NAJLEPŠIE HRY ROKA 2019

NAJLEPŠIE HRY ROKA 2019

Redakčný výber Sectoru

Rok nám skončil a je načase zhrnúť si najvýraznejšie hry za uplynulých 12 mesiacov. Znovu sme pripravili celkový rebríček redaktorov Sectoru, kde sme vybrali 20 najlepších titulov roka. Tie mixujú ako najlepšie AAA, tak aj indie tituly.



 

20. Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age  - Definitive edition (Switch)  recenzia

Rebríček otvára JRPG titul Dragon Quest XI, ktorý tento rok prišiel na Switch v definitívnej edícii. DragonQuest XI je parádna JRPG tejto generácie. Je starosvetsky milá, rešpektuje klasické pravidlá žánru a zároveň do mixu dáva veľa nových vecí. Hutný dej na 100 hodín, aký sa v dnešných časoch nevidí. Je tu neznámy hrdina, okolo ktorého sa hneď na začiatku začne točiť vážne proroctvo, ale sila scenára tkvie aj v skupine ostatných postáv, ktoré ho sprevádzajú. 

Switch verzia Dragon Quest XI

 

 

19. Outer Wilds  (PC, Xbox One, PS4) karta hry

Na 19. mieste je Outer Wilds, jedno z prekvapení roka, ktoré vyhralo množstvo ocenení hry roka. Je to indie hra, ktorá vás vtiahne do vesmírnej sústavy uzavretej v časovej slučke. Mobius Digital skutočne ukázal ako zaujímavú hrateľnosť, tak aj dizajn prostredia.

Outer Wilds

 

 

18. Total War: Three Kingdoms (PC) recenzia

Stratégií tento rok nebolo veľa, ale Total War: Three Kingdoms znovu oživil svoj vlastný strategický štýl a umožnil hráčom ovládnuť stredovekú Čínu. Hra prináša modernejší vizuál v neokukanom konflikte, kampaň s rôznymi, viac-menej praktickými úpravami a vylepšeniami a veľkým dôrazom na diplomaciu. Spestrením tradičného boja sú súboje generálov.

Total War: Three Kingdoms

 

 

17 Fire Emblem: Three Houses (Switch)  recenzia

Najnovší diel Fire Emblem sľuboval, že veľa vecí bude v sérii iných. A nebolo to iba zmenou platformy z handheldov a trúbenie na návrat na veľkú „obývačkovú“ konzolu. Switch je ideálna voľba, no imponovať bude skôr hráčom ochotným prešaltovať aj na iné žánre ako taktizovanie na ťažkých mapách a klikanie dialógov. Nových prvkov, vypožičaných štýlov a herných mechanizmov je tu oveľa viac a výborne ladia dokopy.

Fire Emblem: Three Houses

 

 

16 Star Wars Jedi Fallen Order (PC, Xbox One, PS4) recenzia

Star Wars Jedi: Fallen Order je zaujímavé a prekvapivé dielo, ktoré oživilo koniec roka.  V niektorých oblastiach je to skvelý Star Wars produkt, v iných, najmä v súbojoch, je to dobrá hra, ale slabší Star Wars. Výsledok je ale aj tak veľmi pozitívny. Respawn sa ukazuje ako veľmi dobré štúdio, ktoré oživuje ponuku EA.

Jedi Fallen Order

 

 

15 Devil May Cry 5 (PC, Xbox One, PS4)   recenzia

Devil May Cry V je pokračovaním série, na ktoré sa čakalo desať rokov. Podobne ako v prípade Resident Evil 2 Capcom zasiahol city fanúšikov s dávkou nostalgie, no zároveň sa snaží svoje staré série udržať relevantnými. Darí sa mu to vďaka obrovskému množstvu inovácií a splnených snov, ktoré vývojári predtým nedokázali realizovať.

Devil May Cry 5

 

 

14 GreedFall (PC, Xbox One, PS4)   recenzia

Tento rok sa veľmi dobre posunulo vpred Spiders štúdio, ktoré síce doteraz vydávalo menej výrazné a menej prepracované RPG, ale v GreedFalle tvorcovia ukázali, že majú na viac a priniesli zaujímavú akčnú RPG s otvoreným svetom kombinujúcim fantasy prvky a koloniálnu éru.

Greedfall

 

 

13 The Outer Worlds (PC, Xbox One, PS4)   recenzia

Obľúbený vývojár RPG titulov Obsidian sa vracia späť do veľkých 3D hier, a to vo veľkom štýle s titulom The Outer Worlds. Ten si získal fanúšikov svojím akčným RPG štýlom, ako aj samotným spracovaním, netradičným svetom a doplneným humorom. 

The Outer Worlds

 

 

12 A Plague Tale: Innocence (PC, Xbox One, PS4)   recenzia

Ďalšie veľké prekvapenie, ktoré prišlo od malého vývojára, je titul A Plague Tale: Innocence, pôsobivý výlet temným stredovekom.  Príjemne prekvapuje svojou hrateľnosťou založenou na spolupráci postáv, nenáročných stealth prvkoch a hordách hlodavcov, na ktoré platí oheň. 

A Plague Tale: Innocence

 

 

11 Sekiro: Shadows Die Twice (PC, Xbox One, PS4)   recenzia

Sekiro: Shadows Die Twice od From software ponúka niečo úplne odlišné, na čo sme zvyknutí zo Souls hier. Titul vyniká komplexnými prostrediami, ktoré sú veľmi dobre spracované, a to ako po dizajnovej, tak aj grafickej stránke. Nový spôsob pohybu po svete prináša nový rozmer a možnosti, ktoré dokážete využívať aj pri ostrých súbojoch vo váš prospech. 

Sekiro: Shadows Die Twice

 

 

10 Death Stranding (PS4)   recenzia

Kojima uplynulý rok priniesol svoj prvý samostatný titul, kde už ho neobmedzovalo Konami a mohol sa naplno realizovať. Priniesol zaujímavú simuláciu poštára v post-apokalyptickom svete. Teraz ponúkol menej strieľania, viac chodenia a, samozrejme, množstvo príbehových scén. Titul nie je pre každého, ale fanúšikovia Kojimu si v ňom nájdu svoje.

Death Stranding

 

 

9 Disco Elysium (PC)  recenzia

Disco Elysium je prekvapením minulého roka. Originálna detektívka môže hráčov priam fascinovať, ale nie všetkých. Hlavne ak očakávate RPG, kde si popri debatách užijete aj boje a akčnejšie momenty, budete sklamaní. Je to primárne hra so slovami, kde dominujú rozhovory a hľadanie detailov, ktoré sa väčšinou skrývajú v tonách všadeprítomného textu. 

Disco Elysium

 

 

8 Astral Chain (Switch)   recenzia

Platinum Games v Astral Chain najviac bodujú tým, ako neuveriteľne dokázali hru vygradovať, a to ako po stránke príbehu, tak aj hrateľnosti. Dráma je na obrazovke prakticky neustále, niektoré postavy to isté rozhodne nemajú a aj keď vo vzduchu cítite, že niektoré sledujú vlastnú agendu, dlhšie neviete predvídať, ako sa niektoré situácie vyvinú. Čaká vás hneď niekoľko silných momentov. A to isté aj v hrateľnosti, kde hra dokáže až do konca stále chrliť nové veci. 

Astral Chain

 

 

7 Red Dead Redemption 2 (PC) recenzia

Rockstar priniesol po roku aj PC verziu Red Dead Redemption 2 aj keď štart veľmi nezvládol a hru opravuje doteraz. Stále však ponúka pôsobivé a detailné prostredie divokého západu, kvalitný príbeh a aj dostatok možností, či už v singleplayer kampani, alebo v stále sa rozširujúcej online časti. Tá sa formuje zaujímavým smerom, úplne odlišným od GTA Online. Netransformuje sa na arkádovku, ale na zaujímavý, viac realistický štýl zameraný na zamestnania a úlohy vo svete.

Red Dead Redemption 2

 

 

6 Mortal Kombat 11 (PC, Xbox One, PS4, Switch)  recenzia

Mortal Kombat 11 ukazuje, že séria stále patrí medzi špičku vo svojom žánri. Má jedinečné univerzum s osobitými postavami, ktoré sa parádne skrvavia v drastických bitkách. Ale ako ukázal aj nový, trochu bizarný, no zábavný príbeh, nie sú to bezduchí zabijaci a psychopati, ale často až prekvapivo citlivé bytosti, navyše oplývajúce humorom, ktoré majú na rozdávanie úderov dobré dôvody. K tomu postupné pridávanie postáv z iných univerz je zaujímavý posun.

Mortal Kombat 11

 

 

5 Control (PC, Xbox One, PS4) recenzia

Remedy sa s Control titulom znovu ukázalo v plnej paráde, a to ako s príbehom, tak vizuálom, ktorý doslova exceluje spolu so zapracovanou deštrukciou. Znovu vás čakajú supersily, tajomstvá, ktoré treba odhaliť v zvláštnej betónovej budove. Možno až škoda, že s hrou autori nepočkali do vydania novej generácie konzol, keďže aktuálna generácia hru veľmi nezvláda. Na druhej strane na PC so zapnutým raytracigom exceluje.

Control

 

 

4 Days Gone  (PS4)   recenzia

Days Gone ponúka obrovský a prepracovaný svet zdevastovaného Oregonu. Prostredie zamorené „fríkermi" a „rípermi" skrýva rôzne tajomstvá, ktoré čakajú na vás, aby ste ich odhalili. Komplexný príbeh vás pohltí a zabaví na viac ako päťdesiat hodín, pričom ani vedľajšie misie si nezaslúžia, aby ste ich ignorovali. Zhrnúť toľko emócií do pár viet nie je jednoduché, no aj napriek chybám, ktoré hra obsahuje, je Days Gone veľmi kvalitný zážitok s dobrým príbehom a obrovským množstvom možností.

Days Gone

 

 

3 Gears 5 (PC, Xbox One)  recenzia

Na tretie mieste sa vytiahlo nové pokračovanie Gears of War série, ktoré teraz pod skráteným názvom Gears 5 pokračuje v príbehu mladej partie bojovníkov snažiacich sa odhaliť tajomstvo planéty Sera. Teraz už nebudú uzavretí za prekážkami v mestách, ale prostredia sa viac či menej otvoria a umožnia voľnejší prístup, ako aj ukážu pôsobivý vizuál. Hre nechýba kooperácia na delenej obrazovke, horda a ani multiplayer.

Gears 5

 

 

2 Metro Exodus  (PC, Xbox One, PS4)  recenzia

Na druhom mieste skončila pôsobivá prechádzka zničeným svetom v Metro Exodus, ktoré vytiahlo sériu z temných tunelov a ponúklo sériu viac a menej otvorených prostredí. Hráči tak mohli doslova objavovať svet, ako aj ľudí žijúcich v ňom, s dobrým pomerom akcie a rozprávania príbehu. 

Metro Exodus

 

 

1 Resident Evil 2 (PC, Xbox One, PS4)  recenzia

Hru roka u nás vyhráva Resident Evil 2, priam excelentný remake klasickej hry do modernej podoby. Omladzovacia kúra mu veľmi prospela a je ako zrelá osobnosť, čo má šarm, eleganciu a hrateľnosť overenú časom, ktorá nestarne a stále ukazuje svoju jedinečnosť. Klasický štýl, charakteristický najmä pre prvé časti série, je nenásilne prispôsobený modernej dobe a stále ponúka niečo unikátne, čo vám ani mnohé súčasné tituly jednoducho nedajú. A práve preto bude mať RE vždy svojich verných fanúšikov, ku ktorým sa aj vďaka takýmto vydareným remakeom budú pridávať ďalší z radov mladších generácií.


Resident Evil 2

Môžeme si to prerozdeliť aj do kategórií, v ktorých to vyzerá nasledovne:

Exkluzívne tituly:

PC - Disco Elysium
Xbox One  / Windows 10  - Gears 5
PlayStation 4 - Days Gone
Switch - Astral Chain
Mobil -  COD Mobile
VR - Boneworks

Kategórie:

Grafika - Control
DLC / Expanzia - Monster Hunter World: Iceborne
Epizodická hra - Life is Strange 2
Hra pre splitscreen - Gears 5
Indie hra -  Disco Elysium
Remaster - Age of Empires II: Definitive Edition 

Štýly hier:

Akčná - Resident Evil 2
Akčná adventúra - Control
FPS - Metro Exodus
Stratégia -  Total War: Three Kingdoms
Skákačka - Super Mario Maker 2
RPG - GreedFall
JRPG - Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age Deffinitive edition
Racing - Dirt Rally 2
Adventúra - A plague Tale
Multiplayer -  Apex Legends
Bojovka -  Mortal Kombat 11
Šport - Football Manager 2020
Slovenská hra - Blood will be spilled
Najlepší trend - Raytracing

 

A čo najhoršie veci?

Najväčšie sklamanie - extra zabugovaný WWE 2K20
Najhorší trend -  vydávanie nedokončených hier

 

 

 

Ak si myslíte, že by ste vybrali lepšie, čoskoro spustíme hlasovanie o hru roka podľa vás, kde sa ukáže, čo sa páči práve vám.


napísal saver 17.1.2020
Páči sa mi! (+10)
NAJLEPŠIE HRY ROKA 2019



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk