RAZER PHONE 2

RAZER PHONE 2

8.0

Druhá generácia herného smartfónu

Predstavovať Razer zrejme nie je potrebné. Ide o jedného z najznámejších výrobcov herného príslušenstva, ako sú klávesnice, myši, slúchadlá a podobne. Možno ste postrehli, že v portfóliu výrobcu nájdeme aj notebooky s označením Blade. Tie sa však u nás nepredávajú. Rovnako to bolo aj pri prvej generácií Razer Phone, ktorý vyšiel na konci roka 2017. S druhou generáciou sa situácia mení. Razer Phone 2 je oficiálne dostupný na slovenskom a českom trhu a my sme mali možnosť otestovať ho.

V balení sa okrem samotného smartfónu nachádza samozrejme aj nabíjačka a USB kábel. Nebol by to Razer, keby v balení chýbali nálepky. Zaujímavosťou je, že nabíjačka má iba USB-C konektor a teda aj kábel má “céčko” na oboch koncoch. Ak ešte doma nemáte iné zariadenia s USB-C, môže to predstavovať problém, najmä na cestách. Väčšina výrobcov stále používa na nabíjačkách klasické USB typu A vďaka čomu ich môžete použiť s novými zariadeniami s USB-C ale aj staršími s microUSB. USB-C nabíjačku však použijete takmer výhradne len s USB-C zariadeniami nakoľko USB-C na microUSB káble nie sú veľmi bežné.

Razer Phone sa vyznačoval veľmi výrazným hranatým dizajnom a tieto črty prebral aj nástupca Razer Phone 2. Poznávacími znameniami sú prísne obdĺžnikový tvar s ostrými hranami, rovné línie a obrovské mriežky reproduktorov nad a pod displejom. Dizajn je to naozaj jedinečný a veľmi málo smartfónov vyzerá podobne. Najbližšie k tomu sú asi staršie Sony Xperie. Keby ste položili vedľa seba prvú a druhú generáciu displejom nahor, mali by ste veľký problém ich rozoznať. Najväčšia a jediná dizajnová medzigeneračná zmena sa udiala na zadnej strane. Kým prvá generácia mala celokovové telo, druhá prináša sklenenú zadnú časť. Zmenila sa tiež pozícia hlavného duálneho fotoaparátu a to z ľavého horného rohu do stredu telefónu. Z herného hľadiska je však najväčšou zmenou RGB podsvietené logo Razer Chroma. Áno, konečne, už aj Razer Phone 2 svieti. Novinkou oproti prvej generácií je zvýšená odolnosť IP67, čo znamená, že telefón je možné ponoriť do hĺbky 1 metra až na 30 minút. V praxi to však budete skôr používať pri umývaní telefónu od odtlačkov, ktorými sa zadná strana len tak hemží.

Razer Phone 2

Ovládacie prvky smartfónu sú veľmi minimalistické. Na pravom boku je veľké tlačidlo napájania, ktoré slúži aj ako čítačka odtlačkov. Vľavo sú dve maličké okrúhle tlačidlá pre zvyšovanie a znižovanie hlasitosti. Nájdeme tu tiež slot pre SIM kartu a microSD kartu. Spodný okraj je obsadený USB-C konektorom a horný má len sekundárny mikrofón. Ide o veľmi dizajnovo čisté a estetické riešenie. Žiadne rušivé prvky či nepotrebné tlačidlá. Isté negatíva sa však nájdu. Tlačidlá hlasitosti sú umiestnené príliš nízko a nestláčajú sa práve najlepšie. Čítačka odtlačkov tiež neoslnila a jej úspešnosť je výrazne horšia ako na iných smartfónoch. Aj lacné Xiaomi smartfóny majú rýchlejšiu a presnejšiu čítačku ako Razer Phone 2. Otázkou je, či za to môže umiestnenie na boku telefónu, nakoľko plocha na čítanie odtlačku je výrazne menšia ako pri umiestnení na zadnej strane telefónu alebo pod displejom.

Zrejme najzaujímavejším aspektom Razer Phone 2 je jeho displej. Ide o 5,72-palcový QHD (2560 x 1440 px) IGZO IPS displej chránený Gorilla Glass 5. Možno si poviete, že ide o bežný displej vlajkovej lode, teda až na IGZO, ktoré veľmi rozšírené nie je. Opak je však pravdou. Ide o jediný mobilný displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou na trhu. Výhody rýchlych displejov už určite poznáte z herných monitorov. Na mobilných zariadenia sú však skôr výnimkou. 120 Hz displeje nájdeme len v Razer Phone sérií, jednom Sharp telefóne a potom v nových iPad Pro.  Niektoré herné smartfóny ako Asus ROG Phone disponujú 90 Hz displejom, no zvyšok trhu má klasické 60 Hz displeje. Rozdiel medzi 60 a 120 Hz je značný. Všimnete si ho najmä pri rýchlych pohyboch na displeji, napríklad pri rolovaní stránky alebo prechádzaní menu. Pohyb je výrazne plynulejší a ikonky aj text nesekajú. Po vybalení telefónu si však musíte 120 Hz režim ručne zapnúť štandardne je totiž zvolených “len” 90 Hz. Oproti prvej generácii displej mierne narástol, no dôležitejšou zmenou bolo zvýšenie maximálneho jasu.

Razer Phone 2 vyšiel koncom roka 2018, preto je vybavený minuloročnými parametrami. Konkrétne ide o Snapdragon 845, 8 GB RAM a 64 GB úložisko. Ide o veľmi solídnu výbavu, ktorá bude postačovať na všetky denné úkony aj herné zážitky. Pravdou je, že tohtoročné vlajkové lode už majú Snapdragon 855 a zopár smartfónov na trhu už ponúka aj viac ako 8 GB RAM. Minimálne v prípade operačnej pamäte je využitie viac ako 8 GB skôr otázne a Snapdargon 855 síce prináša vyšší výkon, no ani 845 nie je pomalá či nedostatočne výkonná. Počas používania som sa nestretol so žiadnym sekaním ani inými problémami. Telefón funguje veľmi svižne, za čo okrem výkonného procesora môže aj už spomínaný 120 Hz displej. Vnútorné 64 GB úložisko si môžete rozšíriť pamäťovou kartou o ďalších 512 GB, čo by naozaj malo stačiť každému. Je trochu škoda, že základom nie je 128 GB, hlavne pri cene telefónu.


Ďalšou unikátnou výbavou Razer Phone 2 sú stereo reproduktory s podporou Dolby Atmos.  Nad aj pod displejom nájdeme približne 12 mm mriežku, ktorá má symbolizovať veľké reproduktory. Samozrejme, tie nezaberajú celú šírku tejto mriežky, no aj tak sú výrazne väčšie, než je zvykom na iných smartfónoch. Vďaka väčším rozmerom majú aj samozrejme lepší zvukový prejav. Najviac je to počuť na hlasitosti, ktorá je výrazne vyššia než s čím som sa doteraz stretol. HTC a Sony boli priekopníkmi v stereo reproduktoroch, no teraz sú vzhľadom na bezrámikový dizajn skôr výnimkou. Razer Phone 2 tak pôsobí ako “posledný mohykán”, keď uprednostnil stereo reproduktory pred displejom. Tu to však nekončí. Reproduktory sú vybavené Dolby Atmos a vďaka tomu si ich môžete prispôsobiť podľa vlastného gusta. Vybrať si môžete z troch prednastavených režimov, ktoré si tiež môžete prispôsobiť, prípadne si vytvoriť svoj vlastný. Rozdiel medzi vypnutým a zapnutým Dolby Atmos je priepastný. Človek by si až myslel, že to je tak úmyselne.

Povedzme si niečo o softvérovej výbave. Razer Phone 2 bol vydaný s Android 8.0 Oreo, no počas môjho používania dostal aktualizáciu na Android 9.0 Pie. Odvtedy prišli ešte dve aktualizácie s opravou chýb a vylepšeniami. Je dobré vidieť, že výrobca sa o svoje zariadenie stará. Vo svojej podstate výrobca používa čistý Android, ktorý je len mierne upravený. Prvou zmenou je launcher, konkrétnejšie Nova Launcher Prime, ktorý je súčasťou telefónu. Ide o jeden z najlepších, ak nie vôbec najlepší, custom launcher na Androide. Razer tak namiesto nezmyselného a drahého vývoja vlastného launcheru vsadil na overenú značku za čo dávam palec hore. Ďalšími úpravami sú špeciálne aplikácie, ktoré slúžia na ovládanie istých aspektov telefónu. Nechýba tu samozrejme aplikácia Chroma na ovládanie podsvieteného loga. Môžete si vybrať, či bude logo svietiť stále alebo len počas zapnutej obrazovky. Môžete ho tiež úplne vypnúť. Upraviť môžete jas aj efekt podsvietenia.

Druhou aplikáciou je Theme store, kde nájdete témy, ktoré zmenia vzhľad prostredia. Aplikáciou Dolby Atmos sme si už spomínali. Poslednou pridanou aplikáciou je Cortex. Ten slúži na správu výkonu a výdrže batérie. Zvoliť si môžete režim úspory energie alebo maximálneho výkonu. K jednotlivým režimom môžete priradiť aplikácie, napríklad hry k výkonnému režimu. Rozdiel medzi výkonným a úsporným režimom nie je veľký. V AnTuTu mal telefón a 290894 bodov vo výkonnom režime a 288680 bodov v úspornom režime. Rozdiel je tak viac menej zanedbateľný. Hranie hier, ktoré má byť hlavnou doménou smartfónu je samozrejme bezproblémové. Telefón sa nezapotil pri PUBG Mobile ani Real Racing 3. Vzhľadom na použitie skleneného tela, treba počítať s tým, že telefón bude v záťaži teplý.

Razer Phone 2

Nebol by to smartfón bez fotoaparátov. Hlavný snímač na zadnej strane tvorí dvojica fotoaparátov. Hlavný má 12 Mpix, clonu f/1.8, optickú stabilizáciu OIS či dual pixel PDAF zaostrovanie. Sekunduje mu 12 Mpix teleobjektív s 2x priblížením a clonou f/2.6. Podpora video formátov je široká. Vybrať si môžete zo 4K alebo Full HD video, pričom oba formáty podporujú 30 aj 60 FPS. Predná kamera má 8 Mpix, clonu f/2.0 a zvláda Full HD video. V aplikácii fotoaparátu nájdete niekoľko režimov. Medzi nimi samozrejme foto a video, ale aj portrét, krása a panoráma. Prekvapením je absencia manuálneho režimu. Na druhej strane oceňujem rýchle prepínanie HDR, samospúšte či dokonca rozlíšenia videa aj FPS priamo v prostredí fotoaparátu vedľa spúšte bez nutnosti ísť do nastavení. Kvalita fotografií je na dobrej úrovni, no na úplnú špičku to nemá. Fotografie majú dostatok detailov a aj HDR funguje ako by sa dalo očakávať. Režim portrét neoslní, oddeľovanie postáv zvláda konkurencia podstatne lepšie. Nočné fotografie zase trpia kvôli absencii manuálneho režimu. Razer Phone 2 tak poslúži na bežné denné fotografie, ale fotomobil rozhodne nie je.

Silnou stránkou smartfónu je aj veľká 4000 mAh batéria. Tú oceníte pri denno dennom používaní ale predovšetkým pri hraní hier. Výdrž batérie pri náročnom dennom používaní sa pohybovala okolo 6-7 hod SOT. Nabíjanie zabezpečuje už spomínaná USB-C nabíjačka. Tá podporuje Quick Charge 4+ s výkonom 18 W. Vďaka tomu sa pomerne rýchlo nabije nadštandardne veľká baterka. Konkrétne hodnoty sú nasledujúce.

5 min = 11 %
10 min = 20 %
15 min = 29 %
30 min = 53 %
45 min = 65 %
60 min = 76 %
90 min = 94 %
120 min = 100 %

Priamo v balení telefónu žiadne slúchadlá nenájdete, mali sme ale možnosť vyskúšať Hammerhead USB-C, ktoré sa predávajú samostatne. Ide o slúchadlá určené pre Razer Phone 2, ktorý nemá 3,5 mm audio konektor. Pripájajú sa cez USB-C ako už názov napovedá. Poteší tenký plochý kábel, ktorý nemá tendenciu sa zamotať ako to býva zvykom pri bežných slúchadlách. Ďalšou vychytávkou je magnet v samotných “štuploch”, vďaka čomu držia pokope, keď ich nepoužívate. Nechýba ani ovládací panel s ovládačom hlasitosti a tlačidlom pre zastavenia prehrávania. Čerešničkou na torte je opäť podsvietenie Razer loga, tentokrát však iba v zelenej farbe.

Razer Phone 2 patrí medzi zopár smartfónov, ktoré nesú označenie herné. Zaujme najmä 120 Hz displejom, skvelými reproduktormi, veľkou batériou či prémiovým skleneným telom s vodeodolnosťou. Podsvietené logo je len štýlová záležitosť a nijakú pridanú hodnotu nepridáva. Teda ak nechcete všetkým naokolo ukazovať, že máte svietiaci mobil. Výkonnostná stránka telefónu zodpovedá špičkovým parametrom z minulého roka a ani najnáročnejšie hry mu nebudú robiť problém. Treba však mať na pamäti, že na trhu už nájdeme výkonnejšie vlajkové lode vydané v tomto roku. Fotoaparáty neurazia, na bežné veci postačia, ale opäť nejde o žiadnu špičku. Najmä absencia manuálneho režimu je zarážajúca. Problematická bola aj čítačka odtlačkov, ktorá nefungovala podľa predstáv. Naopak pochvalu si zaslúžia časté aktualizácie, to sa len tak nevidí. Celkovo tak Razer Phone 2 pôsobí skôr ako štýlový produkt než nekompromisný smartfón pre hráčov. Tým je skôr nedávno testovaný Asus ROG Phone, ktorý ponúka veľa vychytávok a príslušenstva. Nič také Razer Phone 2 nemá.

Razer Phone 2 64GB kúpite za  € 

napísal Spartan_6917 26.4.2019
Páči sa mi! (+1)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
8.5
SAMSUNG GALAXY A54 5G
10
[5.5. 2023]
8.0
RAZER PHONE 2
+vysoký výkon
+rýchly a pekný displej
+zvýšená odolnosť
+unikátny dizajn
+kvalitné reproduktory
+výdrž batérie
+rýchle nabíjanie
-haprujúca čítačka odtlačkov
-priemerné fotoaparáty
-nemá audio konektor


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19543)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk