RAZER MAMBA HYPERFLUX VS LOGITECH POWERPLAY VS CORSAIR MM1000QI & DARKCORE

RAZER MAMBA HYPERFLUX VS LOGITECH POWERPLAY VS CORSAIR MM1000QI & DARKCORE

Aká je ideálna kombinácia myši s podložkou?

Test

Pripravili sme si pre vás zaujímavé porovnanie troch špičkových technológií bezdrôtových herných myší. Ide o riešenia od Corsair, Logitech a Razer. Každé z nich je iné, no spája ich jedna vec. Špičková herná myš už nemusí byť káblová. Poďme sa pozrieť, v čom sa myšky a podložky líšia a aké výhody a nevýhody jednotlivé riešenia prinášajú.

Corsair MM1000Qi a Dark Core RGB SE

Recenziu tejto myšky a podložky ste si u nás už mohli prečítať dávnejšie. Vraciame sa k nej v tomto porovnaní a pozrieme sa na ňu z druhého uhla.

Podložka MM1000Qi v porovnaní s PowerPlay a FireFly HyperFlux najpevnejšia a neprehýba sa. Je tiež najhrubšia, čo má rozhodne vplyv na jej pevnosť. Ako jediná však ponúka iba jeden typ povrchu, a to tvrdý plast. To, či vám bude tento materiál vyhovovať, je skôr otázkou vkusu a preferencií. Ja napríklad uprednostňujem textíliu pred tvrdým povrchom.

Razer Mamba HyperFlux vs Logitech PowerPlay vs Corsair MM1000Qi & DarkCore

MM1000Qi má ako jediná hrubý dvojitý USB kábel s dvomi koncovkami. Dôvodom je USB passthrough, ktoré na ostatných podložkách nenájdete. To môže byť výhoda, nie je však všetko zlato, čo sa blyští. Podľa inštrukcií by ste do USB portu v základni mali pripojiť prijímač myši Dark Core. Tým pádom sa celá výhoda USB passthrough stráca a dvojitý kábel je skôr na príťaž. USB port si však môžete uvoľniť tým, že USB prijímač pripojíte priamo do počítača alebo myš prepnete do Bluetooth režimu. Corsair podložka ako jediná nemá žiadne podsvietenie.

Unikátnou funkciou podložky je Qi nabíjanie. V pravom hornom rohu je cievka pre bezdrôtové nabíjanie myši, ale aj ďalších zariadení. Potom, keď prestanete myš používať, musíte ju umiestniť na toto miesto, inak sa nebude nabíjať. Tento systém nabíjania je zo všetkých troch najhorší, nakoľko si musíte na nabíjanie vždy dať pozor a myš na cievku položiť. Ostatné podložky fungujú kdekoľvek na ploche. MM1000Qi však má podstatnú výhodu, a to tú, že Qi cievku môžete použiť aj na nabíjanie iných vecí ako len Dark Core myši.

V balení preto výrobca pribalil aj adaptér pre bezdrôtové nabíjanie s microUSB konektorom a redukciami na USB-C a Lightning. Na podložke tak môžete nabíjať váš smartfón, aj keď bezdrôtové nabíjanie nepodporuje. Stačí pripojiť adaptér a prípade redukciu a položiť ich na podložku a začne sa nabíjanie. Ak máte smartfón s bezdrôtovým nabíjaním, stačí ho položiť na vyznačené miesto na podložke a bude sa nabíjať. Jedinou otázkou tak zostáva, ako intenzívne narábate z myšou, aby sa vám nestalo, že pri prudkom pohybe doprava narazíte do telefónu a katapultujete ho z podložky a možno aj zo stola, čo by mohlo mať fatálne následky.

Razer Mamba HyperFlux vs Logitech PowerPlay vs Corsair MM1000Qi & DarkCore

Dark Core RGB SE myška je z testovaných myši asi najzaujímavejšia v dizajne. Chrbát myši je pogumovaný a s výstupkami. Myš sa vďaka tomu v ruke nešmýka. Podobnú textúru má aj výstupok na ľavej strane pre palec. Pri palci nájdeme tri tlačidlá z toho najväčšie, stredné je podsvietené. Okrem pravého, ľaveho a DPI tlačidla sú vľavo ešte ďalšie dve tlačidlá. Spolu so stlačením kolieska má tak myš až 9 tlačidiel.

Vpravo nájdete vymeniteľný bočný grip. Základný je bežný hladký, no v balení nájdete aj vystupujúci podobne ako je vľavo pre palec. Mne viac vyhovuje bežný bez výstupku, ale to je preto, že mám dlhé prsty. Niekomu môže opora pre prstenník vyhovovať. Myš, ako už názov napovedá, je vybavená aj RGB podsvietením a synchronizáciou s iCUE rozhraním. Podsvietené sú logo, koliesko, stredné bočné tlačidlo a tenké pásiky po oboch stranách. V noci vyzerá myš efektne, o tom niet pochýb.

Myš je vybavená optickým senzorom PMW3367 s rozlíšením 16000 DPI, pričom citlivosť si môžete nastaviť po krokoch s veľkosťou 1 DPI . Nechýbajú kvalitné Omron spínače s životnosťou 50 miliónov stlačení. Myš môže fungovať aj v káblovom režime, ktorý nájdete v balení. V bezdrôtovom režime dokáže podľa výrobcu fungovať 16 hodín, respektíve 24 pri vypnutom podsvietení. Ideálne teda bude vždy nechať v noci myš nabiť na podložke, aby bola na druhý deň v plnej forme. Tlačidlo nad kolieskom vám umožní prepínať medzi 3 profilmi uloženými vo vnútornej pamäti. Hmotnosť myši je 134 gramov.

Podložka sa aktuálne predáva za približne 90 € a za rovnakú cenu zoženiete aj myš. Táto kombinácia myši a klávesnice je momentálne jediná, ktorú má Corsair v ponuke. Podložku tak s inou Corsair myšou nevyužijete. Opäť však treba spomenúť, že vďaka použitiu univerzálneho Qi štandardu je podložka použiteľná so smartfónmi.

Razer Mamba HyperFlux vs Logitech PowerPlay vs Corsair MM1000Qi & DarkCore

Razer Mamba HyperFlux a FireFly HyperFlux

Na toto kombo myšky a podložky sme sa tiež už pozreli v podrobnej recenzii. Bezdrôtové riešenie od Razer je najpokročilejšie a najprevratnejšie, no prináša so sebou niekoľko úskalí.

FireFly HyperFlux

Podložka od Razeru je súčasťou setu, nepredáva sa samostatne ako v prípade Corsair a Logitech. Je tenšia než MM1000Qi a viac sa tak prehýba. Pri položení na stôl to však vôbec nehrá úlohu. Čo však úlohu hrá, je možnosť vybrať si z dvoch povrchov - textilného a pevného. Textilný povrch je neskutočne jemný a príjemný na dotyk. Myš sa po ňom ľahko šmýka. Vnútro podložky sa dá vybrať a otočiť naruby, pričom každá strana je z iného materiálu. Podklad podložky je pogumovaný, a teda výplň sa tak nešmýka. Taktiež úplne presne zapadne do ohraničeného priestoru. Je tu vidieť zmysel pre detail.

FireFly ako jediná z porovnávaných podložiek ponúka pokročilé RGB podsvietenie. Podsvietený je celý vonkajší okraj, ktorý sa skladá zo samostatne nastaviteľných zón. Ak je RGB podsvietenie vašou prioritou, riešenie od Razer je z testovaných to najlepšie. Logitech má podsvietené iba logo a Corsair vôbec nič. Okrem podsvietenia je podložka odlišná aj v spôsobe nabíjania. Indukčná plocha je rozprestretá po celom povrchu podložky až takmer k okrajom. Myš sa tak nabíja prakticky kdekoľvek na rozdiel od Corsair riešenia.

Neustále nabíjanie myši z podložky indukciou má svoje výhody aj nevýhody. Myš sa nikdy nevybije, kým je položená alebo používaná na podložke. Už nikdy sa tak nebudete musieť starať o nabíjanie myši USB káblom. Riešenie od Razer má však jednu výraznú nevýhodu oproti Logitech a Corsair - nedá sa používať bez podložky. Akonáhle Mambu zdvihnete na viac ako 10 sekúnd od podložky vypne sa. Mamba HyperFlux ako jediná nemá batériu a funguje len vďaka kondenzátorom, ktoré dokážu udržať energiu len pár sekúnd. Myš tak bez podložky nie je možné používať, respektíve musíte ju pripojiť káblom ak si ju chcete zobrať so sebou na cesty bez podložky. Ostatné myši dokážu fungovať bezdrôtovo aj bez príslušných podložiek, lebo majú batérie.

Razer Mamba HyperFlux vs Logitech PowerPlay vs Corsair MM1000Qi & DarkCore

Mamba HyperFlux je vďaka absencii batérii neskutočne ľahká. Váži iba 97 gramov, čo je približne o tretinu menej ako ostatné myši. A to už je naozaj cítiť. Okrem hmotnosti oceníte aj skvelú ergonómiu. Myš ponúka až 10 tlačidiel, no sú dosť špecifické v porovnaní  Dark Core. Pravý a ľavý klik sú samozrejmosťou, rovnako aj stlačenie kolieska. Ďalej tu nájdete zvyšovanie a znižovanie DPI tlačidlami nad kolieskom, dvojicu bočných tlačidiel a tlačidlo zmeny profilu na ľavom boku. Netradičná je možnosť posúvať koliesko doprava a doľava, čo sú tiež dve samostatné akcie. Všetky tlačidlá okrem profilového si môžete prispôsobiť rovnako ako na Dark Core.

Podsvietené na Mambe sú len tri zóny - koliesko, logo a indikátor nabíjania. Myš samotná tak svieti menej ako Dark Core, no spolu s podložkou ide o najprepracovanejšie podsvietenie zo všetkých troch riešení. Razer si na tomto dáva veľmi záležať a je to vidieť aj v aplikácii. Synchronizácia efektov, možnosť nastaviť si jednotlivé zóny vrátane indikátorov nabíjania či podpora Philips Hue vás určite potešia, ak ste RGB pozitívni. Myš je tiež vybavená špičkovým optickým senzorom s rozlíšením 16000 DPI rovnako ako Dark Core.

Riešenie od Razer je najdrahšie z testovaných. Výrobca si pýta za combo Mamba HyperFlux a FireFly HyperFlux až 270 €. Rozhodne tak ide o najdrahšie, ale aj najrevolučnejšie riešenie, ktoré však prináša aj isté nedostatky.

Razer Mamba HyperFlux vs Logitech PowerPlay vs Corsair MM1000Qi & DarkCore

Logitech PowerPlay

Najvšestranejšie bezdrôtové riešenie prináša Logitech. Podložka PowerPlay zabezpečuje bezdrôtové nabíjanie po celej ploche rovnako ako FireFly HyperFlux, no myš dokáže fungovať aj na batériu rovnako ako Dark Core. A čo je najzásadnejší rozdiel oproti Razer a Corsair, na výber máte momentálne z dvoch myší - G903 a G703.

PowerPlay

Podložka je tenká ako FireFly HyperFLux a taktiež je ohybná. Rovnako ponúka textilný a pevný povrch, oba podklady sa nachádzajú v balení. Sú dva, nie jeden obojstranný ako pri Razer podložke. Na rozdiel od Razeru však tu vrchná časť nesedí úplne presne a stabilne, môže sa mierne hýbať. Je to však skôr estetický nedostatok ako funkčný. Základňa je vľavo hore podobne ako na MM1000Qi. Tentokrát tu však nenájdeme žiadny USB port pre passthrough. Je tu však micro USB, do ktorého sa pripája proprietárny konektor pre podložku. Rovnaký kábel sa používa aj na pripojenie k myši. Ak sa teda rozhodnete, že chcete prejsť do káblového režimu, stačí odpojiť podložku a zapojiť myš.

Absencia USB passthrough nie je nijako prevratná. Kábel môže byť vďaka tomu tenší a použitý s myšou ako bolo práve spomenuté. No dôvod je ešte jeden a podstatnejší. Základňa podložky PowerPlay funguje ako bezdrôtový Lightspeed prijímač pre myši. Na rozdiel od Corsair kde musíte USB prijímač zapojiť do USB portu, tu už je integrovaný v základni. To je podľa mňa oveľa lepšie a rozumnejšie riešenie. Na prepojenie myši s podložkou sa nepoužíva Qi alebo kondenzátory ako pri Corsair a Razer riešeniach. K podložke PowerPlay dostanete PowerCore modul, ktorý sa vkladá do otvoru pre závažia. Podporované sú aktuálne dve myši, na ktoré sa pozrieme bližšie.

Razer Mamba HyperFlux vs Logitech PowerPlay vs Corsair MM1000Qi & DarkCore

G903 a G703

Myšky sú takmer zhodné, čo sa týka funkčnosti. Obe majú optický senzor PWM3366 s rozlíšením 12000 DPI, obe podporujú bezdrôtový Lightspeed a 1 ms odozvou a obe majú 24 hod výdrž s RGB podsvietením / 32 hodín bez neho. Rozdiely v myšiach sú tak skôr estetické a ergonomické ako funkčné. S PowerCore modulom G903 váži 113 gramov, G703 108 gramov. Sú tak ľahšie ako Dark Core, no ťažšie než Mamba bez batérií. V čom Logitech myši ani podložka nevyniká, je podsvietenie. Svieti iba logo na myši aj podložke, čo je najmenej z trojice testovaných setov. Môže to byť výhoda aj nevýhoda, záleží od vášho vkusu.

G903 je vlajková loď s obojručným dizajnom. Kým všetky myši v teste sú určené pre pravákov, G903 je jediná vhodná aj pre ľavákov. Symetrický dizajn má aj jednu zaujímavú vlastnosť. V balení sú náhradné bočné tlačidlá, ktoré si viete prispôsobiť podľa potreby. G703 je odobne ako myši od Razer a Corsair určená pre pravákov, čomu jasne zodpovedá jej ergonómia. Mne ako pravákovi G903 nevyhovuje, po dlhšom používaní ma z nej bolí ruka. Volil by som preto radšej G703, ktorá sa mi drží pohodlnejšie. Ak ste však ľavák a myš držíte v ľavej ruke, musíte siahnuť po G903. Logitech tak ako jediný ponúka riešenie aj pre ľavákov.

Podložka PowerPlay sa dá kúpiť za približne 110 €, myš G903 za 150 € a G703 za 90 €. Cenovo sa tak riešenie od Logitech zaradilo medzi Corsair a Razer. Ktoré riešenie sa vám páči najviac?


napísal Spartan_6917 11.1.2019
Páči sa mi!
RAZER MAMBA HYPERFLUX VS LOGITECH POWERPLAY VS CORSAIR MM1000QI & DARKCORE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19772)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk