LENOVO Y44W - PARÁDNY ULTRAŠIROKÝ MONITOR

LENOVO Y44W - PARÁDNY ULTRAŠIROKÝ MONITOR

8.5

Pohodlne nahradí dva monitory vedľa seba

Test

Lenovo je ďalšou firmou, ktorá nabieha na Super ultrawide vlak a ponúka 32:9 monitor. Presnejšie Lenovo Y44W ponúka 32:10 s vyšším rozlíšením a aj pridaným doplnkovým reproduktorom. Je to masívny monitor, ktorý prakticky nahrádza dva monitory vedľa seba. 

Lenovo tu mierne zvyšuje štandardné 2x1080p rozlíšenie, ktoré vídame v týchto monitoroch, na 2x1200p rozlíšenie. Teda ponúkne mierne lepšiu hustotu pixelov aj keď za cenu zmeny pomeru strán. Presnejšie špecifikácie vyzerajú nasledovne:

Špecifikácie:

Uhlopriečka: 43.4"
Rozlíšenie:  3840 × 1200 pixelov
Panel: prehnutý VA  (prehnutie 1800R)
Uhol pohľadu: 178 stupňov
Odozva: 4 ms
Frekvencia: 144 Hz
Farby: 10-bitová hĺbka farieb s 99% s RGB rozsahom
Jas: 450 nitov
HDR: Vesa DisplayHDR 400
Kontrast: 3000:1
Porty: Displayport, HDMI 2.0, USB-C, 3,5mm jack
Reproduktor: doplnkový
Funkcie: Freesync 2, PiP, HDR, low blue light
Spotreba: 70 W

Monitor tak ostáva v 3840-pixelovej šírke ako ostatné, ale rozširuje sa dole na 1200 pixelov. Vytvára tak obraz ako dva 24-palcové 1920x1200 monitory vedľa seba, len, samozrejme, bez predelenia. Možno to pokazí pomer strán z 32:9, ale reálne na 32:9 pomere nikto nič priamo nestavia a pri týchto neštandardných veľkostiach je už jedno, aký je pomer a rozlíšenie. Hlavne hry sa musia vedieť samé prispôsobiť.  Osobne by som povedal, že 32:10 je lepší pomer ako 32:9, keďže obraz nie je taký tenký do výšky.

Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor
Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor Monitor má parádnu šírku a v hrách pekne vidíte široké okolie.
Monitor má parádnu šírku a v hrách pekne vidíte široké okolie.


Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor Ponúkne zakryvenie a masívnu konštrukciu.
Ponúkne zakryvenie a masívnu konštrukciu.


Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor Harman Kardon reproduktor je nasunutý na nohe monitoru. Zvuk nie je dobrý, ale aspoň to svieti.
Harman Kardon reproduktor je nasunutý na nohe monitoru. Zvuk nie je dobrý, ale aspoň to svieti.





Samotná konštrukcia monitora je veľmi slušná. Masívny dizajnový podstavec s dierkami drží na stole veľmi dobre a kruhová noha má rovno dve úlohy ako držať monitor, tak aj reproduktor. Ten totiž naň môžete nasunúť ešte pred pripojením obrazovky monitora.  Nevyhnutne nemusíte a môžete používať vaše štandardné reproduktory, ale minimálne dizajnovo je to pekný doplnok, ktorý pridáva aj podsvietenie. 

Obrazovka je masívna, zahnutá, v umelohmotnom ráme, síce s väčšími okrajmi, ale keďže viac takýchto monitorov vedľa seba nebudete dávať, nie je to dôležité. Všetky dôležité porty sú vzadu, ale ak používate slúchadlá alebo chcete nabiť mobil, môžete použiť aj malý vysúvací panel v spodnej časti obrazovky.  Je to pekné riešenie. Aj keď skôr len na občasné používanie, aby vám stále káble nezavadzali pred sebou.

Z portov je tu štandardné HDMI a Displayport, dopĺňajú to dva USB 2.0 porty a dva USB-C porty. Môžete si tak pripojiť štandardne PC, ale napríklad aj notebook alebo mobil cez USB-C. Konkrétne som to aj skúšal na Galaxy Note 10, ktorý sa po pripojení automaticky prepol do desktop režimu, aj keď nevedel využiť celú obrazovku. Do klasických USB portov môžete zapojiť spomínaný reproduktor, ktorý funguje cez dve USB koncovky. 

Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor
Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor Cez USB-C si môžete napojiť aj obraz z mobilu, napríklad Galaxy Note 10 má priamu podporu.
Cez USB-C si môžete napojiť aj obraz z mobilu, napríklad Galaxy Note 10 má priamu podporu.


Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor Menu je plhohodnotné a ako zvyčajne zle ovládateľné. Nastavíte tam však všetko potrebné.
Menu je plhohodnotné a ako zvyčajne zle ovládateľné. Nastavíte tam však všetko potrebné.


Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor Všetky porty máte poruke.
Všetky porty máte poruke.





Samotný obraz je veľmi dobrý v rámci možnosti VA panelov. Teda dobré farby, ktoré nie sú síce v kvalite IPS, ale stále pekné, je tam aj dostatočný uhol sledovania a v tomto prípade je pridané aj HDR. Nečakajte intenzívne HDR, keďže ide len o 450-nitové podsvietenie s HDR400 certifikáciou. Je to také minimum pre HDR, rozdiely výrazne nevidíte. Možno večer. Plus ak máte AMD kartu, môžete využiť aj Freesync funkciu. Eventuálne môže fungovať aj na Nvidia kartách cez Gsync compatible.  Nvidia však tento monitor zatiaľ nemá v oficiálnom zozname, a teda nemusí fungovať dobre. 

Framerate pri 3820x1200 rozlíšení nie je zlý, je to len niečo viac ako polovica zo 4K a veľmi podobné ako 1440p. Na kartách už od RTX 2060 Super alebo 2070, 2070 Super by ste nemali mať problém dosiahnuť 60 fps aj v náročnejších hrách, pričom ak by ste mali RTX 2080 alebo vyššie, už by ste mohli lepšie využiť 144 Hz podporu.  

Čo sa týka zážitku, hlavne vo FPS hrách je to paráda, máte okolo seba pol sveta, široký záber a dobrý prehľad. Podobne aj pri hrách z pohľadu tretej osoby. Samozrejme, musia podporovať toto zobrazenie, väčšina nových hier to už podporuje a autori, hru nechajú automaticky sa prispôsobiť rozlíšeniu a samé sa rozšíria tak, ako potrebujú. Pri niektorých už hry majú aj presunutý HUD do stredu obrazovky, aby ste informácie nemuseli hľadať po krajoch. Je to ideálne, keďže bočné strany sú hlavne na to aby vás hra vtiahla do prostredia. 

Kabeláž pri monitore nie je nijako špeciálne riešená, nie sú tu cestičky ani diera krížom cez stojan. Káble si jedine môžete zviazať a uchytiť vzadu za nohou. Je to mierne problematické, hlavne ak pripojíte aj reproduktor malými USB káblami. Dá sa to však vyriešiť aspoň tak, aby ste káble pri pohľade spredu nevideli.

Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor
Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor V strede monitora je vysúvací USB panel s 3,5 mm jackom.
V strede monitora je vysúvací USB panel s 3,5 mm jackom.


Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor Monitor má ja HDR, aj keď len 400-nitové.
Monitor má ja HDR, aj keď len 400-nitové.


Lenovo Y44W - parádny ultraširoký monitor Môžete si monitor rozdeliť na dve časti a spracovávať aj obraz z dvoch vstupov.
Môžete si monitor rozdeliť na dve časti a spracovávať aj obraz z dvoch vstupov.





Menu monitora je ako pri väčšine monitorov, dosť sa zle ovláda, ale viete si tam nájsť všetko potrebné. Od farebných nastavení, cez herné režimy, môžete si upraviť refresh alebo škálovanie.  Viete si zapnúť štandardný obraz, obraz vedľa obrazu alebo obraz v obraze z viacerých vstupov. Obraz vedľa obrazu aj veľmi dobre rieši to, ak ste zvyknutí na dva monitory a chcete mať vždy presne na polovicu rozdelenú obrazovku. Ľahko si tak maximalizujete okná alebo aj video, prípadne hru na jednu časť obrazovky. Zároveň nie je problém využiť obe časti naraz na jednu aplikáciu alebo hry. 

Reproduktor je so značkou Harman Kardon, ale napriek tomu veľa od neho nečakajte. Už len preto, že je kruhový a na malej ploche nevyznie ani stereo, ani dostatočné basy. Je to štandardný slabší reproduktor v monitoroch. Externé reproduktory vám ponúknu lepší zvuk. Najlepšie jeho využitie má podsvietenie, pričom si môžete prepínať medzi farbami, zapnúť dýchanie, kde sa postupne budú farby meniť.  

Lenovo však spravilo niekde chybu pri zapájaní reproduktora alebo v návode na zapojenie reproduktora.  Po štandardnom zapojení cez dva USB káble do monitora to nefunguje, zvuk sa automaticky z HDMI alebo Displayportu neprenesie cez USB. Prepojenie priamo s PC však funguje.  Je možné, že treba PC prepojiť s monitorom cez USB-C kábel, aby sa to rozbehlo (chýba tam štandardný USB Type-B) , ale to sa mi nedalo vyskúšať a ani v návode som to nenašiel.

Celkovo je Lenovo Y44W pekný monitor, ktorý ulahodí hráčom hrajúcim hlavne akčné alebo RPG tituly a používateľom, ktorí potrebujú dva monitory a nechcú mať rozdelený obraz. Rovnako ak potrebujete mať pripojených viac zariadení a chcete to mať na jednej ploche. Sami si vyberiete ako to skombinovať. 32:10 je veľmi dobrý pomer strán a pri 44-palcovej veľkosti ponúka aj dobrú veľkosť pixelov.

- Lenovo Y44w-10 dostanete v cene od € 

napísal saver 24.9.2019
Páči sa mi! (+2)
8.5
LENOVO Y44W - PARÁDNY ULTRAŠIROKÝ MONITOR
+ kvalitná, pevná a dizajnovo pekná konštrukcia
+ pôsobivá veľká obrazovka s decentnými farbami
+ USB-C vstupy z notebookov a mobilov

- chýba lepší manažment káblov
- reproduktor má slabý zvuk


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19766)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk