COOLER MASTER MH752

COOLER MASTER MH752

Slúchadlá s dobrým pomerom ceny a kvality

Hráči poznajú značku Cooler Master naozaj dôverne, nakoľko okrem klasického herného príslušenstva má vo svojej ponuke aj špeciálne doplnky, ktoré ocenia prevažne tí, ktorí si chcú svoj počítač vytunovať aj po vizuálnej stránke. Ak teda chcete rôzne typy podsvietenia, či dokonca vodné chladenie, v ponuke tejto firmy práve tieto produkty nájdete. Tentoraz to však nie je o žiadnych RGB svetlách, ale o štandardnejších produktoch. Firma koncom minulého roka predstavila dvojicu herných slúchadiel MH751 a MH752. Malá zmena v čísle, pochopiteľne, znamená len minimálne zmeny, no to ale neznačí, že nie sú dôležité. Zatiaľ čo verzia s nižším číslom sa pripája len cez klasický 3,5 milimetrový jack, tá s vyšším už obsahuje vlastnú zvukovú kartu. Aj vďaka nej tak slúchadlá ponúkajú o niečo väčšiu funkcionalitu, a to spolu s virtuálnym priestorovým 7.1 zvukom, ktorý je podľa papierov najväčšou výhodou vyššieho modelu.

Do rúk sa nám ale nedostali obe verzie, ale len jedna - MH752. Je to určite lepšie, nakoľko takto sme mali aspoň o niečo viac priestoru na testovanie. Každopádne tradične začneme pekne od základu, a to od balenia. Obe slúchadlá nepatria do vyššej cenovej kategórie, nakoľko sa dajú kúpiť za 50 až 80 eur. Preto som očakával skôr priemer, a to ako od balenia, tak aj od samotných slúchadiel. Na druhej strane veľkosť a váha krabice ma prekvapila - oproti iným slúchadlám bola vyššia ako býva zvykom. Pri rozbaľovaní som začal chápať, prečo to tak je. Firma si totiž dala skutočne záležať na tom, ako svoj produkt predstaví zákazníkovi ešte predtým, ako ho začne používať. Pri dizajne balenia to ale nekončí. Okrem samotných slúchadiel, mikrofónu, USB adaptéra a 3,5-milimetrového kábla tu totiž nájdete aj veľmi decentné látkové vrecko, v ktorých headset môžete prenášať.


Najmä v súvislosti s cenou ma takáto prezentácia príjemne prekvapila a nič podstatné sa na tom nemenilo ani pri bližšom testovaní spracovania slúchadiel. Už tu síce je možné badať lacnejšie materiály, prevažne plast a umelá koža, no firma sa s nimi popasovala dobre. Kvalita spracovania je totiž na celkom dobrej úrovni, nič nikde nevŕzga, látka je zošitá bez viditeľných kazov a plastové prvky pekne lícujú. Navyše ich matný povrch im dodáva štýlový vzhľad. Jediný kovový prvok sa nachádza v časti pri vysúvaní ušníc z hornej časti pre nastavovanie potrebnej veľkosti. Vďaka tejto kombinácii sú slúchadlá ľahké a v rukách či na hlave ich takmer necítiť. Síce tu nájdete len obyčajnú penu pre odhlučnenie okolia či dostatočné pohodlie, no ani pri dlhšom hraní na hlave vôbec netlačia. Dizajn je teda decentný a slúchadlá ako také neobsahujú žiadne ovládacie prvky.

Prítomné sú tu len dva otvory - jeden pre mikrofón a druhý pre 3,5-milimetrový jack. Ide o dlhší kábel, ktorým môžete slúchadlá napojiť priamo do konečného zariadenia - teda PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch alebo mobilu. Táto možnosť zabezpečuje širokú kompatibilitu s rôznymi zariadeniami, no dôležitá je práve možnosť pripojenia cez USB. Spomínaný jack tak môžete pripojiť do USB adaptéra. Ten má na sebe viacero prvkov pre ovládanie hlasitosti zvuku, mikrofónu a taktiež úplné stlmenie mikrofónu. Veľké tlačidlo dostala tiež funkcia virtuálneho priestorového 7.1 zvuku. Pre jej využitie a taktiež využitie spomínaných ovládacích prvkov si musíte stiahnuť ovládače zo stránky výrobcu. Čo mi na nich mierne prekážalo, je spôsob ovládania hlasitosti zvuku - hlavne ten by si zaslúžil možnosť pre rýchlejšie nastavenie úrovne hlasitosti, napríklad pomocou kolieska. Klikanie je nepraktické a pomerne zdĺhavé. 


Slúchadlá si v mojich očiach zatiaľ držali priemernú a v niektorých aspektoch dokonca aj vyššiu úroveň, akú som očakával. Čo je ale naozaj podstatné, je zvuk. Keď sa pozriem na parametre, vidím 40-milimetrové meniče s frekvenčným rozsahom od 20 Hz do 20 000 Hz, čiže opäť klasický štandard. Kvalita reprodukovaného zvuku ma teda neprekvapila a ide o samozrejmosť v tejto cenovej kategórií. Zvuk je teda pomerne dobre vyvážený, nechýbajú basy, no taktiež ani výšky. V softvéri si môžete sami upraviť ekvalizér, pričom tieto nastavenia sa dajú uložiť do profilov. Ak vám teda predvolené hodnoty nesedia, viete si ich bez problémov upraviť. Čo sa týka hlavnej funkcie virtuálneho priestorového zvuku, funguje viac-menej totožne ako pri iných výrobcoch. Význam má ako pri hrách, tak aj pri filmoch, kedy je zvuk naozaj o niečo viac dynamickejší, pričom rozdiely medzi ľavým a pravým kanálom sú vytiahnuté oveľa viac do priestoru. Vďaka tomu je teda zreteľnejšie, z ktorej strany prichádza zvuk alebo v hre potencionálny nepriateľ.

Cooler Master MH752 poskytuje dobré vyváženie z pohľadu ponúkaných funkcií, spracovania či samotnej prezentácie a ceny, ktorú si firma stanovila pre svoj produkt strednej triedy. Za približne 80 € totiž dostanete naozaj solídne spracovaný headset, ktorý dizajnom nijako neurazí. Vzhľadom na použité materiály a celkový výsledok je možné brať nízku váhu ako príjemný bonus, vďaka ktorému vás slúchadlá netlačia ani pri dlhšom hraní alebo počúvaní hudby. Taktiež možnosť zapojenia cez USB či klasický 3,5-milimetrový jack je vítaná, aj keď ide skôr o štandard. Propagovaný virtuálny priestorový zvuk navyše robí presne to, čo sľubuje a aj keď zázraky, samozrejme, nerobí, značne zvýrazní jednotlivé detaily potrebné pre lepšiu orientáciu v priestore.


napísal play3man 15.7.2019
Páči sa mi! (+1)
COOLER MASTER MH752


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk