CORSAIR HARPOON RGB WIRELESS & MM350 XL

CORSAIR HARPOON RGB WIRELESS & MM350 XL

Myš s rýchlosťou blesku

Test

Ročne mi síce rukami prejde dosť myšiek, no čo sa týka môjho vlastného dlhodobého používania, tam je to už roky dosť monotónne. Fungujem na herných Logitechoch z tej hornej časti cenového spektra a nemám sa na čo sťažovať, takže som už naozaj niekoľko rokov nemal dôvod meniť značku (a vlastne ani myšky). Až teraz s novým modelom od Corsair sa začínam pohrávať s myšlienkou, že by som myš zmenil. Do rúk sa mi totiž dostala novinka z tohtoročnej výstavy CES, ktorá so sebou prináša mnoho príjemných prekvapení.

Corsair Harpoon RGB Wireless síce vychádza z už zabehnutého modelu, aj tak ale vo svojom vnútri ponúka mnoho noviniek. Kým sa k nim ale dostanem, musím spomenúť to najpríjemnejšie prekvapenie, ktorým je cena. Je to nová bezdrôtová RGB myš, naozaj kvalitná a slušne vybavená, no aj tak stojí zhruba 50 eur, čo je vynikajúca cenovka, ktorou Corsair podlieza konkurenciu a zdá sa, že si pomocou nej chce agresívne uchmatnúť kus trhu. Čo je pochopiteľné, keďže takto dokáže dostať svoju novú technológiu medzi čo najviac používateľov, no k tomu sa ešte postupne dostanem.

Nižšia cena ale znamená, že toho okrem myši v základnom balení veľa nenájdete a taká je aj skutočnosť. Corsairu ide zjavne naozaj v prvom rade o myš. Nenájdete tu závažia ani žiadne ďalšie doplnky navyše – je tu obligátna dokumentácia, myš, USB prijímač a kábel na jej nabíjanie či priamo káblové pripojenie k PC. Práve na kábel je naviazaný aj zaujímavý dizajnový prvok, keďže s káblom myš vyzerá normálne, no nakoľko sa kábel pripája na micro USB až pod koliesko, tak po jeho vybratí pod a pred kolieskom nie je nič. Vyzerá to zaujímavo. Samotný kábel (opletaný, s dĺžkou 1,8 metra) sa pripíja jednoducho, nakoľko ho na správne miesto navedú koľajničky.

Corsair Harpoon RGB Wireless & MM350 XL

Okrem už uvedených prvkov tu ale žiadne ďalšie výstrednosti nenájdete a Harpoon RGB Wireless je pomerne obyčajnou myškou pre pravákov. Teda nájdete tu dve tradičné tlačidlá, medzi nimi koliesko a nad ním tlačidlo na prepínanie DPI počas používania s malou diódou, ktorá vám rôznou farbou indikuje stav myšky. Na pravej strane sú pod palcom dve ďalšie tlačidlá a tiež pogumovaný textúrovaný povrch. Na spodnej strane zas nájdete prepínač na zapnutie myši a prepínanie medzi dvoma druhmi bezdrôtového pripojenia. No a je tu tiež kryt, pod ktorý môžete schovať drobný prijímač, ak s myškou cestujete. Na chrbte myši je logo Corsair s RGB podsvietením.

Myška je ergonomicky vyhotovená pre pravákov a zaujme vyhotovením, ktoré ponúka matný čierny plast, ktorý je trošku drsný a veľmi príjemný na dotyk, a to aj po niekoľkohodinovej práci, či po hernom maratóne. Navyše je veľmi ľahká (len 99 gramov), takže je naozaj ľahká a ak vám takéto myšky vyhovujú, je naozaj veľmi pohodlné ju používať. Po podložke hladko kĺže a dobre sa používa s takouto hmotnosťou a vďaka PTFE klzákom. Aj napriek tomu mám ale voči dizajnu nejaké výčitky. Nemám dojem, že by som mal veľké dlane, no aj tak mi myš pripadá malá do mojich rúk. A nie priamo taká malá ako notebookové myšky. Skôr taká malá, že už na pravé myšítko pohodlne nezmestím prstenník, ale na jej pravej strane ním zas šúcham o hranu tlačidla, čo pre mňa nie je práve ideálne.

Pozrime sa ale pod kryt novej myšky. Ponúka optický senzor PMW3325, celkovo až 6 programovateľných tlačidiel a rozlíšenie až do 10000 DPI, ktoré si môžete meniť „on the fly“ na myške (v krokoch 500-1000-1500-3000-6000), alebo v aplikácii. Výrobca udáva USB report rate 1000 Hz, no čo je najzaujímavejšie, Corsair tu spája dvojicu bezdrôtových technológií. Myš môžete pripojiť cez Bluetooth 4.2, čo je taká klasika. Je tu však aj nová technológia Slipstream (využíva prijímač) s odozvou 500 mikrosekúnd. Takže menej ako jednu milisekundu. Technológia má schopnosť detegovať najrýchlejší voľný kanál a pripojiť sa naň, aby vám neustále ponúkala čo najvyššiu rýchlosť. A aj keď Corsair ešte nemá Slipstream klávesnicu, zjavne s ňou už počíta. Pri pripojení dvoch zariadení má totiž každé odozvu 1 ms.

Od vami zvolenej technológie sa teda následne odvíja nielen kvalita pripojenia, ale aj výdrž myšky na jedno nabitie. Myš využíva vlastný akumulátor, takže tu nemusíte meniť baterky. Ak idete cez Slipstream a aj s RGB podsvietením, myš vám vydrží zhruba tých 30 hodín, čo nie je zlé. Ak dokážete žiť bez RGB podsvietenia (čo pravdepodobne dokážete), prilepšíte si o ďalších 15 hodín. Pri použití Bluetooth pripojenia je to v základe 40 hodín s RGB osvetlením a až 60 hodín bez neho. V prípade, že sa vám batéria vybíja, myš vám to dá vedieť pomocou už spomínanej diódy.

Myšku stačí pripojiť k PC káblom, prípadne bezdrôtovo a už je pripravená na používanie. V zásade sa tak dá používať aj bez softvéru, ak to tak preferujete. Samozrejme, aby ste z myšky dostali čo najviac, softvér (a aktuálny firmvér) už potrebujete. Tam si totiž môžete detailne nastavovať rôzne profily, programovať tlačidlá a tiež nastavovať podsvietenie, prípadne si ho synchronizovať s ostatnými Corsair perifériami. Konkrétne na to slúži aplikácia iCUE, ktorá už dnes funguje veľmi slušne, je jednoduchá, intuitívna a prehľadná. Výhodou tejto myšky tiež je, že profily ukladá nielen v aplikácii, ale aj do vlastnej pamäte, ak by ste ju chceli prenášať medzi viacerými zariadeniami, napríklad PC a notebookom.

Hodnotiť výdrž a spoľahlivosť niečoho takéhoto z používania pár týždňov sa nedá práve najlepšie. Predsa len by bežné používanie nemalo na myške zanechať nejaké znaky po takejto dobe. Pozitívnom ale je, že myš pôsobí veľmi dobre a tiež kvalitne vzhľadom na použité materiály. Rovnako poteší to, že tu Corsair stavil na overené Omron switche s aktivačnou silou 60gf a zdvihom 0,45 mm. Tieto switche budia pri hraní dobrý dojem z klikaní a zároveň by mali vydržať 50 miliónov kliknutí.

Corsair Harpoon RGB Wireless & MM350 XL

Celkovo je Corsair Harpoon RGB Wireless veľmi príjemným prekvapením, nakoľko ponúka kombináciu kvality, zaujímavých možností a tiež nových technológií a osobne som práve zvedavý na to, kedy výrobca von pustí viac Slipstream zariadení, nakoľko zjavne smeruje práve k tomu a toto je len prvá lastovička. Navyše tomu všetkému pomáha výborná cena a práve vďaka tej chce Corsair dostať Slipstream medzi ľudí. Uvidíme, či sa mu to aj podarí, ale tých pár menších problémov podľa mňa nie je dôvod na to, aby sa myši nedarilo.

Myš som mal možnosť testovať spolu s novou podložkou Corsair MM350 XL, s ktorou som mal ale už viac problémov. Síce nie závažných, ale niekoľko vecí mi prekážalo. Našťastie to ale nie je kvalita vyhotovenia. Je to látková podložka vhodná práve pre výkonné herné myši s veľmi dobrým povrchom pre nízke trenie, čo sa týka pohybu po ňom. Po krajoch je obšitie, zospodu zas guma, aby sa vám podložka po stole nekĺzala. Dizajnovo je podložka pomerne jednoduchá – je tu výrazné logo Corsair a dominujú jej rôzne odtiene sivej. To je zatiaľ všetko dobré, no prekážali mi jej rozmery. V tomto ohľade je to „ani ryba ani rak“. S rozmermi 450x400mm je podložka pre myš samotnú možno trošku priveľká (aj keď rozumiem hráčom, ktorí vyžadujú až takýto priestor, no na stôl je to trochu nepraktické), no zas už malá na to, aby ste okrem myši na nej mali aj niečo iné, napríklad klávesnicu. A mať na nej len časť klávesnice sa neoplatí kvôli hrúbke 3mm, čo spraví pomerne veľký skok. Táto konkrétna stojí 25 eur, čo nie je zlé, no odporúčal by som skôr  priplatiť ešte „dvacku" a ísť do naozaj veľkej verzie cez celý stôl, ak by ste už chceli ísť do MM350.


napísal matus_ace 8.2.2019
Páči sa mi! (+3)
CORSAIR HARPOON RGB WIRELESS & MM350 XL


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk