ELGATO HD60 S PRE KVALITNÉ 1080P STREAMOVANIE

ELGATO HD60 S PRE KVALITNÉ 1080P STREAMOVANIE

Kvalitné nahrávanie s obmedzeniam

Prečo by ste si mali kupovať nahrávacie zariadenie k vášmu PC alebo hernej konzole? No, veľa logických dôvodov k takémuto kroku neexistuje. Ak už ale predsa len nejaký máte, je dôležité, aby ste siahli po naozaj kvalitnom zariadení, ktoré bude spoľahlivé, nie príliš náročné na obsluhu a zároveň vám ponúkne dostatok možností so záznamom vo veľmi dobrej kvalite. Na trhu je niekoľko riešení od rôznych firiem, a preto musíte pozerať aj na to, čo od takejto nahrávacej karty očakávate a zároveň akým spôsobom ju budete používať. Môže byť externá alebo interná, výhradne na nahrávanie, no taktiež si môže poradiť so streamovaním. Niektoré vám umožnia vytvorený záznam okamžite upravovať, pri iných sa musíte spoľahnúť na ďalšie programy.

V minulosti sme vám priniesli recenziu už na externú a internú kartu od firmy AVerMedia, pričom tentokrát tu máme jedno "nahrávatko" od firmy Elgato. Ako aj AVerMedia, tak aj Elgato ponúka rôzne typy nahrávacích kariet, a to interné a taktiež aj externé. Nám sa do rúk dostala práve externá verzia s označením Elgato HD60 S. V čom všetkom sa líši z pohľadu funkcií rozpíšeme nižšie, no prvé zásadné rozdiely sú už pri dizajne. Jednoduché, no aj napriek tomu stále štýlové balenie v sebe samozrejme skrýva kartu a potrebnú tiež kabeláž. Samotné zariadenie ma prekvapilo svojim naozaj kompaktným a úhľadným dizajnom. Hrúbka je pomerne malá a nikde nenájdete ostré hrany. Ak si teda potrpíte na príslušenstve, ktoré nebude príliš narúšať harmóniu vášho herného kútiku, túto časť Elgato spĺňa na výbornú.


Spomínaná kabeláž pozostáva z dostatočne dlhého, konkrétne 2 metrového HDMI káblu a taktiež kvalitného USB Type-C. Bez problémov ho tak viete zapojiť aj k vzdialenejšiemu PC alebo hernej konzole. Spomínané kompaktnejšie rozmery však predsa len majú svoj dôvod. Narozdiel od AVerMedia Live Gamer Portable 2, Elgato HD60 S nemôžete použiť na nahrávanie nezávisle od počítača. Nikde teda nenájdete vstup na kartu či tlačidlo pre zapnutie nahrávania - všetko sa dá nastavovať a ovládať len po pripojení do počítača. Priamo na krabici máte presné inštrukcie, ako máte postupovať pri zapájaní karty na cieľové zariadenie a do PC. Jeden z hlavných krokov je teda aj stiahnutie a nainštalovanie oficiálnej aplikácie zo stránok výrobcu. A práve tu začína to najdôležitejšie - zoznamovanie sa s konkrétnymi funkciami.

Spočiatku som bol z aplikácie mierne zmätený, no po rýchlom zorientovaní som začal objavovať všetky jej možnosti. Predtým, ako sa s aplikáciou začnete hrať, musíte Elgato pripojiť k PC, pričom je nutné pripojenie cez USB 3.0, inak zariadenie nebude fungovať. Priamo z aplikácie pritom môžete vytvárať záznam z hrania, a to aj spolu s komentárom alebo aj záznamom z web kamery. Pred nahrávaním je dobré skontrolovať si nastavenia nahrávania, a to predovšetkým kvalitu videa či spôsob enkódovania. Aplikácia má pripravené profily pre rôzne typy zariadení a herných konzol - teda Xbox One, PlayStation 4, PC, ale aj mobil. Sami si však môžete upraviť rozlíšenie či snímkovanie - maximálne 1080p pri 60 snímkoch za sekundu. Dôležitá je ale aj kvalita, respektíve dátový tok nahrávania - zariadenie podporuje maximálne 40Mbps, čo vám zaberie 18GB za jednu hodinu záznamu. Pri najnižšom nastavení sa dátový tok zníži na 14Mbps a veľkosť súboru pri jednej hodine klesne na 6,4GB.

Firma si dala dosť záležať na možnostiach streamovania. Aplikácia si rozumie až so siedmimi streamovacími sieťami. Ide samozrejme o Twitch, YouTube alebo Ustream, no taktiež je tu Facebook, Dailymotion či Mixer. Zaujímavé je, že prítomné je tiež webové streamovanie cez protokol rtmp. Priamo cez aplikáciu si tiež viete nastaviť názov a kvalitu streamu - rýchlosť uploadu (od 0,50 do 10Mbps, v závislosti od zvolenej služby), rozlíšenie, snímkovanie a tiež jeho dostupnosť, teda či má byť verejné, nezaradené alebo súkromné. To ale nie je ani zďaleka všetko. Tak ako to určite poznáte zo streamov, Elgato vám umožňuje nastaviť reakcie na nových odberateľov či donatorov, môžete si upravovať už existujúce scény, no taktiež vytvárať vlastné. K dispozícii je pritom naozaj dosť možností a dá sa s nimi celkom dobre vyhrať. 

Elgato HD60 S pre kvalitné 1080p streamovanie
Elgato HD60 S pre kvalitné 1080p streamovanie Viete sa presunúť aj do virtuálneho štúdia
Viete sa presunúť aj do virtuálneho štúdia


Elgato HD60 S pre kvalitné 1080p streamovanie Vizuál si viete oživiť aj o rámy
Vizuál si viete oživiť aj o rámy


Elgato HD60 S pre kvalitné 1080p streamovanie Nakoniec si môžete záznam postrihať
Nakoniec si môžete záznam postrihať





Čo by ste možno od nahrávacej karty nečakali je možnosť priamej úpravy videa. Aplikácia má zabudovaný jednoduchý editor, v ktorom môžete nahrané video jednoducho strihať bez dodatočných efektov. Pre potreby nahrávania čistej hrateľnosti to bohato stačí, pričom určite poteší možnosť priameho exportu na YouTube, Facebook, Twitter. Dostupná je ale samozrejme aj možnosť exportu do súboru.

Elgato prezentuje svoje zariadenie ako veľmi user-friendly a plug-and-play. Bohužiaľ, až také pozitívne skúsenosti som však s fungovaním aplikácie nemal. Teda, niežeby v nej boli nejaké chyby, no celkom výrazne zaťažuje procesor a celý systém. Pri prepínaní a testovaní jednotlivých nastavení sa mi stalo, že sa aplikácia zasekla, a občas až tak, že som musel PC reštartovať. Keď som už s testovaním prestal a išiel som priamo na nahrávanie, problémy so zamŕzaním zmizli, no jej vysoké nároky boli stále cítiť a aj obyčajné operácie boli veľmi zdĺhavé. Pochopiteľne to je o výkone PC, ale až takéto správanie mi prišlo naozaj neadekvátne hardvéru, na ktorom som Elgato testoval. Preto som sa rozhodol siahnuť po vyššie spomínanej AVerMedie a prepojil ju do režimu cez PC. K miernemu zníženiu výkonu systému prišlo aj tu, no bolo výrazne nižšie ako pri nahrávaní cez HD60 S.

Elgato HD60 S je veľmi podarený kus hardvéru, ktorý je však po všetkých stránkach určený skôr pre tých náročnejších hráčov, ktorí majú dostatok výkonu navyše pre nahrávanie a hranie veľmi náročných hier. Zároveň však musíte mať dôvod a motiváciu využiť všetky jeho funkcie, a to predovšetkým v súvislosti so streamovaním. Prevažne tým dokážete Elgato využiť na maximum. Konkurencia je však veľká a tak je v zásade len na vás, čomu dáte prednosť. Ak však hľadáte primárne externú kartu so širokými možnosťami pre streamovanie a zároveň aj nahrávanie videa, tento kúsok od sub-značky firmy Corsair je určite dobrou voľbou.


napísal play3man 31.5.2019
Páči sa mi! (+1)
ELGATO HD60 S PRE KVALITNÉ 1080P STREAMOVANIE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk