CORSAIR VOID RGB ELITE USB & HS60 PRO SURROUND

CORSAIR VOID RGB ELITE USB & HS60 PRO SURROUND

Dva nové herné Corsair headsety za rozumnú cenu

Test

Vianoce sú za rokom a či už vám darčeky nosí Ježiško, vaši blízky, alebo si ich nadeľujete sami, ak vám v hrudi tlčie hráčske srdce, pravdepodobne už pokukujete po iných darčekoch ako ponožky a spodné prádlo. Síce je to vianočný evergreen, no vy by ste možno radšej pod ihličnanom našli nejaké to herné príslušenstvo. Toho sú si vedomí aj výrobcovia a posledné dva mesiace nás doslova zasypali rôznymi novinkami. Každá veľké aj menšia značka si chcela ukrojiť z koláča na trhu, predbiehali sa v oznamovaní svojich produktov a to v každej oblasti. Dva z nich sa teraz dostali aj k nám a strávili sme s nimi pár týždňov. Sú to herné headsety Corsair Void RGB Elite USBCorsair HS60 Pro Surround. Oba spadajú do nižšej strednej triedy, sú si veľmi podobné, no zároveň tak rozdielne.

Corsair Void RGB Elite USB

Prvým je nástupca jednej z najznámejších rodín headsetov od firmy Corsair. Tá aktuálne pokračuje Elite sériou v troch verziách podľa pripojenia a my sme sa pozreli na verziu Void RGB Elite USB. Tá je na trhu k dispozícii vo vyhotoveniach White a Carbon. Ako už názov hovorí, k PC sa pripája prostredníctvom USB rozhrania a vďaka tomu prináša aj podporu virtuálneho 7.1 priestorového zvuku. A rovnako ste z názvu pravdepodobne vyčítali aj to, že headset ponúka možnosti RGB podsvietenia. To všetko za veľmi sympatických 80-90 eur v našich obchodoch, čo rozhodne nie je veľa. Teraz už len zostáva otázka, či tomu zodpovedá aj zvyšok.

Balenie je klasikou tejto firmy. Veľké a dobre reflektujúce kvality značky, no nájdete v ňom len headset a obligátne papiere. Tu je navyše koncovka na mikrofón, aby ste si doň neprskali. To je všetko. Dizajn si nezamilujete. Teda minimálne mne pripadá zbytočne prehnaný v porovnaní napríklad s Corsair Virtuoso, čo je kus elegantného herného príslušenstva.  Je hranatý, trošku prekombinovaný, nie elegantný. To platí pre mušle aj mikrofón. Mali sme kus v kombinácii čiernej a bielej, no z nejakého dôvodu sú koncovky kábla šedé. Kábel má dĺžku 1,8 metra a nie je opletaný, čo by som osobne veľmi uvítal.

No musím pochváliť materiály a vyhotovenie samotného headsetu. Možno nevyzerá najlepšie, ale pôsobí veľmi dobre. Sú tu naozaj tuhé plasty na mušliach a hlavovom moste, pričom kĺby medzi nimi sú masívne a kovové. Budí to tak vo vás dojem, že by ste headsetom mohli trieskať o stôl a nič sa mu nestane, čo od svojho herného príslušenstva očakávate. Nechcete predsa, aby sa po chvíli zlomilo. Škoda je akurát mikrofónu z jemného tvarovateľného plastu/gumy, ktorý vyzerá ako na headsete za pár korún. Tvarovať sa dá vo veľkom rozsahu, len to nevyzerá dobre. Dá sa sklopiť hore, no neovládate ho tým. Vďaka spomínaným kĺbom môžete mušle jednoducho sklopiť a cestovať.


Taktiež musím veľmi pochváliť pohodlie pri používaní. Náušníky aj hlavový most, respektíve ich vonkajšie spracovanie nepôsobí práve najlepšie, no našťastie to je v skutočnosti inak. Pod lacno pôsobiacim materiálom je kvalitná pamäťová pena a vďaka nej headset na hlave veľmi príjemne sedí a to aj s hmotnosťou 390 gramov, ktorá nie je práve najnižšia. Rozporuplne na mňa pôsobí len tvar mušlí a aj náušníkov. Vďaka týmto hranám nemusí headset úplne dobre sadnúť okolo uší, čo môže potom skresľovať basové tóny, ak tam máte napríklad vôľu. Z hľadiska ergonómie nie sú práve ideálne umiestnené ovládacie prvky. Mute tlačidlo na ľavej mušli musíte prstami často hľadať, ovládanie hlasitosti je na jej zadnej strane v podobe prepínača hore/dole, ktorý sa vracia do základnej polohy.

RGB podsvietenie tu síce je, no nie sú to žiadne „kolotoče“. Je zapracované veľmi nenápadne. Na každej mušli máte z vonkajšej strany logo Corsair, ktoré je podsvietené a nastavenia efektov si môžete meniť v prostredníctvom aplikácie. Pri hraní to neruší a ak hráte v tme, vytvára to okolo vás jemné ambientné osvetlenie. Posledná zóna je na konci mikrofónu, no á svieti len červenou farbou a aj to v prípade, keď mikrofón vypnete.

Poďme ale k tomu najdôležitejšiemu a to je zvuk. Sú tu 50mm neodymium meniče, rozsah 20Hz – 30kHz, impedancia 32 Ohms @ 1kHz a citlivosť 116 dB (± 3 dB). Papierovo je to teda klasika v tejto triede, no znie to veľmi dobre. Je to primárne herný headset, takže basy sú výraznejšie, no aj stredy a vyššie tóny sú čisté, veľmi príjemné. V hudbe sú tak basy veľmi dobré, nástroje a spev sú taktiež dobré, no nie dokonalé. Pri veľmi vysokých tónoch už je rozdiel väčší. Zvuk je však stále detailný a v tejto cenovej kategórii lepší ako niektoré o niečo drahšia konkurencia. Je to však primárne herný headset a je to počuť na nastavení. V hrách a filmoch je parádny, v stereo režime tiež veľmi dobre funguje priestorová lokalizácia, no ak to je málo, zapnite si virtuálny 7.1 zvuk, ktorý tu príjemne prekvapil.

Pre hudbu s ním nepočítajte, príliš ju skresľuje a to ani nemusíte byť puristi. V hrách si ale svoju robotu odvádza dobre a to naprieč rôznymi žánrami. V pretekárskych hrách pekne vynikne motor no aj drobné efekty, v akcii zas viete odhadnúť, odkiaľ prichádza útok. Samozrejme sa ešte v rámci softvéru iCUE viete pohrať s nastavením ekvalizéra, už  spomínaného RGB podsvietenia, no aj s mikrofónom. Ten je tu z hľadiska zvukových kvalít vynikajúci, poskytuje čistý hlas, minimum ruchov a šumu a naozaj prekonáva aj drahšiu konkurenciu.

Corsair HS60 Pro Surround

Keď sa to tak vezme, vlastne mi Void RGB Elite vadia len drobnosti, ktoré sú zväčša kozmetické – dizajn, umiestnenie prvkov, niektoré (nedôležité) materiály a podobne. V rovnakom sparťanskom balení mi prišiel aj headset HS60 Pro Surround, ktorý nadväzuje na taktiež známu rodinu HS headsetov. Akurát, keďže stojí zhruba 70 eur, nájdete tu ešte plasty, ktoré celkový dojem trošku kazia. Predsa len sa ich už treba zbavovať. Okrem dokumentácie tu nájdete aj mikrofón (keďže ten sa dá odpojiť) a 7.1 USB adaptér, keďže štandardné pripojenie headsetu je cez 3,5 mm jack.

Na trhu je headset dostupný v dvoch vyhotoveniach, no rozdiely v nich sú len minimálne. Obom dominuje čierna, no niektoré drobné detaily sú na jednej biele a na druhej žlté. V oboch prípadoch to vyzerá veľmi dobre a parádne to dokresľuje už tak veľmi pekne prepracovaný dizajn, ktorý strčí Void do vrecka.  Už na prvý pohľad oveľa viac zaujme dizajnom, vyhotovením, materiálmi a dokonca pôsobí drahšie ako jeho drahší súrodenec opisovaný vyššie. nenájdete tu však žiadne RGB podsvietenie a ani nič podobné.

Oproti Voidu pôsobí HS60 skôr štandardne a konzervatívne. Corsair tu vsadil na klasické tvary, čo však nemusí byť nevýhoda, keďže dobre sadne snáď každému. Dizajnové výstrelky by ste tu hľadali len márne. Tými najvýraznejšími sú rebrované kryty na mušliach, na ktorých nájdete logo spoločnosti. Sú však kovové, pevné a v čiernej vyzerajú veľmi dobre. Kĺby tu nenájdete a teda ani rovnakú možnosť naklopenia. Headset nepôsobí tak masívne, ale stále pôsobí pevne. Plastové prvky sú doplnené kovovými, čo pridáva na odolnosti a dobre to pôsobí aj na pohľad. Na vrchnej strane hlavového mosta nájdete názov firmy. Jeho spodná časť je jemne prešitá podľa farby, po ktorej siahnete. Lepšie pôsobí aj 1,8 m dlhý opletaný kábel.

Oveľa lepšie pôsobia prvky zo syntetickej kože, teda hlavový most a náušníky. Vyzerá to lepšie ako čalúnenie. Jednoduché je to aj na čistenie, stačí to otrieť. Pod týmto materiálom samozrejme nájdete pamäťovú penu na zabezpečenie čo najväčšieho pohodlia. Otázne je, akej kvality je tento materiál a ako dlho vydrží, ale Corsair s týmto nezvykne mať problémy. Headset na hlavu sadne veľmi príjemne a ani po hodinách netlačí. Vďačí za to aj nízkej hmotnosti len 319 gramov a je tak ľahší ako mnohí konkurenti. Je to síce subjektívne, no možno hráči s väčšou hlavou nezažijú pri používaní až taký komfort. Treba si to vyskúšať, ale naozaj to nastať nemusí. Je to vlastne ako s každým kusom príslušenstva.


Ovládacie prvky sú navrhnuté len o niečo málo inteligentnejšie ako na Voide, čo síce nie je výhra, ale aspoň ich nemusíte po hmate hľadať a nájdete ich prakticky okamžite. Opäť sú na ľavej mušli a opäť na zadnej strane, no jednoduchšie dostupné. Na vypnutie mikrofónu slúži pomerne veľké tlačidlo s jasným hmatovým aj zvukovým cvaknutím, aby ste vedeli, že ste ho vypli. Na ovládanie hlasitosti slúži klasické a jednoduché koliesko. Na prednej strane ľavej mušle je drobná gumená záslepka a pod ňou nájdete vstup na mikrofón. Ak chcete ísť len so slúchadlami von, odpojíte ho a nemusí vám zavadzať. Je dostatočne dlhý, naozaj flexibilný, takže po tejto stránke je to bez problémov.

Headset ponúka 50mm meniče, o niečo menší rozsah v hornom spektre 20Hz – 20kHz, impedanciu 32 Ohms @ 1kHz a senzitivitu 111 dB (± 3 dB). Je jednoznačne ladený na hry s výraznými naozaj pekne znejúcimi bassmi, takže hranie a sledovanie filmov je tu primárnym cieľom. Ani v hudbe sa úplne nestratí, no záleží na tom, aké žánre máte radi. Inštrumentálne veci s rozsahom skôr do vyšších tónov môžu znieť trochu slabšie a plocho. V rámci ceny je to však očakávané a aj napriek v tomto cenovom spektre HS60 Pro medzi najlepšími. Ak sa pohráte s nastavením ekvalizéra, dokážete dokonca z headsetu dostať ešte lepší výsledok, čo by naznačovali, že defaultne nie je nastavený úplne ideálne.

Kým pri Voide pre prepnutie na virtuálny priestorový zvuk otázkou jedného tlačidla v iCUE, tu musíte pridať USB dongle. Aj tu je však virtuálny 7.1 zvuk spracovaný veľmi slušne a to naprieč rôznymi žánrami. Pripadal mi však menej detailný ako pri Voide. Respektíve tu tie detaily síce boli a zneli aj správne umiestnené, no neboli také jasné a výrazné ako pri Voide, ktorý naozaj pekne vytiahol, ak boli nejaké kroky za vami. Tu to počujete rovnako, ale menej jasne. Oproti predchodcom ponúka HS60 lepší boom mikrofón s rozsahom 100Hz – 10kHz, maximálnou impedanciou 2.0k Ohmov a citlivosťou -40 dB (± 3 dB). Ponúka veľmi decentnú kvalitu komunikácie pri hraní a spoluhráči vás budú počuť jasne a čisto.

Zvukové detaily slúchadiel aj mikrofónu viete nastaviť prostredníctvom iCUE softvéru, ktorý nie je úplne bezproblémový, no jeho používanie je jednoduché a intuitívne, takže to zvládnu aj nováčikovia, prípadne menej zdatní hráči. Celkovo som veľmi príjemne prekvapený pomerom kvality a ceny, kde v tej úrovni okolo 60-70 eur prekonáva takmer všetko. Dokonca by som povedal, že dizajnom je lepší ako niektoré drahšie headsety, napríklad spomínaný Void. Je elegantný, ľahký, komfortný, s príjemnými materiálmi a kvalitným vyhotovením.


napísal matus_ace 9.12.2019
Páči sa mi!
CORSAIR VOID RGB ELITE USB & HS60 PRO SURROUND


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk