ACER PREDATOR XB271HK

ACER PREDATOR XB271HK

9.0

4K monitor s G-Sync

Test

Tentoraz sa pozrieme bližšie na 4K Acer Predator monitor, ktorý prináša decentnú ponuku pre 4K hranie. Nakoniec je to monitor z Predator série Aceru, ktorá je už od základu dizajnovaná na hry. Presnejšie v tomto prípade ide o strednú sériu monitorov, ktorá ponúka primeraný pomer kvality a ceny. Je to okolo 700 eur, čo je taká zlatá stredná cesta so 4K/60Hz obnovovacou frekvenciou a g-sync funkciou. 

Konkrétne tu máme model XB271HK ktorý ponúka:

Panel: AHVA IPS 
Podsvietenie: W LED - 300 nit
Povrch: Matný
Rozlíšenie: 4K  30-bit
Frekvencia: 60Hz
Kontrast: 1000:1
Funkcia: G-Sync 2
Odozva: 4 ms
Vstupy: HDMI, Displayport
Zvukový výstup: 3.5 mm jack
USB: 4x USB 3.0

Ide o model s IPS displejom ponúkajúci kvalitné farby a dobrý uhol sledovania, aj keď odozva je pomalšia oproti novšiemu XB281HK, ktorý ponúka TN panel. TN je síce rýchlejší, ale farby a ani uhly nie sú už také dobré.  Cenovo sú však oba monitory podobné, a tak sa môžete rozhodnúť, čo je pre vás dôležitejšie.

Rovnako ak chcete radšej 1440p rozlíšenie, Acer tam má HU modely, ktoré ponúkajú nižšie rozlíšenie, ale pre zmenu aj vyššie frekvencie. Nájdete tam aj 144 Hz verziu. Teda ak je pre vás dôležitejší vyšší framerate aj za cenu nižšieho rozlíšenia, 1440p je tu pre vás, ak naopak chcete vyššie rozlíšenie 4K, tak pozerajte HK sériu.

Acer Predator XB271HK
Acer Predator XB271HK K veľkej obrazovke patrí 4K.
K veľkej obrazovke patrí 4K.


Acer Predator XB271HK Monitor má mohutný stojan a nechýba mu ani hák na uloženie headsetu.
Monitor má mohutný stojan a nechýba mu ani hák na uloženie headsetu.


Acer Predator XB271HK Nožičky sú klasicky červené aj keď z lacno vyzerajúceho plastu.
Nožičky sú klasicky červené aj keď z lacno vyzerajúceho plastu.





Acer si v Predator zariadeniach drží kvalitnú dizajnovú líniu, ktorá spája herný akčnejší dizajn a čierne a červené farby. Konkrétne pri monitoroch je to masívna okrúhla noha s červeným prepojením a aj s červenými nožičkami. Noha ponúka aj držiak na headset ako možnosť pretiahnutia všetkých káblov cez ňu a, samozrejme, pohyb vo všetkých smeroch. Umožňuje natáčať do strán, natáčať hore a dole, zvyšovať alebo znižovať výšku a nakoniec sa dá aj rotovať, ak budete chcieť výškový obraz. Ak však máte vlastný stojan alebo držiak v stene, môžete ten pôvodný odmonotovať a monitor prichytiť cez 10x10 VESA uchytenie.

Čo sa týka portov, je tu jeden HDMI 1.4 a jeden DisplayPort, čo je možno málo na túto cenovú kategóriu, ale zrejme väčšine ľudí bude bez problémov stačiť. Osobne by som nepohrdol dvomi HDMI pre možnosť pripojenia viacerých konzol a PC a hlavne HDMI 2.0 aby išli plne 4K/60Hz. Takto zapojíte len jedno plné 4K pripojenie cez Display port. Dopĺňa to aj USB 3.0 vstup na HUB, ktorý ponúka  dva výstupy na zadnej strane a dva na bočnej. Či už pre klávesnicu a myš, alebo USB kľúč, prípadne nabíjanie mobilu. Zo zaujímavostí - nabíjanie pri vypnutom monitore si môžete v menu monitora povoliť alebo zakázať.

Celá konštrukcia je z tvrdého plastu, ktorý vpredu ponúka tenký, 2 mm hrubý okraj okolo obrazovky a na spodku je väčšia, približne dvojcentimetrová hrana s logom a tlačidlami.  Na nej nájdete aj 5 tlačidiel, ktorými ovládate pomerne komplikované a neprehľadné menu. Máte tu totiž ako rýchle prekliky na rôzne funkcie, tak aj prístup priamo do menu, ktoré prakticky ovládate všetkými tlačidlami. Ovládanie tak nie je úplne intuitívne, ale keď si v ňom ponastavujete základné veci, už sa tam nemusíte vracať.

Acer Predator XB271HK
Acer Predator XB271HK O kvalitu obrazu sa nemusíte báť.
O kvalitu obrazu sa nemusíte báť.


Acer Predator XB271HK Monitor ponúka aj pridanie vlastného mieridla do stredu obrazovky.
Monitor ponúka aj pridanie vlastného mieridla do stredu obrazovky.


Acer Predator XB271HK Menu umožní nastaviť všetko potrebné.
Menu umožní nastaviť všetko potrebné.





Menu má množstvo nastavení a viete si upraviť ako samotnú farebnosť obrazu, gammu, tak aj herný mód v niekoľkých prednastaveniach (napríklad pre FPS hry, stratégie atď). Nechýba vypnutie blue light, poteší dark boost alebo adaptívny kontrast. Je tu aj overdrive nastavenie, teda zvýšenie napätia v pixeloch na off, normal alebo extreme, pomôže vám to eliminovať ghosting. Testy ukazujú normal ako najideálnejšiu hodnotu. Zo základných vecí je tu možnosť vypnutia power svetielka, aby vás neotravovalo. 

Pri akčných hrách môžete využiť aj Aim point, ktorý vám do stredu obrazovky dá zameriavač, s výberom z niekoľkých typov. Je to pekná funkcia, ak si chcete v niektorých hrách zlepšiť zameriavanie.  V nastaveniach nájdete aj prednastavené módy, a to vlastný, ekologický, štandardný, grafika a film. 

O kvalitu obrazu sa tu nemusíte báť, je to IPS s parádnymi farbami (samotné farby ponúkajú 100% sRGB a 81% AdobeRGB) a širokým 178-stupňovým uhlom sledovania, kde sa ani pod ostrejším uhlom farby nekazia. Samozrejme, pre IPS je tu nižšia odozva, a to 5 ms, zatiaľ čo TN verzia má 1 ms. Pre 60 Hz to však plne postačí a vďaka G- Sync, ak teda máte Nvidia grafiku, plne si užijete plynulý obraz a bez trhania. 

Acer Predator XB271HK
Acer Predator XB271HK Porty sú len dva, pridáva sa výstup na zvuk a USB.
Porty sú len dva, pridáva sa výstup na zvuk a USB.


Acer Predator XB271HK Možnosti natáčania sú bohaté.
Možnosti natáčania sú bohaté.


Acer Predator XB271HK Na hry v 4k na maxime, samozrejme, potrebujete aj výkonný hardvér. Ale menej náročné tituly si užijete aj s priemernými kartami.
Na hry v 4k na maxime, samozrejme, potrebujete aj výkonný hardvér. Ale menej náročné tituly si užijete aj s priemernými kartami.





Samozrejme, ak si chcete užiť plné 4K rozlíšenie na 60 fps aj v najnáročnejších hrách, musíte mať aj náležitú grafickú kartu, a teda aspoň GTX 1080 Ti alebo RTX 2080, prípadne najlepšie 2080 Ti. Síce ani tie nedajú všetky hry v maximálnych nastaveniach na čistých 4K so 60 fps, ale pri G-Sync vám to ani netreba, malé pády k 50 fps tam ani nezbadáte. Totiž G-Sync je funkcia, ktorá v spolupráci s Nvidia kartou vie eliminovať roztrhaný obraz aj bez zapnutého V-Sync. Obraz je tak plynulý, neroztrhaný a rýchly.

Na druhej strane, pre používanie 4K monitoru nepotrebujete nevyhnutne také výkonné karty a v desktope viete ísť pekne v 4K a v samotných hrách si už nastavíte také rozlíšenie, aké potrebujete. Aj 1080p tu vyzerá veľmi dobre.  Samotné pixely sú malé a ani 4-krát väčšie nevyzerajú vyslovene zle. 

Kvalitnú obrazovku ešte dopĺňajú maličké 2x2W reproduktory, ktoré sú tu akoby z nutnosti. Sú slabé, „zahuhňané" a slabšie ako z notebooku. Pri PC to ani nebudete riešiť, eventuálne ak si pripojíte konzolu cez HDMI, budete mať priamo zvuk, ale aj ten si viete vyviesť von cez 3,5 mm jack do normalnejšej repro sústavy.

Samotná spotreba nesklame, v základných nastaveniach s 80% jasom berie decentných 50 W, na maxime 62 W. Standby mod ťahá okolo 0,5 W. Je to dobrý odber pre 300 nitov, čo je zároveň dostatočný jas pre bežné použitie v miestnostiach.

Celkovo Acer Predator ponúka veľmi dobrú kvalitu obrazu v 4K s IPS displejom a doplnkom G-Sync. Samozrejme, má to svoju cenu, ktorá je pri 700 eurách vyššia ako pri lacných monitoroch, ale nakoniec túto sumu akceptujete vtedy, keď chcete niečo viac. Monitor ponúka aj kvalitné vyhotovenie, jednoduché posúvanie a neprehľadné menu. Slabší je vstavaný zvuk, ale s tým zrejme ani nerátate, lebo ak chcete seriózne hrať, zabezpečíte si lepšie ozvučenie. 

Cena Acer XB271HK ide od  €.

napísal saver 31.12.2018
Páči sa mi! (+3)
9.0
ACER PREDATOR XB271HK
+ kvalitný obraz
+ 4k rozlíšenie s G-Sync
+ pevný stojan a dostatočné možnosti natáčania
- slabý zvuk
- len jeden HDMI 1.4 port a jeden DisplayPort


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk