SAMSUNG TAB S4

SAMSUNG TAB S4

8.0

Tablet, ktorý z Androidu vytiahne maximum

Firmy sa v poslednej dobe do tabletov nehrnú, keďže sa tento trh stále zmenšuje. Na jednej strane z neho ujedajú stále väčšie mobily, na druhej strane používatelia zistili, že 2-in-1 windows notebooky sú rozumnejšia voľba ako Android tablety, ak chcú na tablete reálne niečo robiť.  Samsung sa snaží v Tab S4 priniesť kompromisné riešenie.

Samsung Tab S4 sa tak práve postavil oproti Surface tabletu a aj iPadu. Ponúka ako tlakové pero, tak doplnok klávesnice a aj novinku, a to desktopový mód pre Android systém. Skutočne zaujímavá ponuka. Síce to stále bude len obmedzený systém bez možnosti spustenia skutočne produktívnych aplikácii, ale minimálne na browsovanie, Office, kreslenie, videá a hry je to zaujímavá ponuka. 

Špecifikácie

Displej: 10.5” WQXGA, Super AMOLED (2560x1600), 287 ppi
Rozmery: 249.3 x 164.3 x 7.1 mm
Váha: 482 g (Wi-Fi), 483 g (LTE)
Kamera: 8 MP F1.9, 13 MP AF F1.9
Procesor: Qualcomm MSM8998  (Snapdragon 835)
Pamäť: 4 GB RAM
Úložisko: 64 GB / 256 GB  + 400 GB SD karta
Zvuk:  4 reproduktory AKG, Surround sound s Dolby Atmos 
Port: USB-C
Batéria: 7300 mAh

 

Tablet dostanete vo wifi a 4G verzii, oba v čiernej a bielej farbe. Rovno k nemu dostanete dotykové pero S pen, dokúpiť si môžete klávesnicový obal, ako aj HDMI konvertor pre výstup na monitor a nakoniec je dostupný aj štandardný malý dock len pre nabíjanie. 

Tablet vyzerá parádne, je tenučký, pevný, prednej ploche kraľuje 10-palcový AMOLED displej, zatiaľ čo zadná stena je sklenená. Vyzerá luxusne a zároveň ponúka prijateľnú váhu, ako aj výkon. Aj keď pri výkone je veľká škoda, že nepoužili rovno Snapdragon 845, ale dali minuloročný 835. Mohli sa s výkonom posunúť vyššie. No stále je to v dnešnej dobe útlmu tabletov pekný kúsok.

Z kamier ponúka len nevyhnutné doplnky pre tablety. Síce nie sú zlé a f1.9 ponúknu relatívne slušný obraz, ale nečakajte od toho nič hlbšie, Nakoniec  na tabletoch sa kamery skôr využívajú na videokomunikáciu ako fotenie a selfie. Predná kamera pridáva odomkýnanie dúhovkou a tvárou. Je to zároveň jediné automatické odomkýnanie kedže tu nie je senzor odtlačkov prstov. Okrem toho už môžete zadávať len kód. Na druhej strane, ak máte tablet stále doma, kódovanie ani nebude potrebné.

Samsung Tab S4
Samsung Tab S4 Tab S4 ponúka 10 palcov a S pero.
Tab S4 ponúka 10 palcov a S pero.


Samsung Tab S4 Zo zadu je sklenený, vyzerá tak luxusne. ale zároveň je magnet na odtlačky prstov.
Zo zadu je sklenený, vyzerá tak luxusne. ale zároveň je magnet na odtlačky prstov.


Samsung Tab S4 Ideálne je zobrať k tabletu rovno aj klávesnicový obal.
Ideálne je zobrať k tabletu rovno aj klávesnicový obal.





Snapdragon procesor dopĺňa 4 GB pamäte, čo je už na dnes aj na tablet len tak-tak. Keďže hlavne na tablete môžete robiť väčšie veci a tento si to doslova pýta, keďže Samsung ho bral ako produktívne 2-in-1 zariadenie. Možno 6 GB alebo 8 GB by bolo lepšie vzhľadom aj na budúcnosť, keďže tablet vydrží viac rokov ako mobil. Na jednoduché veci, ako je Skype, Facebook a ich multitasking na polovicu displeja je to dostatok, rovnako ani pri Office aplikáciach nebude problém. Ale ak plánujete kresliť, používať Photoshop a pritom otvárať viac aplikácii naraz, už sa to zaplní. Špeciálne ak chcete využívať desktopový DEX mod tabletu.

Samsung totiž rozšíril svoj Samsung Experience launcher a ako do mobilov, tak aj do tabletov pridal možnosť zapnutia desktopového módu. Mobily ho síce zapnú len pri pripojení na monitor alebo TV, ale tablety si môžete do desktopu prepnúť kedykoľvek. Aj keď je ideálne používať ich s klávesnicovým obalom, keďže v desktop móde vám už virutálna klávesnica bude zavadzať. V tomto móde ponúkne tablet prostredie veľmi podobné Windowsu, a teda spodná lišta s odklikmi, shortcutmi, task manager. Všetko tu je. Samozrejme, sú tu aj presúvateľné okná a voľne meniteľné veľkosti. Len nezabudnite, že 4 GB RAM počet okien a spustených aplikácii mierne obmedzí. 

Je to veľmi pekne spravené a ak chcete z tabletu dostať viac, toto je presne to, čo potrebujete. Síce vzhľadom na obmedzenosť ponuky aplikácii sa nikdy nedostanete k produktívnosti Windows 2-in-1 zariadení, ale ak to nevyžadujete, Tab S4 je dobrý kompromis. Je to priam ideálne na jednoduché a rýchle browsovanie, pozeranie videí a, samozrejme, hranie mobilných hier. Plus, prirodzene, kreslenie vďaka dotykovému tlakovému peru. No ak by ste chceli verziu tabletu s Windowsom, Samsung tam má Galaxy Book zariadenia, aj keď tento rok zatiaľ nepriniesol novú verziu.

Samsung Tab S4
Samsung Tab S4 AMOLED displej nesklame.
AMOLED displej nesklame.


Samsung Tab S4 Ak tablet prepojíte s klávesnicovým dockom, môžete si zapnúť DEX desktop.
Ak tablet prepojíte s klávesnicovým dockom, môžete si zapnúť DEX desktop.


Samsung Tab S4 V desktopovom móde máte okná a môžete si ich voľne rozširovať a prepínať sa medzi nimi. Tak ako vo Windowse.
V desktopovom móde máte okná a môžete si ich voľne rozširovať a prepínať sa medzi nimi. Tak ako vo Windowse.





Samotné mobilné hry sa stále viac rozširujú aj do oblasti veľkých titulov, ale, samozrejme, len takých, čo môžu byť financované cez mikrotransakcie. Náležite tomu tu už je PUBG alebo Fortnite, pričom pri Fortnite má Samsung stále bonus, ktorý môžete získať, a to Galaxy skin. To platí aj pri Tab S4.

Výkon v hrách tu je bezproblémový, aj keď vzhľadom na použitie Snapdragom 835 procesora nie je úplne na vrchole. Konkrétne ponúkne 203-tisícové skóre v Antutu benchmarku. Teda je to taký výkon, aký majú 835 mobily, čo je o 50 tisíc menej ako S9 mobily a o 100 tisíc menej ako najrýchlejšie Snapdragon 845 mobily. Zároveň je to výrazne menej ako nové iPady, ktoré majú masívne 569-tisícové skóre.

V 3D marku ide na 3700 bodov, čo pekne stačí na zahranie aj tých najnáročnejších mobilných hier. Veľká škoda, že mobilné tituly často nemajú nastavenia kvality, a teda neprepnete rozlíšenie ani nenastavíte kvalitu textúr. Napríklad Fortnite má niekoľko nastavení kvality, stále sú len na úrovni mobilov. To by sa už na veľkej 10-palcovej obrazovke  zišlo, keďže hra tam vyzerá úplne inak ako na miniatúrnom displeji mobilu. Viac vidíte slabé textúry a aj slabé detaily. Stále sa to však pekne dá zahrať a veľká obrazovka má výhodu v tom, že si prstami nezakrývate celý displej. Zároveň ale v niektorých hrách nemusíte dočiahnuť na všetky prvky prstami a musíte sa natiahnuť. Zážitok z hrania je však pôsobivý.

Hranie alebo aj púšťanie hudby a filmov veľmi dobre umocňujú štyri reproduktory tabletu, pričom na každej strane má tablet dva a znie to veľmi dobre, hlasno a so slušnými bacmi. Pri štyroch reproduktoroch doslova cítite ako vám ide zvuk z celého tabletu. Reproduktory sú tunované firmou AKG a pridanú majú aj podporu Dolby Atmos. 

Samsung Tab S4
Samsung Tab S4 Výkon Snapdragonu 835 nie je zlý, ale gate vám neofúkne. Mohol už ponúknuť Snapdragon 845.
Výkon Snapdragonu 835 nie je zlý, ale gate vám neofúkne. Mohol už ponúknuť Snapdragon 845.


Samsung Tab S4 Na veľkej obrazovke sa hrá parádne, aj keď viac vyniknú slabšie mobilné textúry a detaily.
Na veľkej obrazovke sa hrá parádne, aj keď viac vyniknú slabšie mobilné textúry a detaily.


Samsung Tab S4 Klávesnicový obal vám tablet ochráni ako pred pádom, tak aj pred odtlačkami.
Klávesnicový obal vám tablet ochráni ako pred pádom, tak aj pred odtlačkami.





K tabletu som skúšal aj Keyboard book cover,  teda obal s klávesnicou pre tablet. Cover je zvonku jemne kožený a ponúka slot na dotykové pero aj keď je relatívne nestabilný a odnímateľný. Klávesnica je však veľmi dobrá. Klávesy sú umelohmotné s dostatočným zdvihom a aj so zvukovou odozvou. Píše sa na tom pohodlne aj keď na klávesoch chýba diakritika, ale to nie je neočakávané. Správa sa však takmer rovnako ako na PC klávesniciach, takže môžete ísť po pamäti. Ak by ste niečo nevedeli, viete si na displeji vždy otvoriť virtuálnu klávesnicu a stlačiť kláves tam.  

Záver

Samsung Tab S4 je konštrukčne veľmi pôsobivý Android tablet. Veľmi dobre sa drží, je pevný a cítite z neho kvalitu, aj keď výkonovo a pamäťovo mohol Samsung ešte pritlačiť. Stále je však v decentnom výkone a ponúka zaujímavú alternatívnu k Windows 2-in-1 zariadeniam, hlavne vďaka desktopovému módu a dotykovému peru. Ideálne je tak dokúpiť si aj klávesnicový obal. Rozšíri možnosti tabletu a zároveň ho ochráni.

Rátajte však s vyššou cenou. Samsung Galaxy Tab 4 ide od: € . Plus obal kúpite za 100 eur.

napísal saver 23.11.2018
Páči sa mi!
8.0
SAMSUNG TAB S4
+ kvalitné vyhotovenie
+ veľmi dobrý desktop mód systému
+ kvalitné pero
+ pekná výdrž batérie
- výkon mohol byť vyšší a aj pamäte mohlo byť viac
- tablet nemá slot na pero


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk