu zvykať, ako ich správne nasadiť. Stále sú však ľahké a jedno slúchadlo má len 6,2 gramu.

Sennheiser Momentum True Wireless 4

Čo sa týka pohodlia pri používaní, Sennheiser sa tu snaží vyjsť v ústrety všetkým používateľom tým, že tu nájdete štyri páry silikónových štupľov a aj tri páry tesniacich nadstavcov. Samozrejme, po jednom páre je už na samotných slúchadlách. Môžete si tak vybrať veľkosť, ktorá vám najlepšie sadne a aj drží v uchu. Za veľkú výhodu považujem možnosť otestovať si posadenie slúchadiel v ušiach aplikáciou. Lebo takéto slúchadlá ťažia hlave z toho, že vám dobre sedia v ušiach a správne tesnia. V každom prípade sú ale veľmi pohodlné a ak náhodou dobre nesadnú, vyskúšajte iné štuple a tiež aplikáciu.

A čo sa týka samotnej aplikácie Sennheiser Smart Control, rozhodne by ste ju nemali vynechať, lebo vám umožní dostať zo slúchadiel čo najviac. A pri cene týchto slúchadiel z nich určite chcete dostať čo najviac. môžete si slúchadlá detailne vyladiť tak, aby vám čo najlepšie sedeli. Môžete sa detailne hrať s ekvalizérom, môžete sa pohrať s rozsiahlymi nastaveniami aktívneho potlačenia hluku, ovládania a podobne. Zaujímavosťou je nastavenie zvukových zón podľa toho, kde sa nachádzate. Nechýba samozrejme ani updatovanie slúchadiel a podobne. Taktiež si tu viete nastaviť režim, ktorý aktívne pomáha udržať životnosť batérie na čo najlepšej úrovni tým, že ju kontrolovane nabíja len na určité percentá. Čo teda veľmi oceníte, najmä ak poznáte predchádzajúci model.

Čo sa týka ovládania, to je opäť raz súčasťou kapacitných dotykových plôch oboch slúchadiel a funguje príjemne a intuitívne. Teda každé slúchadlo má svoje gestá, na ktoré na ňom niečo znamenajú. Dve poklepania na pravom slúchadle napríklad prepnú na ďalšiu skladbu, dve na ľavom na predchádzajúcu. Veľmi rýchlo si tak osvojíte, ako sa slúchadlá ovládajú. Navyše naozaj ich stačí ovládať jemne, takže pri poklepaní nezmenia polohu, ako vám sedia v uchu. A navyše sú tu aj také drobnosti, ako napríklad automatické zastavenie prehrávania hudby, keď si slúchadlo vyberiete z ucha. Po jeho vložení späť sa prehrávanie opäť automaticky spustí.

Čo sa týka pripojenia, Momentum True Wireless 4 sa môžu pochváliť bezstratovým Bluetooth prenosom a celkovo podporujú Bluetooth 5.4, LE Audio, Auracast za podpory kodekov SBC, AAC, aptX, aptX Adaptive/Lossless, LC3, za čo slúchadlá vďačia novému Qualcomm čipu. Dostávate tak širokú podporu a v rámci nej si môžete užiť napríklad aj Hi-Res audio v 24bit/96 kHz. Čo sa týka latencie, Sennheiser tu uvádza oneskorenie 20ms, čo nie je vôbec zlé na Bluetooth slúchadlá, ale na hry to úplne nie je. Respektíve závisí od toho, aké hry hrávate. Ak potrebujete každý krok nepriateľa počuť čo najskôr v CSku, asi budú pre vás lepšie herné slúchadlá s vlastným wireless receiverom. Ale ja som si zahral okrem iných napríklad Endless Ocean Luminous na Switchi a slúchadlá ma parádne preniesli do očarujúceho podmorského sveta.

Dizajn antén v slúchadlách bol taktiež vylepšený oproti predchodcovi, čo znamená, že s novým modelom dostanete ešte kvalitnejší signál aj v situáciách, kde predtým mohli byť problémy. V reálnom živote to znamená, že pri počúvaní zažijete menej výpadkov či iných problémov. Teda bez ohľadu na umiestnenie vášho telefónu alebo aj elektronický ruch okolo vás (napríklad v lietadle je tých Bluetooth zariadení okolo vás vždy kopa). Slúchadlá dobre držia signál aj v dome, keď prechádzate napríklad do kuchyne si niečo dzobnúť a podobne.

No a pomaly sa dostávame k tomu najdôležitejšiemu. Ako nové Sennheiser slúchadlá znejú? Nebudem sa o tom zbytočne rozpisovať, musí vám stačiť, že skvele. Výrobca tu využíva vlastné 7mm dynamické meniče TrueResponse. Slúchadlá zvládajú frekvenčný rozsah 5Hz - 21kHz, teda sa dostávajú do častí zvukového spektra, ktoré ani nemôžete počuť. Ale nie je to tu samoúčelne len kvôli tomu, aby sa výrobca mohol pochváliť. Napríklad basy sú tu fenomenálne. Naozaj úžasné, ale pritom presne kontrolované. Hudba, hry, filmy – tam všade to skutočne oceníte. Ale zahanbiť sa nedávajú presné stredy a detailné výšky.

Sennheiser Momentum True Wireless 4

V porovnaní s inými podobnými modelmi ďalších značiek v tejto cenovej kategórii badať rozdiely, kde Sennheiser ponúka zvuk, ktorý je čistejší a aj presnejší. Navyše sa detaily skutočne nestrácajú v celom rozsahu, takže čisto môžete počuť nástroje, hlasy, jednoducho čokoľvek. Osobne sa mi veľmi páči zvukový prejav týchto slúchadiel a možno to vyznie ako klišé, ale naozaj je to blízko tomu, ako nahrávky majú znieť so všetkými ich nuansami, nech sú to aj komplexné záležitosti ako Shine on You Crazy Diamond alebo Hotel California.

Ale teda nech iba nechválim, je tu aj jeden nedostatok, kde tieto slúchadlá zaostávajú aj za niektorou konkurenciou v rovnakej triede a to sú mikrofóny. Pri hovoroch alebo aj herných chatoch počujete ľudí na druhom konci pomerne dobre, aj keď, samozrejme, závisí od ich mikrofónu. Ale váš hlas je zaznamenaný s neduhmi, ktoré rozhodne nechcete, ak potrebujete čo najčistejší zvuk. Pri hovoroch sme na taký zvuk asi zvyknutí, ale napríklad pri hraní už preferujem čo najčistejší hlas. Aspoň zachytávanie okolitých ruchov nie je nijako zvlášť rušivé. Samozrejme, vietor a ruchy z ulice budú stále počuteľné, ale nebude to žiadne peklíčko.

Upgradované mikrofóny na slúchadlách a taktiež nový Qualcomm čip s AI sa majú postarať aj o systém aktívneho potlačenia ruchov, kde Sennheiser hovorí, že tu priniesol niekoľko vylepšení. A treba povedať, že ANC tu funguje pomerne dobre a ak sedíte za pracovným stolom, hlasy okolo vás a iné veci slúchadlá odfiltrujú veľmi pekne, minimálne teda v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. To isté platí o ruchoch na ulici, v MHD, v lietadle a podobne. Na druhú stranu však viem aj o slúchadlách, ktoré to vedia ešte o niečo lepšie. Takže síce vylepšenia prišli, ale kým v kvalite zvuku sú slúchadlá nekompromisné, tu je ešte priestor na zlepšenie.

Sennheiser Momentum True Wireless 4

Nadviažem rovno transparentným režimom, čo je vlastne režim, kedy vám slúchadlá sprostredkujú práve zvuk z okolia, ak práve svoje okolie chcete počúvať a nie ignorovať. Režim si viete detailnejšie nastaviť v aplikácii, kde si vlastne upravíte, koľko toho okolitého zvuku chcete počuť. Kvalita reprodukovaného vonkajšieho zvuku sa to líši podľa toho, ako konkrétne si to nastavíte. Viete sa však dopracovať k veľmi slušným výsledkom a nájsť si zlatý stred, ktorý vám vyhovuje ako čistotou a vernosťou zvuku, tak aj tým, koľko ho vlastne počujete.

Už skôr som sa dotkol aj témy batérie, aj keď len okrajovo z hľadiska nového režimu ochrany jej životnosti. Ale sú tu aj ďalšie vylepšenia a celková výdrž je veľmi slušná. Samozrejme, vo veľkom závisí od vášho používania slúchadiel. ANC vám tak vie z výdrže niečo ukrojiť, ale nie je to až také strašné. Rovnako má vplyv aj hlasitosť. Výrobca udáva s ANC 7 a pol hodiny, ale dokážete to pokojne o niečo málo presiahnuť. Celkovo aj s puzdrom tak hravo dosiahnete 30 hodín prehrávania hudby a to je už naozaj parádne číslo. Viac ako napríklad Sony WF-1000XM5. Poteší aj rýchlosť nabíjania, kde už 8 minút nabíjania vám dá až hodinu počúvania, čo padne vhod, keď nemáte veľa času a hneď niekam ďalej bežíte. Okrem toho ale je tu napríklad aj Qi nabíjanie, takže stačí puzdro položiť na Qi bezdrôtovú nabíjačku a nabíja sa.

Musím povedať, že výrobca sa tu prekonal a Sennheiser Momentum True Wireless 4 sú naozaj parádne slúchadlá so skvelým zvukom, ktoré navyše prinášajú kopu skvelých vylepšení oproti predchodcovi. Sennheiser v kvalite zvuku jednoducho nesklamal, novinky potešia, rovnako aj výdrž a funkcie. No a je tu aj kopa štandardných vecí, ako napríklad IP54 odolnosť, takže pri cvičení či nejakom tom daždi sa nemusíte báť. Neduhy sú tu, ale nie sú veľké. Kvalita mikrofónov pre hovory nie je najlepšia, ANC je „len“ štandardne dobrý a napríklad tu nie je priestorový zvuk, ale ten tu aj tak nehľadáte. No a potom je tu ešte cena, ktorá tej kvalite zvuku a funkcií zodpovedá, čo znamená, že za slúchadlá dáte 299 eur.


napísal matus_ace 3.5.2024
Páči sa mi! (+2)
SENNHEISER MOMENTUM TRUE WIRELESS 4


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20934)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk