CORSAIR VIRTUOSO RGB WIRELESS

CORSAIR VIRTUOSO RGB WIRELESS

Keď sa dizajn snúbi s kvalitou

Test

S hernými perifériami  je to pomerne zaujímavé. Keďže ide o hry, mnohí výrobcovia si pravdepodobne často myslia, že aj periférie majú vyzerať ako hračky. Nehovorím teraz o RGB, ktoré mne osobne nevadí a vždy si h môžem prispôsobiť podľa seba, ale celkovo o dizajne. A nezáleží na tom, či sú to headsety, klávesnice, myšky, alebo čokoľvek. Často dizajnom nepôsobia tak dobre, ako by mohli. Len si porovnajte nejaké herné slúchadlá napríklad s priemernými AKG či Sennheiser, nemusíme ísť ani do drahšej sféry. Našťastie sa ale nájdu výnimky, ktoré ukazujú, že herný headset môže nielen dobre znieť, ale aj dobre vyzerať.

Napríklad to nie je tak dávno, čo sme mali v rukách Logitech G Pro X, ktorý ponúkol dobrý zvuk, no k nemu aj parádne vyhotovenie a veľmi elegantný dizajn. Žiadne plastové hračky, poctivý kus hardvéru pre niekoho, kto ho dokáže oceniť. A to isté nám teraz prináša aj ďalší výrobca, akurát v ešte vyššej cenovej relácii a s ešte vyššími ambíciami. Corsair Virtuoso RGB Wireless je totiž najambicióznejším headsetom, aký tento výrobca doteraz priniesol a zároveň to je ich aktuálna vlajková loď v tomto segmente, čo sa odráža aj na cenovke 179€.

Balenie je síce jednoduché, no už kvalitou spracovania a dáva tušiť, že dnu nájdete niečo, čo mieri trošku vyššie než bežné headsety zo supermarketu. Nesmie tu samozrejme chýbať dokumentácia, samotné slúchadlá, mikrofón, bezdrôtový prijímač a aj nájdete tu tiež dvojicu káblov. Oba sú s dĺžkou 1,5 metra (mohli teda byť aj dlhšie) a kým jeden je klasický jack, druhý má na jednom konci USB C a na druhom zas klasické USB, takže headset takto môžete jednoducho pripojiť k PC, či ho nabíjať pokojne aj nabíjačkou od telefónu či tabletu, ak potrebujete.

Corsair Virtuoso RGB Wireless

Asi ste už teda vytušili, že sa Virtuoso pripája tromi spôsobmi. K mobilom, Switchu, ale aj PC a ďalším konzolám dokážete headset jednoducho pripojiť klasickým 3,5mm jackom a užívať si tak kvalitné audio pri rýchlom a pohodlnom pripojení. Oba káble sú opletané a na koncoch spevnené, aby zabránili zalomeniu. Keďže headset vyzerá dobre, nebudete sa hanbiť s ním cestovať, takže na počúvanie hudby z telefónu poslúži naozaj dobre. Pri pripojení cez USB zase získate najvyššiu kvalitu audia spolu s priestorovým zvukom. No a nakoniec je tu bezdrôtové pripojenie prostredníctvom Slipstream technológie, na ktorej teraz funguje všetko od Corsairu.

Bezdrôtový prijímač je možno trochu väčší než je zvykom, no aspoň ho tak ľahko nestratíte. Aspoň teda Corsair myšky so Slipstream technológiou mali prijímače podstatne menšie. Samotná technológia sa v prípade myší stará o odozvu menšiu než 1ms a z takto rýchleho pripojenia ťaží aj headset, ktorý ponúka počúvanie a aj komunikáciu naozaj bez odozvy a pri čistom a vernom zvukovom podaní v oboch prípadoch. Taktiež pri bezdrôtovom pripojení  môžete okrem sterea využívať virtuálny 7.1 zvuk. Dosah by mal byť 12 metrov a v prípade otvoreného priestoru to aj môže byť pravda, no v rodinnom dome taký dosah nie je reálny, aj tak je ale stále veľmi slušný a aj cez stenu do vedľajšej miestnosti bol zvuk relatívne bez rušení. Bezdrôtovo môžete headset používať na PC a PS4 (u však bez podpory virtuálneho priestorového zvuku).

Dizajn je naozaj veľmi vydarený a celému headsetu dominuje čierna, ktorá je len jemne doplnené tmavšou metalickou sivou. Čo sa týka materiálov, plastov tu nájdete len relatívne málo a aj tie nepôsobia lacno. Skôr naopak, sú matné, pevné, elegantné. Plastové sú hlavne mušle, pričom každá má na svojom kryte logo Corsair, ktoré môžete rozohrať rôznymi farbami vďaka RGB podsvieteniu. Nie je to tak žiadny kolotoč, ale skôr decentné efekty pre doplnenie atmosféry. Do ľavej mušle pripájate káble, mikrofón a je tu drobná ledka na indikáciu stavu a batérie, na pravej sú zas ovládacie prvky. Konkrétne teda koliesko na ovládanie hlasitosti a prepínač na zapnutie/vypnutie bezdrôtového pripojenia. V jednej polohe sa pripojíte, v druhej zas prepnete na káblový režim, teda headset aj vypnete.

Corsair Virtuoso RGB Wireless

Taktiež komfort pri používaní je jedným zo silných bodov Virtuoso headsetu. Kvôli pevným a odolným materiálom spolu s kovovou konštrukciou je síce ťažší, no s hmotnosťou 360 gramov to aj tak nie je až tak veľa a hlavne aj po dlhšom používaní tú hmotnosť na hlave a ž tak necítite. Nič vás nepríjemne netlačí, neomína, jednoducho je pohodlný ako hlavový most, tak aj náušníky s pamäťovou penou. Hlavový most aj náušníky sú potiahnuté príjemnou a dobre vyzerajúcou syntetickou kožou, čo len dovára veľmi dobrý dojem z headsetu. Osobne by som však prijal, ak by sa náušníky dali zhodiť dole a prípadne vyčistiť, ak je to potrebné. Sú síce odolné voči potu a podobne, ale ak by ste ich zašpinili niečím iným, lepšie sa to čistí samostatne.

Ak napríklad niekam cestujete a headset s klasicky otočenými mušľami sa vám do batožiny nezmestí, dokážete si otočiť tak, aby boli ploché, čo je síce šikovné, no pomerne štandardné riešenie. Ich sklopenie by som ocenil ešte viac. Je tu však niekoľko ďalších inteligentných riešení, ktoré musím vyzdvihnúť. Je tu napríklad smart funkcia na uspanie/prebudenie headsetu založené na akcelerometri. Ak headset zložíte z hlavy, uspí sa a prebudí sa až vtedy, keď si ho zas nasadíte. Toto pomáha šetriť batériu, ktorá poskytuje výdrž až na 20 hodín (s vypnutým RGB), čo je veľmi slušné. Ocenil by som však detailnejší prehľad o jej stave, aspoň prostredníctvom softvéru, no tam táto informácia chýba.

Poďme ale trochu k číslam, kde Virtuoso rozhodne nezaostáva za konkurenciou, ba práve naopak. Headset totiž obsahuje nové 50mm neodymiové meniče, pričom sú párované v tolerancii +/-1db, čím chce výrobca dosiahnuť najlepší výkon. Headset ponúka naozaj širokú frekvenčnú odozvu 20Hz – 40,000Hz, impedanciu 32 Ohmov @ 2.5kHz a citlivosť 109 dB (± 3 dB). Pri USB zapojení navyše podporuje 24bit/96KHz audio.

Corsair Virtuoso RGB Wireless

Výsledkom toho je naozaj veľmi kvalitný zvuk a teraz nehovorím len o zvuku v hrách, ale tiež o počúvaní hudby, kde je zvuk v celom rozsahu pekne čistý a presný a to bez ohľadu na žáner. Možno práve v hrách by som čakal niečo viac prebassované, ale to je len otázka pár chvíľ s ekvalizérom. Stereo zvuk je naozaj výborný, priestorový je taktiež dosť dobrý a celkovo v tejto oblasti Virtuoso s prehľadom poráža konkurenciu v rovnakej cenovej hladine. Kvalitný je aj zvuk z mikrofónu, no tu už to nie je také jednoznačné, čo je trochu škoda. Dokonca aj z pohľadu čísel je to len štandard - 100Hz – 10,000Hz frekvenčný rozsah, 2.0k Ohmov impedancia a citlivosť -42 dB (± 2 dB).

Aj v prípade tohto nového headsetu sa Corsair spolieha na spravovanie prostredníctvom aplikácie iCUE. Headset samozrejme základne dokážete používať aj bez nej, koniec koncov na PS4 konzole ju nedostanete, no maximum z headsetu dostanete až s ňou. Jednak je to nastavenie osvetlenia a jeho synchronizácia s ostatnými Corsair perifériami. No čo je dôležitejšie, je tu ekvalizér pre detailnejšie nastavenie zvuku a tiež nastavenie mikrofónu. Práve cez aplikáciu tiež vypínate a zapínate virtuálny priestorový zvuk. Len ako som už hovoril, chýba mi tu presný aktuálny stav batérie.

Corsair Virtuoso RGB Wireless je po každej stránke parádny headset, ktorý vyzerá veľmi dobre, jeho vyhotovenie je kvalitné a máte dojem, že na hlave nemáte hračku, ale naozaj kvalitné príslušenstvo. Jeho používanie je taktiež veľmi pohodlné a ak ide o to najdôležitejšie, zvuk, tak vo svojej cenovej kategórii je na tom výborne. Chybičky tu sú, no sú len menšie a ide o veci, ktoré by mne osobne pridali na pohodlí, no celkový dojem nekazia.


napísal matus_ace 26.9.2019
Páči sa mi!
CORSAIR VIRTUOSO RGB WIRELESS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19531)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk