SENNHEISER GSP 350

SENNHEISER GSP 350

Pokoria audio profesionáli konkurenciu?

Test

Tento rok je na trhu s hernými perifériami naozaj plno a pretlak sa pred Vianocami ešte stupňuje. Na trh výraznejšie prišla nová konkurencia, nové produkty chrlili zabehnutí výrobcovia a objavilo sa aj niekoľko inovovaných, už dlhšie známych produktov. A to sa týka prakticky každej kategórie, či sa bavíme o klávesniciach, myšiach, alebo aj herných headsetoch. Niektoré vám len prejdú rukami a zaradia sa do zoznamu mnohých nevýrazných, ktoré ničím nevynikajú nad ostatnými. Potom sú tu však aj také, ktoré ihneď dokážu zaujať a ako novinári ich len veľmi neradi púšťate z rúk. Dnes sa pozrieme na tú druhú kategóriu.

Ak ste fanúšikmi kvalitného audia, asi vám netreba predstavovať nemeckého výrobcu Sennheiser, ktorý sa v tejto oblasti radí k svetovej špičke, pričom ich ponuka je naozaj široká. Síce sú známi najmä v tom vyššom (dalo by sa dokonca povedať, že audiofilskom) spektre, výraznejšie sa začali presadzovať aj v oblasti herných zariadení, kam chcú priniesť svoju zabehnutú kvalitu. Už skôr v tomto roku sme sa detailne pozreli na dvojicu ich stereo headsetov (GSP 300 a GSP 500), pričom najmä ten druhý nás naozaj zaujal v rámci svojej cenovej kategórie patrí k najlepším, aké ste mohli vôbec zohnať. No a teraz (aj keď so zdržaním) je tu ďalší, avšak nie stereo, ale s virtuálnym priestorovým 7.1 zvukom.

Sennheiser GSP 350 začína v našich obchodoch niekde na 115 eurách, čo na takýto headset rozhodne nie je až také zlé, ak idete priamo po virtuálnom priestorovom zvuku. A kým niektoré aspekty tohto headsetu prekonávajú aj drahšiu konkurenciu, sú tu aj také, ktoré skôr zodpovedajú nižšej cenovej kategórií. A ak ste si prečítali našu recenziu predchádzajúcich modelov, asi už budete tušiť, čo mám na mysli. GSP 350 totiž dizajnovo vychádza z modelu GSP 300 a to až do takej miery, že sú takmer identické. A z dizajnu modelu GSP 300 som rozhodne nadšený nebol. Je príliš fádny, tie plasty nepôsobia úplne najlepšie.

Sennheiser GSP 350

V prípade GSP 350 je to vlastne skoro to isté, teda dominujú lacnejšie plasty, no headset je vďaka tomu naozaj ľahký (290 g) a pôsobí aj pomerne pevne a odolne. Mal som ho v rukách a na hlave už dlhšie a musím sa priznať, že tu a tam niekde spadol, nechtiac som zatiahol o kábel a podobne, no bez akýchkoľvek problémov prežil aj takéto nešetrné zaobchádzanie. Stačila ale naozaj len jedna drobnosť a hneď GSP 350 vyzerá v porovnaní so svojim súrodencom lepšie. Vyhotovený je totiž v kombinácii čiernej (tmavej) sivej a červenej, čo hneď budú lepší dojem, zvlášť s ohľadom na herné zameranie. Inak sa celý headset nesie v duchu jednoduchosti, žiadne RGB, žiadne iné výstrednosti. Len prvky známe z iných Sennheiser headsetov.

Čo je vlastne veľmi dobre. Osobne totiž na dizajne týchto herných headsetov oceňujem dve intuitívne veci – prvky na jednotlivých slúchadlách. Na pravej strane nájdete koliesko na ovládanie hlasitosti, takže ak potrebujete zmeniť hlasitosť, len potočíte zodpovedajúcim smerom. Na ľavej strane je zas mikrofón, ktorý je rovnako ako v prípade GSP 300 a GSP 500 sklopný, pričom práve sklopením ho aj zapínate a zapnutie je signalizované jemným cvaknutím, takže ihneď počujete a cítite, keď sa mikrofón dostal do polohy, aby zaznamenával zvuk. Nepotrebujete Mute tlačidlo, len ho vyklopíte hore. Miernou nevýhodou je, že mikrofón nie je až tak dobre polohovateľný a máte ho skôr zboku, nie pred ústami.

Písal som to už minule a musím sa opakovať, v takejto cenovej hladine by som už ocenil opletaný kábel, ktorý je predsa len trošku trvácnejší. Aj keď je pravdou, že v prípade tohto headsetu by to mohlo byť problém, keďže sa kábel vlastne skladá z dvoch častí. Tá dlhšia do slúchadla vstupuje 2.5 mm jackom a je zakončená Surround donglom s micro USB portom, do ktorého zas pripojíte kábel micro USB – USB-A, ktorý pripojíte k PC. Dlhší kábel s donglom má 1,7 metra, kratší USB kábel má 1,2 metra, no celková dĺžka skoro 3 metre mi už príde možno aj trochu prehnaná (aj preto som oň neraz zavadil a neskôr ho vymenil za 30 cm kábel). Spomínaný dongle slúži na prepínanie medzi stereo a surround zvukom.

K tomu sa dostanem neskôr, teraz by som rád odbočil k pohodliu. Vďaka nízkej hmotnosti a jednoduchému nastavovaniu veľkosti dokáže headset pohodlne sadnúť na každú hlavu. K tomu si pripočítajte bežné výbavu, ako hlavový most a náušníky s pamäťovou penou, takže pohodlne s headsetom na hlave presedíte aj poriadne dlho. Náušníky sú potiahnuté umelou kožou a, čo osobne považujem za výhodu, ak ich zašpiníte, dajú sa jednoducho vybrať, očistiť a zase nasadiť.

Aj celkové pohodlie pri používaní hrá však druhé husle, nakoľko kvalita zvuku je prvoradá. A čo si budeme klamať, často pri podobných headsetoch s virtuálnym 7.1 zvukom ide kvalita zvuku samotného bokom na úkor priestorového zážitku. O to viac v tomto prípade teší fakt, že tento headset v prvom rade prináša dobrý zvuk, priestorový efekt je vlastne niečo navyše. Aj preto som ho snáď častejšie ako na hry využíval na počúvanie hudby a je vlastne istým spôsobom škoda, že sa mikrofón nedá odpojiť, nakoľko si von asi nezoberiete slúchadlá, z ktorých stále trčí. V širokom spektre hudobných žánrov ale headset znel v stereo režime veľmi dobre a na rozdiel od iných headsetov ponúka čisté a presné aj tóny v strede a výškach. Na druhú stranu sú však basy menej výrazné.

Surround už nie je až tak vhodný na hudbu samotnú, ale jeho chvíle prichádzajú pri sledovaní filmov a najmä pri hraní. Aj v týchto oblastiach by ste zniesli sýtejšie basy, ale celkový dojem je veľmi dobrý a rozmiestnenie zvukov je aj pomerne presné, aj keď prím hrá stále stereo dojem, no je slušne obohatený o efekty navôkol, či je to štrk narážajúci na podbehy pri hraní DiRT Rally, alebo majstrovský audio mix pri hraní Star Wars Battlefront II, kde sa epická hudba miesi s nabitou akciou a ikonickými efektmi.

Sennheiser GSP 350

GSP 350 je headset s uzavretou konštrukciou, a preto sa dobre stará o izolovanie od okolitých ruchov. Jeho špecifikácie sú v reči čísel jednoznačné: 15 - 26.000 Hz, impedancia 19 Ohmov, akustický tlak 113 dB. V prípade mikrofónu je to rozsah 10 - 15,000 Hz a citlivosť - 41 dBV/PA. Teda relatívne štandard v tejto sfére. Mikrofón samotný odvádza dobrú prácu a hlas podáva pomerne čisto, bez skreslení, no nejaké výčitky by sa tu predsa len našli. Napríklad je tichší a rovnako ako slúchadlá, aj mikrofón má nižšie tóny trošku poddimenzované. Slušne však redukuje okolitý šum.

K čo najlepšiemu fungovaniu headsetu potrebujete aj aplikáciu od Sennheiseru, z ktorej mám rozporuplné dojmy. Je skvelá a aj nešťastne riešená zároveň. Skvelé je na nej to, aká je jednoduchá. Pripojíte headset cez USB a sama sa vám spustí v rohu, kde nájdete jednoduchý ekvalizér (s režimami: hra, hudba, esport, vypnutý), redukciu šumu a podobné jednoduché prvky. Navyše, rovnako ako na dongli, tlačidlom vypínate a zapínate surround. No a nešťastné na nej je to, aká je jednoduchá. Bežný používatelia ocenia, že nemusia nič nastavovať, respektíve je to všetko zjednodušené a intuitívne. Pokročilejší používatelia ale nebudú nadšení, že nemôžu nič detailnejšie nastavovať. Možno by stálo za to, aby sa v Sennheiseri zamysleli nad dvoma režimami aplikácie: jednoduchý a pokročilý.

Ak by sme si headset Sennheiser GSP 350 rozmenili na drobné, nájdeme konkurenciu, ktorá možno jednotlivé tieto veci robí lepšie. Niektoré headsety vyzerajú lepšie, iné majú lepšiu softvérovú podporu a podobne. Ale ak ho berieme ako celok, tak je v rámci ponuky headsetov s podporou virtuálneho priestorového zvuku v tejto cenovej hladine skvelou voľbou. Najmä vďaka naozaj veľmi dobrému zvuku, ale oceníte aj pohodlie pri používaní. Je lepší ako Cloud II, je lepší ako mnoho ďalších konkurentov. Len, samozrejme, nie je dokonalý po každej stránke.


napísal matus_ace 27.11.2018
Páči sa mi! (+2)
SENNHEISER GSP 350


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk