ASUS ZENBOOK PRO DUO UX581

ASUS ZENBOOK PRO DUO UX581

9.0

Pôsobivý notebook s dvomi displejmi

Asus stále skúša niečo pokročilé a najnovšie rozbehnúť notebooky s dvomi displejmi. Skúšal displej namiesto touchpadu, skúšal malý displej nad klávesnicou, ale v Asus Zenbook Duo to posunul ešte vyššie. Pridal totiž veľký displej nad klávesnicu. 

Asus tak rozširuje možnosti notebooku a doťahuje sa na praktickosť PC s viacerými monitormi. Na tejto ceste nie je sám, ale iné firmy sa skôr orientujú na čisto dvojdisplejové zariadenia bez fyzickej klávesnice. Aj keď Microsoft na novej prezentácii ukázal, že Windows systém pripravuje na menší displej nad klávesnicou. Príde to však až o rok. Asus to vo svojom notebooku zapracoval už teraz a veľmi zaujímavo. Nielenže pridal dva displeje, ale oba sú 4K a hlavný je OLED.

Pozrime sa bližšie na špecifikácie Asus ZenBook Pro DUO:

- Hlavný displej: 15-palcový 4K OLED dotykový displej
- Doplnkový displej: 3820x1100px LCD dotykový displej  (14.6")
- Procesor:  Core i7 9750H  (vo vyššej verzii i9 9980HK,  i7-10510U v nižšej Zenbook Duo verzii)
- RAM: 16 GB (vo vyššej verzii 32 GB)
- Grafika: RTX 2060 6 GB
- SSD: 500 GB alebo 1 TB
- podsvietená klávesnica - biele svetlo
- Batéria: 71 Wh
- touchpad kombinovaný s numpadom
- podložka pod zápästia
- pero
- odomkýnanie infra kamerou cez Windows Hello systém
- Váha: 2.5Kg
- Rozmery:  359 x 246 x 24 mm
- Wifi 6, Bluetooth 5

Napriek tomu, že je to z pracovnej Zenbook série, Asus tu rovno pridal RTX 2060 a teda bez problémov sa zahráte a ešte aj štýlovo, keďže hlavný 4K displej je OLED. Samozrejme, len menej náročné hry pôjdu v plnom rozlíšení. Stále však ponúka parádny obraz s úplne tmavou čiernou farbou a parádnym kontrastom. Je to prekvapivé vidieť v notebooku OLED, zatiaľ ich je veľmi málo, ale vyzerá to parádne. Poslednou dobou sa to rozbieha hlavne pre tvorcov, ale ťažko povedať ako taký displej pri stálom používaní dopadne. Či tam bude vypálené menu a ikonky.  

Asus ZenBook Pro DUO UX581
Asus ZenBook Pro DUO UX581 Zenbook Pro Duo ponúkne dva displeje
Zenbook Pro Duo ponúkne dva displeje


Asus ZenBook Pro DUO UX581 Notebook pôsobí luxusne aj zvonku
Notebook pôsobí luxusne aj zvonku


Asus ZenBook Pro DUO UX581 Na spodu je len minimálne vetranie, všetko ide zadom a bokmi
Na spodu je len minimálne vetranie, všetko ide zadom a bokmi





Dizajnovo Zenbook Duo vychádza zo Zephyrus základu, ktorý posunul klávesnicu dole a hore nechal voľné miesto. To si priam pýtalo nejaké využitie a tým sa práve stal veľký displej. Vyzerá to veľmi dobre, možno s jedinou chybičkou a to, že tento spodný displej je LCD a nie OLED. Pritom OLED je lesklý a povrch na LCD je matný s protireflexnou vrstvou. Je to zvláštny kontrast. Hlavne na LCD vidíte zníženie kvality obrazu. 

Pod displejom je hneď klávesnica, ktorá je nízkoprofilová, bielo podsvietená, s tým, že Numpad nahrádza touchpad kombinovaný s dotykovým numpadom. Teda tlačidlom si vyberiete, či chcete touchpad,, alebo sa vám plocha rozsvieti a uvidíte čísla numpadu. Asus to už využíval aj v predchádzajúcich rokoch a celkom sa tento prístup osvedčil.  Možno to pre niekoho nie je až také praktické, ale ak primárne robíte myšou a toto využijete len občas, je to dobrý kompromis. Osobne som si na to rýchlo zvykol.

Keďže je klávesnica veľmi nízko položená, Asus do balenia pridáva rovno aj podložku pod zápästie. Budete tak môcť písať veľmi pohodlne.  K tomu samotný dizajn je veľmi tenký, na krajoch nájdete len USB porty, HDMI a 3,5 mm jack, nečakajte tu čítačku kariet, alebo ethernetový port.  Celé chladenie je na bokoch a dole, pričom po otvorení spodný kraj displeja nadvihne klávesnicu a vytvorí vetraciu plochu priamo pod notebookom.  

Asus ZenBook Pro DUO UX581
Asus ZenBook Pro DUO UX581 Vedľa vetrania sú základné porty
Vedľa vetrania sú základné porty


Asus ZenBook Pro DUO UX581 Rovnako na druhej strane, môže vám chýbať slot na SD kartu
Rovnako na druhej strane, môže vám chýbať slot na SD kartu


Asus ZenBook Pro DUO UX581 Podložka pod zápästia je príjemný prídavok
Podložka pod zápästia je príjemný prídavok





Vetranie a celkové rozloženie tepla tu je veľmi dobre vyriešené. Zatiaľ čo pri minulých verziách mohla byť teplá plocha nad klávesnicou, teraz tam je displej a je síce teplejší, ale nie nepríjemne teplý. Odvod tepla tak je riešený odspodu a na boky a zdá sa, že je to účinné, keďže displej sa výraznejšie nezahrial ani pri dlhšom hraní.

Oba displeje sú dotykové a môžete pri nich použiť priložené dotykové pero Asus Pen. To ponúka 1024 levelov tlaku, a teda s ním viete dobre kresliť alebo modelovať, alebo aj písať. Netreba ho každú chvíľu nabíjať, ale raz za 10 mesiacov musíte vymeniť vloženú AAAA batériu. Možno je škoda, že priamo v notebooku nemá slot na vloženie.

Z hardvérových doplnkov je ešte pridaná kamera s rozpoznávaním tváre s Windows Hello systémom a ak vás systém spozná, automaticky sa vám odomkne bez nutnosti zadávania kódu. Je to pohodlné a rýchle. Nakoniec na mobiloch je to už štandard, na notebookoch a hlavne herných notebookoch len veľmi zriedkavé. Tam je skôr trend kamery rušiť ako ich rozširovať, alebo pridávať komplikované infra systémy ako je to tu.

Asus ZenBook Pro DUO UX581
Asus ZenBook Pro DUO UX581 Numpad je kombinovaný s touchpadom
Numpad je kombinovaný s touchpadom


Asus ZenBook Pro DUO UX581 Obrazovky fungujú ako keď máte zapojené dva monitory, môžete si na nich nezávisle púšťať čo potrebujete.
Obrazovky fungujú ako keď máte zapojené dva monitory, môžete si na nich nezávisle púšťať čo potrebujete.


Asus ZenBook Pro DUO UX581 Na hornom môžete hrať na spodnom zatiaľ browsovať. Všetko viete ovládať aj dotykovým perom.
Na hornom môžete hrať na spodnom zatiaľ browsovať. Všetko viete ovládať aj dotykovým perom.





Čo je však pri tomto notebooku najdôležitejšie, je jeho samotné používanie. Dva displeje totiž výrazne zlepšujú možnosti notebooku, hlavne ak potrebujete sledovať viac vecí naraz a jedna obrazovka na to nestačí. Majitelia PC s viacerými displejmi presne vedia, aké sú výhody. Môžete totiž na jednej obrazovke pracovať, na druhej pozerať film, alebo na jednej hráte, na druhej si necháte otvorený Sector. Ale veľmi dobré je to aj pre streaming, programovanie s debugovaním na druhej obrazovke alebo kreslenie, písanie poznámok popri sledovaní videa alebo popri Skype kamerovom chate. Je tam veľa možností. V extrémnom prípade sa dajú hrať aj dve hry naraz.

K tomu Asusu už predinštaloval malú Screenpad utilitu, ktorá má nadefinované základné aplikácie a môžete si jednoduchým stlačením ikonky na spodnú obrazovku rozložiť dve aplikácie, či už browser, kalkulačku, Spotify, alebo rozpoznávanie písma. Viete si to aj ďalej nakonfigurovať a pridať vlastne aplikácie, ale nemusíte to používať, keďže reálne sa druhá obrazovka správa ako druhý monitor na PC. A teda tam môžete presunúť hocijaké okno a zväčšiť ho, môžete si tam rozložiť aj tri aplikácie. A môžete na spodnej obrazovke aj hrať, ak chcete 32:9 pomer strán. Napríklad dobre sa tam môžu hrať stratégie, pričom ich viete ovládať dotykom alebo perom.

Práca s dvomi obrazovkami nie je však (hlavne pri hraní) úplne bezproblémová, a to kvôli prepínanie fullsceen okien a aktivovaniu jednotlivých displejov. Ak používate na PC dva monitory, viete, že preklikávanie a aktivovanie displejov patrí k tomu. Hlavne pri exkluzívnom fullscreen nastavení v hrách všetko chvíľu preblikáva  a prípadne sa aj  mení rozmer alebo popreskakujú okná medzi obrazovkami (preto je najlepšie používať v hrách borderless fullsceen, ak je to možné). Pri zapínaní sa tiež spodný displej aktivuje až neskôr a preblikne. Rovnako niektoré hry nemajú v obľube, keď klikáte mimo nich na druhú obrazovku a zastavia sa alebo rovno minimalizujú. Je škoda, že to nie je univerzálne riešené. Uvidíme však budúci rok či vylepšenia, ktoré robí Microsoft teraz do Surface Neo, kde bude špeciálne upravená verzia systému na dva displeje, prejdú aj do štandardného Windows 10 a teda sa to objaví aj v bežných notebookoch s dvomi obrazovkami.

Asus ZenBook Pro DUO UX581
Asus ZenBook Pro DUO UX581 RTX2060 nie je úplne delo, ale rozbehne úplne všetko, a niektoré hry aj v 4K, alebo aj dve hry naraz.
RTX2060 nie je úplne delo, ale rozbehne úplne všetko, a niektoré hry aj v 4K, alebo aj dve hry naraz.


Asus ZenBook Pro DUO UX581 Zdroj nie je veľký a bez problémov si ho pribalíte k notebooku, je to aj odporúčané keďže výdrž batérie je len okolo 4 hodiny
Zdroj nie je veľký a bez problémov si ho pribalíte k notebooku, je to aj odporúčané keďže výdrž batérie je len okolo 4 hodiny


Asus ZenBook Pro DUO UX581 Asus pridal aj vlastnú aplikáciu na rýchle spúšťanie rôznych programov na spodnom displeji.
Asus pridal aj vlastnú aplikáciu na rýchle spúšťanie rôznych programov na spodnom displeji.




Čo sa týka výkonu, čakajte tu štandardný výkon I7+ RTX 2060, a teda prakticky všetky hry tu pôjdu v 1080p na 60 fps alebo viac, niektoré zvládnu aj 4K aj keď len v 30 fps alebo menej. Ideálne je v 4K znížiť nastavenia alebo rozlíšenie. Na 15-palcovom OLED displeji vyzerá všetko veľmi dobre a ani 1080p rozlíšenie nie je problémom, aj keď, samozrejme, v 4K je to ostré ako britva.

Čo sa týka hier napríklad:

PUBG ide  80-90 fps v 1080p, 30-40 fps  v 4K
Fortnite v 70-100 fps na 1080p, 30 fps v 4K
Ghost Recon Breakpoint - 50 fps  v 1080p, 17 fps v 4K na maxime

Benchmark Time Spy dal 5585 bodov (5705 grafika, 4992 procesor), Port Royale raytracingový benchmark dal 3283 bodov. Sú to štandardy notebookovej RTX 2060 grafiky, ktorá je mierne pomalšia ako desktopová RTX 2060. 

Nie je to maximálny výkon, ale na tento hardvér je veľmi dobré spojenie pre notebook, výkon je dostatočný na bežné hranie a zároveň nie príliš vysoký na zahrievanie. Zahrievanie nie je vysoké a hlavne hluk je minimálny aj pri hraní. Síce ventilátory počujete, ale len ako tiché šušťanie. Je to prekvapivo dobrá oblasť notebooku.  

Zvuk je označený ako Harman a Kardon, ale ako sme už zvyknutí, s týmto označením automaticky neprichádza aj kvalita a iné to nie je ani tu. Malé reproduktory na spodku notebooku nevládzu prenášať celé pásmo, orezávajú, basy sú minimálne a ich používanie je skôr ako východisko z núdze, ideálny je headset alebo externé reproduktory.
 
Batéria vás tu neprekvapí a nečakajte žiadnu extra výdrž, skôr práve naopak. 4 - 4,5 hodiny práce alebo pozerania videa vám tu musí stačiť, hranie tak na hodinu. Môžete si síce zvýšiť výdrž vypnutím spodného displeja, ale to vám ušetrí len desať-dvadsať minút. K tomu je notebook relatívne tenký na svoj hardvér, ale na svoju veľkosť prekvapivo ťažký, rátajte s vyššou váhou 2.5 kg. Na druhej strane priam cítite, akú má pevnú konštrukciu a pôsobí to kvalitne, nie sú tu lacné vŕzgajúce plasty, ale hliník.
 

Celkovo je Asus  ZenBook DUO parádny notebook presúvajúci pohodlie používania dvoch monitorov z PC na notebook a vďaka touchscreenu to posúva ešte ďalej. Môžete doplnkový displej používať na informácie popri hraní alebo sledovaní filmu a aj na kreatívne veci, prípadne aj na zrýchlenie práce. Možností je tu veľa, aj keď je to len začiatok a uvidíme, s čím všetkým prídu iné firmy. Bude sa to určite rozrastať, keďže podobný prístup ohlásil aj Microsoft a nasledujúci rok sa bude tento štýl dvoch displejov, respektíve jeden a pol displeja ako je tu, ďalej rozširovať.

Ale dva displeje nie sú jediným pozitívnom, pôsobivý je aj hlavný OLED displej, je tu výkonný hardvér, herná grafika, tiché chladenie a relatívne nízke zahrievanie. Má to však svoju cenu a 3000 eur nie je najmenej, ale ak presne viete, ako by ste to chceli využiť alebo priam toto potrebovali, oplatí sa na to pozrieť. Plus ak chcete viac, za 3400 eur je vyššia verzia, s i9 procesorom.

Ak by sa vám len páčil tento systém dvoch displejov a chcete niečo lacnejšie, za 1600 eur Asus pripravil aj nižšiu Zenbook Duo verziu s  novým Intel Core i7-10510U procesorom, ale už štandardným LCD 1080p displejom a GeForce MX 250 2GB grafikou. Už sa tam tak nezahráte, ale menej náročná práca a multitasking na dvoch displejoch bude stále dostupný.

- Asus Zenbook Duo Pro s i7 a RTX 2060 ide od €. 
- Asus Zenbook Duo s i7 a MX250 ide za  € .

 


napísal saver 22.10.2019
Páči sa mi! (+2)
9.0
ASUS ZENBOOK PRO DUO UX581
+ kvalitná masívna konštrukcia
+ veľmi pôsobivý 4K OLED displej
+ dobre zapracovaná druhá obrazovka
+ multifunkčnosť na dvoch displejoch
+ výkonný procesor kombinovaný s RTX 2060
- spodná obrazovka nemá až takú kvalitu ako OLED
- slabšia výdrž batérie
- vyššia váha


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk