LOGITECH G502 LIGHTSPEED

LOGITECH G502 LIGHTSPEED

Nová generácia populárnej klasiky od Logitechu

Test

Model G502 patrí bez akýchkoľvek debát medzi to najlepšie a aj najpopulárnejšie, čo firma Logitech na trh herných myšiek priniesla. Skombinovala sa v nej parádna ergonómia, vynikajúce vlastnosti a tiež rozumná cena, ktorá síce nebola najnižšia, no nebola nezmyselne vysoká. Jednoducho ste za ňu dostali parádnu myš a bola to investícia, ktorá sa oplatila. Je teda pochopiteľné, že sa hráči neskôr začali obzerať aj po nástupcoch tejto myšky, ktorí nechali základ zachovaný, no ponúkli novšie technológie. A keďže aktuálne stále prebieha nábeh na bezdrôtovú Lightspeed technológiu naprieč celým portfóliom Logitechu, je len pochopiteľné, že prišiel rad aj na obľúbenú G502.

Logitech G502 Lightspeed som mal v rukách zhruba tri týždne a ak sa mám priznať, ťažko sa mi ju dávalo preč z ruky. Pracoval som s ňou, hral som s ňou hry, celkovo to bolo naozaj mnoho hodín. A naozaj výrazne predbehnem záverečné hodnotenie, keď už teraz prezradím, že to je podľa mňa jedna z najlepších herných myšiek, aké som kedy vôbec mal v rukách. Základ však naozaj položil pôvodný model z roku 2014 a práve z jeho vlastností ťaží aj táto novinka. Ak ste teda niekedy držali v rukách niektorý z predchádzajúcich modelov G502 (pred Lightspeed vyšli postupne 3 generácie), budete s touto myšou ako doma.

Začnem tvarom, čo je pravdepodobne to najdôležitejšie. Myška na vás môže hádzať komplikované názvy, technológie a aj štatistiky, no ak vám dobre nesadne do ruky, to všetko je nakoniec na nič. Tu ale našťastie nič také nehrozí a aj napriek možno trochu extravagantnému tvarovanie sadne G502 do ruky veľmi dobre. A to dokonca pri rôznych spôsoboch úchopu, no najlepšie sa drží celou dlaňou. Máte dostatok priestoru pod palcom z pravej strany, no tiež predĺžené tlačidlá sú tvarované veľmi príjemne. Myška sa tak veľmi dobre drží aj ľuďom s väčšími rukami. Nie je však nepohodlne veľká, ak máte menšie ruky.


V balení nájdete samozrejmú dokumentáciu, myšku, USB-Micro USB kábel na pripojenie a nabíjanie, nálepku s G logom a drobné elegantné puzdro, v ktorom je súprava šiestich závaží a adaptér. Podobne ako u predchodcu totiž aj G502 Lightspeed ponúka možnosť si vďaka systému závaží jednoducho upraviť váhu a aj vyvážene myšky tak, aby sa vám s ňou hralo čo najlepšie. Jednoducho dáte dole spodný kryt, ktorý drží na magnetoch, a vložíte závažia tak, aby vám to vyhovovalo. Už tak skvelé pohodlie pri používaní tak dostáva možnosť prispôsobenia, čo je pre mnohých ďalší obrovský plus.

Aj napriek tomu, že je Lightspeed bezdrôtovou verziou G502, je dokonca ľahší ako jeho káblový predchodca. Aj s batériou (a bez závaží) váži len 114 gramov. Prostredníctvom závaží si viete pridať ďalších až 16 gramov. Na spodnej strane je tiež prepínač na zapnutie myšky a drobný úložný priestor na bezdrôtový prijímač, ktorý taktiež drží na magnetoch, takže je jednoducho prístupný. Toto je vec, ktorá mi na konkurenčných myškách často chýba. Samotný kábel má skoro 2 metre a pripája sa v strednom výreze medzi tlačidlami vpredu dole.

Ak si vedľa seba postavíte základnú G502 a novú Lightspeed, hľadanie rozdielov vám môže pripomínať klasickú hádankovú kratochvíľu v novinách a časopisoch. Nájdete ich päť? Desať? Ani jeden? Naozaj sú len malé, napríklad mierne odlišné vyhotovenie niektorých povrchov či materiálov, trochu iná farba na niektorých miestach a podobne. Najväčším rozdielom je na pohľad snáď rolovacie koliesko. Stále je hliníkové , ale čierne. V porovnaní s pôvodnou myškou sa trošku ťažšie stláča, ale to takmer si to nevšimnete, ak ich naozaj nemáte rovno vedľa seba a neporovnávate ich priamo. Až tak veľmi sú si tieto dve generácie podobné. Alebo skôr rovnaké. 

Platí to aj pre ovládacie prvky, keďže tu nájdete zhodných 11 programovateľných tlačidiel – dve veľké tlačidlá, v strede nad kolieskom nájdete jedno programovateľné tlačidlo a tiež tlačidlo na prepnutie režimu rolovania (plynulé/krokové). Samotné koliesko ponúka možnosť kliknúť ním nielen priamo, ale aj pravo a vľavo, čo sa ráta ako dve tlačidlá. Vľavo od ľavého tlačidla je dvojica tlačidiel G8 a G7, ktoré nepovažujem za úplne ideálne umiestnené, ale dá sa na ne zvyknúť. Pri palci máte dostupné G5 a G4, ktoré dosiahnete úplne pohodlne. No a nakoniec palcom na ľavej strane myšky dosiahnete aj na G4 tlačidlo, ktoré slúži na okamžité prepnutie DPI na 400, čo sa hodí napríklad vtedy, keď v boji vytiahnete snajperku.

Myš využíva už dobre známy senzor HERO, takže ponúka rozlíšenie od 100 do 16000 DPI a prepínať si môžete medzi prednastavenými hodnotami aj počas používania. Maximálne zrýchlenie je 40 G, maximálna rýchlosť 400 IPS, no to najzaujímavejšie číslo sa týka bezdrôtovej technológie Lightspeed. Tá aj pri bezdrôtovom hraní ponúka odozvu 1 ms, takže je to skutočná herná hi-end myš pre tých najnáročnejších hráčov. To sa však odráža na výdrži batérie, keďže som pri svojom celodennom používaní myš nabíjal snáď každý tretí deň. Nabíjať môžete štandardné káblom, pričom už pár minút vám ponúkne cez 2 hodiny používania, alebo aj pomocou bezdrôtovej Powerplay podložky.

Výdrž si viete zlepšiť v prípade, ak vypnete RGB podsvietenie. Už niekoľko generácií G502 totiž podporuje dvojzónové RGB podsvietenie, ktoré okrem prednastavených efektov môžete sami upravovať a tiež synchronizovať prostredníctvom LGS aplikácie. Tá tiež slúži na spravovanie makier, profilov a ďalších nastavení, bez ktorých sa nezaobídete. Je jednoduchá, intuitívna a rýchla, len sa uistite, že máte aktuálnu verziu. Myške navyše nechýba vlastná pamäť na ukladane profilov. Je tu teda nejaká chyba? Áno je. Logitech s novou verziou trochu prestrelil cenu a aj keď je G502 Lightspeed perfektná myš takmer bez nedostatkov, cena zhruba 150 eur je poriadne vysoká.


napísal matus_ace 24.6.2019
Páči sa mi! (+2)
LOGITECH G502 LIGHTSPEED


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk